Боб
Poznat
- Poruka
- 8.598
овде у Београду, у СрбијиEmigrirao pre 50 godina i pišeš sa Novog Zelanda, pretpostavljam?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
овде у Београду, у СрбијиEmigrirao pre 50 godina i pišeš sa Novog Zelanda, pretpostavljam?
"Милутинова победа над Татарима“, литографија Анастаса Јовановића (1817 — 1899) из 1852.
ако мислиш да није истина, можеш лако да се увериш...
за разлику од бечко-берлинских буљаша, трудим се да не лажем
Uopšte nije bitno da li mislim dobro, i šta uopšte mislim
то све време покушавам да вам кажем...
позз за форумски ббб
Сасвим занимљиво... али, ово за битку код Плочника... то су тевтонски барјаци (као и одора на овом коњанику, чији се призор доминантно извија са леве стране слике). То ми је прво запало за око.Неке средњевјековне битке српске војске у сликама
Pogledajte prilog 699016
Ту сам слику добио у понуди када сам укуцао "battle of Plocnik", могуће да се помијешала са сликом са мотивом друге битке, нисам детаљно провјеравао извор. Важно је и колико су сликари овјековјечили средњи вијек кроз слике, рецимо шпански сликари су свој средњи вијек баш често користили као инспирацију, имамо мноштво слика, српски сликари ако изузмемо бој на Косову који је чест мотив, баш и не.... али, ово за битку код Плочника... то су тевтонски барјаци..
Druze Smirnov, Dusanova vojska u maloj Aziji ti nije zanimljiva?Сасвим занимљиво... али, ово за битку код Плочника... то су тевтонски барјаци (као и одора на овом коњанику, чији се призор доминантно извија са леве стране слике). То ми је прво запало за око.![]()
Хммм, баш недалеко од регије коју си поменуо, тачније, код места Дидимотика, војска цара Душана, под вођством војводе Градислава Бориловића, а у садејству са Ромејима, сукобила се са турским плаћеницима који су ратовали за рачун Јована Кантакузина.Druze Smirnov, Dusanova vojska u maloj Aziji ti nije zanimljiva?
Kako su oni tamo ratovali, kao vazali, saveznici, pod cijom komandom?Хммм, баш недалеко од регије коју си поменуо, тачније, код места Дидимотика, војска цара Душана, под вођством војводе Градислава Бориловића, а у садејству са Ромејима, сукобила се са турским плаћеницима који су ратовали за рачун Јована Кантакузина.
Душан је послао око 5000 тешких коњаника у ту битку.
Више су српски витезови учествовали у акцијама у малој Азији за време краља Милутина, под командом популарног великог војводе Новака Гребострека.
Мислиш, у доба краља Милутина?Kako su oni tamo ratovali, kao vazali, saveznici, pod cijom komandom?
Da li postoji mogucnost da je Milutin za svoje usluge dobio na upravljanje kakav grad u maloj Aziji?Мислиш, у доба краља Милутина?
Не, нису ратовали као вазали... нипошто.
Краљ Милутин је био ожењен ромејском принцезом Симонидом, па су Србија (Рашка) и Ромејско царство градили пријатељске односе.
Због тога је наш краљ учествовао са око 2000 тешких коњаника (а што је за то време било... заиста много, нарочито тешких, добро наоружаних...), да се у садејству са ромејским јединицама води борбу против Турака, јер су ови, како су заузимали градове у малој Азији, почињали да добијају оправдану идеју упада у саму Европу - а то није годило ни Србима, ни Ромејима.
На пример, неки паша... Халил... са малобројном војском је на скоро две године окупирао део Тракије. Међутим, сами Ромеји су успели да га потисну и сабију у камп код Галипоља.
Цар Михајло четврти Палеолог је тада замолио Милутина за помоћ и тако је почела акција под вођством великог војводе Гребострека.
Ако те занима око те битке ишта...
Све што су Ромеју урадили, везано за битку на Галипољу, била је поморска блокада - јер нису желели да Халил и његови побегну, а српска коњица је дотукла преосталу војску.
После овога, коњица Новака Гребострека је прешла и у малу Азију, где је дала значај допринос у ослобађању ромејских градова Бурсе (данашње), Никеје и Никомедије.
