Српска крсна слава - одакле, откада...

Interesantno Caliburne kako niko mača da se laća oko čuvene Romuljijade Iljira i pretapanja zaštitnika kada si ti prisutan?:think::mrgreen:
Nisam upoznat sa tekućim diskusijama na podforumu "Istorija"... :rumenko:

Домаћин је носиоц правила, или обичаја своје Крсне Славе и само он одређује све што се прославе Славе тиче. Црква се у то неможе увлачити јер то нема у хришћанској догми. А и ови нови Срби повратници из комунизма и Турака не могу наметати своје појмови о обичајима које је сваки домаћин наследио од свог оца. Колико год је домаћина толико има и различитих обичаја. То говори да је Крсна Слава лична својина домаћина а не СПЦ или неких дивљака или било којих других измишљотина. Зато сам и поставио оно питање о Светом Сави и његовој Крсној Слави.
Teza "koliko sela, toliko i običaja" služi da se svakoj šuši da za pravo da izmišlja neku svoju verziju obreda, bez ikakve veze sa stvarnim obredom. Time se obred obesmišljava i daje za pravo svim onima koji se obredu podsmehuju, jer imaju kao argument neuki, ali zato veoma sujetni puk, koji se povodi stavom "e, nećeš ti mene da učiš, ja znam kako je najbolje".
Međutim, kada se zagleda dublje i način vršenja obreda, neko ko obredu pristupa sa razumevanjem, a ne kao besmislenoj formi radi forme, uz manje ili više truda uočiće pravo značenje različitih radnji u okviru obreda.

Nego, kad se već pozivaš na narodnog pevača i svog oca, možeš li mi reći da je i tvoj otac o slavi išao gradom i kupio siromahe, pa ih pojivo vinom i oblačio u skerlet i kadifu? Od kada potiče taj običaj u tvojoj porodici? :ceka:

Toga u CG nema.

Svi koji nose isto prezime, slave istu slavu. U istom plemenu su različite slave.To je Zakon
Svakako da ima više prezimena nego svetaca, pa zato istu slavu može da slavi više bratstava.
Ova tema bi zato ostala nedorečena, ako nebi sada nabrojali, koje sve slave znamo.
Prethodno je korisnik bh_citadela iznela tvrdnju da su plemena povezivana kroz slavljenje iste slave.
'ajd se dogovorite. :neutral:

To nijesu moje umotvorine već zvanične srpske istorije.
"Zvanična srpska istorija" od jednog istoričara kog si krivo citirao? :lol:

Krsno ime je hrišćanski običaj koji je modifikovani narodni običaj poštovanja seoskog odnosno plemenskog zaštitnika odnosno rodonačelnika. Slava je bratstvenički običaj poštovanja ne rodonačelnika bratstva nego kućnog božanstva.
Uzgred svijeću i koljivo i osvećenje hljeba je izgleda uveo Sv. Sava.
S tim što umesto izraza "kućno božanstvo", koji asocira na Ilire i Rimljane, treba koristiti izraz "božanstva zaštitnika porodice".
Dalje, koljivo je postojalo u slovenskoj reliji, baš kao i u drugim paganskim religijama. Što se tiče osvećenja kolača, to što je sv. Sava uveo taj običja nam jasno govori o paganskom poreklu slavskog kolača, koji je očito postojao i pre hrišćanstva.
Sve nam to jasno govori da je slava poreklom iz slovenske religije. Svakako treba uzeti u obzir i uticaj drugih paganskih religija: tračke, rimske, ilirske.

Sve što sam htio ispraviti jeste datovanje - ti si naveo da slava postaje 'krsni' običaj pod uticajem SPC, u mnogo poznijem periodu. Vidimo da je prvi istorijski spomen krsne slave iz 1391. godine.
Takođe, prije 1391. godine nema u istorijskim izvorima slave koja ne bi bila krsna i koja bi bila nevezana sa hrišćanskom vjerom! :rtfm:
Ovde ipak treba precizirati.
U hrišćanskim istorijskim izvorima nema pomena o paganskom običaju koji je preuzet iz paganske religije i predstavljen je kao hrišćanski običaj. ;)
Što nije nikakvo iznenađenje, jer su hrišćanski hroničari pažljivo izbegavali da beleže takve stvari.

"Krsna slava kao pojam prvi put je zabeležena 1018. u Ohridu, četiri godine nakon propasti Samuilovog carstva, ali kao obred datira još iz vremena početaka pokrštavanja Južnih Slovena krajem VIII veka, za vladavine kneza Mutimira. Prvobitno je to bila hramovna slava crkve podignute u čast nekog svetitelja. Jedan vek kasnije, zahvaljujući hrišćanskim misionarima Ćirilu i Metodiju, kasnije njihovom učeniku i prvom slovenskom arhiepiskopu Klimentu, kao i devedesetšestorici njegovih učenika, koji su u pokrštavanju paganskih plemena pragmatično nudili hrišćanske svece kao supstitut kućnih bogova – zaštitnika porodice, bratstva i plemena, godišnja versko-porodična svetkovina dobila je koliko-toliko hrišćanska obeležja. To je razlog što se ranohrišćanski sveci: Jovan, Nikola, Đorđe, Dimitrije, Paraskeva, Alimpije, Stevan Prvozvani... najčešće svetkuju. Danas, naime, na popisu svetaca-zaštitnika ima preko stotinu imena, ali u vreme pokrštavanja Slovena i drugih paganskih plemena izbor nije bio predugačak. Iako su misionari propovedali novu religiju po svim slovenskim zemljama, krsna slava kao centralni porodični praznik do danas se održala samo na zapadnom Balkanu. Za to je zaslužan prvi srpski arhiepiskop Sava, koji je u skladu sa 15. kanonom Prvog vaseljenskog sabora 325. godine u Nikeji ("Uništiti običaj koji se protivu apostolskoga pravila u pojedinim mestima ukorenio") liturgijski sistematizovao preimenovane paganske kućne bogove. Kako je tada propisan, crkveni obred ostao je (skoro) isti do danas, uz malu "doradu" mitropolita Srbije Mihaila 1862. godine.

