Српски грб - слова или оцила?

Сваки крст на свакој застави и грбу (па и нашем) одувек представља везу са Богом. Божанско покровитељство над државом, да је владар Божји изасланик и слично. Од ''Византије'' (источног римског царства) смо примили веру па тако и ту симболику.
Ова четири оцила око крста, ма колико ми желели да су оригинално наша, смо такође узели од Византије. Сада, много векова касније, сличне симболе можемо пронаћи у винчанском писму, на Ахиловом плашту на неким сликама, по разним источним писмима, вероватно и у египатским хијероглифима (а не би ме чудило да налетимо на сличан симбол и у писмима старе Кине, Маја, Инка и осталих индијанаца). Можемо ми тражити неку везу са тим симболима, али колико год тражили чињеница је да смо ми то преузели од Византије. Ма колико ми сада покушавали да пронађемо начин да то оповргнемо.
Све ово ме мало подсећа на оно како хрвати неким умишљеним доказима и кобајаги чињеницама покушавају да докажу како они нису словени, него илири па чак и германи.
Мислим да треба да прихватимо да смо то што смо и да друго не можемо бити. А настали смо од једног варварског народа који је пљачкајући по најмоћнијој цивилизацији тог доба опљачкао (или му је дато) и део културе те цивилизације.

Овде се слажем са свим објашњењима осим оцила. А оцили су тема. Значи да ли су оцили, или слова као код Византије? Ја кажем да су слова и да престављају сличну инвокацију као и византијска. Заправо инвокација је иста, али су речи друкчије и зато је прихватљиво по хералдичким правилима.

Овде се слажем са свим објашњењима осим оцила. А оцили су тема. Значи да ли су оцили, или слова као код Византије? Ја кажем да су слова и да престављају сличну инвокацију као и византијска. Заправо инвокација је иста, али су речи друкчије и зато је прихватљиво по хералдичким правилима.

Када имаш симбол лако ћеш му наћи значење, ја тако мислим :)
Значи овде треба да расправљамо о томе како су слова-оцила доспела у Византију? Пошто смо их одатле узели.

Када имаш симбол лако ћеш му наћи значење, ја тако мислим :)
Значи овде треба да расправљамо о томе како су слова-оцила доспела у Византију? Пошто смо их одатле узели.

Јесте, али није баш лако кад су у питању крст и лав, који спадају међу најбројније симболе и највише разричитих објашњења, тако да је скоро немогуће наћи тачан разлог и значење ако се не зна и армигер, или онај који га је поставио. Највише има крстова који значе припадништво хришћанству, али има много и личних симбола, зато се око крста стављају оцили, а нигде нисам приметио огњила, осим на грчким ратним заставама и то после 14-ог века као огњила за паљење такозване грчке ватре на бродовима. Овде сам нaишао и на једну опаску; да су неки бродари имали такве заставе само да би поплашили евентуалне нападаче. Међутим слова на крсту, као код Христа и других светаца се појављују још од њиховог времена, и то не само слова него на много примера има и целих инвокација или информација .

Poslednja izmena:
Сваки крст на свакој застави и грбу (па и нашем) одувек представља везу са Богом. Божанско покровитељство над државом, да је владар Божји изасланик и слично. Од ''Византије'' (источног римског царства) смо примили веру па тако и ту симболику.
Ова четири оцила око крста, ма колико ми желели да су оригинално наша, смо такође узели од Византије. Сада, много векова касније, сличне симболе можемо пронаћи у винчанском писму, на Ахиловом плашту на неким сликама, по разним источним писмима, вероватно и у египатским хијероглифима (а не би ме чудило да налетимо на сличан симбол и у писмима старе Кине, Маја, Инка и осталих индијанаца). Можемо ми тражити неку везу са тим симболима, али колико год тражили чињеница је да смо ми то преузели од Византије. Ма колико ми сада покушавали да пронађемо начин да то оповргнемо.
Све ово ме мало подсећа на оно како хрвати неким умишљеним доказима и кобајаги чињеницама покушавају да докажу како они нису словени, него илири па чак и германи.
Мислим да треба да прихватимо да смо то што смо и да друго не можемо бити. А настали смо од једног варварског народа који је пљачкајући по најмоћнијој цивилизацији тог доба опљачкао (или му је дато) и део културе те цивилизације.

