Српска крсна слава - одакле, откада...

Trebam li opet ovde da dodam da se zapravo ovde radi očigledno o Nedeljkoviću a ne o Cvijiću za koje na mestu broj 1 seoba sa Kosova u krajeve koje si naveo nije upitna.
na mestu broj 2 precizno se statika izvodi na novo nadošlo tj. doseljeno stanovništvo
u tim procentima iz koga si opet namerno izbacio seobu iz stare Raške i Sandžaka.

Ti tvoji Iliri su za 100 godina zaboravili da se zovu Dukljani ili Crnogorci već Srbima
kao i većinsko stanovništvo tvoje zemlje pre i posle 1912.

Ja kad sam ti rekao da ste promenili 3 ili 4 imena i da ko zna kako ćete se još zvati ti si se naljutio.

A vidiš i sam da ti tvoji Iliro Dukljani za 100 godina u Šumadiji zaboravljaju kako se zovu pa se zovu Srbima prestaju da pričaju svojim narečjem već "manjinskim" i ne donose nam ni kapu niti ikakva obeležja:dontunderstand:

samo slave:mrgreen:

Vidiš da sam ipak u pravu ko zna kako ćete se još zvati..........
Ja tu nisam kriv:(

Ипак си могла објаснити да је разлика у томе што смо били крштавани у бугарској или грчкој цркви и да Свети Сава и СПЦ нису никада постављали правила нити услове за слављење Српске Крсне Славе. А ови цитати разних историчара нису у складу са обичајима на терену, којих има исто толико различитих колико и славара. Таква објашњења историчара су у складу политичких прилика у датим временским периодима.

Na linku je jedan autor - je li bio inspirisan pisanjem više njih ne znam ..
Na linku je u nastavku opis slavljenja ..

Nick potpuno si zbunjen.
Ipak pogledaj knjižicu s linka.

Slava je u Crnoj Gori bratstvenički običaj naslijeđen od starinskog stanovništva romanizovanih ilira proslavljanja kućnih božanstava.
Krsno ime ili kako se odnedavno naziva krsna slava je hristijanizovani običaj proslavljanja paganskih bogova zaštitnika sela i plemena. Ovaj običaj je izgleda kanonizovao Sv. Sava.

Dakle ovo govori šta:dontunderstand:
Dakle kanonizovao ga je u Duklji a ne i u Raškoj :think: imao čovek dvostruke aršine ili šta?:dontunderstand:

Ja mislim da si sada upravo sebi uskočio u usta i završio svu priču na ovu temu jer nam je sada svima jasno. HVALA! THE END!

Jvan Cvijić u knjizi Balkansko poluostrva tvrdi da je od ukupnog stanovništva Šumadije 70% doseljeno iz Crne Gore i Hercegovine, 20% iz drugih balkanskih krajeva i 10% su starinski Srbi. Naravno da je 70% stanovnika koji slave slavu nametnulo preostalim 30% svoj običaj budući su oni sami imali slični običaj krsno ime. Ima li joššto nejasno? :)

Na ovo sam ti već odgovorio ti tvoji ILIRI DUKLJANI dolaze u Šumadiju i zaboravljaju svoje ijekavsko narečje već preuzimaju "manjinsko" staro Srpsko od 10% počinju da oblače opanke i sade luka, paradajz i papriku i rane svinje.....
Zaboravljaju kako se zovu već počinju da se zovu prema 10% manjinskom stanovništvu Srbi gube sva svoja narodna obeležja samo slavu nam ostavljaju:mrgreen:

dakle zar ne vidiš sad sam koliko ti nije dobro?

Немојте зезати Формицу, када је 100% у праву. Срби уопште немају крсну славу, нити су је икада имали.

Формице, не дај да те ови жедног преводе преко воде. Ја сам Србин из Војводине (дакле, прави Србин, пошто правих Срба има једино у Војводини) и гарантујем ти да овде нико од Срба никада није славио, нити слави крсну славу, нити има појма шта је то.

Ниједна српска породица у Војводини нема крсну славу, а такође и села и градови немају своје крсне славе. То је обичај који је овде стран и 2 милиона Војвођана ће ти то потврдити, као и Срби у Румунији и Мађарској. У Војводини крсну славу једино славе Црногорци у месту Ловћенац и више нико, јер тај обичај изван Црне Горе и Црногораца не постоји.

