Srpski i hrvatski nacionalizam

Ja nisam možda previše stručan ali stvarno ne znam da na katoličkom zapadu ima predstava zadužbinara koji prinose crkvu a ta scena prikazana na fresci. U suštini, ne znam ni da li ima fresaka po katoličkim crkvama (mislim da ne) , kao što ni kipova nema po pravislavnim.
Ma nema nigde sem u kontekstu srpske srednjovekovne države.

On se samo kliberi jer je nesosoban za apstraktno mišljenje i de novo sintezu.

Ma nema nigde sem u kontekstu srpske srednjovekovne države.
Da, meni su te likovne scene poprilično karakteristične za srpske srednjovekovne manastire. Verovatno bi ta Mihailova predstava bila najstarije sačuvana kompozicija koja prikazuje vladara kako pronosi svoj prilog (zadužbinu) za veru. Uglavnom, kod nas takve predstave prikazuju vladar koji je ponizan (pre Bogom), nema neke osionosti i nekakvih simbola moći. Uglavnom prikazuju skromnost, pa ajde da kažemo i smernost.

Da, meni su te likovne scene poprilično karakteristične za srpske srednjovekovne manastire. Verovatno bi ta Mihailova predstava bila najstarije sačuvana kompozicija koja prikazuje vladara kako pronosi svoj prilog (zadužbinu) za veru. Uglavnom, kod nas takve predstave prikazuju vladar koji je ponizan (pre Bogom), nema neke osionosti i nekakvih simbola moći. Uglavnom prikazuju skromnost, pa ajde da kažemo i smernost.

Mozaik cara Justinijana iz Aja Sofije:

1000025877.jpg

U čitavoj Srbiji postoji možda čak i sveukupno najviše trocifren broj desničara (ispod 'iljadu ljudi).
слажем се. ја сам десничар и врло добро знам колико смо малобројни. чак и овде на форуму, не знам да ли нас има више од пар/неколицине мислећих људи.

Хрватски нацинализам је други назив за усташтво, као што видимо ни сами Хрвати нису у стању да раздвоје то двоје.
дабоме, хрватски национализам је врло јакобински (екстремно левичарски).

Srbi i Hrvati su praktično jedan te isti narod koji govori istim jezikom, jedina razlika je vera, kod Hrvata preovlađuje katolicizam a kod Srba pravoslavlje.

Ali su po svim osnovama praktično braća najrođenija.
Čak i ta verska razlika je rekativno novijeg datuma. Glagoljaši su se u nekim delovima održali i do 19 . veka. A sukobi ye potenciraju sa strane, da nas sve oslabe. Ovaj Thompsonov koncert vodi upravo u tom smeru, mada ga ja vidim kao labuđi pev hrvatskog nacionalizma. Po ovome Hrvatska ubrzao propada, nažalost i drugi narodi bivše Juge im slede. Mi uništavamo sami sebe.

Хрватски нацинализам је други назив за усташтво, као што видимо ни сами Хрвати нису у стању да раздвоје то двоје.
Hrvatski nacionalizam je postoja davno prije ustaša, a postoji i danas kad je taj pokret mrtav. To šta su vama zatrovane glavama ustašlukom(koji je u nas zabranjen) dok u isto vrime dižete draži spomenika i četnike prikazujete ka osloboditelje(a ne izdajnike šta i jesu bili ka i ustaše) samo je jedan od primjera vašeg licemjerstva i dvostrukih kriterija kojim se najčešće vodite.

dok u isto vrime dižete draži spomenika i četnike prikazujete ka osloboditelje(a ne izdajnike šta i jesu bili ka i ustaše) samo je jedan od primjera vašeg licemjerstva i dvostrukih kriterija kojim se najčešće vodite.
Valjda Srbija sama bolje zna ko su joj izdajnici a ko oslobodioci.

Prilozi

• f_11012925_480.png
    f_11012925_480.png
    177,8 KB · Pregleda: 4
Valjda Srbija sama bolje zna ko su joj izdajnici a ko oslobodioci.
Šteta šta ostatak svita tako ne vidi pa su partizani svrstani na stranu saveznika, a četnici zajedno s ustašama, nacistima i fašistima tamo di im je i misto.

Usput da priupitam, kako vi simpatizeri četničkog pokreta gledate na to da su vam ljubimci surađivali s ustašama i sve to znajući šta sve rade vašem narodu u logorima(pogotovo ženama i dici)? Kako uspijete to dvoje odvojit?

