Srpski lekari u Nemačkoj

Zdravo svima drage kolege i koleginice...Ima li neko da je polagao Fachsprache u BW,vidim da je lekarska komora preuzela na sebe taj ispit ali koliko sam videla na njihovom sajtu to nije ni TELC B2C1 Medizin ni PKT iz Freiburga vec nesto trece....Poslala sam im mail da mi malo pojasne to gde da polazem i kako ali nista ne odgovaraju jos...Mislila sam u Heidelbergu da polazem TELC ali vidim da mi za eventualnu aprobaciju nece biti priznat,bar ne za BW...Ako neko zna blize informacije o tome hvala mnogo za pomoc...Pozdrav svima!!!:)

Verovatno ces sama saznati i polagati pre nego sto ti neko odgovori. To je krenulo tek od juna i ne znam da li je neko polagao ili polozio. Ja imam Telc koji vazi jos samo prelazno vreme od 3 meseca od kada su uveli ovaj novi uslov tj. ispit pred Ärztekammer. Nemam u vezi sa tim nikakve info ali to se ne moze razlikovati od PKT-a iz Freiburga, znaci anamnesa, pisanje pisma, predstavljanje pacijenta Oberarzt-u, Aufklärung itd...

Kolega "Zhuca"hvala na odgovoru,evo upravo sam saznala o cemu se radi...Evo za sve koji se interesuju za ovaj ispit:Ima tri dela.U prvom delu je razgovor lekar pacijent tj.uzimanje anamneze,u drugom delu pisanje anamneze u Aufklaerungsbogen i u trecem delu razgovor izmedju lekara kao u viziti,zatim sledi postavljanje dif.dg i plan terapije..Svaki deo traje oko 20 ak min.Ispit kosta 350 evra i dokumenta se predaju cini mi se ,ako sam dobro razumela kao za aprobaciju tj.berufserlaubnis...Ispit je svake subote kod njih u Aertztekammer u Stutgartu....Pozdrav svima..:)

Pozdrav svima, ja sam stomatolog iz bga, sad u minhenu... Prvo moram da kazem da vec duze vreme pratim desavanja, ali ne detaljno.... Koliko sam shvatio ima malo stomatologa na forumu...
Pre 2 nedelje sam dobio erlaubnis na dve godine, ali na sve moje bewerbunge (ukojima pise da imam erlaubnis) sam dobijao negativan odgovor na temu aprobacije... Tako da meni iskreno nista nije jasno cemu mi sluzi erlaubnis, ako svi traze aprobaciju... Tako da vas molim da mi neko pojasni ili uputi na link ili pm ili sta god....
Sta je erlaubnis i cemu sluzi? (poslednju informaciju sam dobio u amtu da erlaubnis donosim sa ugovorom za posao i da oni onda to salju u ZVB na proveru i odobravanje)...
Da li neko zna nesto vezano za stomatolosku aprobaciju (prvenstveno u Bayernu) sta treba, koliko kosta itd... Ja sam na raznim mestima nalazio razne informacije pocev od toga da je individualno od mesta do mesta i od osobe do osobe, da mora da se radi 2 god. Pa onda da se polaze, do toga da je bitno samo radno iskustvo i da ono takodje odredjuje da li se polaze ili ne( osoba sa npr. 10god iskustva ne polaze aprobaciju, nego je direktno dobija...)
I za kraj bewerbunzi.... Sta se tu tacno pise i koliki treba da bude sastav :)
Unapred hvala i pozdrav

Zhuco ti si Kralj....kako stamenito odgovaraš i pomažeš kolegi......svaka ti čast. veliki pozdrav.

