Srednjovekovna Hrvatska

"U doba rimske vlasti Osor je bio razvijeni i utvrđeni grad. Iz tog razdoblja ostali su fragmenti monumentalnih zidina i zgrada. Osor je bio antičko pomorskouporište koje je bilo u središtu pomorskih linija koje suspajale Ravennu, Pulu, Poreč sa Senjom te antički Plomin i Labin sa Tadrom i Solinom.U ranom srednjem vijeku Osor ostaje važna strateška baza Bizanta i u to doba se podižu značajni sakralni objekti.

Zbog svog prometno-strateškog položaja na Kvarneru, Osor je u prošlosti zauzimao značajno mjesto u povijesti Jadrana. Nekad moćno i bogatot rgovačko mjesto još i danas svojim zidinama svjedoči o toj prošlosti.Od pradavnih vremena čovjek je uočio prikladnost otočne skupine Cres-Lošinj za stanovanje i osiguranje svog opstanka. Naročitu privlačnost pružila je niska kopnena prevlaka koja spaja otok Lošinj s Cresom, a na kojoj se danas nalazi naselje Osor.

Važnost Osora sačuvala se i u doba stare hrvatske države kada je područje Kvarnera postalo žarištem hrvatske kuture i glagoljaštva, a iztog vremena datira i Osorski evanđelistar rukopisni kodeks iz 1070. Mletačkom okupacijom Osor gubi svoje dotadašnje značenje, anjegovu ulogu preuzima gradić Cres."

Osor_Bridge_03.jpg

Osor-60a7cf9e046f8614447113_huge.jpg

osor_2.jpg

"Gradski bedemi grada Raba na otoku Rabu jedan su od najznačajnijih očuvanih fortifikacijskih sustava na hrvatskoj obali, s korijenima još u rimskom, ranosrednjovjekovnom i mletačkom razdoblju. Rab (lat. Arba) bio je rimski municipij od 10. g. pr. Kr., s jasno definiranim urbanim rasterom. Već tada je imao zaštitne zidove, osobito prema kopnu, kao obranu od napada smora i brdskog zaleđa. Ostaci rimskih temelja i zidova inkorporirani su u kasnije srednjovjekovne i mletačke bedeme.

Grad se jače utvrđuje u ranom srednjem vijeku zbog prijetnje gusara i neretvanskih napada, a kompletan obrambeni sustav formira se između 11. i 13. stoljeća. Bedemi okružuju cijeli povijesnigrad (posebno uz more i u podnožju brda sv. Kristofora), a sastojese od vanjskog zida s kruništem i unutarnjeg šetnog puta za stražu."

eef3e569c13977679fb3753363ff41b8.jpg
3de84aa9-929c-416a-ba4b-4f18a7285f12-1.jpg

Rab-island-00.jpg

Ne gubi se nigde Hrvatska nego se gubi Mađarska posle Mohača.
Hrvatska nastavlja da postoji i nikada nije deo Austrije. To je kao da kažeš da je Bohemija-Češka ili Španija Austrija jer je u personalnoj uniji sa Habsburzima kao i Hrvati.
Habsburška Španija je Austrija?
Pojma nemaš dete, ovde visi hrpa iskompleksiranih matorih lažovčina, koji biju izgubljene bitke.
Reci da je Hrvatsak u to vreme bila nezavisna je isto kao da neko kaze sa je vojvodina danas nezavisna republika , bila je autonomna pokrajina i zvala se ,, Kraljevina Hrvstaka i Slavonija " i ako je imala naziv Kraljevina nije bila nezavisno kraljevstvo .

I još par komada uz opise slike:

An 1829 map published under the superintendence of the Society for the Diffusion of Useful Knowledge in London marked the westernmost province of the Ottoman Empire in Europe as "Croatia"
1024px-SDUK_-_Turkey_I._Containing_the_Northern_Provinces.jpg

A Vienna newspaper covering the Austro-Hungarian campaign in Bosnia and Herzegovina in 1878 showed "Turkish Croatia" (Türkisch Croatien) to the west of the Vrbas river

800px-Der_gegenwaertige_Stand_des_Okkupationswerkes.jpg

An 1827 map of the Ottoman conquest in Europe - A. Finley ("Croatia" in yellow as part of "Turkey in Europe")

800px-1827_Finley_Map_of_Turkey_in_Europe%2C_Greece_and_the_Balkans_-_Geographicus_-_TurkeyEurope-finley-1827.jpg

Ja to nigde nisam rekao, ja samo kazem da Hrvatsak nije bila Drzava pre 1918 vec autonomnu pomrajina isto kao sto je i vojvodina autonomna pokrajina u okviru Srbije.
Nije išlo direktno tebe, al toliko puta sam naletia na dociranje s vaše strane o našoj nezavisnosti ili uniji s Mađarima i Austrijancima da imaš dojam da ti se obraća neko čija je država nezavisna od postanka svita do danas.

S tim da bi bolja usporedba bila s ondašnjim AP Kosovo obzirom da tamo ne živi većinski srpsko stanovništvo ka šta ni u nas nisu prevladavali Mađari i Austrijanci dok je Vojvodina prepuna Srba ka i sama Srbija šta je onda isključuje iz ove priče.

Nije išlo direktno tebe, al toliko puta sam naletia na dociranje s vaše strane o našoj nezavisnosti ili uniji s Mađarima i Austrijancima da imaš dojam da ti se obraća neko čija je država nezavisna od postanka svita do danas.