Једини који славе славу су Срби из БиХ и Хрватске, али добро знамо да они уопште нису прави Срби, него Илиро-Дукљани, тако да се и не рачунају.

Дакле, 100% си у праву и не дај да те смету. Држи мене за реч, и слободно где год се појавиш гласно реци како Срби у Србији не славе славу и поуздано ћеш испасти најмудрији у друштву.

Slava je u Crnoj Gori bratstvenički običaj naslijeđen od starinskog stanovništva romanizovanih ilira proslavljanja kućnih božanstava.
Krsno ime ili kako se odnedavno naziva krsna slava je hristijanizovani običaj proslavljanja paganskih bogova zaštitnika sela i plemena. Ovaj običaj je izgleda kanonizovao Sv. Sava.
Da li ti to tvrdiš da je slava u Crnoj gori drugačijeg izvora od slave u Srbiji? :dontunderstand:

Uzgred, ovo što si napisao baš i nema mnogo smisla.
Ako su u pitanju romanizovani Iliri, kućna božanstva koja su u pitanju su lari i penati, dakle razmatramo kult predaka, no, ako posmatramo proslavljanje božanstava zaštitnika sela i plemena, onda već nisu u pitanju lari i penati, već glavna božanstva panteona rimske religije. Ovde se postavlja pitanje zbog čega bi Sloveni prihvatili svetkovanje rimskih božanstava, kad, gle čuda, već imaju svoja.
Dalje, postavlja se pitanje zbog čega se slava ne pojavljuje na čitavoj prostoriji ilirskog naroda, i zbog čega se pojavljuje izvan te prostorije.

Istina bilo je nekih slučajeva mijenjanja slave ali to uopšte nije pravilo.
Razmatramo postojanje pojave, a ne njenu učestalost. ;)

Jesi li siguran da znaš koje ti je krsno ime slavio prađed?
Znam tačno koju su slavu slavili u mojoj familiji od 1785. godine na ovamo. Za period pre toga, nemam podataka. :(

Na linku je jedan autor - je li bio inspirisan pisanjem više njih ne znam ..
Na linku je u nastavku opis slavljenja ..

Историчар увек остави печат свог мишљења о сваком догађају којега описује. Зато је потребно добро познавати историчара пре него га прихватити онаквог какав се преставља или какав је престављен. Ја сам био гост на више стотина слава и не сећам се да сам видео два једнака обичаја. Има много разлога за то. Као први материјална могућност домаћина, онда жеља домаћина да се покаже као неко који има све што треба. а највише је оних који славе због обијчаја и међу њима опет највише оних са скромним приходима. Поред свих других прилика, како је онда могуће написати неко дело које би описивало све те ситуације свих славара који броје више милионско друштво. А без познавања тих обичаја како се може говорити о њима и миховом пореклу?.

И шта у томе има лоше, по твом мишљењу?
:eek:
Šta ima loše u "kićenju tuđim perjem" i lažnom predstavljanju?
Jesi li skroz posenilio, pa pitaš ovako nešto? :dontunderstand:

А ко је тај неко? Ако бих могао да ми објасниш па можда будем пажљивији у одговорима.
Čitalac tvojih poruka.

Па баш зато и јесу интересантне, иначе, дручкије не би ни имале смисла.
Podsetiću te na ovo, ne brini. :per:

А које су друге секте?
Hrišćanstvo ima na stotine denominacija i desetine hiljada sitnijih podela. Zaista nemam nameru da ih sve nabrajam. :roll:

Слава нема обред него обичај.
Slava nema obred... ma nije valjda. :roll:
Šta je tačno okretanje slavskog kolača, ako ne obred?
Šta je tačno zalomljavljanje slavskog kolača, pošto se prelije vinom, ako ne obred?
I ti sebi dozvoljavaš tu slobodu da mene prozivaš u vezi mog znanja o slavi.
Stvarno, sramota da te je sede glave. :ljutko:

