da nije tragicno, tvoje neznanje bi bilo smesno...
jerry, ti sa svojm zaposlenim fakticki ugovaras neto zaradu... da li ti je svejedno da mu isplacujes npr ( u hiljadama) 10 din Neto a 5din na ime poreza i doprinosa i li da mu odjednom das 15 pa oon sam da to placa?
U Americi ti kao radnik dobijes platu direktno na ruke pun iznos 1500 dolara mesenco reicmo.
I sad sa tih 1500 dolara ti mozes da radis sta hoces, da ih sve sprcas u kafanu, da platis stan i hranu, da uplatis ratu u neki penzijski fond, da uplatis zdravstveno IMAS MOGUCNOST IZBORA
Onda ti placas stan tim parama, kupujes hranu, pijes u kafani, vodis zenu na rucak i onda na kraju godine drzavi platis taksu SAMO NA IZNOS KOJI TI OSTANE PREKO TOGA STO SI POTROSIO, tj na profit . I onda ljudi tamo za sve sto kupe tokom godine cuvaju racune i trpaju u jednu kutiju i zatim odu kod knjigovodje, i on im obracuna zaradu, obracuna troskove i koliko treba da plate poreza na razliku iozmedju zarade i troskova.
Znaci porez na plate drzavi ne uplacuje niko - ni radnik ni poslodavac. Svi samo placaju taksu na profit tj tzv personal or corporate income tax.
U Srbiji toga nema . U Srbiji drzava dere sto radnike sto poslodavce porezima kao mlade majmune.
Prostim poredjenjem sam dokazao da ti lupas i da je Srbija drzava sa najvecim porezima u Evropi.
Imanje u firmi u Americi kosta 200 eura otvaranje, 0 eura osnivackog kapitala, 0 eura mesecno za vodjenje knjiga, 0 eura mesecno poreza drzavi na ime zaposlenog u firmi + porez na profit firme koji je u slucaju LLC 18-25% godisnje od onog sto zaradis (do iznosa od 100.000 dolara godisnje)
Imanje firme u Srbiji kosta 200 eura otvaranje, 500 eura osnivackog kapitala, 50 eura minimum za knjigovodju mesecno, 100 eura mesecno minimum poreza drzavi na ime obavezno zaposlenog jednog radniak u firmi + 10% proeza na profit firme
U Americi je taj iznos znaci 200 eura godisnje + porez na profit od 18% do iznosa od 35.000 dolara godisnje
U Srbiji je taj iznos 2000 eura godisnje + porez na profit od 10% na profit
Dokazao sam znaci prosto da je firmu u Americi posedovati DESET PUTA JEFTINIJE NEGO U SRBIJI