S tim da bi bolja usporedba bila s ondašnjim AP Kosovo obzirom da tamo ne živi većinski srpsko stanovništvo ka šta ni u nas nisu prevladavali Mađari i Austrijanci dok je Vojvodina prepuna Srba ka i sama Srbija šta je onda isključuje iz ove priče.
Pa ja sam nleteo na mnogo Hrvata koji su tvrdili je da je Hrvatsak ocuvala potpuno nezavisnost do 1918 isto su nabijali na nos to da su Srbi bili pod turcima 500 godina sto ustvari i njje sasvim tacno Srbija kao drzava pod Tursku vlast pada potpuno 1459 a nezavisnot potpunu stice tek 1878 . Sto je 419 a ne 500 . Ja sam onaj komentar samo uputo onom coveku koji tvrdio da je Hrvstaka bila drzava pre 1918 . Jel to bi bilo kao da kazemo da je ,, Kraljevina Srbija iz 1718 -1739 bila nezavisna Drzava

Prilozi

• Screenshot_20250628-002034~2.png
    Screenshot_20250628-002034~2.png
    885,9 KB · Pregleda: 5
Pa ja sam nleteo na mnogo Hrvata koji su tvrdili je da je Hrvatsak ocuvala potpuno nezavisnost do 1918 isto su nabijali na nos to da su Srbi bili pod turcima 500 godina sto ustvari i njje sasvim tacno Srbija kao drzava pod Tursku vlast pada potpuno 1459 a nezavisnot potpunu stice tek 1878 . Sto je 419 a ne 500 . Ja sam onaj komentar samo uputo onom coveku koji tvrdio da je Hrvstaka bila drzava pre 1918 . Jel to bi bilo kao da kazemo da je ,, Kraljevina Srbija iz 1718 -1739 bila nezavisna Drzava
Ma dobro to su mitomani s naše strane, a to u vezi turaka i tih 500 god to je više zaokruživanje brojke nego sami čin nabijanja na nos(iako nije bilo na odmet da se ne lažemo). Uvjeren sam da se može nać još sličnih slučajeva u kojima bi se period od 860 god zaokružia na iljadu ili period od 78 god na sto čisto iz praktičnosti i jer je većimo tako lakše zapamtit.

Na kraju svega isti vrag ti dođe 400 ili 500 god kad je jedno i drugo ogroman vremenski period.

Ajme skoro sam zaboravia na ovo iako znam da nije srednji vijek, al je nastavno na raspravu od nekidan i smatram bitnim za objavit. Nek neki pripreme najbolja povećala i sritno im u traganju Srba po mapi :D

Map_of_Croatia_in_1791_by_Reilly_002.jpg

Turkish_Croatia_map.png
Nisam gledao koji je vek, ili slično..Vidim da se odokativno radi o malko siroj oblasti bihaćke i cazinske krajine.
Ako govorimo u kontekstu srednjeg veka mislim da niko ne spori da je to bio hrvatski etnički prostor.

Pari da ste vi u svakom trenutku tokom povijesti bili nezavisni kad to svako malo spominjete i nabijate nam na nos :roll:
Korektan si momak, ali, moram da ti kažem... Mi ne krijemo da smo bili pod Turcima (dal volimo to je druga priča). Ali teško da češ čuti nekog Srbina (ako nije R. Ljušić) da će reći srpsko-turski sultan Sulejman Veličanstveni.

Колико видим Турци су већ ту а то ми не иде уз средњи век.
Pa slazem se, vidis da sam rekao da se radi o mitomaniji, nisam ni razmatrao te karte.
mi negde znamo da je u ranom srednjem veku bihac bio hrvatski, dok odredjen prostor izmedju une i vrbasa je onaj gde bi ziveli Srbi kod kojih je Ljudevit pobegao. To je lepo opisano i priakzano na kartama koje smo ranije stavljali.

Korektan si momak, ali, moram da ti kažem... Mi ne krijemo da smo bili pod Turcima (dal volimo to je druga priča). Ali teško da češ čuti nekog Srbina (ako nije R. Ljušić) da će reći srpsko-turski sultan Sulejman Veličanstveni.
Ma, kada se pogleda koliko je koji region bio pod turcima, tek se onda vidi da tu i nema mnogo neke razlike izmedju dobrog dela danasnjih Hrvata i Srba.
Ako Hrvati smatraju da je Makedonija srpska oblast, KiM takodje, onda neka vicu 500 godina.

Ma, kada se pogleda koliko je koji region bio pod turcima, tek se onda vidi da tu i nema mnogo neke razlike izmedju dobrog dela danasnjih Hrvata i Srba.
Ako Hrvati smatraju da je Makedonija srpska oblast, KiM takodje, onda neka vicu 500 godina.
Ne znam, razmatrao sam ja te Turke... Ne znam, da li sam u pravu, ali mislim da je im je cilj bio Rim. Probali su preko Otranta, nisu uspeli, pa posle promenili rutu, pa probali preko Beča. Mislim da su im Carigrad i Rim bili cilj, a ostalo, šta se nađe na putu do cilja...

Ne znam, razmatrao sam ja te Turke... Ne znam, da li sam u pravu, ali mislim da je im je cilj bio Rim. Probali su preko Otranta, nisu uspeli, pa posle promenili rutu, pa probali preko Beča. Mislim da su im Carigrad i Rim bili cilj, a ostalo, šta se nađe na putu do cilja...
Pa dobro, to je bilo i razumljivo.
Pokorivsi mesta poput rima i carigrada imali bi celo hriscanstvo u svojim rukama, kasnije bi sve islo mnogo lakse.

Back