Srpski lekari u Nemačkoj

@furlan ne mogu precizirati posto ni jednu jedinu (validnu) informaciju nisam dobio direktno ili iz prve ruke, nego je sve po nekim pricama i tekstovima... kao sto imam informaciju da se na severu (gde imaju najveci nedostatak lekara) aprobacija ne polaze, sto je apsurdno, jer bi onda svi isli gore i po dobijanju aprobacije se vracali na jug ili gde vec hoce...

Isto tako opet trazim od nekog informaciju vezanu za aprobaciju... naime kad sam u martu 2015 bio u oberbajern regirungu, rekli su mi da je bolje, lakse i brze dobiti erlaubnis, a da se aprobacija placa 7,000 eura i da proces traje bar 4 meseca (u martu 2014 su mi rekli da je aprobacija 10,000, ali da menjaju zakone i da ce pojeftiniti).... Poslednju informaciju koju sam dobio od polubrata nemaca pre 2 dana, (koji se ukljucio u moj proces dobijanja papira i posla), je da aprobacija kosta od 220-350 eura...

@dreko jos nemam mogucnosti pisanja PM... zato ti nisam odgovorio...

Koliko je vremena potrebno da se spremi ispit,tj.Kenntnissprufung?teorijski imamo 2 godine rok od pocetka rada ali zbog nemogucnosti dezuranja sa ogranicenom BE,u interesu poslodavca je sto pre da se polozi..

Treba od 6-12 meseci, sve zavisi od mnogo faktora. Ja sam polozio posle 10 meseci u reha-klinici, ali kad uporedim rad u reha klinici i akutklinici to je nebo i zemlja. U akutklinici se nauci kroz praksu sve ali se nema vremena za sedenje i ucenje zbog obima posla i ostajanja prekovremeno, u rehaklinici ima se vremena , narocito posle pocetne faze uvodjenja u posao, ali za ispit nemoze skoro nista da se nauci. Jer to sto se pita na ispitu=Kenntnisprüfung-u svodi se u principu na rad na prijemnom akutklinike, znaci postavljanje diferenc. dijagnoze dijagnostika i urgentna stanja itd. sto se u reha klinici skoro nikad ne vidi. Prvo jer rehklinike zbog troskova i finansija nisu opremljene za dijagnostiku i to se ne radi drugo cim je gusto pacijent se transportuje u akutkliniku. A i sam nacin rada je drugaciji. Npr. u akutklinici EKG ide prvo vama tj. Assistenzarzt-u na pisanje nalaza pa onda Oberarztu koji daje definitivni nalaz (koriguje vas nalaz itd.) ali se kroz to uci EKG, u reha ja dobijam gotove EKG-ove. Ili Röntgen u internistickoj rehaklinici radim u proseku 2-3 puta mesecno (da mesecno) Rö radi kontrole ili dijagnostike u akutklinici svaki dan je citanje snimaka svih primljenih pacijenata u prisustvu Chefarzt-a i OA. U reha klinici se uci samo posredno i puno teoretski u akutklinici direktno i prakticno, a kad dodje stani pani na ispitu ide mnogo lakse kad se to videlo i radilo nego samo citalo iz knjiga. I sta sad preporuciti, zavisi od pojedinca do pojedinca. U reha je mnogo lakse dobiti posao, mislim ali je posle za ispit i praksu losija varijanta. Ali za mene je (iz DZ u Srbiji) reha klinika bila bolje resenje, u akutklinici ne znam da li bih preziveo...

@furlan ne mogu precizirati posto ni jednu jedinu (validnu) informaciju nisam dobio direktno ili iz prve ruke, nego je sve po nekim pricama i tekstovima... kao sto imam informaciju da se na severu (gde imaju najveci nedostatak lekara) aprobacija ne polaze, sto je apsurdno, jer bi onda svi isli gore i po dobijanju aprobacije se vracali na jug ili gde vec hoce...

Isto tako opet trazim od nekog informaciju vezanu za aprobaciju... naime kad sam u martu 2015 bio u oberbajern regirungu, rekli su mi da je bolje, lakse i brze dobiti erlaubnis, a da se aprobacija placa 7,000 eura i da proces traje bar 4 meseca (u martu 2014 su mi rekli da je aprobacija 10,000, ali da menjaju zakone i da ce pojeftiniti).... Poslednju informaciju koju sam dobio od polubrata nemaca pre 2 dana, (koji se ukljucio u moj proces dobijanja papira i posla), je da aprobacija kosta od 220-350 eura...