MONOTEISTIČKI PAGANIZAM: Svrha novih odredaba, zabrana prinošenja žrtava u krvi, kao i priređivanje gozbi kod hramova, bila je da se mnogobožački rituali, pre svega prinošenje žrtve u krvi, prekinu i uspostave novi, koji bi bili u skladu sa novom, hrišćanskom religijom. Tako, propisano je da se u crkvama može proslavljati spomen na svetitelje samo onako kako to hrišćanima dolikuje, da se zemaljski plodovi – žito, hleb, ulje i vino – mogu prineti radi blagoslova, a ne radi prinošenja žrtve i gozbe. Običaj prinošenja žrtava, međutim, nije se iskorenio. Iako su primili hrišćanstvo, mnogi su i dalje nastavili da prinose žrtve zaštitnicima svoga doma i svoje porodice – hrišćanskim svetiteljima, kao što su i ranije u idolopokloničko vreme činili: životinja koja je bila namenjena kao žrtva svetitelju dogonjena je crkvama kod kojih je i klana, a njeno meso služilo je za gozbu. Taj običaj održao se do danas, doduše ne u crkvenim portama, već u domovima svečara.

Poglavari drugih pomesnih crkava propustili su to da učine, pa je krsno ime vremenom preimenovano u lični praznik – imendan, odnosno rođendan, a obredno sećanje na "veru praotaca", na paganstvo, ostalo je da živi samo na teritoriji koju kanonski "pokriva" Srpska pavoslavna crkva. "
http://www.mediana.se/index.php?title=SLAVA&redirect=no

Teza "koliko sela, toliko i običaja" služi da se svakoj šuši da za pravo da izmišlja neku svoju verziju obreda, bez ikakve veze sa stvarnim obredom. Time se obred obesmišljava i daje za pravo svim onima koji se obredu podsmehuju, jer imaju kao argument neuki, ali zato veoma sujetni puk, koji se povodi stavom "e, nećeš ti mene da učiš, ja znam kako je najbolje".
Međutim, kada se zagleda dublje i način vršenja obreda, neko ko obredu pristupa sa razumevanjem, a ne kao besmislenoj formi radi forme, uz manje ili više truda uočiće pravo značenje različitih radnji u okviru obreda.
Nego, kad se već pozivaš na narodnog pevača i svog oca, možeš li mi reći da je i tvoj otac o slavi išao gradom i kupio siromahe, pa ih pojivo vinom i oblačio u skerlet i kadifu? Od kada potiče taj običaj u tvojoj porodici?

Кад би ти знао толико о Слави колико не знаш, онда би било поучно читати твоје постове. Овако само откриваш стварну намеру свог постовања на свакој теми где се могу блатити православни, то јест првобитни хришћани. Да си боље прочитао наведену песму видео би да је реч о обичају онаквом каквог памти Краљевић Марко, а не каквог примењује Бег Констадин, повратник и Турака. Песник је то хтео да каже, а не оно што си ти навео, јер онда још није било повратника из комунизма. А што си мог покојног оца споменуо, то нека ти је на част. Али само да знаш да је он у мађарском логору у Баји 1941 наредио попу да се распопи и обрије браду јер је пред њим опсовао Бога. А кад је дошло време да изврше протеривање солунских добровољаца из Бачке, њега су пустили кући да може одлучити са фамилијом куда ће отићи, јер су биле само две опције; у логор за избеглице или у родно место из кога су дошли у Бачку. Он се одлучио у родно место у тада новосновану НДХ. На прелазу у Петроварадину Немци су нам дали пропусницу, и на захтев моје мајке ставили немачки печат на пропусницу, и нагласили да нам се пружи свака помоћ по путу до доласка у родно место. Али се један кз истог села придружио нама и заједно смо мирно стигли. Међутим у вртлогу рата и комунистичке револуције тај је отишао у партизане и постао Титин генерал, а у селу и Војводини прави силеџија, јер је по његовом налогу затворио моју матер у затвор на 10 месеци и наредио да пила дрва са другим затвореницима који су се могли мењати али да њој ту могућност не дозволе.јер није платила порез на одузету јој земљу, јер је била жена ратног злоћинца чији је син отишао у краљвску војску, четнике, који га је сакрио у своју фамилију да избегне одлазак у логор, у контроли на Петроварадину. Он је могао помоћи мом оцу али неје хтео јер је гледао са туђим очима и видео само оно што је њему ишло у корист исто тако као и ти што си видео у наведеној песми, само што си могао да искористиш за блаћење својих непријатеља по вери а и по другим критеријима..

Poslednja izmena:
Sad naš već zavitlavaš. :ljutko:
U opštu kulturu spada znanje da su upravo u Crnoj gori najvećma menjali slavu kako bi izbegli krvnu osvetu. :roll:

U opštu kulturu spada i to da se zna kad je to bilo i kad je u CG ukinuta krvna osveta.

Ja ti mogu reći da nikad nijesam čuo, da je neko u CG promijenio slavu. Govorim da JA nisam nikad i niodkoga čuo.
Mijenjali su prezime zbog stalnih ratova i bježanja da bi se sakrili ali su i tada zadržavali istu slavu.

