Ne znam šta da ti odgovorim. Grana moje porodice iz Srpskih Moravica je okretala i zalomljavala kolač. Njihovi rođaci koji su preživeli ustaše '41 i '91 još uvek okreću kolač i zalomljavaju ga.
Možda je u drugim krajevima Krajine drugačije, ali ono što sam ja video po Krajini ne odgovara tvom opisu.
Ја могу да посведочим само како се славило у мојој породици, и у оним малобројним које су славиле и пре 90-их. Кољиво је обавезно, а посни дани се традиционално не поштују. Нпр. у Панчеву је Никољдан мрсна слава и тај израз кружи и као пошалица. Можда нисмо славили правилно, али нисмо имали славски колач, нити смо га окретали и ломили. То сам први пут у животу и чуо и видео тек када су 90-их почели да се штампају приручници како се слави слава, како се понаша у цркви и сл. и тада је маса "нових" кренула све да обележава по пе-есу.
Наравно, на згражавање старијих људи који су и током оних 50 година чували традицију, а ове звали "нововерцима", јер се тако у стара времена није радило.
Ту не говорим за славу, него генерално за обичаје. Мноштво народа се одродило од обичаја, па су их накнадно учили читајући из приручника који описују само обичаје једног краја.
За славу видим преко Гугла да се и по Војводини описује ломљење колача. Не знам, ја само кажем да тога код мене није било. То јест, у кућама обојице мојих дедова.
Крајину сам поменуо јер од 90-их знам доста Крајишника и имао сам прилике да се упознам и са њиховим обичајима. Ту мислим на "праве" Крајишнике, оне који су дошли сад са овим ратовима, а не на колонисте, који су своју традицију махом затирали и углавном је нису обележавали. Код Крајишника, конкретно Личана, био сам на пар слава где се "тврдо" држе обичаја. Пази сад ово... На чело стола оставе празан тањир. А домаћин и мушкарци иду и служе госте, жене се и не примичу асталу. Тога код мене нема. Деда седи на челу стола, пали славску свећу, неко од најмлађих чита Оченаш, а након тога деда дарива унуке и једе се. А ни ови Крајишници нису окретали колач, баш они рекоше да је то србијански обичај.
Да подвучем, нисам никад био у Крајини, већ ово говорим на основу познастава са људима из крајишког дела РСК и из Босанске Крајине.
Koljivo ne pripada kultu mrtvih. To je veoma čudna teza koji su forsirali izvesni etnolozi, zasnovana na nepouzdanim svedočenjima.
Drugo, kult predaka iz meni nepoznatih razloga, etnolozi krajnje veštački odvajaju od kulta božanstava.
Imajmo uvek na umu da su Sloveni Dažbogovi unuci, a da se božanstvu rođenog Sunca obraćaju rečima:
"Badnjače, mili naš rođače!"
Drugim rečima, ne možemo posmatrati odvojeno kult predaka i kult božanstava.
Mislim da problem nastaje zato što sud o narodnoj veri donose oni koji je niti razumeju niti praktikuju; nešto nalik osobi koja vežba gimnastiku gledajući snimke Nađe Komaneči.
Опет кажем, не знам, али у мојој породици и код свих оних из мог краја који се држе обичаја а које познајем, кољиво је везано за мртве. Односно на оне којима је само душа жива, или су се одвојили од тела, небитно како се формулише. Дакле, гробљански обичаји и све славе сем Св. Илије и Св. Аранђела.
И, да, са чашом са чистим кашичицама и чашом за одлагање олизаних. Неко је исто тако кренуо једном да "филозофира" како све мора са једном кашичицом, јер је то истински обичај. Као, једном се кашичицом и причешћује...
Култ предака и култ божанстава је, по мени, нешто сасвим различито. Човек је након смрти дух и на "оном" је свету. Богови су богови.
Не бих ја онако тумачио оне стихове. Прво, "Бадњаче, наш мили рођаче" је и по језичкој конструкцији и по распрострањености очигледно стих релативно новијег датума, па (по мом мишљењу) не може бити сведочанство односа људи према боговима у давно прошлим временима. Друго, бадњак је парче дрвета које се пали, а не сунце.[/QUOTE]
Isto misli i moj mačor kada zapiša fotelju... smatra da je njegova. Realnost je ipak drugačija.
Nego, ti si večeras baš izvoleo zbijati šale.
Deder, ako ti nije problem, objasni ti nama, ako se paganski obred vrši sa istom paganskom simbolikom i sa istim značenjem i sa istom namenom, a popa koji bi taj obred da menja seljaci izdevetaju i naglavce ga izbace iz kuće, na koji način taj obred više nije paganski?
Ili da preporučim svom mačoru da te uzme za advokata za građansku parnicu oko fotelje?
Имаш одличне поенте када су теме овог типа у питању, и по том питању сам више пута био јасан. С тим у вези, овде не кажем да је Константин у праву, а да ти ниси, већ браним Константинов методолошки приступ који је сасвим коректан. Константин овде може бити у праву и то се не може оспорити критиковањем његове методологије, која је сасвим коректна, већ једино чињеницама и контрапримерима.
У јудеохришћанском контексту, неко је људску религиозност угрубо поделио у три развојна степена, пагански, старозаветни и новозаветни. Овде бих напоменуо да номенклатура уопште није битна, нити "унижавање" паганства, већ принцип. На пример, индијска религиозност је паганска, али и унутар ње такође постоје ова три ступња, само што се у контексту индијске цивилизације не би могли тако назвати.
Та три принципа могу постојати и унутар новозаветног хришћанства. Обојица смо постовали на пдф Религија. Хришћанство је по дефиницији новозаветно. Тамо видимо зилоте, који су они прави старозаветни јудеоидни фанатици. А поникли на новозаветном, само се негде успут дегенерисали и почели милостивог и ненасилног Христа да замишљају као строгог, страшног, љубоморног и осветољубивог Јахвеа итд. - све у фазону старог завета, као да их је неко из Књига Мојсијевих истргао и убацио међу људе. Ако погледаш овамо - чека те пакао, ако погледаш онамо - чека те пакао. Ако несебично спасеш људски живот, а учиниш то на начин који није прописан у књигама закона - чека те пакао.
Исто тако је могуће и да неко ко никад у животу није чуо ни за Јарила ни за Дажбога, да једноставно крене да гради култ светитеља. Или култ икона, кипова и др. То што се неко Светом Николи обраћа као полубогу
не мора да значи да је пре тога заиста поштовао неког полубога, па наставио то исто кроз поштовање Св. Николе.
Може да буде, али само по себи не мора да значи. То је са чисто логичке и принципијелне стране, и са те стране се Константинова аргументација не може оспоравати, јер је коректна.