А где сам ја написао да је то радио мој отац о славама? Ниси ваљда пао до те мере да мораш ударати испод кајиша?
Napisao si da je to tvoj odgovor na moje pitanje u vezi načina na koji je tvoj otac proslavljao slave. Dozvoli da te podsetim:
А што си мог покојног оца споменуо, то нека ти је на част. Али само да знаш да је он у мађарском логору у Баји 1941 наредио попу да се распопи и обрије браду јер је пред њим опсовао Бога.
"Tužna priča o dedi i unuku", koja zaista nema nikakve veze sa temom. :bye:
Nego, ne odgovori ti meni, da li je oblačio siromahe u skerlet i kadifu i pojio ih vinom. :ceka:
То је одговор на твоје питање, или не знаш шта си питао?
Aha, znači umesto da oblači siromahe u skerlet i kadifu i poji ih vinom, tvoj je otac o slavama brijao popove?
Koliko mogu da primetim Vujadine ti ili ne znaš šta pišeš ili se opet bezobraziš i praviš blesav. :think:
Da li ti ne znaš šta pišeš ili je nešto drugo po sredi ne znam, ali znam da i i povodom ovoga u krivu. :bye:

Да ли је то твоје мишљење или...?
To su dve opcije kojima pokušavam da objasnim tvoje iracionalno ponašanje.

То је опет твоје мишљење.
Ne, Vujadine, ovo su već činjenice. :rtfm:
Činjenica je da su tezu da "svako selo ima svoj običaj" najviše proturali komunistički kadrovi, radi unižavanja i obesmišljavanje narodnih obreda.
Činjenica je da u srpskoj nauci tu tezu danas upravo najviše zastupaju ateisti.
Činjenica je da ti ne propuštaš, a da ne spomeneš komuniste u negativnom kontekstu.
Činjenica je da ti zastupaš istu tezu kao i komunisti.

Dakle, reč je o činjenicama, a ne o mom mišljenju.
:bye:

Nije to baš tako jednostavno! Ako je slava ilirski običaj, što onda Albanci ili katolički Dalmatinci (osim malog broja čiji su preci konvertiti) nemaju krsnu slavu (ili krsno ime kako kažeš)?
I otkud znaš da je to ilirski običaj, možda je baš slovenski paganski običaj i Stari Sloveni su imali slične običaje!

Pa slave u śevernoj Albaniji. što se tiče Dalmatinaca oni su na području ilirskog plemena Dalmata koje nije moralo imati taj običaj.Inače su Ilirska plemena različitog etničkog porijekla. Sloveni nijesu imali taj običaj.

bla bla bla, raspravili :kafa::thumbdown:

Ja ti ne mogu pomoći

Mene si našo:mrgreen: Da se nešto dogodilo ne bi postojala ekavica nego bi pričali ijekavski a ovde bi živelo 8 miliona tvojih tkz. Dukljana:rotf:

Dakle primili smo slavu a nismo primili ijekavski dakle manjina je jezički asimilovala većinu pa pričamo ekavski:super:
Ništa od vašeg Crnogorskog jezika?:eek:
u stvari skapirao sam nije ni bilo Srba već su tu bili Turci pa su iskvarili crnogorski i počeli pričati ekavski:hahaha:
Sledeći put kad dođete donesite crnogorsku ili Iljirsku kapu , teška mi ova šajkača
:mrgreen:

posle svake tendecionističke misli i teorije bar malo razmisli šta pišeš i nemoj se blamiraš:hahaha:
Idi na kurs kod DUKLJANINA on bar malo razmisli pre nego što nešto napiše.
Ti si ovde zadužen sa humor na krstarici:hahaha:

Mmm:kafa:Śečeru..........
Meni si našao da prodaješ ono za ono:mrgreen:

:bye:

Ni sad ti ne mogu pomoći. Zaista mi je žao.

Pa slave u śevernoj Albaniji. što se tiče Dalmatinaca oni su na području ilirskog plemena Dalmata koje nije moralo imati taj običaj.Inače su Ilirska plemena različitog etničkog porijekla. Sloveni nijesu imali taj običaj.

Mislim da si završio svaku priču na ovu temu sam si se svojim mačem ubio.
Svaka čast kao pravi pošteni Samuraj.

Za ideale ginu......?

TI

Немојте зезати Формицу, када је 100% у праву. Срби уопште немају крсну славу, нити су је икада имали.

Формице, не дај да те ови жедног преводе преко воде. Ја сам Србин из Војводине (дакле, прави Србин, пошто правих Срба има једино у Војводини) и гарантујем ти да овде нико од Срба никада није славио, нити слави крсну славу, нити има појма шта је то.