@dreko jos nemam mogucnosti pisanja PM... zato ti nisam odgovorio...

Za Oberbayern imam pouzdane informacije iz iskustva moje prijateljice koja je predala papire za aprobaciju u aprilu... Odgovorili su joj i roku od mjesec dana sta treba da polaze i jos uvijek nista nije platila... Sad ceka tacan termin ispita, a placa se po dobijanju aprobacije par stotina eura (ne zna ni ona tacno)

Kolege jel neko mozda u skorije vreme predavao papire u ambasadi? Ja sam dobila termin tek pocetkom septembra, sve papire imam, pa razmisljam da odem jedan dan ranije i probam da se ubacim u slucaju da se neko od prijavljenih taj dan ne pojavi?

Drugo sta sam htela da pitam, jel za predaju dokumenata u ambasadi neophodan Berufserlaubnis ili je dovoljan samo Ugovor o radu?

I poslednje al najbitnije, ima li neko da je prilikom predavanja papira u Regiurnog von Oberbayern umesto diplome predao Uverenje o diplomiranju? Predala sam zahtev za izdavanje diplome pre vise od 2 meseca i jos ga nisam dobila :dash:...a trebala bih u septembru da pocnem da radim?

Cao svima! Htjela bih podijeliti moje iskustvo i ako neko ima neke informacije da me uputi za dalje bila bih zahvalna.:) Vec par mjeseci se nalazim u Düsseldorfu ( Nordrhein-Westfalen). Prosli mjesec sam polozila B2/2 ( zavrsila sam i Medicinski Kurs) i pocela slati CV za posao,posla sam u 9 Klinika CV i dobila sam odgovore od svih Klinika ali me je 5 Klinika pozvalo na razgovor. Vec na prvom razgovoru sam dobila ponudu za posao ali su trazili od mene posto nemam Aprobaciju da mi Ljekarska Komora dostavi napismeno da smijem raditi,medjutim pozvala sam Komoru i oni su mi rekli sledece: Ne smijem da radim dok ne polozim Aprobaciju,moram prvo da nadjem Kliniku koja ce mi dati ugovor da obavljam Praxu i to 6 mjeseci na Hirurgiji i 6 mjeseci na Internoj Klinici,ali to je njihov savjet a inace ako ne zelim mogu da trazim neko drugo odjeljenje.Kada dobijem ugovor i vizu onda tada saljem sva moja dokumenta u Lj. K. i onda traje proces do 6 mjeseci da vide da li se izjednacava ali se 100 % ne izjednacava tako da posle godinu dana moram da polazem Aprobaciju.Prestala sam slati CV cim sam sva to saznala,ali na ostalim razgovorima sam odmah rekla da ne smijem raditi bez Aprobacije i onda su mi rekli da mogu da mi daju ugovor za praxu ali ovdje se praxa ne placa. Prije Aprobacije moram polagti Fachsprachprüfung!!! Od dokumenata sam sve prikupila ali mi fali Apostil pecat na 4 Dokumenta i papir gdje pise da sam 6 mjeseci praxu obavljala,jer na dokumentu drzavnog ispita nigdje ne pise da sam 6 mjeseci praxu obavljala.Ako neko zna da me uputi gdje da uzmem taj Dokument znacilo bi mi :) Da li se neko ovdje zaposlio i da li zna da li mogu naci ipak neku Klikinu gdje se Praxa placa? Ooo preduga poruka .... :)

Za sam Dizeldorf nisam sigurna, ali za okolinu Keln, Bon, Siegen - znaci dokle mozes bez problema putovati (a za koje je usput isto zaduzena komora u Dizeldorfu, ali druga nostrifikaciona tela) moze da se radi sa Berufserlaubnisom. U to sam potpuno sigurna. I slucajno nemoj da ides po razgovorima i govoris da ne mozes da radis bez aprobacije! O tome ne odlucuje komora, nego nostrifikaciona tela: Landesamt, Bezierksregierung...ne zove se svuda isto. Tako da ti na poslu ne traze potvrdu od komore, nego profesionalnu radnu dozvolu - odnosno Berufserlaubnis. Koliko sam cula - bez problema se bez iste i dezura. Godinu dana raditi praksu je zaista besmisleno - pa, cak i da se placa!Raspitaj se u Bezierksregierung-u (tako se mislim zovu te institucije u NRW).

