Srednjovekovna Hrvatska

Ja tebe nista ne kapiram..Imas isto pomene i Srba kao i tih Hrvata, u cemu je problem? Sto meni nije bilo mrsko da odvojim dva sata da se iscimam oko Nestora iu ostalih izvora pa se sada mogu i ja pozivati na njih? Pa i Porfirogenit spominje da postoje Srbi na severu.
Ti kao da nisi normalan, ne repliciras na bitne stvari, vec se samo cerekas i vrtis u krug. U igri za belu Srbiju su Polablje, Podkarpatje, Podunavlje itd sve na osnovu izvora na koje se ti u prvom redu pozivas. Ti imas neku tapiku na te izvore, pa niko drugi ne sme da se poziva na njih ili sta?

Kako ćeš kapirati kad nemaš mozak?

Ti...ako ne znaš tko je "ti"... @SeverZapad <--- je tvrdio da je bijela Hrvatska "diskutabilna". Ja sam ti dao grčke, ruske, poljske i arapski izvore u kojima se spominju bijeli i južni Hrvati (doduše mislim da Al Masudi ipak samo spominje sjeverne).

I kako su diskutabilni? Pitao sa te 10 puta ni jednom nisi odgovori nego okolisaš na neka predaje i von Taubea kojeg nisi ni pročitao. Doslovno sam bacaš slike koje si našao po društvenim mrežama.

Srbe nisam ni dirao nego ih ti ubacuješ :lol: Što ih imam negirati kad se svudge spominju uz Hrvate? Nisam budala kao ti da sad krenom sa spikom kako su Srbi zapravo Hrvati

Ni jedan odgovor nisi dao nego se samo sramotiš.

Nestor spominje seobui Srba i to masovnu ka Jugoistoku Poljske i VIsli iz podunavlja, sta je problem? Ocito pominje i Srbe i Hrvate?

Pa klaunčino TEBI su sjeverni Srbi i Hrvati "diskutabilni". Ne meni. Ja ih ne dovodim u pitanje s obzirom na bezbroj autora koji ih spominju. TI! to radiš.

Jel umes ti da citas? Lepo sam rekao da su i bela Srbija i Bela Hrvatska diskutabilne neodredjene teriorije, opisane vise u smislu predanja nego sto je neko bas precizno znao o njima, to barem vidimo iz svih drugih izvora toga vremena.

Porfirogenet, "Nestor", Kadlubek, Halkokondil, Al Masudi. Svi redom opisuje neku narodnu predaju?

Jedino što je diskutabilno je PRECIZNA lokacija bijelih Hrvata i bijelih Srba.

Screenshot_20250710_224141_Facebook.jpg

Ovo tebi djeluje kao predaja? Lik ti daje preciznu usranu godinu kad je kijevski knez Vladimir krenuo na bijele Hrvate. Ovo je tebi diskutabilno? Ja sam lud s kakvim bolidom uopće razgovaram

Kako ćeš kapirati kad nemaš mozak?

Ti...ako ne znaš tko je "ti"... @SeverZapad <--- je tvrdio da je bijela Hrvatska "diskutabilna". Ja sam ti dao grčke, ruske, poljske i arapski izvore u kojima se spominju bijeli i južni Hrvati (doduše mislim da Al Masudi ipak samo spominje sjeverne).

I kako su diskutabilni? Pitao sa te 10 puta ni jednom nisi odgovori nego okolisaš na neka predaje i von Taubea kojeg nisi ni pročitao. Doslovno sam bacaš slike koje si našao po društvenim mrežama.

Srbe nisam ni dirao nego ih ti ubacuješ :lol: Što ih imam negirati kad se svudge spominju uz Hrvate? Nisam budala kao ti da sad krenom sa spikom kako su Srbi zapravo Hrvati

Ni jedan odgovor nisi dao nego se samo sramotiš.

Pa klaunčino TEBI su sjeverni Srbi i Hrvati "diskutabilni". Ne meni. Ja ih ne dovodim u pitanje s obzirom na bezbroj autora koji ih spominju. TI! to radiš.
Ja sam ti rekao da su diskutabilni na osnovu misljenja nnekih hrvatsih i srpskih istoricara, koji su vrlo oprezni sa tim tumacenjima.
NIsam rekao da nema pomena Srba ili Hrvata.

Uopste ne bacam slike sa neta, mesni su ove teme od ranije pozate, kao vrv svakome ko se upusti u diskusiju oko Srba i Hrvata itd.