Ниједна српска породица у Војводини нема крсну славу, а такође и села и градови немају своје крсне славе. То је обичај који је овде стран и 2 милиона Војвођана ће ти то потврдити, као и Срби у Румунији и Мађарској. У Војводини крсну славу једино славе Црногорци у месту Ловћенац и више нико, јер тај обичај изван Црне Горе и Црногораца не постоји.

Једини који славе славу су Срби из БиХ и Хрватске, али добро знамо да они уопште нису прави Срби, него Илиро-Дукљани, тако да се и не рачунају.

Дакле, 100% си у праву и не дај да те смету. Држи мене за реч, и слободно где год се појавиш гласно реци како Срби у Србији не славе славу и поуздано ћеш испасти најмудрији у друштву.

Ada pročitajte knjigu štampana je azbukom u izdanju Prosvete zbornik radova SANU. Zar zaista mislite da išto znate?

Da li ti to tvrdiš da je slava u Crnoj gori drugačijeg izvora od slave u Srbiji? :dontunderstand:

Da

Uzgred, ovo što si napisao baš i nema mnogo smisla.
Ako su u pitanju romanizovani Iliri, kućna božanstva koja su u pitanju su lari i penati, dakle razmatramo kult predaka, no, ako posmatramo proslavljanje božanstava zaštitnika sela i plemena, onda već nisu u pitanju lari i penati, već glavna božanstva panteona rimske religije. Ovde se postavlja pitanje zbog čega bi Sloveni prihvatili svetkovanje rimskih božanstava, kad, gle čuda, već imaju svoja.
Dalje, postavlja se pitanje zbog čega se slava ne pojavljuje na čitavoj prostoriji ilirskog naroda, i zbog čega se pojavljuje izvan te prostorije.

Sloveni nijesu imali kućne bogove.
Iliri su skupina raznih etnosa, a poatojale su i migracije valjda.

Razmatramo postojanje pojave, a ne njenu učestalost. ;)

Da izuzetak otvrđuje pravilo. Tako su na primjer i Karađorđevići promjenili slavu kad su došli do krune valjda da se ne zna ko su :)

Znam tačno koju su slavu slavili u mojoj familiji od 1785. godine na ovamo. Za period pre toga, nemam podataka. :(

To mi je milo. I moji slave istu slavu od 1498. godine pa na ovamo.

Ada pročitajte knjigu štampana je azbukom u izdanju Prosvete zbornik radova SANU. Zar zaista mislite da išto znate?

Manjemoj Iljir pokazao si šta znaš ILJiru DANU SANU ne pomaže sam si se zakopao u svoju teoriju kao prvo ne dokazanu već si odlučio da to bude tako jer tebi odgovara.
O ILJIRIMA sam ti pisao na početku pantenon ne jasan , pod Rimljanima zapravo dominiraju rimska božanstva a ne Ilirska ostaje ih svega nekoliko ne bitnih za ovu priču.

Ne možeš iz kulta kućne zmije napraviti mit o kućnoj slavi jer je taj kult postojao u celoj poznatoj Rimsko Antičkoj Evropi i na bliskom istoku.
Gle čuda NEMA SLAVA SLAVE SLAVI SAMO SVETI SAVA.

a ti pali u Iljiriju tačnije ovde śevernou Albaniju a pusti nas da slavimo šta slavimo.

Jer si već pokazao šta znaš da sam bezobrazan kao što inače nisam:mrgreen:

sad bih ti rekao po Vojvođanski " Šupalj si ko crkveno zvono ‚j.ebo te voz koji te dono da se ja tu s`tobom cela veka patim."

Pošto si pokazao šta znaš mislo sam da ćeš bar o Mitrizmu ili nečemu pametnom Rimskom da kažeš ali izgleda da nemaš pojma zato via śevernoa Albanija.

Prvo Amebe Pelazgi ,Dorjani Iliri Dukaljani Zećani Crnogorci pa onda BRATSTVO.

Pa nam TITO od vas dade BRATSTVO I JEDINSTVO.

Živela ILjIRIRIJA jedan je TITO. ali Rimski................:hahaha:

Poslednja izmena:
Da

:

Valjada? Sloveni jesu imali kućne zaštitnike kao i kućne zmije.

deder koji je to Iljirski kućni bog?

