Srpski i hrvatski nacionalizam

да није било хрватског племства, хрватско име би нестало са лица земље. овај народ који данас себе зове Хрватима, били би или католички Срби, утопљени у остатак српског штокавског народа (коме етнички и припадају), или би их Рим политички обликовао у неку сасвим нову нацију древног имена ("Илири"), као што је то урађено и са Белгијанцима.

племство нема матерњи језик.
Наравно да има. Сваки човјек, било којем сталежу припадао, има језик који носи из куће, на којем је одрастао.
... "матерњи" језик племства у целој Европи био је француски.
Ово је бесмислица која не завређује одговор.
... поред француског, још и немачки, јер је двор (а и сам Петерзбург) био пун етничких Немаца.
Имаш ли било какву потврду да је генерал Врангел (значи пишемо о њему), наводе у његовим мемоарима, свједочење неког савременика да је зборио њемачким? Постоји ли барем једно сачувано својеручно писмо генерала Врангела из било које доби на њемачком?

Отишло се од теме, мада се од теме отишло након првих неколико објава, разглаба се о свему и свачему, гдје у објавама које немају везе са темом предњачи управо аутор теме.
Било би добро расправу пребацити на неку другу тему или могуће отворити нову тему кроз коју би се написала која о томе шта одређује националност, или поимање националне припадности кроз вијекове.

Наравно да има. Сваки човјек, било којем сталежу припадао, има језик који носи из куће, на којем је одрастао.
теби не вреди објашњавати.

човече, аристократија своју децу од рођења вапитава и образује тако да упоредо и једнако добро говоре више језика. разговор за столом, током ручка, почео би на једном, а завршио се на трећем језику. језик тим људима није давао идентитет, него породично порекло. а национални идентитет давала им је Круна. зато су Врангели могли да буду национално узорни и Руси и Швеђани, иако су немачка кућа.

, аристократија своју децу од рођења вапитава и образује тако да упоредо и једнако добро говоре више језика. разговор за столом, током ручка, почео би на једном, а завршио се на трећем језику. језик тим људима није давао идентитет,
То је твоје (пре)комотно схватање. Наравно да језик, поред свега осталог (писмо, култура, духоивност итд) одређује људима идентитет.
Но ако пишемо о генералу Врангелу, а ти си њега из неког разлога издвојио и потенцирао, не ја
👇
Имаш ли било какву потврду да је генерал Врангел (значи пишемо о њему), наводе у његовим мемоарима, свједочење неког савременика да је зборио њемачким? Постоји ли барем једно сачувано својеручно писмо генерала Врангела из било које доби на њемачком?
Такође
👇
Отишло се од теме, мада се од теме отишло након првих неколико објава, разглаба се о свему и свачему, гдје у објавама које немају везе са темом предњачи управо аутор теме.
Било би добро расправу пребацити на неку другу тему или могуће отворити нову тему кроз коју би се написала која о томе шта одређује националност, или поимање националне припадности кроз вијекове.

хрватску нацију је од ишчезнућа и потпуног заборава сачувало само и искључиво хрватско племство. племство, којем дугујете све, а које сте сами истребили. оно што нису могли ни Турци, Мађари, Немци, Млечани, за толике векове, ви левичари сте успели за неколико деценија. ви сте највеће зло које је задесило људски род.

I to je bilo ža dlaku, šinko.

Baš je malo falilo da Hrvati (u XVI st.) gotovo u celosti nestanu i priključe se spisku istorijskih pojava.

I to je bilo ža dlaku, šinko.

Baš je malo falilo da Hrvati (u XVI st.) gotovo u celosti nestanu i priključe se spisku istorijskih pojava.
епски подухват хрватског племства, вредан дивљења. а том њиховом жилавом отпору у потпуно немогућим условима и околностима након Крбавске и Мохачке катастрофе, и на крају успеху, ето апсурда, дивим се ја, а не ова комуњара Хроби.

Kako su onda, do vraga, Srbi opstali u još gorim okolnostima i uglavnom bez plemstva ? :think:
имали смо Цркву. изгубили смо световно племство, али је његову улогу преузело духовно. у Османском царству је наш црквени поглавар био уједно и политички вођа- етнарх/милетбаша.

Kako su onda, do vraga, Srbi opstali u još gorim okolnostima i uglavnom bez plemstva ? :think:

Crkva.

Visoko sveštenstvo je kod Srba pravoslavaca, na neki način, zamenilo ulogu uz celosti prvog staleža tj. plemstva.

