Srednjovekovna Hrvatska

jos uvek se tako razgranicavamo i to po izucavanju DNK... I danas se sve slaze po Porfiorogenitu

Pogledajte prilog 1749247
Ne znam samo kako Hrvati iz sjeverne Dalmacije mogu imati genetski profil nalik srednjovjekovnim Hrvatima kad su većinom potomci doseljenika iz bivšeg Zahumlja u 16-om i 17-om vjeku, tzv. Bunjevci. Vidio sam dosta autosonalnih rezultata Hrvata iz sjeverne Dalmacije i bliži ili znatno bliži su Srbima pogotovo prekodrinskim nego kajkavskim i sjeveročakavskim Hrvatima, ovi drugi su nešto najsličnije srednjovjekovnim Hrvatima što postoji danas u HR. U sjevernoj Dalmaciji je ostalo jako malo Hrvata nakon dolaska Turaka, a istu su naseli pravoslavni Srbi i katolici Bunjevci koji su došli iz Vojvodstva Svetog Save tj. iz Hercegovine.

@SeverZapad

Ne znam samo kako Hrvati iz sjeverne Dalmacije mogu imati genetski profil nalik srednjovjekovnim Hrvatima kad su većinom potomci doseljenika iz bivšeg Zahumlja u 16-om i 17-om vjeku, tzv. Bunjevci. Vidio sam dosta autosonalnih rezultata Hrvata iz sjeverne Dalmacije i bliži ili znatno bliži su Srbima pogotovo prekodrinskim nego kajkavskim i sjeveročakavskim Hrvatima, ovi drugi su nešto najsličnije srednjovjekovnim Hrvatima što postoji danas u HR. U sjevernoj Dalmaciji je ostalo jako malo Hrvata nakon dolaska Turaka, a istu su naseli pravoslavni Srbi i katolici Bunjevci koji su došli iz Vojvodstva Svetog Save tj. iz Hercegovine.

@SeverZapad
Bilo je dosta migracija u toku mletacke republike, austorugarske i u vreme josipa broza

@SeverZapad
Nije ovo autosomalna genetika, ovo je na osnovu Y dnk haplogrupa i podgrana.
Međutim, u detaljnijem objašnjenju piše da je genetska slika mešana upravo između dve populacije, srpske u unutrašnjosti i hrvatske bliže obali.
Verujem da je tako označeno zbog solidnog procenta "hrvatskog" grozda R1a u okviru tih Hrvata.
U detaljnijem objašnjenju "Vlaji" su nosioci srpske genetike, dok ovi sa severnijeg dela primorja imaju nešto više tw R1a tipične za Hrvate.
Dakle, misli se na Y2613 > Y2608 koja je prisutna na sevrnijim delovima primorja, dok u zaleđu dominira zahumsko-sprska PH908 i još neke podgrane, u detaljnijem opisu je označeno kao "mešano", upravo upućujući da je u kontinetalnom delu prisutan trag srpske populacije koje se upravo dovode u vezu ga krajiskim seobama ( gde se npr pominju Macure itd), ali i ranijim seobama iz Zahumlja tj Hercegovine.

Naravno. Evo konkretnih i proverljivih izvora koji potvrđuju da:

1. Vojna krajina nije bila pod hrvatskom vlašću do 1881.

2. Ban je imenovan od strane kralja (cara), ne biran u Saboru.

3. Hrvatski sabor nije imao punu nezavisnost, već ograničenu autonomiju u unutrašnjim poslovima.

---

📚 1. O vojnoj krajini – pod komandom Beča do 1881.

