Srednjovekovna Hrvatska

Очигледно да си очекивао карту коју је лично нацртао краљ Томислав својом руком, на пергаменту од змајеве коже. Жао ми је што те 17. век тако грубо разочарао. Можда му пошаљеш љуту поруку назад кроз време?

Можда ти сљедећи пут поставиш адекватну карту за одговарајуће временско доба о којем је тема.

Можда ти сљедећи пут поставиш адекватну карту за одговарајуће временско доба о којем је тема.
Ах, извини, заборавио сам да ти живиш у свету где се све поклапа 1:1, где карте не смejу бити старије или млађе ни минут.

Ах, извини, заборавио сам да ти живиш у свету где се све поклапа 1:1, где карте не смejу бити старије или млађе ни минут.

А минут је по твојим стандардима 200 година и то далеко изван епохе о којој је тема. :lol:

Плус на карти нису обиљежени Срби у цазинској крајини чак, ето, у 17 вијеку.

pa jeste vidi se .... jasno je Hrvatska bez Dalmacije i Slavonije

Аха, видим. Добра ова Србија:

1000042436.png

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Босански_пашалук

Како год етничко име касни много и посматрати ово као рано хрватску историју ок али кроз свест да када кажеш Хрвати у контексту Борне или било чега представља врсту анахронизма.
Да не говоримо о приморској или бањској Хрватској то је још жешћи анахронизам.
Ти Протохрвати још немају свест нити познају хрватско етничко име. Не знају ни Франци који њима владају а камоли они сами.
Оно што већина историчара примећује да се нестанком Авара и последњим поменом Авара у историји 822. делегације коју ће предводити Боеми и Велетаби у име Авара.
Дакле 822. последњи помен Авара у историји.
Нестанком овог имена појављује се неки хрватски етноним у другој половини 9. века.

Тотални је научни апсурд посматрати етногенезу Хрвата и Срба или Англосаксонаца као нешто слично покушај науке да ово помири у време Титове Југославије је један фијаско са којим су се суочили хрватски историчсри још у 19. веку.

Проблем хрватске етногенезе је изнео сам Иво Голдстејн и то је реално то.
Он даје пуно поверење западним изворима и види велику подељеност да тај етноним никад историјски није покривао све територије и неким је владарима повремено пошло за руком да то уједине под неким именом ставио је пример Томислава, Крешимира, Звонимита и тд.

Јасно да ми не дајемо ни 5 пара на преднемањићку историју јер нам у ствари није ни потребна превише. Лепо је имати али ни не мора.

Овде је сасвим други случај овде ако ишта помериш каменчић нестаде све, читава конструкција се распада.

Налетео сам на један споран детаљ иако не постоји оригинално у грчком. Тефану тако да су ови цитати сумњиви али неки су цитирали да Тефан помиње да су Хробатои Албани који су дошли из суседне Фаначке са својим кнезом у Далмацију.

Ако би икако демистификовали да су Авари прве епохе кагана Бајана археолошки потврђени као бели европеидни људи које Пофирогенит на једном месту помиње као оцепљен део Гепида
некако доказали да су носили име Албана(Што је име белих Алана)
многе би ствари историјски биле јасније.

Јел то по промицатељу Црвене Хрватске Милошу С. Милојевићу?
Не, већ сам теби упутио пост дирекно не знам чији си који си нити ме занима Милош С Милојевић је поклонио поверење Дукљанину да је желео да фалсификује претвотио би то у Црвену Србију да је то желео.
Да је знао да ће по његовим елитним јединицама Усташе у српско-турском рату бити названи кољачи Срба превртао би се у гробу.

Не, већ сам теби упутио пост дирекно не знам чији си који си нити ме занима Милош С Милојевић је поклонио поверење Дукљанину да је желео да фалсификује претвотио би то у Црвену Србију да је то желео.

Шта те боли ***** чији сам. Разговарамо о историји. Милош С. Милојевић је промотор Црвене Хрватске, главни. Налази Хрвате старе по неколико хиљада година, и то да знаш.