Da izuzetak otvrđuje pravilo. Tako su na primjer i Karađorđevići promjenili slavu kad su došli do krune valjda da se ne zna ko su :)
:

Da zna se ostavio ti Slaven777 na drugoj temi ko su Karađorđevići nisu Iljiri:mrgreen:

To mi je milo. I moji slave istu slavu od 1498. godine pa na ovamo.
:hahaha:

El ovde u śevernou Albanij?
CCCc mi tek od 1391:neutral:

Poslednja izmena:
:eek:
Šta ima loše u "kićenju tuđim perjem" i lažnom predstavljanju?
Jesi li skroz posenilio, pa pitaš ovako nešto?

Па то радиш и ти и сви који преносе туђе знање преко линкова да би поткрепили своје изнесене мисли, и ја ту не видим ништа лоше него нешто чак и поучно.

:Čitalac tvojih poruka.

Ја им се ињвињавам ако је то тачно.

:Hrišćanstvo ima na stotine denominacija i desetine hiljada sitnijih podela. Zaista nemam nameru da ih sve nabrajam.

И више од милијарду верника, и ти их све сматраш лажовима јер већ 2000 година верују у лажи.

:Slava nema obred... ma nije valjda. :roll:
Šta je tačno okretanje slavskog kolača, ako ne obred?
Šta je tačno zalomljavljanje slavskog kolača, pošto se prelije vinom, ako ne obred?
I ti sebi dozvoljavaš tu slobodu da mene prozivaš u vezi mog znanja o slavi.
Stvarno, sramota da te je sede glave. :ljutko:

Обред може вршити само свештено лице по одређеном канону. А колач ломи домаћин са својим наследником, ако хоће. Ја сам присуствоао многим славама где колача није ни било.

:Napisao si da je to tvoj odgovor na moje pitanje u vezi načina na koji je tvoj otac proslavljao slave. Dozvoli da te podsetim:

То није било питање, него да ли је одевао у свилу и кадифу, а ја сам одговорио да је спасио једног избеглицу сакривши га у своју фамилију да пређе заштићен до свог родном места. Значи учинио је доброћинство по хришћанском обичају. А наредио попу да се обрије јер је пред њим у логору опсовао Бога.

:Da li ti ne znaš šta pišeš ili je nešto drugo po sredi ne znam, ali znam da i i povodom ovoga u krivu.

Ја знам шта ја пишем, а шта ти подмећеш то ме не интересује.

:To su dve opcije kojima pokušavam da objasnim tvoje iracionalno ponašanje.

А коме да објасниш?

:Ne, Vujadine, ovo su već činjenice. :rtfm:
Činjenica je da su tezu da "svako selo ima svoj običaj" najviše proturali komunistički kadrovi, radi unižavanja i obesmišljavanje narodnih obreda.
Činjenica je da u srpskoj nauci tu tezu danas upravo najviše zastupaju ateisti.
Činjenica je da ti ne propuštaš, a da ne spomeneš komuniste u negativnom kontekstu.
Činjenica je da ti zastupaš istu tezu kao i komunisti.

Dakle, reč je o činjenicama, a ne o mom mišljenju.

Па и комунисти се служе чињеницама кад им иду у корист.

Обред може вршити само свештено лице по одређеном канону. А колач ломи домаћин са својим наследником, ако хоће. Ја сам присуствоао многим славама где колача није ни било.

To je onda bila svečana večera, ne slava.

Ilirska plemena su različitog etničkog porekla?! :eek: :hahaha:
Ti to nas zapravo zavitlavaš, zar ne? :roll:

Da?! Znači slava ima dva različita izvora na tako bliskom prostoru, a nema je nigde drugde?!

Pa?
Sam si napisao:
Krsno ime ili kako se odnedavno naziva krsna slava je hristijanizovani običaj proslavljanja paganskih bogova zaštitnika sela i plemena.
Dakle, i sma pišeš da nisu u pitanju samo kućna božanstva, a zapravo je veoma upitno da li su ista uopšte u pitanju.

Da nisi ti to pobrkao Ilire i Tračane? :think:
Dalje, ako razmatramo kućna božanstva romanizovanih Ilira, onda razmatramo u stvari rimsku religiju i lare i penate. Onda se postavlja pitanje zašto nema slave na celoj prostoriji na kojoj je rimska religija bila raširena.