Srpsko ime ne bi uopšte opstalo kroz epohu ranog modernog doba da nije bilo srpske patrijaršije.

Овако су се препаковали да је само хрватско име остало исто.
преживела је хрватска нација. иако јој је промењен целокупни супстрат. још један доказ чињеници да је нација политички организам, а не етничка заједница.

Puno vode je Neretvom prošlo od 12-13. do 19-20. vjeka. Izmjenjale su se razne države i gospodari u toj regiji za tih 700-800 godina, bilo je i migracija itd.
Ne može se dogoditi jedna takva kolektivna amnezija u narodu koji je većina na jednom ogromnom prostoru pa da svi zaborave svoje podrijetlo. Čisto ka primjer u Austriji i dijelovima Mađarske i Slovačke dan danas imaš Gradišćanske Hrvate koji su tamo već 500 godina pa su unatoč migracijama i raznim vladarima zadržali dio svog identiteta i sjećanja na svoje porijeklo. I sve to okruženi pripadnicima drugih naroda kojih je više u znatnoj mjeri dok su s druge strane Srbi u Dalmaciji zaboravili svoje korijenje iako su navodno sjeverno i južno od njih živili ti isti Srbi samo druge vjere. A mislim da vam ni mi nismo bili neka prijetnja u to vrime pa ne vidim nikakvog razloga da u takvim okolnostima Srbi katolici iz 12.st. ne budu to isto i u 20.st.
Primeri Gradišćanskih Hrvata nije relevantan za diskusiju zato što uključuje element suštinskih jezičkih razlika između Gradišćanskih Hrvata i Nemaca/Austrijanaca i Mađara: toga u Dalmaciji nema, tu je bitan isključivo religijski momenat pošto drugih razlika nema.

Primer Bosne je veoma ilustrativan: Povelja bana Ninoslava i titule bosanskih kraljeva (kralj Srbljem) su izričite: stanovnici Bosne su bili Srbi, bez obzira na veroispovest.

3BBC98A7-3137-4DFC-96D8-0A81EAB80E7D.jpeg

336AF828-32D4-4AB5-97A5-ABDA7F36CA78.jpeg

Izvor: Miklošičeva Monumenta Serbica.

https://books.google.hr/books?id=vLhiAAAAcAAJ

Ne, ne; ja se sve slažem sa tobom. Ja sam ovde samo govorio, zbog Mrkaljeve opaske, o leksičkom istorijatu.

Stara reč koja je označavala stanovništvo neke zemlje, subjekte nekog monarha, bila je narod. U smislu politički narod, jedna celina razgraničena političkim dometima nadležnosti onih koji imaju monopol nad sistemima prinude sile.

U Rusiji, komunisti su došli na vlast ranije i ranije su izvršili dotično. I zato postoji krupna distinkcija u načinu kako mi i Rusi imenujemo tu međunarodnu organizaciju koja je prethodila UN-u. Mi je zovemo Društvo naroda, a Rusi kažu Ли́га на́ций. Zato što je kod njih revolucija bila još 1917. godine, dok se kod nas desila tek pri svršetku Drugog svetskog rata. Činjenica da su komunisti tamo nešto duže vladali, decenijama, razlog je i zašto se u ruskom, ukrajinskom i beloruskom jeziku nešto duže odomaćila reč internacionalno kao zamena za međunarodno, za razliku od nas.

Zapadnoslovenski narodi, kod kojih je komunizam bio suštinski uglavnom sredstvo sovjetske okupacije, u potpunosti su bili rezistentni na dotično. Tako Poljaci, Česi (uklj. i Moravce) i Slovaci zadržavaju stari slovenski oblik, pretkomunistički.

poljski: Organizacja Narodów Zjednoczony
češki: Organizace spojených národů
slovački: Organizácia Spojených národov

Pre komunista prosečni Srbin gotovo da nije znao uopšte za tu reč i suštinski za sebe skoro nikada bi kazao da pripada srpskoj naciji, ili tako nešto (ne bi govorio o nekakvom nacionalnom identitetu i sl.).
придеви национсли и државни су истозначнице. зато треба употребљавати словенске речи народни и државни, сходно појму који се придевом ближе одређује.
U američkom engleskom ‘nation’ se odnosu strogo na (nezavisnu) državu, narodnost, tj pripadnost nekom narodu označava ‘ethnicity’.

Back