Srpski lekari u Nemačkoj

I meni se čini da je sve teže za nas. Taman sam položila B2, oni mi sad traže C1. A i gde god sam konkurisala traže mi aprobaciju, aprobaciju ne mogu da dobijem bez ugovora. Opet za BE traže strucni jezik, a to ne mogu da položim bez iskustva u radu sa pacijentim, jer naravno to se najbolje nauči kroz rad i tako u krug.

Ne znam kolege, govorim iz ličnog iskustva ali mi se čini da je nama iz Srbije sve teže uopšte da dođemo tamo. Možda je to samo moj slučaj ali meni odbiju u većini slučajeva dokumenta još u personalu jer nemam aprobaciju, nemam ni BE a dobrim delom mi i ne odgovore. Smatram da su mi dokumenta korektna, imam višegodišnje iskustvo ali nešto prosto ne ide. Ne mogu da kažem da je moj nemački savršen ali me sad niko nije ni pozvao na razgovor pa da kažem da je to zbog jezika. Prosto smatram da se ne možemo takmičiti sa kolegama iz EU kojima svi ovi problemi sa dokumentima nisu potrebni a i klinike su postale toga svesne.

Ja sam maksimalno optimističan ali gubim energiju i nadu. Ako ima neko da me demantuje dobrodošao je.

Kolega, optimizam je jako vazan. Ne posustajte. Ima puno pozitivnih prica o iskustvima lekara. Mnogi su vec otisli, ali postoji potreba za jos, u to sam se i licno uverila. Ja sam јedna оd nezaposlenih lekara bez iskustva. poslala sam саm око 60 prijava i dobila dve ponude u roku od mesec dana, pritom sam jednu odbila ( privatna klinika, koju sam dobro proucila). Prijave sam slala selektivno. Najveci broj informacija sam na ovom forumu pronasla. Satima sam sedela za racunarom, puno istrazivala i slala prijave (2 dnevno u proseku).
Naoruzajte se strpljenjem i samo saljite.

Ima li neko da je na radiologiji u Nemackoj, kakvi su arbeitszeiten? Da li je kao i kod nas sest sati, tj skraceno zbog zracenja? Kakva je psihijatrija,koja mi se mnogo vise dopada od radiologije, da li morate da dajete injekcije? Koji je prvi korak kad polozite B2, jel se prvo salju CVjevi?

Nema skracenja radnog vremena, jer je zracenje minimalno. Radi se punih 8 sati, zavisi od odeljenja, kod nas se uvek ostaje duze, otprilike 45 sati nedeljno bez dezurstava. Stavljanje braunila, vadjenje krvi intravenske injekcije, interventna, ct drnaze, biopsije, angiografija,sve to spada u svakodnevinicu i u specijalizaciju, negde manje, negde vise.

Pa bas zbog toga je takav ceo svet, jer su ljudi postali robovi, rade ceo dan, iz pidzame u pidzamu, sunce ne vide, ne misle svojom glavom nego se po svaku cenu uklapaju u postojeci sistem u kome je svaki dan isti. Preostalo slobodno vreme trose na wellnes i jogu da se oslobode nagomilanog stresa i tako ukrug. Porodice razorene jer se i ne vidjaju, jedini bog je novac i povrsna zadovoljstva za savremenog narcisoidnog coveka.
Za coveka i nije prirodno da radi vise od 8sati, posebno u tako stresnoj oblasti kao sto je medicina. To moze da traje neko vreme ali posle par godina ipak treba naci neko bolje radno mesto.
Ali zavisi sta ko voli. Meni je neophodno slobodno vreme jer imam druga interesovanja koja me usrecuju, pa bih htela da izbalansiram :)

Pa bas zbog toga je takav ceo svet, jer su ljudi postali robovi, rade ceo dan, iz pidzame u pidzamu, sunce ne vide, ne misle svojom glavom nego se po svaku cenu uklapaju u postojeci sistem u kome je svaki dan isti. Preostalo slobodno vreme trose na wellnes i jogu da se oslobode nagomilanog stresa i tako ukrug. Porodice razorene jer se i ne vidjaju, jedini bog je novac i povrsna zadovoljstva za savremenog narcisoidnog coveka.
Za coveka i nije prirodno da radi vise od 8sati, posebno u tako stresnoj oblasti kao sto je medicina. To moze da traje neko vreme ali posle par godina ipak treba naci neko bolje radno mesto.
Ali zavisi sta ko voli. Meni je neophodno slobodno vreme jer imam druga interesovanja koja me usrecuju, pa bih htela da izbalansiram :)

Onda ostani u Srbiji, jer sa takvim stavom i odnosom prema radu u medicini, u Nemackoj se neces usreciti.Ovde stranac, lekar bez aprobacije, pa I sa njom mora barem dva puta vise da se muci od nemackog kolege.