Кад би ти знао толико о Слави колико не знаш, онда би било поучно читати твоје постове.
Vujadine, posle svega što si napisao po ovom podforumu i po podforumu "Prirodne nauke", ti zaista nisi neko ko može da daje validan sud bilo kome u vezi znanja. :roll:

Овако само откриваш стварну намеру свог постовања на свакој теми где се могу блатити православни, то јест првобитни хришћани.
Pravoslavci nisu prvobitni hrišćani. :bye:

Да си боље прочитао наведену песму видео би да је реч о обичају онаквом каквог памти Краљевић Марко, а не каквог примењује Бег Констадин, повратник и Турака. Песник је то хтео да каже, а не оно што си ти навео, јер онда још није било повратника из комунизма.
Vujadine, pa ti nisi ni pročitao narodnu pesmu koju si postavio. :hahaha:
'aj se vrati malo nazad, pa pročitaj šta si sam postavio.
Onda ćeš valjda uvideti da grešiš... ili ćeš biti u stanju da navedeš konkretno kako se to slavi slava po narodnom pevaču.
Zaista je neverovatno da se tvrdoglaviš po ovom pitanju, kada je stvar očigledna. :roll:

А што си мог покојног оца споменуо, то нека ти је на част. Али само да знаш да је он у мађарском логору у Баји 1941 наредио попу да се распопи и обрије браду јер је пред њим опсовао Бога. А кад је дошло време да изврше протеривање солунских добровољаца из Бачке, њега су пустили кући да може одлучити са фамилијом куда ће отићи, јер су биле само две опције; у логор за избеглице или у родно место из кога су дошли у Бачку. Он се одлучио у родно место у тада новосновану НДХ. На прелазу у Петроварадину Немци су нам дали пропусницу, и на захтев моје мајке ставили немачки печат на пропусницу, и нагласили да нам се пружи свака помоћ по путу до доласка у родно место. Али се један кз истог села придружио нама и заједно смо мирно стигли. Међутим у вртлогу рата и комунистичке револуције тај је отишао у партизане и постао Титин генерал, а у селу и Војводини прави силеџија, јер је по његовом налогу затворио моју матер у затвор на 10 месеци и наредио да пила дрва са другим затвореницима који су се могли мењати али да њој ту могућност не дозволе.јер није платила порез на одузету јој земљу, јер је била жена ратног злоћинца чији је син отишао у краљвску војску, четнике, који га је сакрио у своју фамилију да избегне одлазак у логор, у контроли на Петроварадину. Он је могао помоћи мом оцу али неје хтео јер је гледао са туђим очима и видео само оно што је њему ишло у корист исто тако као и ти што си видео у наведеној песми, само што си могао да искористиш за блаћење својих непријатеља по вери а и по другим критеријима..
"Tužna priča o dedi i unuku", koja zaista nema nikakve veze sa temom. :bye:
Nego, ne odgovori ti meni, da li je oblačio siromahe u skerlet i kadifu i pojio ih vinom. :ceka:

"Krsna slava kao pojam prvi put je zabeležena 1018. u Ohridu, četiri godine nakon propasti Samuilovog carstva, ali kao obred datira još iz vremena početaka pokrštavanja Južnih Slovena krajem VIII veka, za vladavine kneza Mutimira. Prvobitno je to bila hramovna slava crkve podignute u čast nekog svetitelja. Jedan vek kasnije, zahvaljujući hrišćanskim misionarima Ćirilu i Metodiju, kasnije njihovom učeniku i prvom slovenskom arhiepiskopu Klimentu, kao i devedesetšestorici njegovih učenika, koji su u pokrštavanju paganskih plemena pragmatično nudili hrišćanske svece kao supstitut kućnih bogova – zaštitnika porodice, bratstva i plemena, godišnja versko-porodična svetkovina dobila je koliko-toliko hrišćanska obeležja. To je razlog što se ranohrišćanski sveci: Jovan, Nikola, Đorđe, Dimitrije, Paraskeva, Alimpije, Stevan Prvozvani... najčešće svetkuju. Danas, naime, na popisu svetaca-zaštitnika ima preko stotinu imena, ali u vreme pokrštavanja Slovena i drugih paganskih plemena izbor nije bio predugačak. Iako su misionari propovedali novu religiju po svim slovenskim zemljama, krsna slava kao centralni porodični praznik do danas se održala samo na zapadnom Balkanu. Za to je zaslužan prvi srpski arhiepiskop Sava, koji je u skladu sa 15. kanonom Prvog vaseljenskog sabora 325. godine u Nikeji ("Uništiti običaj koji se protivu apostolskoga pravila u pojedinim mestima ukorenio") liturgijski sistematizovao preimenovane paganske kućne bogove. Kako je tada propisan, crkveni obred ostao je (skoro) isti do danas, uz malu "doradu" mitropolita Srbije Mihaila 1862. godine.

MONOTEISTIČKI PAGANIZAM: Svrha novih odredaba, zabrana prinošenja žrtava u krvi, kao i priređivanje gozbi kod hramova, bila je da se mnogobožački rituali, pre svega prinošenje žrtve u krvi, prekinu i uspostave novi, koji bi bili u skladu sa novom, hrišćanskom religijom. Tako, propisano je da se u crkvama može proslavljati spomen na svetitelje samo onako kako to hrišćanima dolikuje, da se zemaljski plodovi – žito, hleb, ulje i vino – mogu prineti radi blagoslova, a ne radi prinošenja žrtve i gozbe. Običaj prinošenja žrtava, međutim, nije se iskorenio. Iako su primili hrišćanstvo, mnogi su i dalje nastavili da prinose žrtve zaštitnicima svoga doma i svoje porodice – hrišćanskim svetiteljima, kao što su i ranije u idolopokloničko vreme činili: životinja koja je bila namenjena kao žrtva svetitelju dogonjena je crkvama kod kojih je i klana, a njeno meso služilo je za gozbu. Taj običaj održao se do danas, doduše ne u crkvenim portama, već u domovima svečara.