Dakle, menja se slava.

Па то радиш и ти и сви који преносе туђе знање преко линкова да би поткрепили своје изнесене мисли, и ја ту не видим ништа лоше него нешто чак и поучно.
Vujadine, ja navedem ko je izvor, tako da tvoja tvrdnja ne stoji. Opet pokušavaš da izjednačiš svoje postupke i moje. Stvarno bi te trebalo biti sramota. :thumbdown:

Ја им се ињвињавам ако је то тачно.
Od tvog izvinjenja niko nema koristi.

И више од милијарду верника, и ти их све сматраш лажовима јер већ 2000 година верују у лажи.
Eh, Vujadine, zar si samo kvarnoću u životu naučio? :roll:
Na koji način je lažov onaj ko je prevaren i poverovao u laž? :ceka:

:hahaha:
Joj, al' me slatko nasmeja! Pa ti ne znaš ni šta je obred! :rotf:
Kakvo svešteno lice, kakav bre kanon! 'ajde ne šegači se više! :lol:
Kolač zalome svi članovi porodive, Vujadine, toliko bi bar morao da znaš.
Slava bez slavskog kolača nije slava. Ne znam ja čemu si ti prisustvovao, ali kada se skupi društvo u kafani i zapije radi proslave pobede omiljenog fudbalskog tima to nije slava.

То није било питање, него да ли је одевао у свилу и кадифу, а ја сам одговорио да је спасио једног избеглицу сакривши га у своју фамилију да пређе заштићен до свог родном места. Значи учинио је доброћинство по хришћанском обичају. А наредио попу да се обрије јер је пред њим у логору опсовао Бога.
Lepo piše i šta je bilo pitanje Vujadine i šta si ti napisao.
A napisao si da je o slavama tvoj pokojni otac brijao popove.

Ја знам шта ја пишем, а шта ти подмећеш то ме не интересује.
Niko ti ništa ne podmeće Vujadine, nego si ti kvaran i premazan svim bojama, pa si mislio da ćeš da se izmigoljiš. Kako ti lukavstvo nije uspelo, sad ti je krivo, pa besniš.
Sve što sam naveo su citati iz tovjih i mojih poruka, izloženi hronološkim redom.

А коме да објасниш?
Sebi i drugima.

Па и комунисти се служе чињеницама кад им иду у корист.
Zanimljivo, sad ti čak i komunisti nisu toliko loši, samo kad ti zatreba.
E, bre, Vujadine... stvarno su tužan čovek. :neutral:

Ovde ipak treba precizirati.
U hrišćanskim istorijskim izvorima nema pomena o paganskom običaju koji je preuzet iz paganske religije i predstavljen je kao hrišćanski običaj. ;)
Što nije nikakvo iznenađenje, jer su hrišćanski hroničari pažljivo izbegavali da beleže takve stvari.

sta, paganske obicaje?

ma kako izbegavali...

Zanimljivo.... stari Sloveni nisu imali taj obicaj ali se i dan danas jedan vid tog obicaja sacuvao u Rusiji, Ukrajini i Bugarskoj.

I sam sam ranije mislio da je u pitanju iskljucivo srpski praznik ali posle razgovora sa jenim Bugarom i jednim Rusom sam se uverio u suprotno. Naravno, proslavljanje ovog praznika je najjarce izrazeno kod Srba ali to ne znaci da ga nema i kod drugih (slovenskih) naroda ali mu se pridaje manja paznja.

Ista stvar je recimo i sa badnjakom.

Poslednja izmena:
Zanimljivo.... stari Sloveni nisu imali taj obicaj ali se i dan danas jedan vid tog obicaja sacuvao u Rusiji, Ukrajini i Bugarskoj.

I sam sam ranije mislio da je u pitanju iskljucivo srpski praznik ali posle razgovora sa jenim Bugarom i jednim Rusom sam se uverio u suprotno. Naravno, proslavljanje ovog praznika je najjarce izrazeno kod Srba ali to ne znaci da ga nema i kod drugih (slovenskih) naroda ali mu se pridaje manja paznja.

Ista stvar je recimo i sa badnjakom.

