Ne sve paganske običaje. Naveo sam i uslove i ograničenja u poruci koju si citirao.sta, paganske obicaje?
ma kako izbegavali...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne sve paganske običaje. Naveo sam i uslove i ograničenja u poruci koju si citirao.sta, paganske obicaje?
ma kako izbegavali...
Vujadine, ako navodim izvor odakle citiram navod onda ni na koji način ne prisvajam tuđi rad. Zaista bi makar osnovne stvari mogao da naučiš.Ти наводиш ко је извор, а не наводиш чега је извор, то једноставно препишеш. Или ако прекоментаришеш тај извор то више није оно са ивора него си ти додао своје мисли туђим мислима да би их присвоио и прогласио за чињенице. То су у ствари радили и они на извору. Јер нико није присуствоао догађајима и бележио их онако како су се одигравали, него онако како их је он доживљавао, или пренео са извора као и ти. Према томе ти си присвојио туђи рад, или туђу мисао, да би их приказао као своје, ради користи или интереса.
Korist i satisfakcija su dve različite stvari. Mene interesuje korist, a sujetu satisfakcija.А зашто би онда други захтевали извињење ако од тога немају користи, или сатисфакцију.
Nisam primetio da te iko napada Vujadine, ali jesam primetio tvoju kvarnoću.Не, него сам научио и како да се браним од кварношћи, или покварених.
Velika većina uopšte ne razmišlja o onome što im je rečeno od strane crkvenih otaca, te su oni samo žrtve prevare i laži. Brkaš žrtvu i počinioca.На начин што преноси већ две хиљаде година исту лаж, коју си ти открио преко извора којима си додао своје мишљење и хоћеш да их прикажеш као лаж, зато си и навео да је лаж.
Ne po mom mišljenju, nego po sadržaju tvojih poruka. Smešno je to što se uznosiš toliko da sebi daješ za pravo da ceniš tuđe znanje o predmetu o kome je tvoje sopstveno ništavno. Ja se nikad ne bih usudio na takvu drskost.Па шта има смешно у томе што ја, по твом мишљењу, не знам шта је обред?
'aj muti vodu još malo.Да ли то значи да Слава нема везе са Хришћанском вером, него са обредима баба врачара?
Ciganskom obredu?!У мојој фамилији, а и многим многобројним фамилијама има много чланова, нас је било седамнаест, и како ти замишљаш да по том циганском обреду, којега си навео без свештеника и хришћанског канона, сви могу ухватити колач и ломити га? Види се да ниси био гост на таквим славама.
Ma ubedi me, Vujadine, 'aj molim te me ubedi u tu budalaštinu. Pazi da ti ne poverujem.Да ли то значи да онај ко нема ни за колач не може славити своју Крсну Славу и са два печена кромпира? Мојима се и то дешавало за време комунистичког раја.
Znači i pored toga što sve piše "crno na belo", ti i dalje insistiraš na svojim lažima?Тачно тако па се врати поново и види јер су те очи превариле први пут. А оно што си изкомбинирао нема нигде у мојим порукама онако како си ти видео.
Eh, Vujadine, gle ovako... na forumu ostane zapisano sve što si pisao, pa tako stoji i ove tvoje reči:Нисам написао о славама него у заробљеничком логору. И шта мислиш постићи таквим подметањима?
Ja te nisam terao da budeš kvaran, Vujadine, jer da si pošten bio, ne bi sam sebe upetljao.То је одговор на твоје питање, или не знаш шта си питао?
To je nešto što je očigledno, Vujadine.Да ли је то твоје мишљење или са неког извора?
Jes', tebi to nije potrebno, pošto su ti izmišljanje i kvarnoća draži. Nego, izneo si ovde očiglednu laž - da sam navode iz tvojih poruka presložio tako da se odnose na nešto drugo. To nije tačno u šta se svako ko pročita tvoje poruke može lako uveriti.То су радили само нацисти и комунисти, а сад раде скоро сви, јер им иде у корист. Вађење делова и сврставање истих у другу комбинацију могу само они који имају неки циљ или разлог за то. Мени то није потребно.
Ni ja nisam siguran zbog čega se iracionalno ponašaš.Не видим зашто.
Ja samo znam da ti proturaš komunističku propagandu, a tobož' se gadiš na komuniste.Где сам ја написао да комунисти нису лоши?
Jes', u pravu si. Ja jesam tužan, jer kada pogledam kakvo nam je katastrofalno školstvo, i kakve kadrove pravi, a da starci poput tebe nisu ništa bolji, onda mi ništa drugo i ne preostaje.Па и пословица каже с каквим си такав си.
Njegova je teorija da su nas oni kolonizovali a mi smo zapravo bili Makedonci Sloveni koji smo imali imendan.![]()
sto bi rekli dobri stari Dukljani: ma śedi lutore jedan i ne vataj Źjala
![]()
Ilirska plemena su različitog etničkog porekla?!![]()
Ti to nas zapravo zavitlavaš, zar ne?![]()
Da?! Znači slava ima dva različita izvora na tako bliskom prostoru, a nema je nigde drugde?!