➤ Izvor: Hrvatska enciklopedija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža:

https://enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=65197

> „Vojna krajina bila je izuzeta iz jurisdikcije hrvatskih vlasti i izravno podvrgnuta bečkom Dvorskom ratnom vijeću...“
„...Tek je 1881. godine inkorporirana u civilni sustav Kraljevine Hrvatske i Slavonije.“

📘 Takođe potvrđeno u:

Ferdo Šišić – „Pregled povijesti hrvatskoga naroda“

Stjepan Antoljak – „Povijest hrvatskoga naroda“

---

📚 2. O imenovanju bana od strane kralja

➤ Zakon o nagodbi iz 1868. godine, član 3:

(izvor: Narodne novine, 1868. ili arhiv Hrvatskog sabora)

> „Njegovo Veličanstvo postavlja bana Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije...“
„Ban je odgovoran Njegovu Veličanstvu, a ne Saboru.“

📘 Potvrđeno u:

Zbornik zakona i naredaba, Zagreb, 1870.

Ivo Goldstein – „Hrvatska 1918–2008“

---

📚 3. O ograničenjima hrvatskog sabora

➤ Zakon o nagodbi 1868., članovi 1 i 2:

> „Zajednički su poslovi Ugarske i Hrvatske: spoljne poslove, ratne i finansijske poslove...“
„Za te poslove se saziva poseban zajednički odbor iz sabora Ugarske i sabora Hrvatske.“

Dakle:

Hrvatski sabor NIJE imao kontrolu nad diplomatijom, ratom ni budžetom.

Imao je samo autonomiju u unutrašnjim poslovima (školstvo, lokalna uprava).

📘 Izvor: Zakon o nagodbi, 1868 – u celosti dostupan u Hrvatskom državnom arhivu i pravnim zbirkama XIX veka.

---

📚 4. O Jelačiću i „regentstvu“ (mit)

➤ Ivo Banac – “Nacionalno pitanje u Habsburškoj Monarhiji”

> „Jelačić je bio smenjen od cara u aprilu 1848. zbog neposlušnosti, ali ubrzo rehabilitovan i vraćen kao carski komesar za Hrvatsku. Nikada nije imao formalni status regenta cele Monarhije.“

📘 Takođe potvrđeno u:

Alan Sked – „The Habsburg Empire: A Study in Decline“

Povijest Hrvata, Tom III, Jagić–Šidak

---
Ja ne pisem nista ja samo postavljam tekst gpt je neytralan ne moze da laze ako on kaze da je nssto tako bilo onda je bilo , za tebe se iz aviona vidi da pises pristrasno.
Tvrdnja da Beč nije mogao da naređuje hrvatskoj vojsci je netačna i lako se pobija činjenicama, jer je veliki deo oružane sile na teritoriji Hrvatske – Vojna krajina – bio direktno pod komandom Beča, a ne pod kontrolom Hrvatskog sabora.

Evo ti dokazanih istorijskih činjenica:

---

✅ 1. Vojna krajina (granica) nije bila pod Hrvatskom

🔹 Od 1627. do 1881. godine, Vojna krajina je bila pod neposrednom upravom Dvorskog ratnog veća u Beču.

🔹 Hrvatski sabor nije imao vlast nad vojskom u toj oblasti – nije je mogao regrutovati, opremati, komandovati niti raspustiti.

📘 Izvor: Hrvatska enciklopedija, natuknica „Vojna krajina“
→ „Od 1627. godine, kralj Ferdinand II izuzima Vojnu krajinu iz nadležnosti Hrvatskog sabora i podvrgava je izravno Dvorskom ratnom vijeću u Beču.“
https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=65197

---

✅ 2. Austrijski car (kao vrhovni vojni zapovednik) imao je direktnu komandu

🔹 Austrijski car (i kralj Ugarske) bio je vrhovni komandant celokupne vojske Monarhije, uključujući i onu na hrvatskom prostoru.

🔹 Čak i posle Hrvatsko-ugarske nagodbe (1868), vojska i dalje nije bila u rukama hrvatskih vlasti, već pod zajedničkom komandom carskog Ministarstva rata.