Kolege jel neko mozda u skorije vreme predavao papire u ambasadi? Ja sam dobila termin tek pocetkom septembra, sve papire imam, pa razmisljam da odem jedan dan ranije i probam da se ubacim u slucaju da se neko od prijavljenih taj dan ne pojavi?

Drugo sta sam htela da pitam, jel za predaju dokumenata u ambasadi neophodan Berufserlaubnis ili je dovoljan samo Ugovor o radu?

Ja sam uspela da predam 3 nedelje pre dodeljenog termina. Odes tamo oko 9 h, sacekas da prodju oni koji imaju tog dana termin, i zatim pustaju one koji imaju termine kasnije. Mislim da ce ti traziti Berufserlaubnis ako se on pominje u ugovoru. A i dosta kolega na forumu koji rade u Bayernu su napisali da su predavali BE za vizu.pozz

Hvala ti punooo! Ali sta to znaci,od koga ja onda ovdje dobijam Berufserlaubnis? Ja prvo treba da dobijem ugovor za posao i da idem da trazim Vizu i onda je to to ili...? Ja ociglendo nisam dobro razumjela,mislila sam da je za sve to Komora odogovorna. Sve te informacije sam i nasla prvo na Bezirksregierung Düsseldorf ( http://www.brd.nrw.de/gesundheit_soziales/Approbation/FAQ.html )... Pa mi sada nije jasno, tacno pise sve za drzave koje nisu clanice EU....A sada sam nasla ova tri grada sto si napisala ne pripadaju Dusseldorfu....Onda jedino da nadjem stranicu gdje pisu sve informacije za Köln i njegovu okolinu ...

Hvala ti punooo! Ali sta to znaci,od koga ja onda ovdje dobijam Berufserlaubnis? Ja prvo treba da dobijem ugovor za posao i da idem da trazim Vizu i onda je to to ili...? Ja ociglendo nisam dobro razumjela,mislila sam da je za sve to Komora odogovorna. Sve te informacije sam i nasla prvo na Bezirksregierung Düsseldorf ( http://www.brd.nrw.de/gesundheit_soziales/Approbation/FAQ.html )... Pa mi sada nije jasno, tacno pise sve za drzave koje nisu clanice EU....A sada sam nasla ova tri grada sto si napisala ne pripadaju Dusseldorfu....Onda jedino da nadjem stranicu gdje pisu sve informacije za Köln i njegovu okolinu ...

proces je sledeäi - nadjes kliniku koja zeli da te zaposli i onda sa ugovorom (ili potvrdom) predajes papire u Bezierksregierung, dobijes Berufserlaubnis, pa (mislim) tek onda viza. Ja da sam na tvom mestu bih pozvala LPA-Team Service-Telefon akademische Heilberufe, imas njihov broj na istom sajtu i lepo se raspitala. Ako nadjes posao na podrucju Kelna, ili nekog drugog grada, onda papire predajes u taj Bezierksregierung.

Kod mene je npr.bilo potpuno drugacije- ja sam prvo dobila ulaznu vizu na osnovu ugovora, a prve papire za postupak uporedjivanja poslala sam 2-3 dana nakon sto sam dobila vizu, jer mi je iz privatnih razloga odgovaralo da to ipak malo sporije ide, obzirom da sam vizu dobila za dve nedelje, tako da je aprobacija stigla posle nesto manje od mesec i po dana.

proces je sledeäi - nadjes kliniku koja zeli da te zaposli i onda sa ugovorom (ili potvrdom) predajes papire u Bezierksregierung, dobijes Berufserlaubnis, pa (mislim) tek onda viza. Ja da sam na tvom mestu bih pozvala LPA-Team Service-Telefon akademische Heilberufe, imas njihov broj na istom sajtu i lepo se raspitala. Ako nadjes posao na podrucju Kelna, ili nekog drugog grada, onda papire predajes u taj Bezierksregierung.