U Srbiji nije problem nerad, jer nasi lekari itekako rade, samo u losim uslovima. Kod nas je problem korupcija jer je sve preko politike i losa organizacija jer se ne daju pare za zdravstvo i konacno - nemar zbog nezadovoljstva platama. A lekarske greske se desavaju i kod nas i u Nemackoj a svi znamo da sto je covek umorniji vise i gresi. Tako da radno vreme je itekako znacajno, kao sto kaze medicina rada.

- - - - - - - - - -

Da, malo smo skrenuli sa teme, ali opet i nismo jer se mnogi od nas dvoume: otici ili ostati a ovde su informacije o drugoj strani :) Ne zamerite, kolega

Oni koji vec godinama ovde ne mogu pronaci bilo kakav posao u struci verujem da se ne dvoume. Sa takvim stavom,bolje te pare koje bi ulozila u odlazak ulozi u neko lepo radno mesto ovde. Izvini,nisam mogla da ne kazem..
Nemoj se izvinjavati, nisi ni razumela sta sam htela da kazem. Naravno da se dvoume oni kojima novac i karijera nisu najvazniji u zivotu. Mozda oni koji zele da lece i pomognu svom narodu?

Gomila budalaština i gluposti... Sorry

Ah kako smo samo obrazovani i načitani, šta će nam sopstvena glava pored tolikih drugih pametnih...
Naravno, covek stalno treba da cita razlicitu literaturu i obrazuje se a za to je potrebno slobodno vreme. Kreativnost se razvija iz dosade. Mogucnosti coveka kao bica su neslucene. Sad sto danasnji covek dosadu ispunjava kompjuterima, fejsbukom, viberom to je druga stvar. Sto vise cita i obrazuje se tokom svog zivota covek se sve vise priblizava tajni coveka, sveta. Za mene je to smisao zivota - otkriti tajnu coveka i sveta.
Pozdrav, kolega, generacijo :)

Naravno, covek stalno treba da cita razlicitu literaturu i obrazuje se a za to je potrebno slobodno vreme. Kreativnost se razvija iz dosade. Mogucnosti coveka kao bica su neslucene. Sad sto danasnji covek dosadu ispunjava kompjuterima, fejsbukom, viberom to je druga stvar. Sto vise cita i obrazuje se tokom svog zivota covek se sve vise priblizava tajni coveka, sveta. Za mene je to smisao zivota - otkriti tajnu coveka i sveta.
Pozdrav, kolega, generacijo :)

Dobro, zaradio si sendvic za veceras, mozes mirno na spavanje do sutra.

Eto ti posao sa fleksibilnim( radnim) vremenom ;)
Elem, da se vratimo na temu, uz radnu nedelju imas i dezurstva, koja traju 24h. Ako si u prijemnoj ambulanti, nema spavanja. Mi u srbiji imamo odlicno teoretsko znanje ali nam fali prakticnog rada za vreme faksa. Ovde se studenti isto tako zale, ali ipak imaju mogucnosti da tu i tamo vade krv, stavljaju braunile, intubiraju, ili stave CVK. Lekari opste prakse rade ultrazvuk.
A za psihijatriju ti treba odlicno znanje jezika.

Hvala ti, bas si prava paloma :) Ne znam da li si cula, ima mariachi pesma Paloma negra, paloma negra, donde estaras? Jedna od onih koje obozavam. Nemacki cu lako savladati, to mi nije problem. Sad sam polagala B2 i pevam samo na nemackom, trenutno mi je omiljena *Meine lippen sie kussen so heiss* :), imaju divne opere.

Pozdrav kolege, da li je neko možda polagao Fachscprachprugung za komoru Niedersachsen u Hannoveru? Nema postova u vezi ispita za Niedersachsen. Hvala unapred.

Polaze se nakon mjesec dana od predaje kompletnih dokumenata. Ispit se sastoji iz 3 dijela:
- 20min uzimanje anamneze, pacijent je ljekar koji glumi
- 20min pisanje kao prijemnog pisma, koristi konjuktiv 1, i pune recenice.
- 20min predstavljanje pacijenta Oberarztu, npr. u viziti ukratko da objasnis sto je pacijent primljen, sta si uradio, i sta planiras da uradis

Ja sam spremao iz knjige Deutsch für Ärztinnen und Ärzte i bilo je sasvim dovoljno.

Back