📘 Zakon o nagodbi, 1868, član 1:

> „Vojska, ratni poslovi, i ratni budžet su zajednički poslovi Ugarske i Hrvatske, koji se rešavaju u dogovoru s kraljem.“

📘 Ivo Goldstein, Hrvatska 1918–2008, str. 45–47
→ „Uprkos unutarnjoj autonomiji, Hrvatska nije imala uticaj na oružane snage, jer su vojni poslovi bili deo zajedničkih (nehrvatskih) resora.“

---

✅ 3. Vojna krajina vraćena je Hrvatskoj tek 1881.

🔹 Tek tada je Krajina ukinuta kao posebna vojna oblast i uključena u civilnu administraciju Hrvatske.

📘 Izvor: Povijest Hrvata – Šidak, Klaić, Šišić

> „1881. godine izvršena je reintegracija Vojne krajine u Kraljevinu Hrvatsku i Slavoniju – posle više od 250 godina vojne samostalnosti pod Bečom.“

---

📌 Zaključak

Beč je mogao i jeste naređivao vojsci sa hrvatskog prostora, jer:

Vojna krajina je bila njegova neposredna teritorija, ne hrvatska.

Kralj (car) je postavljao oficire, određivao regrutaciju i vojne akcije.

Hrvatski sabor nije imao suverenitet nad vojskom.

---

> ❓ Ako Beč nije mogao naređivati hrvatskoj vojsci, zašto je vojska u Vojnoj krajini bila pod bečkom komandom sve do 1881.?

> ❓ Zašto kralj (car) postavlja bana, komanduje vojskom, raspisuje mobilizaciju?
Hrpa netočnih navoda.
AI daje odgovore zavisno kako postaviš pitanje.
Sabor je odlučivao o hrvatskoj vojsci, dao sam ti primere. Beč nije mogao naredit Zagrebu pokret armije bez odluke hrvatskog sabora.

Nije ovo autosomalna genetika, ovo je na osnovu Y dnk haplogrupa i podgrana.
Međutim, u detaljnijem objašnjenju piše da je genetska slika mešana upravo između dve populacije, srpske u unutrašnjosti i hrvatske bliže obali.
Verujem da je tako označeno zbog solidnog procenta "hrvatskog" grozda R1a u okviru tih Hrvata.
U detaljnijem objašnjenju "Vlaji" su nosioci srpske genetike, dok ovi sa severnijeg dela primorja imaju nešto više tw R1a tipične za Hrvate.
Nebojša sa Porekla je uradio Y DNK statistiku za Hrvate iz Dalmacije ukupno na dobrom uzorku i ne razlikuju se puno od Srba iz Dalmacije i Hercegovine. Potražiću pa ću postaviti tu statistiku.

@SeverZapad
Evo primer svakodnevne mitomanije na ovom forumu.
Lupa li lupa.

Mi i hrvati se razgranicavamo na reci Cetini
Na temelju čega?
Na temelju osvajačkih ratova koji je protiv Hrvata poveo Stefan Nemanja.
Sve šta je osvojio Hrvati su razbili za vreme Dušana Silnog i vratili se nazad Hrvatima.
Treba znat da su to uradili upravo stanovnici Zahumlja i tih delova, a ne Hrvati sa severa.
Dakle oni su se tada u srednjem veku osećali kao Hrvati, a srpsku vlast doživljavali su kao okupaciju što je i bila (Osvajanja Stefana Nemanje)

Na temelju čega?
Na temelju osvajačkih ratova koji je protiv Hrvata poveo Stefan Nemanja.
Sve šta je osvojio Hrvati su razbili za vreme Dušana Silnog i vratili se nazad Hrvatima.
Treba znat da su to uradili upravo stanovnici Zahumlja i tih delova, a ne Hrvati sa severa.
Dakle oni su se tada u srednjem veku osećali kao Hrvati, a srpsku vlast doživljavali su kao okupaciju što je i bila (Osvajanja Stefana Nemanje)
Vrati se unazad po ptf Istorija pa pročitaj argumente

Vrati se unazad po ptf Istorija pa pročitaj argumente
Nema nikakvih argumenta.
Mitomanska lupetanja.
Imaš nedavno sprovedeno ispitivanje kvocijenta inteligencije u evropi, pa se lepo vidi sličnost ili razlika među narodima u genetici.
To što mi očajnički želimo da budemo Hrvati... pa, možeš to da priznaš da želiš... poput mene... ali želje su samo želje...