Аудио запис одломка о војводи Новаку Пребостреку из књиге Марка АлексићаПосле овога, коњица Новака Гребострека је прешла и у малу Азију, где је дала значај допринос у ослобађању ромејских градова Бурсе (данашње), Никеје и Никомедије.
Не. Јер, чак нема никакве стратешке логике у томе да Рашка преузме управу над неким од градова у малој Азији, константно угроженој од Турака.Da li postoji mogucnost da je Milutin za svoje usluge dobio na upravljanje kakav grad u maloj Aziji?
Slazem se.Не. Јер, чак нема никакве стратешке логике у томе да Рашка преузме управу над неким од градова у малој Азији, константно угроженој од Турака.
Slazem se.
Da li znas nesto o dokumentu koji je spomenuo Lamanski, koga je pronasao Verkovic, a prema kojem je postojao grad pod srpskom upravom u maloj Aziji?
Samo polako,Mislim da sam ga ja već postavljao u diskusiji sa tobom.
Pogledajte prilog 699079
Pogledajte prilog 699080
Reč je o natpisima koje je tvrdio Stjepan Verković da je video na zidu u manastiru Kratovo. Verković je jedan od najvećih mistifikatora srpske kulturne baštine; Vojislav Jovanović Marambo je najgore pisao o njemu. Taj je čovek po zaključku mnogih izmišljao uzduž i popreko i gledao ko da više novca tj. gde bi bolje mogao prodati.
Da li je nešto stajalo tu, pa on zapisao, vrlo je teško reći. Ni pripadnici romantičarske istoriografije nisu osporavali da je on dosta grešio prilikom pisanja (tako veli i Panta Srećković). Tu se svakako radi o jednoj konstrukciji. Prilep, sedište Marka Mrnjavčevića, u Verkovićevom tekstu postaje ličnost, koja na upravu dobija ni manje ni više no Italiju. Podunavlje koje se pripisuje da je car Dušan dao Vukašinu i Uglješi je u najmanju ruku strašno neobično, a da je Vuk Braković, koj je u to vreme bio vrlo malo dete, dobio na upravu Kučevo i Braničevo, bukvalno je nezamislivo.
Očigledno je da se ovde radi o inspiracijama; Bogdan kome je Dušan u Verkovićevom izvoru podario kontrolu nad trojanskom oblašću je konstruisan na osnovu Lazarevog kaznaca Bogdana, Vukašinovog protovestijara Bogdana Kirizmića ili možda Jug Bogdana iz narodne tradicije (odnosno spoja više različitih Bogdana).
P. S. Dodaću još da se u navodnom natpisu koji je Verković pročitao car Dušan naziva Stefan Osmi. To je prilično neobično i uopšte nije u duhu starih srpskih zapisa i natpisa; brojeći sve Stefane od Stefana Prvovenčanog i dodajući im redni broj. S druge strane, to nije toliko neuobičajeno u rimokatoličkim spisima, bliski pozadini i široko upotrebljavani od strane Verkovića. Ako je ovaj natpis Verković u potpunosti izmislio, kako mi se čini da je vrlo moguće da jeste (ako nije izdeformisan do neutvrdivih razmera, a možda i u toj situaciji), jerbo ga sem njega niko nikada nije video niti pomenuo, pretpostavljam da je odatle dobio inspiracije.
Kako misliš video na zidu? Da li je manastir nestao? Da li je zapis sa zida nestao?Reč je o natpisima koje je tvrdio Stjepan Verković da je video na zidu u manastiru Kratovo
од доласка бранили своје?Срби, као ратничко словенско племе које је, још од свог доласка на Балкан, огњем и мачем бранило своје
од доласка бранили своје?
Инсинуираш да су Срби дошли у празан простор где није било живе душе?
Samo polako,
ako je tako kao što kažeš, onda je srpska nauka XIX veka bila zaista problematična, obzirom da je Verković bio akademik, https://www.sanu.ac.rs/clan/verkovic-stefan/
Kako misliš video na zidu? Da li je manastir nestao? Da li je zapis sa zida nestao?