То што се вама не свиђа да је Бихаћ био под Хрватима све до 1592. године, па би некако на силу утрпали Србе ту, није мој проблем. Ја немам проблем да ствари назовем какве јесу, док вас то изгледа јако нервира када се говори истина.

Тешко рећи да не постоји Србија падом Смедерева у пм.

Све лицемјер до лицемјера (част изузецима).

Poslednja izmena:
Шта те боли ***** чији сам. Разговарамо о историји.

То што се вама не свиђа да је Бихаћ био под Хрватима све до 1592. године, па би некако на силу утрпали Србе ту, није мој проблем. Ја немам проблем да ствари назовем какве јесу, док вас то изгледа јако нервира када се говори истина.

Тешко рећи да не постоји Србија падом Смедерева у пм.

Све лицемјер до лицемјера (част изузецима).
Па ја ни једном речју нисам поменуо Милоша С Милојевића нити као промотера црвене Хрватске већ ти.
Како се стално злоупотребљава перцепција Срба и Хрвата пре Јасеновца и покушава се модерна перцепција Срба и Хрвата импортовати у 19. век настају сурове историјске грешке чак бруталне које нису ту из незнања већ због злоупотребе историје или баш пропаганде против нечијег лика и дела који је деловао пре свих тих процеса.
Било како било наравно да је историјско дело Милопа С Милојевића пионирско иако има много тачности које се понекад испливавају.
Милош С Милојевић је велики срски ратник и патриота учесник српско-турског рата и призренске лиге и дао је живот за Србију.Носилац високих одликовања.
Што многи канцеларијски пацови и онда и сада не би дали ни бруцу за Србију сем за њену дезинтеграцију следећи Руварчев пример типичног карловачког модерног Попа Дукљанина.

Poslednja izmena:
Па ја ни једном речју нисам поменуо Милоша С Милојевића нити као промотера црвене Хрватске већ ти.
Како се стално злоупотребљава перцепција Срба и Хрвата пре Јасеновца и покушава се модерна перцепција Срба и Хрвата импортовати у 19. век настају сурове историјске грешке чак бруталне које нису ту из незнања већ због злоупотребе историје или баш пропаганде против нечијег лика и дела који је деловао пре свих тих процеса.
Било како било наравно да је историјско дело Милопа С Милојевића пионирско иако има много тачности које се понекад испливавају.
Милош С Милојевић је велики срски ратник и патриота учесник српско-турског рата и призренске лиге и дао је живот за Србију.Носилац високих одликовања.
Што многи канцеларијски пацови и онда и сада не би дали ни бруцу за Србију сем за њену дезинтеграцију следећи Руварчев пример типичног карловачког модерног Попа Дукљанина.

Ја нисам поменуо Црвену Хрватску док је ти ниси поменуо.

Немам појма из којег разлога.

Ја нисам поменуо Црвену Хрватску док је ти ниси поменуо.

Немам појма из којег разлога.
Из твоје перцепције Србије из турског периода и смедеревског санџака. Ја ти бацих Пећку патријаршију из турског периода које баш чудно прате неке историјске границе.
Асоцијација на црвену Хрватску би ми био Дукљанин а не Милош С Милојевић кога су ти поменуо ничим изазван.

Из твоје перцепције Србије из турског периода и смедеревског санџака. Ја ти бацих Пећку парријаршију из турског периода које баш чудно прате неке историјске границе.
Асоцијација на црвену Хрватску би ми био Дукљанин а не Милош С Милојевић кога су ти поменуо ничим изазван.

Ја уопште нисам ставио Смедервски санџак, него Босански. Иронично наравно, и то као одговор на дебилну изјаву да је то Србија.