Ajte tupsone trolski ne lupaj. Dalmatinci a posebno Slavonci mnogo više izgledaju kao Srbi nego Zagorci Purgeri
Tebe vređa što ne izgledaš opasno kao Hrvati.
Hahahahahhaaha...
Kao neko dete...
Dakle mi Srbi smo slični evidentno Rumunima i Bosancima, a od Hrvata se baš razlikujemo.
Očito u životu video nisi purgera. Purgeri upravo izgledaju identično kao dalmatinci - jaki, visoki, namrgođeni, opasnog izgleda

Nema nikakvih argumenta.
Mitomanska lupetanja.
Imaš nedavno sprovedeno ispitivanje kvocijenta inteligencije u evropi, pa se lepo vidi sličnost ili razlika među narodima u genetici.
To što mi očajnički želimo da budemo Hrvati... pa, možeš to da priznaš da želiš... poput mene... ali želje su samo želje...
Ti kao Srbin možeš da želiš da budeš i Marsovac. Ali to ne znači da si Marsovac.

Tebe vređa što ne izgledaš opasno kao Hrvati.
Hahahahahhaaha...
Kao neko dete...
Dakle mi Srbi smo slični evidentno Rumunima i Bosancima, a od Hrvata se baš razlikujemo.
Očito u životu video nisi purgera. Purgeri upravo izgledaju identično kao dalmatinci - jaki, visoki, namrgođeni, opasnog izgleda
Jel su to oni što ste zajedno trenirali MMA i nisu imali ništa protiv što si Srbin?
Hahaha kakav trol :bravo:

Nebojša sa Porekla je uradio Y DNK statistiku za Hrvate iz Dalmacije ukupno na dobrom uzorku i ne razlikuju se puno od Srba iz Dalmacije i Hercegovine. Potražiću pa ću postaviti tu statistiku.
Do mene je iskreno, jer sam ja gde god bi bilo prisutno veća koncentracija Y2613 > Y2608, a koja nije u vezi sa srpskim podgranama taj region proglasavao za "hrvatski".
Mada, kao što rekoh, za severnu Dalamciju zaista piše da je stanovništvo mešano, upućujući na srpske seobe, i na prevlast "srpskih" podgrana u kontinetalnom delu, dok se trag "izvornih Hrvata" vidi bliže obali.

Situacija sa zapadnom Bosnom je donekle slična, jer se npr u Cazinu i okolini neki hrvatski markeri javljaju lokalno i sporadično, dok gro njihove gentke danas čini srpsko-vlaška( u smislu deo paleobalkanske, al tada već utopljene u srpsku) genetika, sa solidnim brojem podgrana koje upućuju na istočnu Bosnu, Hecegovinu, pa čak i na staru Hercegovinu.

Ti kao Srbin možeš da želiš da budeš i Marsovac. Ali to ne znači da si Marsovac.
Nisi ni ti dalmatinac, što očajnički želiš do mere da se vređaš kad ti neko kaže da nisi.
Ajde malo razmisli o svom stanju uma.
Ti se vređaš jer ti neko kaže da nemaš veze sa Hrvatima!
Pa nemaš veze!
Nemaš nikakve veze ni sa dalmatincima ni sa nikim tamo, kao ni ovaj Krišna koji perfidno piše postove u kojima zamišlja večito neku vezu koje nema nigde.

Back