Ovi jedan
Ističe se
- Poruka
- 2.601
A ostalih 299 rečenica su tamo napisane čisto da popune prostor? Još govorim da ima dijelova teksta koji me mogu kompromitirat ako se izvuku iz konteksta i onda ti u stilu lekija ili mrkija napraviš baš to. Moš ti i bolje od togaJe li vidiš šta ovde piše, a što si sam postavio?
Mislim...samog sebe demantuješ.![]()

Napisa sam da sam falija i da za Povaljsku listinu ne možemo reć da spada pod brzopisni tip ćirilice, al to svejedno ne znači da je pisana ondašnjom srpskom verzijom ćirilice(ili čistom ustavnom ako ćemo bit precizniji). A ta sličnost s ustavnom ćirlicom je normalna i logična ako se zna da su nas ljudi koji su je izmislili isto tako i naučili pisat. Ili neko misli da je ćirilica došla iz Bizanta do Novog Pazara pa kad je neki Mrkijev predak naučia pisat on uzjaše konja pa pravac Split da njih nauči "srpsku ćirilicu". A onda od tamo produži brodom za Brač do Povlje pa usput i njima pokaže kako će pisat srpskom ćirilicom. Šta je najgore biće dobar dio vaših i gleda tako..
Valjda si bar ti svjestan da je ćirilica u ove krajeve došla u isto vrime krajem 9.st. i da smo je od istih ljudi naučili. Koliko sam ja uspia svatit vi nakon toga zadržavate taj ustavni oblik(klasični) dok smo mi po svemu sudeći vrlo brzo počeli minjat neke stvari i pod utjecajem glagoljice smo smislili svoju verziju. Ti se obrisi vide već na našim najstarijim spomenicima poput Povaljskog praga iz 1184. ili listine koja je također naslovljena na tu istu gpdinu samo šta je najstariji sačuvani prijepis iz 1250.
Kroz idućih par desetljeća ta će se naša verzija ćirilice još više prominit u odnosu na izvornu i kroz 13. st. će dobit te finalne obrise brzopisnog tipa ćirilice zbog kojeg će se ona i prozvat hr. ćirilicom ili bosančicom u 19.st. A pretpostavljam da je to upravo iz razloga kako bi se ukazalo na razliku između naše i vaše verzije. Ako sam negdi u krivu nek me se ispravi.