Не постоје никаква Србија и Храватска у том датом моменту о којем смо разговарали (пошто је ставио мапу из 17. вијека), оне су поодавно покорене.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Turska_Hrvatska

Poslednja izmena:
U pitanju je atlas Van Der Hagena 17 vek
Ovde se vide neke cinjenice. Dalmacija i Slavonija predstavlajju zasebne regije jasno distancirane u odnosu na Hrvatsku.
Hrvatska je samo izvorna Hrvatska nad Velebitom do Karlovca uz dodatak Like i Gornjeg Pounja.
Tom hrvatskom je zaokruzen hrvatski etnicki prostor u 17. veku mada i tu treba biti obazriv. Nemamo potrvdu koliko u Lici i Corbavi ima srba a koliko hrvata.
Sto se tice Bihaća ta oznaka Serb se stavljena u centar Bihaćke oblasti da se odnosi na celu oblast.
Hrvati su odavno pobegli za Austriju iz Bihaća usled najezde Turaka.
Nemmao nigde oznaku Croat da se vidi da je nesto Hrvatsko van Hrvatske

Pogledajte prilog 1747385
Službeni naziv Hrvatskog Kraljevstva je "Kraljevstvo Hrvatske, Slavonije i Dalmacije". Karta sadrži grbove navedenih domena, što dokazuje postojanje istog.
Bihać je u 17 veku pod Turcima.
Dakle Srbi u Bihaću drže prvu liniju fronte protiv Hrvata. Stalno hoćeš da pomešaš ko je bio gde i ko se borio protiv koga.
Hrvati su se borili protiv Turaka, Srbi su se borili na strani Turaka.
Da, Srbi su se širili sa Turcima preko celog balkana, kasnije su nas Hrvati porazili i poterali nazad. To ništa lepoga ne govori o nama.
Koja je poanta tvojih upisa?
Ti kao da imaš disleksiju pa ignorišeš ili ne razumeš da je Hrvatska u teškom ratu do istrebljenja sa Turcima koji traje vekovima.
Kakvog smisla ima tvoja primedba o ne-celovitosti hrvatskih zemalja u takvim uslovima?
Šta hoćeš da kažeš?
Koja je poanta?

Gde je Srbija na mapi u istom trenutku?
Nema je.
Onda to šta treba da znači za današnje prilike?

Službeni naziv Hrvatskog Kraljevstva je "Kraljevstvo Hrvatske, Slavonije i Dalmacije". Karta sadrži grbove navedenih domena, što dokazuje postojanje istog.
Dakle Srbi u Bihaću drže prvu liniju fronte protiv Hrvata. Stalno hoćeš da pomešaš ko je bio gde i ko se borio protiv koga.
Da, Srbi su se širili sa Turcima preko celog balkana, kasnije su nas Hrvati porazili i poterali nazad. To ništa lepoga ne govori o nama.
Ti kao da imaš disleksiju pa ignorišeš ili ne razumeš da je Hrvatska u teškom ratu do istrebljenja sa Turcima koji traje vekovima.
Kakvog smisla ima tvoja primedba o ne-celovitosti hrvatskih zemalja u takvim uslovima?
Šta hoćeš da kažeš?
Koja je poanta?

Nema je.
Hoćeš reći da su se i ovi Srbi borili na strani Turaka?
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Stojan_Janković
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Jovan_Sinobad
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Cvijan_Šarić
Janković, Sinobad, Šarić, ali i mnogi drugi Srbi su odsjekli puno turskih glava. Potomak sam Srba koji su se borili protiv Turaka, o tome govore mletački dokumenti koji se nalaze u zadarskom arhivu.

Šta hoćeš da kažeš?
Koja je poanta?

Nema je.
Hrvatska tada nije postojala, a time ni kraljevstvo. Pun sluzbeni naziv ne postoji nego je to tvoja interpretacija, naravno pogresna i neutemeljena. U Austrougarskoj je postojala samo upravna podela od kojih se jedna regija zove Hrvatska i to je onaj maleni dao sto sam pokazao na mapi. Osim Slavonije i Dalmacije nema ni Dubrovnika koji je bio svoj i jedina nezavisna drzava tada za vreme Turaka. Sve je to kasnije stvaranjem nacionalnih pokreta upumpano u Hrvatsku zonu, naravno uz projekat Austrougarske. Bilo je lako fuzionirati dalmatince i slavonce jer su bili katolici,a upravo je ta odluka katolicke crkve da se svi katolici koji govore srpskohrvatskim jezikom proglase hrvatima ucinila fuziju dalmatinaca, dubrovcana, slavonaca u hrvatski nacionalni korpus.

Back