Poglavari drugih pomesnih crkava propustili su to da učine, pa je krsno ime vremenom preimenovano u lični praznik – imendan, odnosno rođendan, a obredno sećanje na "veru praotaca", na paganstvo, ostalo je da živi samo na teritoriji koju kanonski "pokriva" Srpska pavoslavna crkva. "
Imam utisak kao da je više različitih autora pisalo ovaj članak, jer se na više mesta nalaze kontradikcije, no bar je tekst objektivniji nego većina ostalih koji se tiču slave.

U opštu kulturu spada i to da se zna kad je to bilo i kad je u CG ukinuta krvna osveta.

Ja ti mogu reći da nikad nijesam čuo, da je neko u CG promijenio slavu. Govorim da JA nisam nikad i niodkoga čuo.
Mijenjali su prezime zbog stalnih ratova i bježanja da bi se sakrili ali su i tada zadržavali istu slavu.
Razmatramo poreklo slave, a ono je svakako starije od vremena ukidanja krvne osvete u Crnoj gori, zar ne?
Iz istog razloga nisam siguran koliko je današnja situacija relevantna za temu. :think:

Bilo je i u Crnoj Gori a i u Hercegovini slučajeva mijenjanja krsnih slava!
Imaš primjere pripadnika istog plemena ili bratstva da imaju različite slave a ranije se zna da su imali istu.

Zadnjih 50 godina koliko ja znam niko nije mijenjao, a i ranije je to sigurno bio veoma rijedak izuzetak i u ekstremnim slučajevima se npr. uzimala krsna slava majčine djevojačke familije!

Bilo je i u Crnoj Gori a i u Hercegovini slučajeva mijenjanja krsnih slava!
Imaš primjere pripadnika istog plemena ili bratstva da imaju različite slave a ranije se zna da su imali istu.

Zadnjih 50 godina koliko ja znam niko nije mijenjao, a i ranije je to sigurno bio veoma rijedak izuzetak i u ekstremnim slučajevima se npr. uzimala krsna slava majčine djevojačke familije!

Sad je to mnogo bolje.
Možda je bilo mijenjanja zbog razmoraznih razloga ali su to pojedinačni primeri za koje možda nisam čuo.

Promjena krsne slave se smatra kao grijeh- koliko ja znam.
Zato toga nema ili jako malo pa mi nije poznato.

Vujadine, posle svega što si napisao po ovom podforumu i po podforumu "Prirodne nauke", ti zaista nisi neko ko može da daje validan sud bilo kome u vezi znanja.

То је твоје мишљење, а оно је моје. Борба мишљења.

Pravoslavci nisu prvobitni hrišćani.

А шта су ако нису првобитни?

Vujadine, pa ti nisi ni pročitao narodnu pesmu koju si postavio. :hahaha:
'aj se vrati malo nazad, pa pročitaj šta si sam postavio.
Onda ćeš valjda uvideti da grešiš... ili ćeš biti u stanju da navedeš konkretno kako se to slavi slava po narodnom pevaču.
Zaista je neverovatno da se tvrdoglaviš po ovom pitanju, kada je stvar očigledna.

Није ми ни било потребно да је читам, јер је знам напамет. А ти си бар требао објаснити где грешим, кад већ то тврдиш. Као што сам већ рекао, очигледно може бити теби и свима који гледају као и ти са туђим очима.

"Tužna priča o dedi i unuku", koja zaista nema nikakve veze sa temom. :bye:
Nego, ne odgovori ti meni, da li je oblačio siromahe u skerlet i kadifu i pojio ih vinom. :ceka:

То је одговор на твоје питање, или не знаш шта си питао?

Poslednja izmena:

Ипак си могла објаснити да је разлика у томе што смо били крштавани у бугарској или грчкој цркви и да Свети Сава и СПЦ нису никада постављали правила нити услове за слављење Српске Крсне Славе. А ови цитати разних историчара нису у складу са обичајима на терену, којих има исто толико различитих колико и славара. Таква објашњења историчара су у складу политичких прилика у датим временским периодима.

То је твоје мишљење, а оно је моје. Борба мишљења.
Ti uporno zastupaš tezu o sukobu mišljenja praktično na svakoj temi na kojoj se pojaviš, time pokušavajaću da sebi pribaviš kredibilitet koji ima sagovornik.
Vujadine, to što ja odgovaram na tvoje poruke je zato što ne želim da se neko slučajno zabuni i uzme za ozbiljno, ili još gore tačno ono što ti pišeš, a ne zato što smatram da si ti vredan sagovornik koji zaslužuje poštovanje.
Naše diskusije Vujadine, nisu razgovori dva jednaka sagovornika, no moj pokušaj kontrole štete koju činiš iznoseći budalaštine.

А шта су ако нису првобитни?
Jedna od sekti hrišćanstva.

