Srednjovekovna Hrvatska

Ti ne kapiraš da ja ne negiram Hrvate, već negiram Starčevićeske ideje, i budalaštine o Hrvatima do Drine.
Tebi smetaju opšte prihvaćeni stavovi o Srbima i Hrvatima, a ne meni.

Što se tiče Porfirogenita i dalje stojim iza toga da ima mnogo kontradiktornosti pogotovo kad je opis Srba i Hrvata u pitanju, ne treba biti neki znalac da to uvidiš i sam, ali i dalje je to jedan od relevantnijih izvora.

Fantaziraš o falsifikatima, nekakvom vatikanskom izmišljanju o uroti protiv srpstva.

Koje su to kontradiktornosti? Jel ti kapiraš da ta poglavlja nikad nisu ni dovršena?

Fantaziraš o falsifikatima, nekakvom vatikanskom izmišljanju o uroti protiv srpstva.

Koje su to kontradiktornosti? Jel ti kapiraš da ta poglavlja nikad nisu ni dovršena?
Tumačenje srpskog i hrvatskog imena za početak.
Mislim da je i idiotu jasno da je to u najboljem slučaju pretpostavka, verovatno maliciozna.
Treba li da ti navodim zašto takvo objašnjenje nije moguće, ili pak i sam dovoljno znaš?

Screenshot_20250605_154529_Drive.jpg

Takođe ne postoje Bele,Zelene,Žute,Crne,Crvene Hrvatske, niti velike, niti Srbije.
Radi se o prvoj postojbini Hrvata, i Srba, odakle on veruje da oni dolaze na Balkan.
Ni dan danas nije sasvim jasno koje su to teritorije mogle biti ( tj nije 100% sigurno).
Znači samo jedna Hrvatska i Jedna Srbija, pa onda Balkan.
U ovom viđenju se slažu i mnogi htvatski istoričari.
Nestor je hronološki iza porfirogenita tj mlađi je izvor.

Takođe, jedino na turkijskim jezicima Kubatos znači onaj koji osvaja mnogo zemlje.
Tu vidimo pretapanje teza sa velikom Bugarskom.
Jedino ako Hrvati nisu izvorno turkijsko pleme, pa su kao takvi došli u Dalmaciju i potčinili deo Slovena.
To je blisko onome što piše Osman Katataj.
Dakle, da, postoje opasne kontradikcije, i nepouzdane informacije kod Porfirogenita.
Ima ih još, bože moj.

Takođe ne postoje Bele,Zelene,Žute,Crne,Crvene Hrvatske, niti velike, niti Srbije.
Radi se o prvoj postojbini Hrvata, i Srba, odakle on veruje da oni dolaze na Balkan.
Ni dan danas nije sasvim jasno koje su to teritorije mogle biti ( tj nije 100% sigurno).
Znači samo jedna Hrvatska i Jedna Srbija, pa onda Balkan.

U ovom viđenju se slažu i mnogi htvatski istoričari.
Nestor je hronološki iza porfirogenita tj mlađi je izvor.

Имаш описе земље Словена код Јорданеса у Гетици. То је шести вијек (551. година).

1000040576.jpg

Poslednja izmena:
Pa kad drže veliki dio Dalmacije gdje su bili za vrijeme Gottschalka? Gottschalk je na licu mjesta dok Einhard vjerouatno ni Srbiju, ni Hrvatsku nije vidio ni na mapi. Gottschalk pruža precizan podatak kako Hrvatska graniči sa Bugarskom. Dok "veliki dio Dalmacije" može svašta značiti. Gdje? Koliko? Koja Dalmacija? Što znači Dalmacija u Einhardovo vrijeme?
Neka nova saznanja o Gotsalku? Gde to pise da se granici Hrvatska sa Bugarskom?

Откуд Турци у битци код Билеће 1388. године са босанском војском под Влатком Вуковићем?

Јел то све била Босна до Једрена?

Pa logično. Srpsko carstvo (koje je trajalo malo duže od RSK) se totalno raspalo. Nije bilo više koga da spriječio njihov prodor.

Deluje jako bizarno kada novoromantičari nešto (zapravo, doslovno išta igde) prigovaraju hrvatskoj (h)istoriografiji. Ne zato što je izuzetno licemerno i bez ikakvog pokrića tj. zato što su se sami otvoreno i svojevoljno odrekli mogućnosti za tako nešto (nemaju nikakavo osnov ni reč da zucnu, doslovno, makar ona bila i forma najblaže zamislive zamerke), nego je, ono baš bukvalno, smehotresno. :D
Eto, o ovom sam već pisao, Šarić držao predavanja, a ti opet trubiš.

Isto ovo rade Hrvati kada hoće da naprave ravnotežu između zvaničnog predsednika republike Tuđmana s jedne i nekog poslanika u Srbiji, tada Šešelja sa jednim poslanikom u parlamentu.

Vala, bravo ti ga, bravo. :worth:

Pa logično. Srpsko carstvo (koje je trajalo malo duže od RSK) se totalno raspalo. Nije bilo više koga da spriječio njihov prodor.

Поставио сам ти два питања. И попто се распало српско царсво како кажеш, одговори и на друго путтање.

Одговори на друго; јел то све била Босна до Једрена?

Pa bitka je bila na području Bosne (Hercegovine), ne u Edirni.:besna:

Ја сам пирао за босанске границе. Јел Босна у том периоду владала до Једрена?

Пошто је теби незамисливо да једна војска прође једну територију да би дошла до друге. По гој твојим логици Босна је бика до Једрена јер је немогуће да ратују неке двије земље које нису једна другом сусјед.

Ја сам пирао за босанске границе. Јел Босна у том периоду владала до Једрена?

Пошто је теби незамисливо да једна војска прође једну територију да би дошла до друге. По гој твојим логици Босна је бика до Једрена јер је немогуће да ратују неке двије земље које нису једна другом сусјед.

Kako može proći kroz jednu teritoriju do druge?

Back