Pošto je šupalj i tendeciozan nacionalistički nastrojen ne vredi uopšte pričati sa njim probao sam lepo sa njim ali da je običaj odatle prenešen slavili bi ga najviše Makedonci što zbog priliva Arbanasa što po drugoj teoriji Doraca Antičkih Makedonaca koji su tu živeli pa bi taj običaj odatle odakle priča vaskrsao najviše u Makedoniji a ne kod nas.
I ako nam je Ohridska episkopija nekad pripadala kod Makedonaca se uz svu tu podlogu o kojoj govori morao razviti makar pod SvetoSavljem ali ništa!

Njegova je teorija da su nas oni kolonizovali a mi smo zapravo bili Makedonci Sloveni koji smo imali imendan.:hahaha:

Poslednja izmena:
Vujadine, ja navedem ko je izvor, tako da tvoja tvrdnja ne stoji. Opet pokušavaš da izjednačiš svoje postupke i moje. Stvarno bi te trebalo biti sramota.

Ти наводиш ко је извор, а не наводиш чега је извор, то једноставно препишеш. Или ако прекоментаришеш тај извор то више није оно са ивора него си ти додао своје мисли туђим мислима да би их присвоио и прогласио за чињенице. То су у ствари радили и они на извору. Јер нико није присуствоао догађајима и бележио их онако како су се одигравали, него онако како их је он доживљавао, или пренео са извора као и ти. Према томе ти си присвојио туђи рад, или туђу мисао, да би их приказао као своје, ради користи или интереса.

Od tvog izvinjenja niko nema koristi.

А зашто би онда други захтевали извињење ако од тога немају користи, или сатисфакцију.

Eh, Vujadine, zar si samo kvarnoću u životu naučio?

Не, него сам научио и како да се браним од кварношћи, или покварених.

Na koji način je lažov onaj ko je prevaren i poverovao u laž?

На начин што преноси већ две хиљаде година исту лаж, коју си ти открио преко извора којима си додао своје мишљење и хоћеш да их прикажеш као лаж, зато си и навео да је лаж.

Joj, al' me slatko nasmeja! Pa ti ne znaš ni šta je obred!

Па шта има смешно у томе што ја, по твом мишљењу, не знам шта је обред?

Kakvo svešteno lice, kakav bre kanon! 'ajde ne šegači se više!

Да ли то значи да Слава нема везе са Хришћанском вером, него са обредима баба врачара?

Kolač zalome svi članovi porodive, Vujadine, toliko bi bar morao da znaš.

У мојој фамилији, а и многим многобројним фамилијама има много чланова, нас је било седамнаест, и како ти замишљаш да по том циганском обреду, којега си навео без свештеника и хришћанског канона, сви могу ухватити колач и ломити га? Види се да ниси био гост на таквим славама.

Slava bez slavskog kolača nije slava. Ne znam ja čemu si ti prisustvovao, ali kada se skupi društvo u kafani i zapije radi proslave pobede omiljenog fudbalskog tima to nije slava.

Да ли то значи да онај ко нема ни за колач не може славити своју Крсну Славу и са два печена кромпира? Мојима се и то дешавало за време комунистичког раја.

Lepo piše i šta je bilo pitanje Vujadine i šta si ti napisao.

Тачно тако па се врати поново и види јер су те очи превариле први пут. А оно што си изкомбинирао нема нигде у мојим порукама онако како си ти видео.

A napisao si da je o slavama tvoj pokojni otac brijao popove.

Нисам написао о славама него у заробљеничком логору. И шта мислиш постићи таквим подметањима?

Niko ti ništa ne podmeće Vujadine, nego si ti kvaran i premazan svim bojama, pa si mislio da ćeš da se izmigoljiš. Kako ti lukavstvo nije uspelo, sad ti je krivo, pa besniš.

Да ли је то твоје мишљење или са неког извора?

Sve što sam naveo su citati iz tovjih i mojih poruka, izloženi hronološkim redom.

То су радили само нацисти и комунисти, а сад раде скоро сви, јер им иде у корист. Вађење делова и сврставање истих у другу комбинацију могу само они који имају неки циљ или разлог за то. Мени то није потребно.

Sebi i drugima.

Не видим зашто.

Zanimljivo, sad ti čak i komunisti nisu toliko loši, samo kad ti zatreba.

Где сам ја написао да комунисти нису лоши?

E, bre, Vujadine... stvarno su tužan čovek.

Па и пословица каже с каквим си такав си.

Poslednja izmena:

Back