Није ми ни било потребно да је читам, јер је знам напамет. А ти си бар требао објаснити где грешим, кад већ то тврдиш. Као што сам већ рекао, очигледно може бити теби и свима који гледају као и ти са туђим очима.
Vujadine, tvrdiš da se u narodnoj pesmi koju si naveo nalazi opsi obreda slave. Isti se tamo ne nalazi, tako da je tvoja greška očigledna. :bye:

То је одговор на твоје питање, или не знаш шта си питао?
Aha, znači umesto da oblači siromahe u skerlet i kadifu i poji ih vinom, tvoj je otac o slavama brijao popove?
Koliko mogu da primetim Vujadine ti ili ne znaš šta pišeš ili se opet bezobraziš i praviš blesav. :think:

А ови цитати разних историчара нису у складу са обичајима на терену, којих има исто толико различитих колико и славара. Таква објашњења историчара су у складу политичких прилика у датим временским периодима.
Napisa neko ko sa tim "terenom" veze nema i uporno insistira na tezama koje su širili upravo komunisti, a kojih se tobože gadi. :roll:

Spisak krsnih slava SPC

Јануар

* 2. Свети Игњатије Богоносац – Игњатијевдан
* 9. Свети Архиђакон Стефан – Стевањдан
* 14. Свети Василије Велики – Васиљевдан
* 20. Свети Јован Крститељ – Јовањдан
* 27. Свети Сава – Савиндан
* 29. Свети Апостол Петар – Часне вериге

Фебруар

* 12. Света три јерарха
* 14. Свети мученик Трифун - Трифундан
* 16. Свети Симеон Богопримац
* 23. Свети Харалампије
* 27. Преподобни Авксентије - Ћириловдан

Март

* 2. Свети Теодор Тирон
* 22. Светих четрдесет мученика - Младенци
* 30. Свети Алексије Човек Божји

Април

* 7. Благовести

Мај

* 6. Свети Георгије – Ђурђевдан
* 8. Свети Марко – Марковдан
* 12. Свети Василије Острошки
* 14. Свети Јеремија – Јеремијин дан
* 22. Свети Николај Мирликијски, пренос моштију – Летњи Свети Никола
* 24. Свети Ћирило и Методије

Јун

* 3. Свети цар Константин и царица Јелена
* 24. Свети апостоли Вартоломеј и Варнава – Свети апостол Вартоломеј
* 27. Свети Јелисеј
* 28. Свети кнез Лазар - Видовдан

Јул

* 7. Рођење Светог Јована – Ивањдан
* 12. Свети Апостоли Петар и Павле – Петровдан
* 21. Свети Прокопије
* 26. Свети Арханђел Гаврило
* 30. Света великомученица Марина – Огњена Марија

Август

* 2. Свети пророк Илија – Илиндан
* 4. Света Марија Магдалина – Блага Марија
* 8. Преподобномученица Параскева – Трнова Петка
* 9. Свети Пантелејмон – Свети Пантелија
* 12. Преподобна мати Ангелина Српска
* 14. Свети мученици Макавеји
* 15. Пренос моштију светог Стефана – Свети Стефан Летњи
* 19. Преображење Господње
* 28. Успеније Пресвете Богородице – Велика Госпојина

Септембар

* 4. Свети Агатоник - Арлијевдан
* 8. Свети мученици Адријан и Наталија
* 11. Усековање главе Св. Јована Крститеља – Усечење
* 12. Пренос моштију светог Александра Невског – Свети Александар Невски
* 14. Преподобни Симеон Столпник
* 21. Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина
* 22. Свети Јоаким и Ана
* 27. Крстовдан
* 30. Света мученица Софија и њене три кћери – Вера, Нада и Љубав

Октобар

* 3. Свети Јевстатије
* 9. Свети Јован Богослов
* 12. Киријак Отшелник – Михољдан
* 14. Покров пресвете Богородице - Покровица
* 19. Свети апостол Тома – Томиндан
* 20. Свети Сергије и Вакхо – Срђевдан
* 27. Преподобна Параскева – Света Петка
* 31. Свети Лука – Лучиндан

Новембар

* 5. Свети апостол Јаков, први епископ Јерусалимски
* 8. Свети Димитрије – Митровдан
* 10. Свети Арсеније Сремац
* 11. Аврамије Затворник
* 14. Свети Козма и Дамјан – Врачеви
* 16. Свети Георгије – Ђурђиц
* 21. Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан
* 24. Свети Стефан Дечански – Мратиндан
* 25. Свети Јован Милостиви
* 26. Свети Јован Златоусти
* 27. Свети апостол Филип
* 29. Свети апостол Матеј

Децембар

* 4. Ваведење пресвете Богородице (Увођење Пресвете Богородице у храм) - Ваведење
* 7. Света великомученица Екатерина
* 8. Свети свештеномученик Климент
* 9. Свети Алимпије Столпник - Алемпијевдан
* 13. Свети апостол Андреј Првозвани - Андријевдан
* 17. Света Варвара
* 18. Свети Сава Освећени
* 19. Свети Николај Чудотворац – Никољдан
* 25. Свети Спиридон Чудотворац

Код Срба постоји чак кућанских слава, крсних имена, који се прослављају као крсна слава. Највећи број свечара слави Светог Николу - Никољдан (око половина); затим, по броју свечара који их славе, долазе Свети Георгије (Ђурђевдан, 6. мај, и Ђурђиц, 16. новембар), па Свети Арханђел Михаило (Аранђеловдан, 21. новембар), затим долазе Свети Јован (Јовањдан, 20. јануар), Свети Димитрије (Митровдан, 8. новембар), Света Петка (Петковача, 27. октобар), Свети Лука (Лучиндан, 31. октобар), Свети Трифун (Трифундан, 14. фебруар), Свети Кузма и Дамњан (Врачеви, 14. новембар), Свети Андрија

