MOST6
Buduća legenda
- Poruka
- 35.409
Ovdje ti sve piše.Koji je to Hrvatski Kralj ikada nosio ovu drugu, "dulju" titulu?
http://eurulers.altervista.org/hungary.html
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ovdje ti sve piše.Koji je to Hrvatski Kralj ikada nosio ovu drugu, "dulju" titulu?
Napisao sam ti lijepo. Kartular je ukraden i odnesen u Italiju. Tamo su ga Talijani preveli na talijanski. Ne znam što su uradili dalje i mislim da to, barem trenutno nitko ne zna. Ne zna se ni za što su ga uopće ukrali i zašto su ga prevodili na talijanski.Ispravi me ako grešim, ali postoje ozbiljne diskusije o kartularu manastira Sv. Stjepana upravo po tom pitanju?
Ponekad, da. Tako su izabrani Habsburgovci za kraljeve Hrvatske, a tako su birani i poljski kraljevi te njemački carevi.Kraljevi se biraju na izborima? Zanimljivo
Od koga nepotvrdjen? Od Hasburga? Potvrdili su ga svi spoljasni i unutrasnji faktori.
Napisao sam ti lijepo. Kartular je ukraden i odnesen u Italiju. Tamo su ga Talijani preveli na talijanski. Ne znam što su uradili dalje i mislim da to, barem trenutno nitko ne zna. Ne zna se ni za što su ga uopće ukrali i zašto su ga prevodili na talijanski.
Nisam ga vidio. Mislim da se u Hrvatskoj ne zna ništa o tome. To pitanje bi trebalo adresirati Talijanima.A latinski original je izgubljen?
Yup, vrlo jasno odvojena sva tri pojma, tj. kraljevstva
Uvijek pisana zajedno i počasti u njihovo ime uvijek davane jednoj osobi, bio to kralj, herceg ili ban. Zamisli ti to.Yup, vrlo jasno odvojena sva tri pojma, tj. kraljevstva![]()
Nisam ga vidio. Mislim da se u Hrvatskoj ne zna ništa o tome. To pitanje bi trebalo adresirati Talijanima.
Mislim da se tim kartularom nitko nije bavio. Ne znam zašto. Šteta je da je original izgubljen negdje u Apeninima, ali tko zna, možda se još negdje čuva. To nije isključeno, ali nije ni potpuno vjerojatno. Sama pomisao da su ga Talijani prevodili na talijanski je besmislena. Ne razumijem zašto bi činili takav napor. Ne zna se ni je li čitav preveden, a bez originala ga je teško i ocijeniti.Da, da, vidim sada. Italijanski prevod iz sredine XVII stoleća.
Ivan Lučić je uspeo da nađe samo taj ital. prevod, pa ju je ubrajao u sumnjiva dokumenta tj. ona za koje je teško dokazati autentičnost.
Da li ju je neko kritički obradio? Iako je sačuvana u značajno kasnijem prevodu, opet je moguće ukazivati na probleme u tekstu ili stvari koje deluju komplementarno.
Takođe je značajno utvrditi i dataciju jezika prevoda. Po vodenom pečatu na hartiji on potiče iz XVII stoleća, ali ako je jezik stariji, po tome bi se moglo utvrditi kada je okvirno prevod nastao.![]()
Mislim da se tim kartularom nitko nije bavio. Ne znam zašto. Šteta je da je original izgubljen negdje u Apeninima, ali tko zna, možda se još negdje čuva. To nije isključeno, ali nije ni potpuno vjerojatno. Sama pomisao da su ga Talijani prevodili na talijanski je besmislena. Ne razumijem zašto bi činili takav napor. Ne zna se ni je li čitav preveden, a bez originala ga je teško i ocijeniti.