Iskazano je potpuno u redu, megjutim moje je pitanje bilo povezano sa cinjenicom da na jednim zastavama imao kao glavnu odliku krst "+", a na drugim krst je "X".

Izmegju zastava sa "+" i "X", vezano sa simbolikom, NE POSTOI NIKAKVA RAZLIKA.

Slova povezana sa "vasilevsom" su potpuno u redu.

A, kad su i 4 "C" opet je uredu.

Odgovor se moze naci i preko predstave krsta na crkvenom oltaru.

Nije mi jasno kako neko moze da iskljuci opciju da je to u stvari Vid?
Ako uzmemo u obzir da je Vid (slavi se na vidovdan i dan danas) bio jedno od vrhovnih slovenskih pa samim tim i nasih srpskih bozanstava, jasno se vidi sta pretstavljaju ta 4C.
Presek kipa gledan odozgo, gleda na sve 4 strane sveta. Evo kako su izgledali Vidovi kipovi i statue, tj i danas tako izgledaju gde ih ima:
http://www.google.com/images?hl=en&...tovid&btnG=Search&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Sve drugo, vizantija itd je u domenu naucne fantastike kao i nase "samo sloga srbina spasava". Sve je to zataskavanje istine ili neznanje.

svetovid-statuie.jpg

http://oceanospotamos.files.wordpress.com/2009/06/svetovid-statuie.jpg

Zasto nije ovo objasnjenje moguce, ko ce da objasni?
Ovo ujedno objasnjava i zasto na starim 4C nije bas prva dva da okrenu jedno drugom ledja i druga dva isto, vec su prikazani unakrs, tj gornji levi okrece ledja donjem desnom i obrnuto.

Kakva bre crna vizantija kakvi bakraci ljudi moji. 4C je Svetovid, Vid, jedan od vrhovnih srpskih paganskih bozanstava a kojeg slavimo i dan danas na Vidovdan, ne onog sicilijanca katolickog, nemoj da vas lazu vise.

Poslednja izmena:
Iskazano je potpuno u redu, megjutim moje je pitanje bilo povezano sa cinjenicom da na jednim zastavama imao kao glavnu odliku krst "+", a na drugim krst je "X".

Izmegju zastava sa "+" i "X", vezano sa simbolikom, NE POSTOI NIKAKVA RAZLIKA.

Slova povezana sa "vasilevsom" su potpuno u redu.

A, kad su i 4 "C" opet je uredu.

Odgovor se moze naci i preko predstave krsta na crkvenom oltaru.

Ima i slicnosti te zbog toga ne moraju sve biti krstovi. Na ilirskom grbu je drvena kapija, kao na velskom gvozdena. Ali ni to nije obavezno jer u zastavi GB ima krst svetog Georga + i svetog Andreja x i svetog Patrika a Jerusalimski krst se u heraldici zove i krst vesala.

Nije mi jasno kako neko moze da iskljuci opciju da je to u stvari Vid?
Ako uzmemo u obzir da je Vid (slavi se na vidovdan i dan danas) bio jedno od vrhovnih slovenskih pa samim tim i nasih srpskih bozanstava, jasno se vidi sta pretstavljaju ta 4C.
Presek kipa gledan odozgo, gleda na sve 4 strane sveta. Evo kako su izgledali Vidovi kipovi i statue, tj i danas tako izgledaju gde ih ima:
http://www.google.com/images?hl=en&...tovid&btnG=Search&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Sve drugo, vizantija itd je u domenu naucne fantastike kao i nase "samo sloga srbina spasava". Sve je to zataskavanje istine ili neznanje.

svetovid-statuie.jpg

http://oceanospotamos.files.wordpress.com/2009/06/svetovid-statuie.jpg

Zasto nije ovo objasnjenje moguce, ko ce da objasni?
Ovo ujedno objasnjava i zasto na starim 4C nije bas prva dva da okrenu jedno drugom ledja i druga dva isto, vec su prikazani unakrs, tj gornji levi okrece ledja donjem desnom i obrnuto.

Kakva bre crna vizantija kakvi bakraci ljudi moji. 4C je Svetovid, Vid, jedan od vrhovnih srpskih paganskih bozanstava a kojeg slavimo i dan danas na Vidovdan, ne onog sicilijanca katolickog, nemoj da vas lazu vise.