Poslednja izmena:
Spisak gradskihili seoskih slava Republike Srbije

* Beograd - Vaznesenje Gospodnje (Spasovdan - 10 dana pre Duhova)
* Niš - sveti car Konstantin i carica Jelena (3. jun)

Beogradske opštine

* Voždovac - sveti Andrej Prvozvani (13. decembar)
* Vračar - sveti Sava (27. januar)
* Grocka - sveta Petka (27. oktobar)
* Zvezdara - Sretenje Gospodnje (15. februar)
* Zemun - Vozdizenje Časnog Krsta (Krstovdan - 27. septembar)
* Lazarevac - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)
* Novi Beograd - Pokrov presvete Bogorodice (14.. oktobar)
* Obrenovac - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)
* Palilula - sveti apostol i jevanđelista Marko (Markovdan, 8. maj)
* Rakovica - Pokrov presvete Bogorodice (14.. oktobar)
* Savski venac - Vaznesenje Gospodnje (Spasovdan)
* Stari Grad - Cveti (nedelja pred Uskrs)
* Surčin - Mala Gospojina
* Čukarica - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)

Opštine centralne Srbije

* Žitorađa - Petrovdan
* Kruševac - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)
* Leskovac - Silazak svetog duha na apostole (Sveta Trojica)
* Osečina - sveti Nikolaj Srpski
* Pantelej - sveti velikomučenik Pantelejmon (9. avgust)
* Smederevska Palanka - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)
* Topola - Rođenje Presvete Bogorodice (Mala Gospojina, 21. septembar)
* Trstenik - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)

Opštine Vojvodine

* Kikinda - letnji sveti Nikola (22. maj)
* Sremska Mitrovica - sveti velikomučenik Dimitrije (Dimitrovdan)
* Šid - prenos moštiju svetog Nikolaja Mirkilijski (letnji sveti Nikola)

Opštine Kosova i Metohije

* Štrpce - sveti Nikolaj Čudotvorac Mirlikijski (16. decembar, Nikoljdan)

Bosna i Hercegovina
Opštine Republike Srpske

* Bijeljina - sveti Pantelejmon
* Bileća - sveti Sava (27. januar)
* Bosanski Brod - Pokrov Presvete Bogorodice
* Bratunac - sveti velikomučenik Georgije (Đurđevdan, 6. maj)]
* Gacko - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice) ]
* Derventa - Uspenije presvete Bogorodice ?
* Doboj - Preobraženje Gospodnje (19. avgust)
* Zvornik - sveta Petka Trnova (Trnova Petka, 8. avgust)
* Jezero - (21. novembar)
* Kozarska Dubica - Sveti prepodobnomučenik đakon Avkakum (?)

* Kostajnica - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)
* Lopare - sveti velikomučenik Georgije (Đurđevdan, 6. maj)
* Modriča - Vidovdan (28. jun)
* Nevesinje - sveti velikomučenik Dimitrije (Dimitrovdan)
* Pale - Velika Gospojina ?
* Prnjavor - Preobraženje Gospodnje (19. avgust)
* Ribnik - Mala Gospojina (28. avgust)
* Rogatica - Preobraženje Gospodnje (19. avgust)
* Trebinje - Preobraženje Gospodnje (19. avgust)
* Ugljevik - sveta Petka (29. oktobar)
* Šamac - sveti velikomučenik Dimitrije (Mitrovdan)

Moraračanine , ovo baš nema nikakvog smisla jer promena prezimena bez promene krsne slave ne bi zapravo značilo ništa.
Jer u ta vremena u tim oblastima se znalo ko šta slavi i prema tome i ko je i kome pripada , plemenu ili bratstvu.
Tako da kada bi čovek promenio samo prezime , ne bi uopšte nikako sakrio svoj trag.

Spisak gradskihili seoskih slava Republike Srbije

* Beograd - Vaznesenje Gospodnje (Spasovdan - 10 dana pre Duhova)
* Niš - sveti car Konstantin i carica Jelena (3. jun)

Beogradske opštine

* Voždovac - sveti Andrej Prvozvani (13. decembar)
* Vračar - sveti Sava (27. januar)
* Grocka - sveta Petka (27. oktobar)
* Zvezdara - Sretenje Gospodnje (15. februar)
* Zemun - Vozdizenje Časnog Krsta (Krstovdan - 27. septembar)
* Lazarevac - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)
* Novi Beograd - Pokrov presvete Bogorodice (14.. oktobar)
* Obrenovac - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)
* Palilula - sveti apostol i jevanđelista Marko (Markovdan, 8. maj)
* Rakovica - Pokrov presvete Bogorodice (14.. oktobar)
* Savski venac - Vaznesenje Gospodnje (Spasovdan)
* Stari Grad - Cveti (nedelja pred Uskrs)
* Surčin - Mala Gospojina
* Čukarica - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)

Opštine centralne Srbije

* Žitorađa - Petrovdan
* Kruševac - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)
* Leskovac - Silazak svetog duha na apostole (Sveta Trojica)
* Osečina - sveti Nikolaj Srpski
* Pantelej - sveti velikomučenik Pantelejmon (9. avgust)
* Smederevska Palanka - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)
* Topola - Rođenje Presvete Bogorodice (Mala Gospojina, 21. septembar)
* Trstenik - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)

Opštine Vojvodine

* Kikinda - letnji sveti Nikola (22. maj)
* Sremska Mitrovica - sveti velikomučenik Dimitrije (Dimitrovdan)
* Šid - prenos moštiju svetog Nikolaja Mirkilijski (letnji sveti Nikola)

