Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.589
To, to; to je ono što citira Radojković, baš (Dalmacie que et Chroacia seu Merania dicitur).

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Ja sam i rekao Arapina. Šta polako
Polako, da ne guraš El Idrizija u izvore koji spominju Hrvate, jer on ni za kakve Hrvate ne zna. On u regiji koju naziva Hrvatska i koja završava s Dubrovnikom, nalazi samo dva naroda, one koji govore romanskim jezikom, a koje je nazvao Dalmatinci i one koji govore slavenskim jezikom, a njih naziva Slavenima. Nikakve Hrvate, ni hrvatski jezik nije spomenuo.
Ne treba meni ništa da pominješ, pročitao sam polovinu Idrizijevog opisa i upoznat sa celim masom problema, a na temu sam već postavio i odgovore na brojna.
Imamo ovde i zasebnu zemu o njegovom opisu: https://forum.krstarica.com/threads...ana-muhameda-el-idrizija-1153-godine.1017696/
Idrizijev komentar daje sličan odgovor kao i u skučaju onih krstaša i putopisaca koji su Dubrovnik smeštali (pogrešno) u Hrvatsku, tako da se radi o suštinski istom fenomenu, a koji ne dokazuje ni na koji način da su u Dubrovačkoj republici živeli Hrvati.
Zašto bi se uvijek radilo o miješanju (ne mislim na krunski dokaz ideologa hrvatstva Dubrovnika, autora koji je pomiješao Dubrovnik i Split i koji misli da je Korčula u Albaniji)? Moguće je da su Dalmacija i Hrvatska bili fluidni pojmovi, donekle i sinonimi.
Zato što se koriste kao sinonimi i onda ih autor upotrebi tamo gde je samo jednom od ta dva pojma mesto. Ali on biva sinomimijom transponovan i dobije svoju drugu ulogu.
To je i poreklo Crvene Hrvatske, na kraju krajeva.
Pojmovi mijenjanju značenje.
Vi iz Srbije cijelu hrvatsku obalu Jadrana zovete Hrvatsko primorje, a Hrvati samo obalu od Istre do Senja. Danas nitko iz Rijeke sebe ne smatra Dalmatincem, a u ranija vremena i to je bila Dalmacija. Stariji Dubrovčani sebe nisu smatrali Dalmatincima, još stariji jesu, a mlađi se smatraju Dalmatincima. Moguće je da Idrizi ne griješi, možda se čak i Crna Gora u nekom periodu zvala Crvena Hrvatska. I naziv Slavonija je šetao. I Bosna.
Хонијат помиње то из призме крсташког похода на Царигтад 1204. Тада се појављује тај појам Хрватске до Котора.Zato što se koriste kao sinonimi i onda ih autor upotrebi tamo gde je samo jednom od ta dva pojma mesto. Ali on biva sinomimijom transponovan i dobije svoju drugu ulogu.
To je i poreklo Crvene Hrvatske, na kraju krajeva.
Као што на то питање ниси одговорио ни прошли пут нећеш ни сад

Ово није ретардирано питање типа?Pa gle ko ovo kaže...pođi od sebe, prvog.![]()
Ово није ретардирано питање типа?
А где сам ја то рекао?
А зашто ти мислиш да ја то мислим да он то мисли да ми мислимо да ћемо мислити па промислити, па мислећи промислити се прееобратити и оваплотити и слично!
На та глупа питања не одговарам уплати 50 е па ћу радити сеансу са тобом!
Зависи на ког мислиш има једно 5 Стефана Немања, па сад да ли је то ретардирано не знам има и толико Петра Крешимира.Pitanje odakle Laoniku Halkokondilu Stefan Nemanja, za šta si naveo da on ima neka saznanja, retardirano je?![]()
Зависи на ког мислиш има једно 5 Стефана Немања, па сад да ли је то ретардирано не знам има и толико Петра Крешимира.
Има 4. Да ли је глупо да говори о Стефану Дечанском или Душану?Nema 5.
I odgovori tamo, a ne ovde.
Има 4. Да ли је глупо да говори о Стефану Дечанском или Душану?
Што постављаш овде питања и констатације а да ти се одговори на другу тему?
Е мој директоре....
Има 5 сигурно провери код Пантелије Срећковића.Nema 5.
I odgovori tamo, a ne ovde.
Не то нисам рекао, неки наводи Мавра Орбина у компарацији са другим изворима јесу извор за неке догађаје. Што апсолутно не значи да је све што је Мавро Орбин написао доказ.Rekao si da se spis Mavra Orbinija ne sme nikada koristiti kao dokaz za nešto (nešto što si čak i ti sȃm činio na ovom forumu)-
Nisu ga pogrešno smeštali u Hrvatsku.Idrizijev komentar daje sličan odgovor kao i u skučaju onih krstaša i putopisaca koji su Dubrovnik smeštali (pogrešno) u Hrvatsku, tako da se radi o suštinski istom fenomenu, a koji ne dokazuje ni na koji način da su u Dubrovačkoj republici živeli Hrvati.
Не то нисам рекао, неки наводи Мавра Орбина у компарацији са другим изворима јесу извор за неке догађаје. Што апсолутно не значи да је све што је Мавро Орбин написао доказ.
Ово ти је Мавро Орбин, који је такође извор према теби и доказ
Оно најпростије Поп Дукљанин, Мавро Орбин, Хомер, Библија, грчка митологија, египатска, саге, измет из гробнице, мед и ораси у гробници су ИЗВОР(И)
али не и ДОКАЗ(И)
Nisu ga pogrešno smeštali u Hrvatsku.
Dubrovniku je overlord Hrvatsko Kraljevstvo, i u tom smislu Dubrovnik je Hrvatska.
Pa nije Dubrovnik bio nezavisan u tim prvim vekovima.