Ja sam ti rekao da su diskutabilni na osnovu misljenja nnekih hrvatsih i srpskih istoricara, koji su vrlo oprezni sa tim tumacenjima.

Daj jednoga. Šargić nije povjesnićar niti je to onaj youtuber Šarić.

Uopste ne bacam slike sa neta, mesni su ove teme od ranije pozate, kao vrv svakome ko se upusti u diskusiju oko Srba i Hrvata itd.

Jok to si ti skenirao i stranicu iz von Taubeove knjige i crveno podcrtao :lol:

Po tebi onda je i Bela Srbija u tom pravcu, jer takodje koristi isti opis.
Bijela Srbija je šire područje Lužica. Dakle iza Mađara, susjedi im Franačka sa zapada a Velika/Bijela Hrvatska sa istoka.
Dakle imamo Srbe na Balkanu, Srbe oko Karpata ( Porfirogenit), Srbe u Bohemiji, i Srbe u Polablju.
Ako uzmemo Porfirogenita, Nestora i Dalimila to je onda tako.
Ne. Imamo lužičke i balkanske Srbe.
Sa time da su kod Dalimila Hrvati tj Hrvatska zemlja Srba, a kasnije prema većini slavista Hrvat=Brdjanin, a ne etnicko ime, samo Srbi koji su ziveli u brdima.
Ne. Dalimilova kronika, ako išta, implicira da Srbi dolaze iz zemlje Hrvata.

Hrvati vjerojatno jesu Brđani, specifično Kharpati = Harvati, dakle Slaveni koji žive u brdima, nasuprot Slavenima koji žive u nizinama tj. Poljacima.

Poslednja izmena:
Daj jednoga. Šargić nije povjesnićar niti je to onaj youtuber Šarić.

Jok to si ti skenirao i stranicu iz von Taubeove knjige i crveno podcrtao :lol:
Ma kakav Sargic, pa njemu nista nije diskutabilno, bas naprotiv, ti i on bi podelili svet na Srbe i Hrvate i milina :lol:

Govorim o Nadi Klaic i jos nekim drugima koji su bili dosta oprezni sa tim tumacenjima.

Nisam, ali sam citao koliko se moglo naci..

Bijela Srbija je šire područje Lužica. Dakle iza Mađara, susjedi im Franačka sa zapada a Velika/Bijela Hrvatska sa istoka.

Ne. Imamo lužičke i balkanske Srbe.

Ne. Dalimilova kronika, ako išta, implicira da Srbi dolaze iz zemlje Hrvata.
To nije iza Madjara, u tome i jeste problem.
Pricao sam o tome 100 puta.

Ne, nego implicira da Srbi imaju u svom narodu i jeziku zemlju Hrvatsku, odakle dolaze pretci Ceha, Poljaka itd.

To nije iza Madjara, u tome i jeste problem.
Jest. Iz perspetike Bizanta, sve sjeverno je "iza" Mađara.

Kalandozadsdssok.jpg

Na karti označeno crvenom krivuljom.
Ne, nego implicira da Srbi imaju u svom narodu i jeziku zemlju Hrvatsku, odakle dolaze pretci Ceha, Poljaka itd.
V srbském jazyku jest země,
jiež Charvátci jest jmě.

U srpskim pričama postoji zemlja
kojoj Hrvatska je ime.

To je moja interpretacija. Srbi pričaju o pradomovini.

Jest. Iz perspetike Bizanta, sve sjeverno je "iza" Mađara.

Pogledajte prilog 1754661
Na karti označeno crvenom krivuljom.

jiež Charvátci jest jmě.

U srpskim pričama postoji zemlja
kojoj Hrvatska je ime.

To je moja interpretacija. Srbi pričaju o pradomovini.
Luzica je zapadno previse, tako da nikako ne moze biti iza madjarske.

Stvarno me teras sada da idem da trazim original kako je napisano.
Niko ziv nema takvu interpretaciju kao ti.

Далимиловa хроникa је једна од најцењенијих у Чешкој, јер је то први историјски документ, који је написан на чешком језику.

Xроника је написана 1314. године (Поглавља: I-CVI), а њен задњи део је допуна из 1326. године (Поглавља: CVII-CX).

Њен творац је болеславски каноник Dalimil Meziříčský, или (по некима) чешки бискуп Hynek Žák из Dubé, а иста нам говори о настанку чешког народа и његовог језика.