I da, ja kad sam dobio posao (prvo kao praktikant sa B2) imao sam 34 god., ukupno 4 god. (sa prekidima) radnog staza iskljucivo u DZ u Srbiji i pauzu od skoro 2 godine od poslednjeg posla u struci. I mislis da je poslodavca bilo briga za to sve, ne!! Pitali su me samo na razgovoru sta sam radio sve u DZ da malo opisem posao (a ja radio svasta od plasiranja katetera po prvi put (sto je zapravo strucna greska) pa do sivenja manjih posekotina (bez pravog hirurskog iskustva)(sta da kazem bio sam u malom izolovanom DZ u kraju gde je lekar jos uvek bog i batina)) Odgovorio sam da sam se starao o stalnoj terapiji stalnih pacijenata i o ambulantnom i urgentnom zbrinjavanju...A njima je bilo bitno samo da me brzo osposobe da odradjujem posao kao ili skoro kao nemac za vrlo manje para...Ali moj plan je bio da pocnem i to mesto koje mi je poslodavac nudio se uklapalo moj koncept (a uklapalo se i sa mog i sa njihovog gledista: po dobijenoj Approbation moguce je 2 od 5 god. specijalizacije odraditi na toj klinici) i tako, odoh u offtopic...eto toliko podrske od mene ako je od pomoci...

Kolega u pravu si.....sve što kaažeš.....počela sam da zaboravljam medicinu ....9 god.na birou...i niko nema sluha u ovoj državi za lekare. Vazda sam negde,samo da ne zaboravim ono sto smo studirali....i sve volonterski ....u zavodu za transfuziju,2 doma zdravlja ,Hitna pomoć, fakultet-strručni saradnik asistent -imunoligija i sve bez pare,sve za DŽ. Možes da zamislis 8 mart, ja na fakultetu ,sve koleginice dobile poklone ili šta beše već pare na računu...svi veseli.....ja ih samo gledam i jedem se iznutra ali ne za taj poklon nego sto i dalje nisam deo kolektiva osećam se kao neko pastorče u porodici....strašno. Ja sam još malo pa na B2...i počinjem polako da šaljem ....
Pa otprilike za 15-20 dana. Svaki dan po 20-ak mailova. Plasim se poslacu uskoro svim postojecim klinikama u Nemackoj i sta posle? :) CV mi nije nesto "nabudzen" a i kako da bude kad imam skromno radno iskustvo u DZ-u od 2 godine, uz to imam 34 godine, ne radim vec godinu dana, nisam isao na kongrese, seminare, nemam raznorazne sertifikate sa istih, a i prosek mi nije astronomski već-8.01. Mozda je to, ko ce ga znati...I dok ja gruvam Deutsch i spremam se za C1, medicina ce da mi padne na A1 :) ...i tako...

Poslednja izmena:
Kolege moje drage,jel moze neko da mi kaze da li za pokrajinu Hessen treba ugovor iz Klinike kada se predaje zahtev za aprobaciju ili moze i bez toga?Ili evo jos jedno pitanje za koju pokrajinu moze da se preda zahtev a da ne traze prijavu boravka u Nemackoj ili ugovor o radu a da nije BW? Hvala mnogo...

Ne ne nikako, to je samo za ispit jezika, ovde mozete skinuti skriptu za polaganje Approbation iz FIA Freiburg https://www.dropbox.com/s/d2alsjasq387s0v/FIA Skript.pdf?dl=0 ovo je otprilike gradivo mada komisija moze da pita sve i svasta...znaci ne mojte se previse oslanjati na ovu skriptu, ali je dobra za orijentaciju...Kenntnisprüfung je Hammerexamen znaci mora da vam pukne kicma dok ga ucite (od sedenja), naravno uz praksu ide puno brze. PKT je samo ispit jezika, i u BW nema vise nikakvu vrednost jer su u Stuttgart-u uveli od juna polaganje pred lekarskom komorom, koje je, kako koleginica opisa pre vrlo slicno PKT, samo se polaze pred komisijom lekarske komore (sto znaci da pare ne uzimaju sada skole jezika vec Ärztekammer)...

Poslednja izmena:
Kolege, polako postajem ocajna... Jucer sam imala jedan Vorstellungsgespräch, doduse ne za Assistenzarzt nego "medizinische schreibkraft im Bereich Orthopädie".. To je nesto na bazi 450€ da mi popuni vrijeme.. Malo je reci da sam ostavila groznu sliku o sebi na tom intervju-u.. Mucala sam i na sasvim jednostavnim pitanjima, znojila se, crvenila...a kako bi tek bilo za Assistenzarzt?! Ja sam jedna od onih osoba koja i na svom maternjem jeziku ima problema sa izrazavanjem, sve ocjene iz usmenih ispita su mi 7 ili 8, a na njemackom je sve to jos i gore... Kako ostaviti dobar utisak na intervju-u? Kako se pinasati?