Pa?
Sam si napisao:
Dakle, i sma pišeš da nisu u pitanju samo kućna božanstva, a zapravo je veoma upitno da li su ista uopšte u pitanju.
Da nisi ti to pobrkao Ilire i Tračane?
Dalje, ako razmatramo kućna božanstva romanizovanih Ilira, onda razmatramo u stvari rimsku religiju i lare i penate. Onda se postavlja pitanje zašto nema slave na celoj prostoriji na kojoj je rimska religija bila raširena.
Dakle, menja se slava.
Pa svaki izuzetak potvrđuje pravilo. Kolika je učestalost promjene krsnog imena kod Srba? Koliko sam razumio kod nekih koje poznajm, svako koljeno ima drugo krsno ime.
Znači i pored toga što sve piše "crno na belo", ti i dalje insistiraš na svojim lažima?
Retko bezobrazan pristup.
Eh, Vujadine, gle ovako... na forumu ostane zapisano sve što si pisao, pa tako stoji i ove tvoje reči:
Ja te nisam terao da budeš kvaran, Vujadine, jer da si pošten bio, ne bi sam sebe upetljao.
Stoga ne vređaj me više tvojim lažima.
Jes', tebi to nije potrebno, pošto su ti izmišljanje i kvarnoća draži. Nego, izneo si ovde očiglednu laž - da sam navode iz tvojih poruka presložio tako da se odnose na nešto drugo. To nije tačno u šta se svako ko pročita tvoje poruke može lako uveriti.
Original postavio Caliburn
Teza "koliko sela, toliko i običaja" služi da se svakoj šuši da za pravo da izmišlja neku svoju verziju obreda, bez ikakve veze sa stvarnim obredom. Time se obred obesmišljava i daje za pravo svim onima koji se obredu podsmehuju, jer imaju kao argument neuki, ali zato veoma sujetni puk, koji se povodi stavom "e, nećeš ti mene da učiš, ja znam kako je najbolje".
Međutim, kada se zagleda dublje i način vršenja obreda, neko ko obredu pristupa sa razumevanjem, a ne kao besmislenoj formi radi forme, uz manje ili više truda uočiće pravo značenje različitih radnji u okviru obreda.
Nego, kad se već pozivaš na narodnog pevača i svog oca, možeš li mi reći da je i tvoj otac o slavi išao gradom i kupio siromahe, pa ih pojivo vinom i oblačio u skerlet i kadifu? Od kada potiče taj običaj u tvojoj porodici?
Кад би ти знао толико о Слави колико не знаш, онда би било поучно читати твоје постове. Овако само откриваш стварну намеру свог постовања на свакој теми где се могу блатити православни, то јест првобитни хришћани. Да си боље прочитао наведену песму видео би да је реч о обичају онаквом каквог памти Краљевић Марко, а не каквог примењује Бег Констадин, повратник и Турака. Песник је то хтео да каже, а не оно што си ти навео, јер онда још није било повратника из комунизма. А што си мог покојног оца споменуо, то нека ти је на част. Али само да знаш да је он у мађарском логору у Баји 1941 наредио попу да се распопи и обрије браду јер је пред њим опсовао Бога. А кад је дошло време да изврше протеривање солунских добровољаца из Бачке, њега су пустили кући да може одлучити са фамилијом куда ће отићи, јер су биле само две опције; у логор за избеглице или у родно место из кога су дошли у Бачку. Он се одлучио у родно место у тада новосновану НДХ. На прелазу у Петроварадину Немци су нам дали пропусницу, и на захтев моје мајке ставили немачки печат на пропусницу, и нагласили да нам се пружи свака помоћ по путу до доласка у родно место. Али се један кз истог села придружио нама и заједно смо мирно стигли. Међутим у вртлогу рата и комунистичке револуције тај је отишао у партизане и постао Титин генерал, а у селу и Војводини прави силеџија, јер је по његовом налогу затворио моју матер у затвор на 10 месеци и наредио да пила дрва са другим затвореницима који су се могли мењати али да њој ту могућност не дозволе.јер није платила порез на одузету јој земљу, јер је била жена ратног злоћинца чији је син отишао у краљвску војску, четнике, који га је сакрио у своју фамилију да избегне одлазак у логор, у контроли на Петроварадину. Он је могао помоћи мом оцу али неје хтео јер је гледао са туђим очима и видео само оно што је њему ишло у корист исто тако као и ти што си видео у наведеној песми, само што си могао да искористиш за блаћење својих непријатеља по вери а и по другим критеријима..Ево па види шта радиш.
Ada pročitajte knjigu štampana je azbukom u izdanju Prosvete zbornik radova SANU. Zar zaista mislite da išto znate?