Ovo ti nije tacno. Svetovid i Vid su dve licnosti. Svetovid je prehriscanska a Vid je hriscanska. Srbi su hriscani i slave hriscanskog svetog Vida, a oni ateisti i drugi mogu slaviti sta hoce.

Jel bio Svetovid jedno od vrhovnih nasih bozanstava u paganstvu ako ne i vrhovno? Bio je.
Jel mu kip izgledao tako da je gledao na sve 4 strane sveta a zbog kojeg se i zove tako kako se zove? Izgledao je.
Jel presekom tog kipa odozgo dobijamo 4C? Dobijamo.
I zasto onda to nije moguce? Zasto nije moguce da je vizantija ma ko da su nju cinili uzela to od slovena, a ne mi od njih?
To objasnjava otkud je taj simbol i toliko star i zasto se svud pojavljuje, aman.
E sad sto je to "nemoguce" po onima po kojim je to nemoguce, to nije nas problem.

Доле лево, штит преко кога је копље/ увећај
http://img835.imageshack.us/img835/1557/trajc.png

Имам неке недоумице. Доле десно (испод шелма) се налази штит на којем је шестокрака звезда. Да ли то значи да су у питању Јевреји? Друга недоумица је у питању штита мало лево од првог који сам истакао, види се само његова горња половина, а испод њега је секира. На њему је осликан српсати месец са звездицом поред и нешто томе врло слично се налази на грбовима Турске и Хрватске - кога од њих овај штит представља?

Isto kao sto recimo Svetog Iliju slavimo umesto Peruna i Isusa umesto Svarozica, sve je to meni jasno. Mi slavimo Vidovdan, ne Vitusovdan.

Светог Илију ми не славимо уместо Перуна, јер је Свети Илија светац хришћана а ми смо хришћани, ако ти ниси онда је то твоје веровање атеистичко.

I da je tako kao sto kazes, a nije, nisu srbi oduvek bili hriscani, tj nisu ni dan danas, ali o tome eno pa reci nesto u onom topiku srbi mnogobosci, nego zasto nije moguce da 4C nisu sveti vid? To rusi sve, zato nije moguce? Istina ne sme ni da se razmatra, a kamo li da bude dokazana?

Има неких који себе сматрају Србима који нису хришћани, али они нису ни ништа друго него робови својих атеистичких предводиоца. Срби су хришћани од кад су примили хришћанску веру, негде у шестом веку, а неке мање групе и раније. То не можеш ни ти ни твоји теоретичари оспорити, јер имамо доказе по својим крштеним именима и именданима и славама.

Nema veze.

To možda predstavlja 4 vitamina C.

Тачно тако. То може престављати било шта и било где, само не на српском грбу. На српском грбу то су почетна слова сакралне инвокације Краљ Краљева Краљује Краљевима. и то у оно време кад смо краља обележавали са Стефан. Тако каже хералдика, а атеисти и унијати још одавно покушавају да нам то униште, као што су уништили и Византију.

Poslednja izmena:
Еее.. ако тако Хералдика каже...па ко смо ми да се супротставимо?:zsmrcka:
gimbutasvincaschriftle4.jpg
Upravo sam o ovome pricao, ovo je pravi nas znak sa grba, ne 4C kakav danas imamo. Iz ovoga su nastala danasnja 4C. Ovo su 4 glave Vida, to je najlogicnije objasnjenje.
Evo ovde mozete da procitate nesto o Vidu:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Световид
http://bs.wikipedia.org/wiki/Svetovid
http://en.wikipedia.org/wiki/Svetovid

A ovde malo o tome kako je bog vremena i nepogoda Perun gromovnik pretvoren u svetog Iliju gromovnika (slavimo ga na isti dan kad i Peruna pre hriscanstva, grci su od njega napravili Zevsa u "svojoj" mitologiji)
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Перун

„Da zarosi sitna rosa
oj dudula mili Bože!
Oj Ilija daj Bože daj!
Oj Ilija moj Perune!
Daj Bože daj, daj Ilija daj“