Hvala ti puno!!!! :) Jos nisam stigla da pogledam na njihovoj stranici sta pise,pa cu procitati i poceti tamo da saljem CV,u gradovima koji pripadaju Kelnu!!! Treba da putujem za Srbiju i da trzim taj dokument da sam obavljala praxu 6 mjeseci,jer mi nigdje na dokumetnu drzavnog ispita ne pise da sam 6 mjeseci praxu obavljala...To trazim u Ministarsvo Zdravlja,da li zna neko koliko traje da mi to izdaju?

Spisak dokumenata za BE u Niedersachsenu (sledece dokumente iskopirati i sve na gomilu overiti u ambasadi) :
1. Diploma (sa apostilom)- u A4 formatu kopija 
2. Dodatak Diplomi (sa apostilom)
3. Uverenje o polozenom drzavnom ispitu (sa apostilom)
4. Plan i program staza iz Ministarstva zdravlja ( meni moj Zdravstveni centar nista slicno nije mogao da izda)
5. Uverenje iz regionalne lekarske komore da nisi gonjen ispred suda casti (ako ste clanovi)
6. Uverenje da da se protiv tebe ne vodi postupak iz Osnovnog Opstinskog Suda
7. Uverenje da nisi osudjivan iz MUP-a
8. Pasos strana sa slikom
9. Zusage ili ugovor sa bolnicom
10. Sertifikat o znanju nemackog
To me je kostalo oko 1600 dinara , salter 9 u Ambasadi, stranke primaju izmedju 8 i 11h.
Napomena za apostil : Za dokumenta izdata na teritoriji BG,apostil se stavlja u Prvom osnovnom sudu, Bulevar Nikole Tesle 42a,kancelarija 18 za medjunarodnu pravnu pomoc.Kad predate originale i po jednu kopiju pre 11h, mozete podici posle 12h. Placa se 2050 din po apostilu, postoji Posta u holu.
Kod prevodioca sam isla posle suda i stavljanja apostila, u ABC agenciju u Admirala Geprata. Dala sam originale (Tacke 1-7), oni su iskopirali. Sudski tumac obavezno mora i apostile da prevede. Zatim su mi prevode uvezali sa njihovim kopijama i nekim posebnim zigom dodatno pricvrstili.Sve to lepo izgleda i solidno kosta 1200 dinara po strani, ali nasla sam gomilu gresaka pogotovo kod dodatka diplomi.Iako su mi ispravili bez pogovora, moj savet je da ih zaobidjete.
Znaci na kraju sam za Hanover slala kopije overene u ambasadi (jer time one postaju zamena za originale tacke 1-10) i prevode uvezane sa kopijama dokumenata (pod tackama 1-7). Dodatno skinuti obrasce sa sajta komore i popuniti :
11.prijava za BE,
12.izjava da nisi osudjivan i
13.izjava doktora koji vas je pregledao da ste sposobni za rad. Ovo poslednje mi je potpisala specijalista medicine rada u bolnici,gde sam hospitirala.
Ako ste se prijavili na adresu u Niedersachsenu, posaljete i 14.Meldebescheinigung.
Za moj zahtev je bio zaduzen Herr Boedecker i na osnovu svega ovoga mi je odobren BE.

Moze li neko da napise skorije iskustvo kako idu formalnosti sa : Einwohnermeldeamt, Banka, Aerztekammer, Aerzteversorgung, Krankenkasse?Da li je problem ako posle 2 meseca promenim adresu, jer cu prvo biti smestena u bolnickom kompleksu ? Htela bih da se spremim unapred, jer od gospodje iz personala nema vajde, da se najblaze izrazim ...

1. прво ћеш да пријавиш боравак у Einwohnermeldeamt (то је служба у Rathaus-у, код нас Општина), за ту пријаву ће ти требати пасош и Уговор о становању са болницом. Након пријаве боравка моћи ћеш онда све остало да обавиш (у Пореској служби, у Служби за странце, у Здравственом осигурању (Krankenkasse), у банци).

2. Јединствени идентификациони порески број добијаш у Finanzamt (Пореској служби), то је засебна установа а за то ти треба пасош и Потврда о пријављеном боравку (Meldebescheinigung) коју си добила у Einwohnermeldeamt.