Opštine Kosova i Metohije

* Štrpce - sveti Nikolaj Čudotvorac Mirlikijski (16. decembar, Nikoljdan)

Bosna i Hercegovina
Opštine Republike Srpske

* Bijeljina - sveti Pantelejmon
* Bileća - sveti Sava (27. januar)
* Bosanski Brod - Pokrov Presvete Bogorodice
* Bratunac - sveti velikomučenik Georgije (Đurđevdan, 6. maj)]
* Gacko - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice) ]
* Derventa - Uspenije presvete Bogorodice ?
* Doboj - Preobraženje Gospodnje (19. avgust)
* Zvornik - sveta Petka Trnova (Trnova Petka, 8. avgust)
* Jezero - (21. novembar)
* Kozarska Dubica - Sveti prepodobnomučenik đakon Avkakum (?)

* Kostajnica - Silazak svetog Duha na apostole (Trojice)
* Lopare - sveti velikomučenik Georgije (Đurđevdan, 6. maj)
* Modriča - Vidovdan (28. jun)
* Nevesinje - sveti velikomučenik Dimitrije (Dimitrovdan)
* Pale - Velika Gospojina ?
* Prnjavor - Preobraženje Gospodnje (19. avgust)
* Ribnik - Mala Gospojina (28. avgust)
* Rogatica - Preobraženje Gospodnje (19. avgust)
* Trebinje - Preobraženje Gospodnje (19. avgust)
* Ugljevik - sveta Petka (29. oktobar)
* Šamac - sveti velikomučenik Dimitrije (Mitrovdan)

Ova slava (odnosno vašar ili kako se kaže u istočnom dijelu RS- teferič) što je označeno da je na Palama za Veliku gospojinu nije na Palama nego na Ravnoj Romaniji...
Inače najveći vašar u tom kraju, je na Sokocu e sad ne znam za koji svetac... nisam siguran... znam da je 91. tamo bilo više od 50 000 ljudi i tada su jugoslovenske zastave sa petokrakom zamijenjene srpskim

Ova slava (odnosno vašar ili kako se kaže u istočnom dijelu RS- teferič) što je označeno da je na Palama za Veliku gospojinu nije na Palama nego na Ravnoj Romaniji...
Inače najveći vašar u tom kraju, je na Sokocu e sad ne znam za koji svetac... nisam siguran... znam da je 91. tamo bilo više od 50 000 ljudi i tada su jugoslovenske zastave sa petokrakom zamijenjene srpskim

Ma ne ovo su nepotpuni podaci i mnogo taga fali , ali sam samo radi snalaženja i da bi znali o čemu pričamo i da ne bi brkali pojmove i gubili vreme na to!
Zbog toga sam stavio.

Ma nemoj jedan jedini istoričar pitanje da li istoričar zastupa tvoju tezu ali ne na način kako si je ti uprostio u jednom pasusu i izvukao ono što ti odgovara za svoju tezu:think:

postoji o tome ukratko i ovde na zvanično sajtu u kojem ima oprečnih manjinskih
mišljenja ovakvih i onakvih i postoji 1 koji liči na tvoj a treba najpre pogledati biografiju te ličnosti i ko je pisao knjigu.:mrgreen:
http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=10642

Ti si jasno pitao da li vi Srbi slavite krsnu slavu?
A za to postoji objašnjenje koje si dobio.
Što se tiče vašeg bratstvenog ili plemenskog i vaše etnogeneze sa Arbanasima
i krivljenjem i združivanje istog izvan granica krvnog pa i etničkog ostavljam vama.
To možda jeste vama svojstveno ali teza da je od vas 150000 tada prešlo u Srbiju možda 100000 i proširila na nas tada milion i ušlo u crkvu je OKSIMORON.

Ma citiraj jasno i glasno ko je napisao šta?
Nemoj molim te nemoj Srpska istorijaografija da nije možda Jovan Deretić:think:

Izgleda baš taj čovek inkorporira poznato paganstvo i ritualizuje tj dozvoljava upražnjavanja istog u njegovoj episkopiji u Žiči.

Dakle Sveti Sava inkorporira već gotove paganske običaje i daje im crkveno značenje ok.

A ti ljudi koje Sveti Sava pokrštava su Iliri ili su Tračani ili su Bogomili ili su Rimljani??????

Svakako ne Srbi ili Sloveni jel?:eek:

Pa ja ne znam da li si ti tako glup ili se praviš da se jednog trenutka pozivaš na popovske priče sad Sveti Sava. pa 700 godina ništa i onda naprasno dolazi 50000 "Ilira" i donosi nam krsno ime , slavu , ili šta god hoćeš:hahaha:
od kojih Mitropolit Mihajlo kasnije kanonizuje ovaj običaj?:think:

Dakle da nije smešno:hahaha: bilo bi :sad2:

:super:

Dakle ovo nije istorija već mitomanija i bajkologija tkz nepopovske priče
Dakle obrni okreni nezaobilazno stoju Sveti Sava iza toga:rtfm:

Dakle da bi osporio ovo najpre iskopaj Troju u Podgorici pa kad završiš javi se:bye:

Dakle Sveti Sava je najpre pokraštava Ilire Arbanase u Duklji pa je taj običaj ukrao i preneo u Srbiju poput Vuka Karađića tj. nije već ga tamo ostavio da bi oni za 700 godina došli kao manjina da nam ga vrate u Srbiju.:hahaha:

daj uozbili se malo bre ko što si rekao ovo je XXI vek:bye:

Nick potpuno si zbunjen.
Ipak pogledaj knjižicu s linka.