Hrvatski nacionalizam je postoja davno prije ustaša, a postoji i danas kad je taj pokret mrtav. To šta su vama zatrovane glavama ustašlukom(koji je u nas zabranjen) dok u isto vrime dižete draži spomenika i četnike prikazujete ka osloboditelje(a ne izdajnike šta i jesu bili ka i ustaše) samo je jedan od primjera vašeg licemjerstva i dvostrukih kriterija kojim se najčešće vodite.
Пре усташтва је постојало праваштво као део националне еманципације Хрвата још у 19. веку, а као идеолошка подлога за усташки покрет, а као што видиш до дан данас се нисте од тога опоравили.

Једном сам питао једног форумаша хрватске националности овде да ми раздвоји хрватски национализам, и шта би ту спадало што се прошлости тиче, а што није ништа лоше наравно, од усташтва као злочиначког начина понашања и деловања, нисам добио одговор.

Четници нису исто што и усташе ма колико су се комунисти упињали да то изједначе, тако да се њима са правом дижу споменици.

Распадом југословенства и братства и јединства Срби су имали нечему да се врате, чему се враћају Хрвати?

Пре усташтва је постојало праваштво као део националне еманципације Хрвата још у 19. веку, а као идеолошка подлога за усташки покрет, а као што видиш до дан данас се нисте од тога опоравили.

Једном сам питао једног форумаша хрватске националности овде да ми раздвоји хрватски национализам, и шта би ту спадало што се прошлости тиче, а што није ништа лоше наравно, од усташтва као злочиначког начина понашања и деловања, нисам добио одговор.

Четници нису исто што и усташе ма колико су се комунисти упињали да то изједначе, тако да се њима са правом дижу споменици.

Распадом југословенства и братства и јединства Срби су имали нечему да се врате, чему се враћају Хрвати?

Kako misliš da ti razdvojim Hr nacionalizam? Misliš od ustašluka da ga razdvojim ili nešto drugo želiš? Možeš mi pokazat na vašem primjeru na šta točno ciljaš pa odgovorim.

Jer meni hrvatstvo nije jednako ili usporedivo ustaštvu u niti jednom segmentu, a tako sam odgojen i naučen kako kroz 80te tako i kroz 90te.

I pravaški i ustaški pokret reakcija su na velikosrpske pokušaje uništenja hrvatskog identiteta, a percepcija koja danas postoji o ustašama rezultat je stvarnih zločina - koje su sve strane u tom ratu činile - i nezamislive propagande KPJ koja je gađenjem NDH za cilj imala suzbijanje svakog budućeg pokušaja hrvatske nezavisnosti - nakon što je izvršila masovne zločine nad svima koji su u toj NDH služili i bili na bilo koji način s njom povezani.

Poslednja izmena:
Pa i marširaju svakog maja po Ravnoj gori na godišnjicu formiranja tog pokreta otpora 1941.
Mislia sam na Europu ne Srbiju :)

A moje pitanje i dalje stoji: kako vi simpatizeri četničkog pokreta gledate na to da su vam ljubimci surađivali s ustašama, a sve to znajući šta oni rade vašem narodu u logorima(pogotovo ženama i dici)? Kako uspijete to dvoje odvojit?

Mislia sam na Europu ne Srbiju :)

A moje pitanje i dalje stoji: kako vi simpatizeri četničkog pokreta gledate na to da su vam ljubimci surađivali s ustašama, a sve to znajući šta oni rade vašem narodu u logorima(pogotovo ženama i dici)? Kako uspijete to dvoje odvojit?
Pa Srbija je u Evropi. Slična okupljanja znam da postoje i u Bosni i Hercegovini.

Nisam član nikakvih udruženja, ali sam prilično siguran da ni mnogi simpatizeri ne znaju imena tih četničkih jedinica koje su sarađivali sa ustašama, niti bi takvu saradnju usmjerenu protiv partizana doveli u korelaciju sa ustaškim logorima.

Pa Srbija je u Evropi. Slična okupljanja znam da postoje i u Bosni i Hercegovini.

Nisam član nikakvih udruženja, ali sam prilično siguran da ni mnogi simpatizeri ne znaju imena tih četničkih jedinica koje su sarađivali sa ustašama, niti bi takvu saradnju usmjerenu protiv partizana doveli u korelaciju sa ustaškim logorima.

Naravno da niko ništa ne zna kad se zatvore oči ili kad se uvjeriš da borba protiv pratizana opravdava suradnju s ustašama. Al ako nekom danas ne smeta da su mu četnici surađivali s istima onima koje nazivate najvećim i najgorim koljačima srpskog naroda onda to govori dosta i o takvim ljudima. Zato mi i nije jasno kako danas to dvoje uspijete odvojit kad se sve zna i kad se neke stvari više ne mogu sakrit.

Back