За нас је занимљив онај њен део (на самом почетку), о царству Срба и њиховој владавини у Bавилонском међуречју- Ceнap, (где је неко „помешао“ језике… и у коме је један једини језик – СРБСКИ), тј. то (поменуто) Србско царство се прострло (после пада Вавилонске куле „od az do neba“) до Рима, …а занимљив је и помен, да у тој србској земљи, постоји област која се зове – Хрватска!

Уочљиво је, да чешки хроничар, јасно и директно наглашава, да је језик (старе) Хрватске био СРБСКИ, те како су сами Чеси, добили име по неком Чеху, који је живео у поменутој Хрватској, а која је била део Србије (Србског царства).

Иначе, постоје још две старије чешке хронике (написане на латинском језику), али и оне опет спомињу да Чеси потичу од Срба, …шта више, …оне су чак и прецизније, јер директно наводе да су Чеси дошли са југа, тј. из земље оних Срба са доњег тока Дунава.

Далимиловa хроникa (између осталог) говори и о раној историји Срба, а њени се подаци (о нашој прошлости) поклапају са свим најновијим историјским, DNA, антрополошким, лингвистичким и археолошким истраживањима.

Уколико погледате "Далимилову хронику" (чеш. Dalimilova kronika), или оно што је о Пољацима писао већ горе поменути пољски надбискуп Stanisław Jan Siestrzeńcewicz Bohusz, у свом делу: „Precis des recherches historiques sur l`origine des Slaves ou Esclavons et des Sarmates, et sur les Epoques de la conversion de ces peuples au christianisme; par Mgr Stanislave Siestrzencewicz de Bohusz, …“, Seconde Edition Revue (De l`Imprimerie de l`Academie Russe Imperiale, Sankt-Peterburg – 1824), када говорећи о раној историји Срба и Пољака, односно о настанку прве пољске државе, посебно нагласио да су "Срби основали, своје треће царство и назвали га Пољска" (поглавље Royaume de la Serbie rouge, Chapitre XIII, стр. 99, у четвртом пасусу - тачка 12. ... Схватићете да је она званична историја Срба (и Словена уопште) прилично фалсификована.

Když vešken ľud pro svú vinu
kromě osmi vodú zhynu,
tehdy ti, již biechu ostali,
ot vzchodu slunečného vstali,
(5) ku poledni vešdy sě brachu;
nebo biechu plni strachu.
Potopy sě vešdy bojiece,
sami sobě v tom nevěřiece,
když na jednom poli biechu,
(10) jemužto Senar diechu,
tu nemúdrú radu vzěchu
a právě podobnú k smiechu
řkúc: „Postavimy věži sobě,
ta buď vysoka až do nebě!“
(15) A když tu věži děláchu,
tvrdými cihlami ju stláchu.
Klí miesto vápna jmějiechu
všickni jednu řěč mluviechu.
Bohu sě jich dielo nesmíli,
(20) i jich jazyky tako zmýli,
že bratr bratru neurozumě,
ale každý svú řěč jmě.
Tu svého diela přěstachu,
a druh ot druha pryč sě brachu.
(25) Každý těch sobě vlast ustavi
a ot těch sě vzněchu rozliční nravi.
Ti sobě osobichu země,
jakž i dnes jmá každá jmě.
Mezi jinými Srbové
(30) tu, kdežto bydlé Hřěkové,
podlé mořě sě usadichu,
až do Říma sě vzplodichu.