Ok,jel mi mozete preporuciti neku knjigu da uzmem,ovde na forumu su pominjanje knjige za spremanje Gleichwertichkeit prüfunga..ne znam da li je bilo reci o ovom kenntnisprufungu

Meni se čini da je taj Kenntnisprüfung isto što GWP. Proverio bih to dobro. U BW (a i mnogim drugim pokrajinama) se GWP zove isto Kenntnisprüfung, odnosno ispit za dobijanje aprobacije, a ne ispit jezika.
Ja sam npr. koristio knjige Fallbuch Innere Medizin i Fallbuch Chirurgie, takođe mi je korisna bila i Deutsch für Ärztinen und Ärzte. Takođe su se na forumu pominjale i knjige iz interne i Hirurgije kroz pitanja i odgovore (ne mogu da se setim naziva na nemačkom). Uglavnom bilo koja knjiga pomoću koje možete relativno brzo da se podsetite stvari sa fakulteta i da vidite kako to ide na nemačkom. Naravno tu je i internet, zatim gore pomenute skripte i tako dalje i tako bliže :). I kao što Zhuca reče uz praksu ide brže i lakše.

PKT je samo ispit jezika, i u BW nema vise nikakvu vrednost jer su u Stuttgart-u uveli od juna polaganje pred lekarskom komorom, koje je, kako koleginica opisa pre vrlo slicno PKT, samo se polaze pred komisijom lekarske komore (sto znaci da pare ne uzimaju sada skole jezika vec Ärztekammer)...

Priča se je komora preuzela jer je u nekim školama ispit nerealno težak (TELC npr) pa će kao kod ovih biti lakše...:think: Ali kao što reče u pitanju su pare...

Kolege, polako postajem ocajna... Jucer sam imala jedan Vorstellungsgespräch, doduse ne za Assistenzarzt nego "medizinische schreibkraft im Bereich Orthopädie".. To je nesto na bazi 450€ da mi popuni vrijeme.. Malo je reci da sam ostavila groznu sliku o sebi na tom intervju-u.. Mucala sam i na sasvim jednostavnim pitanjima, znojila se, crvenila...a kako bi tek bilo za Assistenzarzt?! Ja sam jedna od onih osoba koja i na svom maternjem jeziku ima problema sa izrazavanjem, sve ocjene iz usmenih ispita su mi 7 ili 8, a na njemackom je sve to jos i gore... Kako ostaviti dobar utisak na intervju-u? Kako se pinasati?

Kao neko sa sličnim problemom mogu jedino da Vas posavetujem da vežbate. Videli ste kako izgleda razgovor. Potrudite se da se kući setite skoro svega što su Vas pitali, pa to zatim iskoristite da spremite odogovore unapred za neki naredni razgovor. Ima dosta stvari koje se vrte na svim razgovorima pa možete lepo unapred da pripremite i naučite napamet neku priču koju ćete da izbaciti u sekundi. Ovde na forumu možete da nađete koja su česta pitanja na razgovorima, dosta korisnih saveta itd.
I ostaje na kraju domaći lek za sve boljke - jedna rakijica pred razgovor :D
rakia_connecting_people.jpg

@nesaformat thanks!izgleda da je to taj ispit,raspitacu se podrobnije.Nego ja sam na hospitaciji nisam jos ni pocela da radim,a moja agentica me pita da li bih za vreme hospitacije spremala taj ispit,a ja tek mesec dana u Nem.
Upisacu literaturu za kasnije ako ne predjem u drugu pokrajinu gde se ne polaze za App :-)

Pre svega još jednom da ukažem svima vama poštovanje i da se zahvalim na postojanju ovog foruma.
Imam samo jedno pitanje i zamolio bih nekoga ko je upućen u pokrajnu Bayern (Oberbayern) da mi odgovori:

---Da li su za podnošenje zahteva za Berufserlaubnis potrebna nekakva dokumenta iz bolnice, koja je budući poslodavac?