3. Отворићеш и рачун (Konto) у банци, и ту ти треба само пасош и Потврда о пријављеном боравку.

4. У службу за странце (Ausländerbehörde) ћеш да одеш тек почетком трећег месеца боравка, није потребно раније. Ту ћеш све док не добијеш Berufserlaubnis моћи да продужаваш боравак за по три месеца (добијаћеш папирић-потврду која се зове Fiktionsbescheinigung и кошта 20 евра) само на основу тога што си запослена у болници као практикант. Тек кад добијеш Berufserlaubnis можеш да добијеш дозволу за дужи боравак тј. електронску личну исправу - картицу (Elektronischer Aufenthaltstitel). Захтев за Elektronischer Aufenthaltstitel може да се поднесе и пре него што добијеш Berufserlaubnis и за то је потребан пасош, Уговор о раду, Потврда о пријављеном боравку, једна фотографија као за пасош и 130 евра. Elektronischer Aufenthaltstitel ћеш моћи да добијеш тек кад донесеш Berufserlaubnis а до тада само Fiktionsbescheinigung. Сам Arbeitserlaubnis као некакав засебан документ не постоји и није ти потребан јер сама дозвола боравка (виза (D) односно Fiktionsbescheinigung обухвата и дозволу рада - Beschäftigung als Arzt gestattet). Тај папир што си добила од клинике а где пише да ти треба Arbeitserlaubnis, порески број и др. је само формалност.

5. Надаље одабраћеш једну Krankenkasse и пријавићеш се за обавезно здравствено осигурање. За то ти је потребан пасош, Потврда о пријављеном боравку и Уговор о раду. Што се тиче пензијског осигурања, ту ћеш у старту аутоматски бити пријављена за обавезно државно пензијско осигурање а када добијеш Berufserlaubnis и учланиш се (по обавези) у Лекарску комору Хесена можеш, ако хоћеш, да се пријавиш на посебно лекарско пензијско осигурање које се остварује преко Лекарске коморе, дакле да се ту уплаћују доприноси а да се одјавиш од обавезног државног пензијског осигурања. Не бих сад улазио у питање шта је боље, државно или лекарско.

Ovo nije moje iskustvo, nego sam samo kopirala post nekog od kolega sa ovog foruma, nadam se da ce ti pomoci :)

A ja bih zamolila nekog od kolega da mi probledi broj lekara koji su dobili u ambasadi jer oni vise ne daju tu informaciju. Za Bayern ne moze lekarski pregled biti uradjen u Srbiji vec lekar mora da ima nemacki pecat. Hvala unapred!

@greifswald Sa sajta nemačke ambasade, spisak lekara koji govore Nemački, sa kontakt telefonima, adresama... :) http://www.belgrad.diplo.de/contentblob/4494866/Daten/5312987/rzteliste.pdf Na tom spisku je Dr Mihajlo Vukovic, kod njega navodno mogu da se dobiju lekarska uverenja priznata u Nemačkoj. Cena je nekih 60 e. Ja lično bih uverenje uzimao u Nemačkoj (garantovano je važeće, obično jeftinije a ako vam se posreći možete da ga dobijete i za dž na kolegijalnos' :) ). E sad ako mora da se dostavi uverenje ranije a nemate mogućnost da to uradite u DE onda Dr Vuković.

E sad što se tiče ovog redosleda oko administracije dodao bih sledeće:
Pod tačkom 2: Meni su u BW poreski broj poslali na kućnu adresu, nisam morao da idem u Finanzamt.
Tačka 4: Savetovao bih da se što pre preda zahtev za BE ukoliko već procedura nije u toku (u Hesenu i BW izdavanje BE ide relativno brzo) i da se preda zahtev za eAT (Elektronischer Aufenthaltstitel) što pre. Ako postoji neka prepreka zbog koje bi se odužilo izdavanje BE onda ostaju navedeni koraci oko fiktivne potvrde.
Tačka 5: Neke bolnice zahtevaju lekarsko penzijsko ili čak postoji obaveza u pokrajini da se pređe na lekarsko penzijsko osiguranje.