Upravo sam o ovome pricao, ovo je pravi nas znak sa grba, ne 4C kakav danas imamo. Iz ovoga su nastala danasnja 4C. Ovo su 4 glave Vida, to je najlogicnije objasnjenje.
Evo ovde mozete da procitate nesto o Vidu:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Световид
http://bs.wikipedia.org/wiki/Svetovid
http://en.wikipedia.org/wiki/Svetovid

A ovde malo o tome kako je bog vremena i nepogoda Perun gromovnik pretvoren u svetog Iliju gromovnika (slavimo ga na isti dan kad i Peruna pre hriscanstva, grci su od njega napravili Zevsa u "svojoj" mitologiji)
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Перун

„Da zarosi sitna rosa
oj dudula mili Bože!
Oj Ilija daj Bože daj!
Oj Ilija moj Perune!
Daj Bože daj, daj Ilija daj“

Ne teba nam najlogicnije objasnjenje, nego istina, I nije to na pogadjanje nego na znanje.

Моје скромно мишљење је да се ипак на грбу налазе оцила, (мислим да је исправније огњила), а не слова. Из простог разлога што слово да би било слово са тачно одређеном гласовном вредношћу мора бити тачно написано. Онако како је одређено, прописано итд. Ако су на грбу слова, онда имамо два С или два Б написана наопако. Самим тим што су написана наопако, нису више та слова. И онда се губи она скарална инвокација, о којој се овде толико расправља, Цар царева...итд или Басилео Басилеус...итд.
Узмите па напишите неко слово наопако па ће те видети. Слпово А написано наопако није А. Такође и друга слова па и С и Б.
Док, с друге стране, неки симбол, знак, односно графичку представу неке употребне ствари, у овом случају огњила или оцила, како год окренете оно је опет та ствар. Чекић можете да нацртате како год хоћете, увек је чекић. Нема наопаки чекић. Тако исто нема и наопако огњило или оцило. Оно је то што јесте како га год окренеш.

А ево зашто мислим да је исправније рећи огњило а не оцило. Сама реч огњило каже шта је то. Огњило је оруђе или алат којим се производи ватра, односно огањ.Можемо рећи да се с њим огњи или огњила. А шта је оцило? Шта значи оцилати. Шта се сњим ради'? Негде сам прочитао да је оцило у ствари од имена неког Италијана који се ваљда звао Оћиоли или некакао слично. Пошто је он у имену имао латинична слова С, он их је приликом писања украшавао и стилизовао, па су та слова по њему добила име.
Ја мислим да ова прича, како кажу, не пије воду. Из простог разлога што је је тај Оћиоли, ако је и постојао, један тренутак и једна тачкица и у времену и простору, а симбол крст са четири огњила налазимо од праисторије до данас и на вема широком простору. Широм Европе и добрим делом Азије.

На крају сматрам да тако распрострањен симбол не треба везивати само за Взантију. Он је много стерији од ње. А такође мислим да је ово Б на византијском грбу настало модификацијом огњила. Огњило, у зависности од отога како је направљено, односно нацртано и стилизовано, личи веома на латинично слово Б. Услед та забуне и даљом стилизацијом је постало и ћирилично Б.

Има неких који себе сматрају Србима који нису хришћани, али они нису ни ништа друго него робови својих атеистичких предводиоца. Срби су хришћани од кад су примили хришћанску веру, негде у шестом веку, а неке мање групе и раније. То не можеш ни ти ни твоји теоретичари оспорити, јер имамо доказе по својим крштеним именима и именданима и славама.

Не може се нечија национална припадност одређивати само према његовој верској припадности. Тако да ово није тачно. Додуше о нацији се још увек расправља, поготово пред крај 20ог и на почетку 21ог века, када је постало јасно да се држави нацији полако ближи крај. Просто зато што су људи ''мобилнији'' него раније.
Стога не може се рећи да је неко србин само зато сто је хришћанин, православац. Срби су и муслимани, јевреји, атеисти (као што су били до 90их). Са чисто правне стране националност је субјективни осећај припадности некој нацији и о националности се свако субјективно изјашњава.
Читао сам ових дана по граду глупаве графите ''буди србин, не буди педер'' и слично. Као да се национална припадност може одредити према сексуалној оријентацији.
Суштина је да се нација не може одредити само према верској припадности. Србин сам ја који сам православац, али је и српкиња моја девојка која је јеврејка.

Back