--- Ako je potrebno, da li mi neko može reći kako izgdeda ta potvrda? Da li je to možda ovo: https://www.regierung.oberbayern.bayern.de/imperia/md/content/regob/internet/dokumente/formulare/f_bereich5/approbationenundberufserlaubnisse/55.2_343_i.pdf skroz dole se to nalazi. Da li ja to mogu sam da popunim? Čiji je pečat tu potreban?

Ako mogu još da zamolim za kontakt nekog povoljnog ovlascenog prevodioca u Nemačkoj.

Zahvaljujem se unapred!

Poslednja izmena:
Pre svega još jednom da ukažem svima vama poštovanje i da se zahvalim na postojanju ovog foruma.
Imam samo jedno pitanje i zamolio bih nekoga ko je upućen u pokrajnu Bayern (Oberbayern) da mi odgovori:

---Da li su za podnošenje zahteva za Berufserlaubnis potrebna nekakva dokumenta iz bolnice, koja je budući poslodavac?

--- Ako je potrebno, da li mi neko može reći kako izgdeda ta potvrda? Da li je to možda ovo: https://www.regierung.oberbayern.bayern.de/imperia/md/content/regob/internet/dokumente/formulare/f_bereich5/approbationenundberufserlaubnisse/55.2_343_i.pdf skroz dole se to nalazi. Da li ja to mogu sam da popunim? Čiji je pečat tu potreban?

Ako mogu još da zamolim za kontakt nekog povoljnog ovlascenog prevodioca u Nemačkoj.

Zahvaljujem se unapred!

Sto se tice ovog dokumenta ciji ste link naveli, ovo popunjavate sami i to niko ne ovjerava, to je vasa izjava da ste za BE/Aprobaciju predali samo na jednom mjestu i to se nalazi na spisku dokumenata. Ovu informaciju znam jer je moja dobra prijateljica (citaj: izvor informacija) predala za App. Koliko sam ja shvatila za BE ne treba cak ni poslodavac, niti ikakva potvrda od istog. mislim da se ne nalazi na spisku..

Hallo! Evo samo da Vam ispričam svoja iskustva s polaganja Sprachprüfünga na Ärzteakademie u Beču, 29. 07.

PISMENI DIO: 30 minuta vremena za napisati tekst na određenu temu, najmanje 100 riječi treba sadržavati tekst. Pošto sam ja bio u statusu Turnusarzt, moja tema je bila pacijent sa sumnjom na karcinom pluća koji je primljen na odjel Interne, te je trebalo u tekstu objasniti njegovo stanje i napisati zamolbu za premještaj na Plućni odjel da se na tom odjelu nastave daljnji dijagnostički postupci. Savjet: nemojte pisati skicu na pomoćni list papira, nego odmah pišite original tekst jer vremena imate na "knap" i nemojte da Vas uhvati panika! :)

USMENI DIO: 2 liječnika u komisiji (internist i anasteziolog) i prof. njemačkog jezika. Nakon uvodnog dijela u kojem Vas pitaju tko ste, zašto dolazite u Austriju i sl., imate 2 pitanja. Moje prvo je bilo: čovjek koji se vraća s godišnjeg, vozio je 12 sati auto, bole ga leđa - malo ispitati anamnezu, dati prijedloge za dijagnostiku i terapiju. Drugo pitanje: žena s anginom pectoris, trebalo je izložiti njezine simptome i što biste napravili od dg. postupaka te terapija - sve to izložiti liječniku u komisiji, koji je u ovom slučaju kao Oberarzt na Hitnoj. Sve u svemu, meni je pismeni bio teži, nego usmeni. Javljeno mi je mailom jučer, 31. 07. da sam položio. Hvala Vam svima na forumu pomoći, ako netko treba još detaljnije informacije i savjete za učenje, neka mi slobodno pošalje poruku. SRETNO SVIMA! :)

Da li znate moze li se hospitirati na turistickoj vizi do 3 meseca,ili mora viza za hospitaciju?