@arbeitslos Promena adrese nije nikakav problem, samo ti zalepe na eAT karticu novu adresu, lupe pečat i zalepe preko neku zaštitnu foliju :). E sad ukoliko je neko prijavljen na području jedne opštine i mora da se seli na teritoriju druge pre nego što stigne eAT, bolje da na toj drugoj opštini prijavi adresu kao sekundarno mesto boravka tj. Zweitwohnsitz da ne bi slučajno došlo do odlaganja izdavanja te kartice. Kad kartica stigne onda je promena adresa sitnica.

@arbeitslos Promena adrese nije nikakav problem, samo ti zalepe na eAT karticu novu adresu, lupe pečat i zalepe preko neku zaštitnu foliju :). E sad ukoliko je neko prijavljen na području jedne opštine i mora da se seli na teritoriju druge pre nego što stigne eAT, bolje da na toj drugoj opštini prijavi adresu kao sekundarno mesto boravka tj. Zweitwohnsitz da ne bi slučajno došlo do odlaganja izdavanja te kartice. Kad kartica stigne onda je promena adresa sitnica.

A ta promena adrese na eAT se radi isto u Ausländerbehörde? Pise na netu da se preporucuje podneti zahtev za eAT odnosno Blue card 2 meseca pred isteka Aufenthaltstitel u mom slucaju 3 mesecna radna viza. Tacno ili netacno?

A ta promena adrese na eAT se radi isto u Ausländerbehörde? Pise na netu da se preporucuje podneti zahtev za eAT odnosno Blue card 2 meseca pred isteka Aufenthaltstitel u mom slucaju 3 mesecna radna viza. Tacno ili netacno?
Sa Ausländerbehörde nemaš više posla do sledećeg produženja vize :). Sve promene adrese obavljaš u Meldeamt, Bürgerbüro i sl. kancelarijama u opštini gde inače vršiš i prijavu mesta boravka. Oni kažu da izdavanje plave karte traje 8 nedelja jer se prave u Berlinu, pa dok oni pošalju , pa dok stigne nazad... Meni je međutim stigla kartica za mesec dana :). U kancelariji za strance mogu da ti izdaju privremeni dokument dok ti ne stigne kartica za slučaj de ne stigneš na vreme da predaš. Ja sam npr. imao vizu za traženje posla koja je isticala dve nedelje nakon što mi je stigao ugovor, pa su mi izdali papir sa privremenom boravišnom dozvolom. Ali svakako je bolje da se što pre preda.

Pozdrav svima. Nov sam na forumu po pitanju registracije, ali duze vreme isti pratim. Puno korisnih i nesebicno podeljenih informacija.
Moje pitanje: da li ima nekog ko je dosao do posla sa bolonjskom diplomom? Naime, citao sam da je u nekim pokrajinama ona potpuno izjednacena sa nemackom, te da nije potreban GWP vec se odmah dobija aprobacija.. da li je to tako ili gresim? I koje bi te pokrajine bile? :)

Pozdrav svima. Nov sam na forumu po pitanju registracije, ali duze vreme isti pratim. Puno korisnih i nesebicno podeljenih informacija.
Moje pitanje: da li ima nekog ko je dosao do posla sa bolonjskom diplomom? Naime, citao sam da je u nekim pokrajinama ona potpuno izjednacena sa nemackom, te da nije potreban GWP vec se odmah dobija aprobacija.. da li je to tako ili gresim? I koje bi te pokrajine bile? :)

Dobar deo ljudi na ovom forumu su "bolonjci". Sto se tice automatskog priznavanja (a da do sada nisi radio u Nemackoj), za isti jos nisam cula. Uz rad od godinu dana i/ili polaganje medicinskog nemackog i/ili prevodjenjem i dobavljanjem nekih dodatnih dokumenata (plan i program i slicno) i/ili hospitiranjem od par dana (na anasteziji/ortopediji) moguce je dobiti aprobaciju u Sachsen-u, Niedersachsen-u, Sachsen-Anhalt-u, Bavarskoj...Ali, to zavisi u nekim pokrajinama i od srece. Ono sto ti sa sigurnoscu mogu reci da je u Brandenburgu sigurno ne mozes dobiti :-( Za predavanje za nostrifikaciju traze prevod kompletnog para i programa, koji mi imamo sabo u obliku vodica. Niko do sada se jos nije odlucio na taj poduhvat.

Back