Trebalo bi angažirati stručnjake iz diplomatike i paleografije, ali hrvatski povjesničari nemaju vremena za to, jer se bave ustašama, četnicima i partizanima.![]()
Da, odnesen je. Samostan je bio jedan od najvažnijih na području današnje Hrvatske u srednjem vijeku, ali je tijekom stoljeća počeo propadati, redovnici su se osuli i napustili ga. Vjerojatno je u to vrijeme otuđena njegova materijalna građa, jer je titularno bio predavan na upravu strancima.Ne znam zašto misliš da je to besmisleno? Pa pravili su oni prevode diplomatičke građe na italijanski jezik, da bi lakše mogli čitati i radi svakodnevne upotrebe.
Tako se npr. u Mletačkom arhivu čuva italijanski (stari) prevod povelje kralja Milutina manastiru Sv. Bogorodice Ratačke u Kotoru.
Mislim da je potpuno logično da su Mlečani hteli da na svom jeziku imaju diplomatička akta iz Dalmacije ili Albanije. Ono što je zanimljivije pitanje jeste šta se dogodilo sa kartularu. Jesi li siguran da je baš odnet u Italiju?
Uvijek pisana zajedno i počasti u njihovo ime uvijek davane jednoj osobi, bio to kralj, herceg ili ban. Zamisli ti to.![]()
Da, odnesen je. Samostan je bio jedan od najvažnijih na području današnje Hrvatske u srednjem vijeku, ali je tijekom stoljeća počeo propadati, redovnici su se osuli i napustili ga. Vjerojatno je u to vrijeme otuđena njegova materijalna građa, jer je titularno bio predavan na upravu strancima.
Hrvati su izborom izabrali Habsburgovce za kraljeve?Ponekad, da. Tako su izabrani Habsburgovci za kraljeve Hrvatske, a tako su birani i poljski kraljevi te njemački carevi.
Prema ovom katalogu prvi hrvatski kralj Krešimir je sin srpskog kralja Tešimira, kome je otac darovao Bosnu na upravljanje itd....Jedan od najnovijih izvora o njemu je "Katalog knezova i kraljeva Dalmacije i Hrvatske" (Catalogus ducem et regum Dalmatiae et Croatiae) iz 18. stoljeća. Najstariji je njegov dokument iz kartulara samostana sv. Stjepana pod borovima koji su ukrali Talijani i odnijeli na Apeninski poluotok te ga preveli s latinskog na talijanski.
Због политичке коректности историје увек је лепше рећи са Угрима.Da li neko zna koji je razlog zasto Srbi i Hrvati nikad nisu ratovali u dugom periodu istorije 600-1900 godine ? Ja ne znam ni za jednu bitku. Realno je bilo da susedi ratuju cesto, narocito u srednjem veku... srbija bugarska, srbija vizantija, srbija ugarska itd ... ali s hrvatima nema ni jedna bitka...ajde razumem period osmanlija kad je bilo nemoguce ali dug je period i pre osmanlija.
Da li neko zna koji je razlog zasto Srbi i Hrvati nikad nisu ratovali u dugom periodu istorije 600-1900 godine ? Ja ne znam ni za jednu bitku. Realno je bilo da susedi ratuju cesto, narocito u srednjem veku... srbija bugarska, srbija vizantija, srbija ugarska itd ... ali s hrvatima nema ni jedna bitka...ajde razumem period osmanlija kad je bilo nemoguce ali dug je period i pre osmanlija.
Da li neko zna koji je razlog zasto Srbi i Hrvati nikad nisu ratovali u dugom periodu istorije 600-1900 godine ? Ja ne znam ni za jednu bitku. Realno je bilo da susedi ratuju cesto, narocito u srednjem veku... srbija bugarska, srbija vizantija, srbija ugarska itd ... ali s hrvatima nema ni jedna bitka...ajde razumem period osmanlija kad je bilo nemoguce ali dug je period i pre osmanlija.
Nisi ni ti proučavao titule i pravne običaje, nego lupaš.Nisi izgleda citao sta si mi poslao![]()
Zato što je talijanski prijevod u arhivu u Veneciji.Na osnovu čega znamo da su (Mlečani, pretpostavljam?) baš odneli sam kartular?