O počátcě jazyka českého
jiež Charváti jest jmě.
V tej zemi bieše lech,
jemuž jmě bieše Čech.
(5) Ten mužobojstva sě dočini,
pro ňež svú zem’u provini.
Ten Čech jmieše bratruov šest,
pro něž jmieše moc i čest,
a ot nich mnoho čeledi,
(10) juž jedné noci Čech osledi.
I vybra sě se vším z země,
jiež bieše Charváti jmě.
I bra sě lesem do lesa,
dietky své na plecú nesa.
(15) A když dlúho lesem jide,
k velikému hvozdu přijide.
Tu sě stešče čeledi jeho.
I vece Čech: „Ach, běda skutka mého,
že jste vy pro mě v tejto núzi
(20) a sú pro mě váši domové hustí luzi.“
I vece Čech k svému sboru:
„Podejděm pod tuto hóru!
Dětem a skotu otpočinem
a snad sě tu s túhú minem.“
(25) Za jutra u pravéj zóřě
by Čech sám sedm na tej hóřě,
s niež všucku zem’u ohleda
a dále jim jíti neda
řka: „Jmámy zem’u po svéj vóli,
(30) budú nám sde plni stoli,
zvěři, ptákóv, rýb, včel dosti,
ot nepřátel dosti tvrdosti.“
Jako by sě dnes na púšči stalo,
kdežto by jim ničs nepřěkážalo.
(35) Ale že s té hóry na zem’u zřěchu,
pro to tej hóřě Říp vzděchu.
Prvé chleba nejmějiechu,
jedno maso a ryby jědiechu.
Prvé léto laz vzkopachu,
(40) druhého léta rádlem vzórachu.
Ale že jich starostě Čech diechu,
proň zemi Čechy vzděchu.
Ti ľudie věrni biechu
a vše sbožie obecno jmějiechu.
(45) Komuž sě co nedostanieše,
ten u druha jako své vezmieše.
Jeden obyčěj zlý jmějiechu,
že malženstva nedržiechu.
Tehdy ijedna žena mužem jísta nebieše
(50) a jeden muž žén mnoho jmějieše.
Právě skotsky přěbýváchu,
na každý večer nového malženstva hledáchu.
Súdcě nejmějiechu,
nebo sobě nekradiechu.
(55) Pakli sě kdy stala která sváda,
u stařějšieho budieše rada,
aby právo učinili,
pravému škody polepšili.
Minu let velmi mnoho,
(60) že sě držě ten ľud obyčějě toho.
Picture
Picture
jiež Charvátci jest jmě.
V tej zemi bieše lech,
jemuž jmě bieše Čech.

Извор: ВЕСНА РАДОЈЛОВИЋ, уредник Завештања предака
Далимилову хронику (оригиналне књиге – са преводима на новочешки) можете погледати на следећим линковима:

- Аутор превода је Václav Hanka (1791-1861).

Књига му је објављена под називом “Dalimilova chronika česká: v nejdávnější čtení navrácena” (Nákladem vydavatelovým. Tisk c.k. dvorní knihtiskárny Synů Bohumila Haase, Praha – 1853)

http://books.google.com/books?id=5lQoAA ... C3%ADck%C3%B
D%22&hl=cs&ei=YlIYTrCRNsii8QP53O31Dw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCw
Q6AEwAA#v=onepage&q&f=false

Аутор превода је Josef Jireček (1825-1888), отац Konstantin Josef Jireček-а (1854-1918).

Књига му је објављена под називом “Rýmovaná kronika česká tak řečeného Dalimila” (Nákladem Matice česká, Praha – 1877)

http://www.archive.org/stream/rmovankro ... 5/mode/1up

http://www.archive.org/stream/rmovankro ... 5/mode/1up

http://www.archive.org/details/dalimilovakronik00dali (са леве стране – када отворите страницу – кликните на PDF)

“Rýmovaná kronika česká tak řečeného Dalimila” (Josef Jireček) – Praha, Matice česká 1877.

1752182656014.png

Ocito da se ne radi o nekakvom lupetanju obzirom da ima nekih dodirnih tacaka sa Nestorovim hronikom :kafa:

Vec sam rekao da je takvko tumacenje bilo osnov za neke koji su se na osnovu Nestora, Dalimila i Porfirogenita, pa kasnijih nemackih i ceskih istoricara pozivalii da su svi sloveni, barem oni juzni, poreklom Srbi.
Meni to sasvim odgovara, kako kaze kolega izvor je izvor, ko sam ja da kriticki razmisljam o tome.

U prošlom postu sam se dotaka opće građe šta se tiče arheoloških nalazišta u BiH, a sad ću obradit neke od značajnijih lokaliteta koji se vežu uz ondašnje hrvatsko pučanstvo.

Jedan od najbitnijih lokaliteta je Crkvina u Zavali u neposrednoj blizini - Stona.
Arheološki lokalitet Crkvina u Zavali, Općina Ravno
Sv. Petar na Zavali između romanike i gotike

Zavala, Crkvine, plutej iz crkve, IX-X stoljeće:
zavala.png

Crkva svetog Blaža, Rogačići Blažuj

Rogačići, crkva sv. Blaža, fragmenti ciborija:
ciborij-iz-rogac48dic487a-bih.jpg

Crkvina kod Vrutaka (Ilidža)
Vrutci (Ilijaš, BiH)

Vrutci, Ilidža, crkva sv. Stjepana, IX-X stoljeće; križ sa zabata oltarne pregrade:
501756861_683929760945976_4365428964970543799_n.jpg