Slava je u Crnoj Gori bratstvenički običaj naslijeđen od starinskog stanovništva romanizovanih ilira proslavljanja kućnih božanstava.
Krsno ime ili kako se odnedavno naziva krsna slava je hristijanizovani običaj proslavljanja paganskih bogova zaštitnika sela i plemena. Ovaj običaj je izgleda kanonizovao Sv. Sava.

Jvan Cvijić u knjizi Balkansko poluostrva tvrdi da je od ukupnog stanovništva Šumadije 70% doseljeno iz Crne Gore i Hercegovine, 20% iz drugih balkanskih krajeva i 10% su starinski Srbi. Naravno da je 70% stanovnika koji slave slavu nametnulo preostalim 30% svoj običaj budući su oni sami imali slični običaj krsno ime. Ima li joššto nejasno? :)

Ti uporno zastupaš tezu o sukobu mišljenja praktično na svakoj temi na kojoj se pojaviš, time pokušavajaću da sebi pribaviš kredibilitet koji ima sagovornik.

И шта у томе има лоше, по твом мишљењу?

Vujadine, to što ja odgovaram na tvoje poruke je zato što ne želim da se neko slučajno zabuni i uzme za ozbiljno, ili još gore tačno ono što ti pišeš, a ne zato što smatram da si ti vredan sagovornik koji zaslužuje poštovanje.

А ко је тај неко? Ако бих могао да ми објасниш па можда будем пажљивији у одговорима.

Naše diskusije Vujadine, nisu razgovori dva jednaka sagovornika, no moj pokušaj kontrole štete koju činiš iznoseći budalaštine.

Па баш зато и јесу интересантне, иначе, дручкије не би ни имале смисла.

Jedna od sekti hrišćanstva.

А које су друге секте?

Vujadine, tvrdiš da se u narodnoj pesmi koju si naveo nalazi opsi obreda slave. Isti se tamo ne nalazi, tako da je tvoja greška očigledna.

Слава нема обред него обичај.

Aha, znači umesto da oblači siromahe u skerlet i kadifu i poji ih vinom, tvoj je otac o slavama brijao popove?

А где сам ја написао да је то радио мој отац о славама? Ниси ваљда пао до те мере да мораш ударати испод кајиша?

Koliko mogu da primetim Vujadine ti ili ne znaš šta pišeš ili se opet bezobraziš i praviš blesav.

Да ли је то твоје мишљење или...?

Napisa neko ko sa tim "terenom" veze nema i uporno insistira na tezama koje su širili upravo komunisti, a kojih se tobože gadi. :roll:

То је опет твоје мишљење.

Poslednja izmena:
Nick potpuno si zbunjen.

Slava je u Crnoj Gori bratstvenički običaj naslijeđen od starinskog stanovništva romanizovanih ilira proslavljanja kućnih božanstava.
Krsno ime ili kako se odnedavno naziva krsna slava je hristijanizovani običaj proslavljanja paganskih bogova zaštitnika sela i plemena. Ovaj običaj je izgleda kanonizovao Sv. Sava.

Jvan Cvijić u knjizi Balkansko poluostrva tvrdi da je od ukupnog stanovništva Šumadije 70% doseljeno iz Crne Gore i Hercegovine, 20% iz drugih balkanskih krajeva i 10% su starinski Srbi. Naravno da je 70% stanovnika koji slave slavu nametnulo preostalim 30% svoj običaj budući su oni sami imali slični običaj krsno ime. Ima li joššto nejasno? :)
Nije to baš tako jednostavno! Ako je slava ilirski običaj, što onda Albanci ili katolički Dalmatinci (osim malog broja čiji su preci konvertiti) nemaju krsnu slavu (ili krsno ime kako kažeš)?
I otkud znaš da je to ilirski običaj, možda je baš slovenski paganski običaj i Stari Sloveni su imali slične običaje!

Nick potpuno si zbunjen.

bla bla bla, raspravili :kafa::thumbdown:

Jvan Cvijić u knjizi Balkansko poluostrva tvrdi da je od ukupnog stanovništva Šumadije 70% DOSELJENO iz Crne Gore i Hercegovine, 20% iz drugih balkanskih krajeva i 10% su starinski Srbi. Naravno da je 70% stanovnika koji slave slavu nametnulo preostalim 30% svoj običaj budući su oni sami imali slični običaj krsno ime. Ima li joššto nejasno? :)

Mene si našo:mrgreen: Da se nešto dogodilo ne bi postojala ekavica nego bi pričali ijekavski a ovde bi živelo 8 miliona tvojih tkz. Dukljana:rotf:

Dakle primili smo slavu a nismo primili ijekavski dakle manjina je jezički asimilovala većinu pa pričamo ekavski:super:
Ništa od vašeg Crnogorskog jezika?:eek:
u stvari skapirao sam nije ni bilo Srba već su tu bili Turci pa su iskvarili crnogorski i počeli pričati ekavski:hahaha:
Sledeći put kad dođete donesite crnogorsku ili Iljirsku kapu , teška mi ova šajkača
:mrgreen:

posle svake tendecionističke misli i teorije bar malo razmisli šta pišeš i nemoj se blamiraš:hahaha:
Idi na kurs kod DUKLJANINA on bar malo razmisli pre nego što nešto napiše.
Ti si ovde zadužen sa humor na krstarici:hahaha:

Mmm:kafa:Śečeru..........
Meni si našao da prodaješ ono za ono:mrgreen:

:bye:

Poslednja izmena:

Back