Не желим да за Божић изговарам ружне ствари.
1. Поставио си сам опис пролска крсташа кроз Славинију(Хрватску)
Који је 8 година после смрти Звонимира.
Исте годоне кад и битка код Гвозда 1097.( Смрт Петра Свачића)
5 година пред званичну анексију Хрватске и Далмације 1102.
"U njoj za tri sedmice ne videsmo ni životinja, ni ptica. A žitelji ove oblasti su toliko prosti i neotesani da nisu želeli niti da trguju sa nama, niti da nam daju vodiče, već su bežeći iz svojih sela i utvrdica činili štetu i uzimali kao plen nemoćne starce i bedne bolesnike koji su zbog svoje nemoćiišli daleko za našom vojskom. Našim teško naoružanim vitezovima nije bilo lako da po strmim planinama i gustim šumama gone te razbojnike bez oružja koji su ova mesta poznavali. Ipak su nas oni neprestano zadržavali, ne smejući da se upuste u pravu borbu, niti želeći da nas puste bez borbe.
Da nije ta Hrvatska, zapravo, zemlja potpunog rasula koja prilično savršeno odgovara opisu kapelana Rajmunda Tuluskog, Rajmunda od Agilera, o iskustvu kroz koje su krstaši prošli prolazeći tuda?'
" Споразум је сачуван у трогирском рукопису Historia Salonitanorum atque Spalatinorum pontificum (Историја салонитанских и сплитских првосвештеника) Томе Архиђакона који је настао у претпоследњој деценији 14. века. Споразумом је угарски краљ Коломан прихватио услове хрватског племства који су на тај начин прихватили угарску власт и Коломана за краља. Споразум набраја дванаест хрватских племена и привилегије које су стекли (слободно уживање поседа, ослобађање од пореза, војна служба). Хрватско племство се вековима позивало на овај споразум како би доказали да су својевољно потпали под власт угарских краљева који Хрватску нису могли заузети путем рата."
Онда ово
Po Nadi Klaić, maleni delić Hrvatske izabrao je Stjepana II da ga nasledi, dok se ostatak priklonio Zvonimirovoj udovici, Jeleni. Dakle, imamo 2 ili 3 vladara, odnosno u slučaju Jelene vrlo verovatno samo figuru, zato što je Jelenin domen bio podeljen među velikašima koji su svaki vladali sopstvenom župom kao samostalnom državom.
Po Bečkoj ilustrovanoj hronici, Jelena je pozvala Ugre u pomoć zato što su je ugrožavali Zvonimirovi neprijatelji. Vrlo je moguće da je zemlja bila i zahvaćena nekakvim građanskim ratom između pristalice Jelene Lijepe i Stjepana II.
"Posle 1091. godine tj. posle smrti kralja (ili vojvode?) Stjepana, bilo je samo još gore od toga i tako će i biti dok Ugri nisu zaveli ponovo nekakav red."
2 Онда си се за моју иронију спрдачину цитатом из библије Јеремије ухватио да крсташи заправо цитирају библију и играју се симболике 40 дана кфоз пустињу и прашуму заправо измишљају свој пут кроз лавинију негирају постојање Хрватске.
Сасвим је небигно да ли је Петар Свачић и постојао или не из описа крунисања Звонимира и ондашњи извор који зо наводно потврђује из Далмације ваљда Сплитски бискуп који чува Звонимирову круну до 1099.
Који не зна ништа о мисији крсташа за Јерусалим не спомиње је врло би било логично да има комуникацију с папом где би могао добити и помоћ од крсташа за завођење реда или било шта.
Све заједно и са прилогом Наде Клаић до 1091. пролаз крсташа и опис дитуације уопте не одговара литералним наративима крунисања нити икакве пале монархије нити затичу било какво племдтбо и савезнике.
Дакле 8 година након Звонимирове смети крсташи описују предео попут бугарске шиме насељене Печењазима који пљачкају караване.
1 Човек мора да имс озбиљан психијатријски проблем и поремећај логике или да је живео у Амазонији да би ово прихватио јер објашњења нема!
Или су крсташи све измислили и Бодина и Скадар и свој пролазак.
Или је читаво крунисање измишљотина крунисање мађарског претедента на престо који нема никакву реалну власт можда над 2 града и читава земља ни не зна да има краља и како им се краљ зове ни да постоји.
2 Особа намерно лаже доводи људе у заблуду има неки синдом Иве Андрића ,Американца у Паризу ,Хрвата у Београду.
3 Његов задатак је генерисање сличних тема и заблуда ослоњен на режим или неке стране фондове игра се јахача магле.
Има неки повређени национслни осећај али је привржен и Србима међу њима живи али има исти проблем као и остатак његове дружине на форуму која се бави класичним троловањем пае екселанс типа
@mej begami
био сам присутан када си давао матеијал и производио тролове садашњег
@ZabranjeniLegenda
ондашњег Просрбина сада ултра Дукљанина који ти се отргао јер га вероватно ниси плаћао већ терао на принудни ентузиаиазитички рад без котисти за допствене интересе или квазиелите коју претставњаш и за коју радиш.
Знам зашто си се забринуо и звао @Lekizana да интервенише за глупост гпт садржај а не за троловање твојих колега који не сметано прде по форуму без икаквог извора за своје тврдње класично троловање у којем добронамерно учествијеш и пијуцкаш кафу с њима и причаш на "високонаучном нивоу" док они просипају бесмислене будалаштине.
Ти нешто о овоме свему добро знаш јер те је срчка ударила да је неко нешто сазнао о коализији штампања извора у 17.. веку и вези хронима Луцијуса издања Порфирогенита јер си беспредметно одговарао
@Kole11 да његов извор једини нешто помиње 300 година касније?!!
Зо ради и Порфирогенит и сви извори о хрватском краљевству савремених нема осим сведочанства Ватикана.
Где си сам рекао да си био а овдашњи човек се не бави овом материјом и одбраном дебилне тезе и теме за православни Божић.
Друго у тренутку. сукоба око Бандурија на форуму око "Чуда Светог Димитрија" да спасеш причу морао си навести да је исправке на извору радио Бандури.
Онда у жељи да ме придобијеш некако на своју страну па си ми рекао преко пвт "да знаш много о Бсндурију и тим исправкама"
На шта си мислио да ћу да загризем.
Дакле знам да знаш да мр ово глупост и кула од карата које нема и не постоји у реалној историји врста историјског преседана ватиканског пројекта и инжињеринга.
Радиш за кругове који морају да некако потуре ову причу и упакују у науку или бар у јавно мнење колико год могу.
Тако да не зови ме Тролом Тролу!
Јер сте Трол и ти врста пленазма.
Као што рекох прича о раносредњовековној Хрватској се за мене овде. завршава.
Ако људе нису успели 300 година да убеде у ту лаж зашто ти мислиш да ћеш моћи баш мкслиш даси најпаметнији Хрват паметнији од свих пре тебе?
Збогом!