Ovde moram da te ispravim i dalje ti neću smetati , promene su retke kao i kod vas.
Međutim dešava se to iz razno raznih razloga.
Tačno je da domaćin može promeniti slavu ali se to ne radi , zašto bi?
Međutim treba napomenuti kult starih i novih svetaca u hrišćanstvu kao posledice migracija.
Postoje mnoge novokomponovane slave novijeh datuma koje nemaju veze sa životom i sa ovim što pričamo.
Najpre da probam da objasnim slučajnos kroz jedan primer meni blizak naime moj drug je preživeo tešku saobraćajnu nesreću na sv. Jovana slava mu je Đurđevdan.
Međutim on otad obe slave slavi i verujem da je takvih slučajeva bilo u prošlosti.
To naravno nema veze sa crkvom ali bi ljudi iz nekih čudnih okolnosti koje se dese na nekog sveca zapravo promenili slavu u tog sveca verujući da im u stvari taj svetac pripada.
Mislim može se ovde dodati sve i svašta ali u najkražim crtama to je to.
Pozdrav!
To bi bilo vjerovanje iz sujevjerja ?
Pa ne baš ali bilo je uvek elemenata i toga kod nas.
Taj momenat sujeverja je opstao i kod nas do danas.
Dakle jedno je bila crkva i učeni ljudi a sasvim drugo obična raja.
Da, ima vjera i sujevjere , ali tu je kombinovano ..
Ovde moram da te ispravim i dalje ti neću smetati , promene su retke kao i kod vas.
Međutim dešava se to iz razno raznih razloga.
Tačno je da domaćin može promeniti slavu ali se to ne radi , zašto bi?
Međutim treba napomenuti kult starih i novih svetaca u hrišćanstvu kao posledice migracija.
Postoje mnoge novokomponovane slave novijeh datuma koje nemaju veze sa životom i sa ovim što pričamo.
Najpre da probam da objasnim slučajnos kroz jedan primer meni blizak naime moj drug je preživeo tešku saobraćajnu nesreću na sv. Jovana slava mu je Đurđevdan.
Međutim on otad obe slave slavi i verujem da je takvih slučajeva bilo u prošlosti.
To naravno nema veze sa crkvom ali bi ljudi iz nekih čudnih okolnosti koje se dese na nekog sveca zapravo promenili slavu u tog sveca verujući da im u stvari taj svetac pripada.
Mislim može se ovde dodati sve i svašta ali u najkražim crtama to je to.
Pozdrav!
Još jedan primer znam iz naroda ako porodici bi osuo neki veliki dugogodišnji maler ili ih poteralo po zlu u okviru cele velike porodice oni bi se okupili došli u crkvu kod popa da im promeni slavu za šta postoji poseban crkveni ritual koji se retko praktikuje.
Više se desi ako bi jednostavno neko prešao na pravoslavnu veru!
Мој добри Формице, све ја то знам! Кажем ти, у Војводини међу Србима не постоји слава, ниједно село и ниједан град немају славу и никада је нису имали, а када људе питаш шта је слава, нико сем ових "новокомпонованих" Срба неће знати да ти одговори јер то не постоји. Једино место у Војводини где се слави слава, то је село Ловћенац. А и тамо је не славе одувек јер су били комунисти до јуче, него сад зидају Мирашеву цркву, уче чиргилицу и почињу да славе славу.
Свако се може у то уверити.
Za vojvođane znam da su imali seoske slave i slavili su zaštitnike crkava.
Војвођани су посебна прича. Од Марије Терезије па до сада три пута је масовно колонизирана Србима из свих крајева. Први и дрги светски рат су довели највише тих колониста. Не знам колико је то учињено сада крајем прошлог века, али ови садашњи ни нису Срби него Срби комунисти који су напустили своју крсну славу, па је зато ни сад не славе, А да су најбројнији, вероватно и јесу и зато би и хтели да се одвоје од Србије и створе себи посебну комунистичку државу.
ajoooooooooj Bože Gospode!![]()
Vujadinovo mišljenje mi je bilo jako bitno na ovoj temi jer se radi o čoveku Evropljaninu Francuzu koji pripada našoj emigraciji monarhista koliko sam razumeo 60 godna prošlog veka.
Koji kao prvo zbog godina živo pamti neke stvari iz naše bliske istorije ali je isto tako u mogućnosti da posmatra te stvari kroz prizmu Evropljanina.
Hvala Vujadine!
Slava nema obred... ma nije valjda.
Šta je tačno okretanje slavskog kolača, ako ne obred?
Šta je tačno zalomljavljanje slavskog kolača, pošto se prelije vinom, ako ne obred?
I ti sebi dozvoljavaš tu slobodu da mene prozivaš u vezi mog znanja o slavi.
Stvarno, sramota da te je sede glave.![]()