Dakle, po Dalimilu Hrvati poticu od Srba kako jedno srpsko pleme, a hrvatska kao deo nakadasnjeg srpskoga carstva.
Takodje po ugledu na Nestora tu se pominje podunavlje kao neka srpska matica ili zariste.
Od tih Srba iz oblasti Hrvatske poticu Cesi i Hrvati, tj. od Hrvata se odvojio deo i tako su nastali Cesi.
Opet objavljuješ falsifikat gdje je "jazyku" zamijenjen sa "narode". :hahaha: :hahaha::hahaha:

Ne postoji nikakvo srpsko carstvo niti oblasti, to su fantazmagorije. Jazyk može značiti govor, priču, predaju, besjedu, a Srbi pričaju o zemlji Hrvata.

Zašto? To je na svakome da sam zaključi.

Kalandozadsdssok.jpg

A s obzirom da su se Slaveni širili sa istoka prema zapadu, a Bijela Srbija je zapadno od Bijele Hrvatske, ostavit ću svakome da opet napravi svoje zaključke.

Zanimljivo kako Tibor kao bizantinist to nije uočio. Kakav amater
Ово кад би рекао неки историчар па хајде али кад ти полуусмен то кажеш значи да је стварно врхунски.
Највећи дебили по правилу мрзе све оно што не могу да схвате.
Па и српску историју на крају крајева.
Свака част за Хрвате али за ове Курвате само усрана мотка или говњива летва ништа више.
Па што ти ниси прочитао јуначино кад је тако просто?🤣🤣🤣
Заборавио си да наручиш инстант историјско решење преко Волта и Глова!🤣🤣🤣👍🌹
(Иначе византолози су стручњаци за грчки језик по правилу не морају бити за латински и не знају сви. Александар Лома је стручњак за више језика па и старословенски и санскрит.)

Poslednja izmena:
Idem dalje s predstavljanjem hrvatske kulturne baštine na prostoru današnje BiH:

LIVANJSKE RAPOVINE - MILENIJ KONTINUITETA

Ulomak pluteja iz predromaničke crkve sv. Petra:
pleter.jpg

Ulomak pluteja iz predomaničke crkve sv Petra:
kri%C5%BE.jpg

Pop Tjehodrag i njegov natpis

Transliteracija, transkripcija i prijevod na suvremeni hrvatski jezika) transliteracija† se ležitъ : p(o)pъ :têhodragъ : a e imêlъ : d synovъ :tere / rêdъ edinêmъ godê stry eb) transkripcija† se ležitъ : p(o)pъ : têhodragъ : a (j)e imêlъ : d (= 5) synovъ : tere / rêdъ (j)edinêmъgodê stry (j)ec) prijevod na suvremeni hrvatski jezik† tu leži pop tjehodrag imao je pet sinova / su svi u jednoj (istoj) godini bili ubijeni.

dsc_6500.jpg

"Starohrvatska umjetnost druge polovice 9. stoljeća pokazuje različite utjecaje, posebno mediteranske u spajanju s karolinškim. Najstariji starohrvatski spomenik u Bosni i Hercegovini predstavljaju izloženi ulomci hrvatske pleterne skulpture iz starohrvatske crkve sv. Petra u selu Rapovine nedaleko od Livna."

Rekonstrukcija oltarne pregrade starohrvatske crkve sv. Petra u Rapovinama, na osnovi sačuvanih ulomaka, 9. - 10. st:
20-Livno_oltarna_pregrada_starohrvatske_crkve_sv._Petra_u_Rapovinama.jpg

Arhitrav s kukama i latinskim natpisom, u prijevodu: «Udostojao se sagraditi na čast blaženom Petru apostolu za spas svoje duše»:
21-Livno_Gorica_Arhitrav_s_kukama_i_latinskim_natpisom.jpg

Rekonstrukcija pluteja oltarne pregrade, 9. - 10. st:
22-FMGG_Livno_pluteja_oltarne_pregrade_9._-_10._st.jpg

Među pravoslavcima koji se danas nazivaju Srbima, da. Ali došla je sa Hrvatima iz Karpata.
Ne nije dosla sa Hrvatima, odakle ti to? Ocito da je bila glavni core srpskoga plemena.
Na par strana smo ustanovili da Hrvati nemaju tapiju na te prostore, jer se i Srbi spominju oko Karpata bas kod Nestora.
Da je dosla sa Hrvatima imala bi dublji i veci diverzitet kod Hrvata, ne bi imala samo par grana koje srecemo i kod Srba od KiM do Kraijine.

Back