Moje iskustvo sa vizom i hospitacijom je sledece. Prvo sam zvala nemacku ambasadu i pitala da li da trazim vizu za hospitaciju ili za praksu. Gospodja mi je rekla : ako idete na hospitaciju (sto znaci da nista prakticno ne radis vec si posmatrac) ne treba vam viza koristite dane u Schengenu. I tako sam i uradila. Međutim kada mi je klinika poslala ugovor o hospitaciji (gde isto pise da sam samo posmatrac,međutim svi znamo da se mnogo vise od nas ocekuje) pisalo je da mi treba boravišna dozvola i samo pod tim uslovom mi je ugovor validan. Moj chefarzt je kontaktirao najbližu upravu za strance i tu mu je receno sta sve treba da dostavim od dokumenata da bih dobila boravisnu dozvolu prema § 7 Abs.1 Satz 3 des Aufenthaltsgesetzes :
1)Izjava chefarzta zasto je bolnici bitno da tamo hospitiram ,
2) Diploma, njen prevod, potvrda o drzavnom ispitu i prevod- kopije (to je chef istampao iz mog Bewerbunga)
3) Prijava stana -prijavila sam se na adresu zgrade u bolnickom kompleksu, nisu mi pravili problem u Einwohnermeldeamtu, nista nisu ni naplatili.
4) Krankenversicherung- prilozila sam putno osiguranje
5) Biometrijska fotografija
6)Formular iz uprave za strance
7) Platiti 50 evra
Zatim je lik u upravi za strance izracunao koliko imam neiskoriscenih dana u Schengen zoni i na toliko mi odobrio dozvolu. E tu sam se zeznula jer sam bila pogubljena nakon dugog cekanja u cekaonici, samo sam zelela da sto pre odem :) i nisam mu naglasila da stavi makar dan nakon mog leta, jer mi je tako propalo 2 nedelje u Schengenu. Elem u toj boravisnoj dozvoli stoji Erwerbstätigkeit ist nicht gestattet. Sto znaci da ne mozes sa nje da predjes na Blue Card,za nju ti treba radna viza, viza za trazenje posla ili makar viza za praksu. Nadam se da sam pomogla, ako je nesto nejasno, slobodno pitaj :)

Poslednja izmena:
@Grunf77 ja sam u martu predao, zbog nekih propusta u prevodu dospelih pisama od njih (nisam shvatio da treba da im dostavim srpske originale i da mi nisu uvazili papir iz komore za licencu) , sam dobio u julu erlaubnis. ali kad sam predavao su rekli od 4-8 nedelja da se ceka... a sto se tice vize, zavisi za koju predajes... ja sam arbeitbesuh vizu cekao 2 nedelje u bgu...

Pozdrav svima, ja sam stomatolog iz bga, sad u minhenu... Prvo moram da kazem da vec duze vreme pratim desavanja, ali ne detaljno.... Koliko sam shvatio ima malo stomatologa na forumu...
Pre 2 nedelje sam dobio erlaubnis na dve godine, ali na sve moje bewerbunge (ukojima pise da imam erlaubnis) sam dobijao negativan odgovor na temu aprobacije... Tako da meni iskreno nista nije jasno cemu mi sluzi erlaubnis, ako svi traze aprobaciju... Tako da vas molim da mi neko pojasni ili uputi na link ili pm ili sta god....
Sta je erlaubnis i cemu sluzi? (poslednju informaciju sam dobio u amtu da erlaubnis donosim sa ugovorom za posao i da oni onda to salju u ZVB na proveru i odobravanje)...
Da li neko zna nesto vezano za stomatolosku aprobaciju (prvenstveno u Bayernu) sta treba, koliko kosta itd... Ja sam na raznim mestima nalazio razne informacije pocev od toga da je individualno od mesta do mesta i od osobe do osobe, da mora da se radi 2 god. Pa onda da se polaze, do toga da je bitno samo radno iskustvo i da ono takodje odredjuje da li se polaze ili ne( osoba sa npr. 10god iskustva ne polaze aprobaciju, nego je direktno dobija...)
I za kraj bewerbunzi.... Sta se tu tacno pise i koliki treba da bude sastav :)
Unapred hvala i pozdrav

Pozdrav svim kolegama.
Da li možeš precizirati gdje se direktno dobija aprobacija ako imaš 10g iskustva

Back