Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.038
Да, Логосов и прорачун и анализе у расправи (овдје) су смислени гдје сваку тврдњу настоји аргументима поткријепити. Полази да су код коњице алагије бројале 50 коњаника (60х50=3.000), да су код пјешадије јединице хијелархије (хиљадиони) у Х вијеку бројале 400 пјешака, што није нереално, и ту долази до броја од 40.000 пјешака (100х400=40.000), тако је дошао до броја од 47.700 војне силе (40.000 пјешака, 3.000 коњаника и остало по лађама)
Но и даље је проблем, тадашња (приморска) Хрватска, 11 жупаније које описује Порфирогенит се простирала на око 20.000 км2, простор на којем је према процјенама, а то прецизно примјећује и Андрић у приложеном дјелу, почетком Х вијека могло битисати 120.000 душа.
Како је апсолутно немогуће да толика поопулација располаже толиком војном силом, Логос примјећује (стр 20 приложеног урадка) да је пред долазак кнеза Захарија и Срба 924.године кнез Томислав могао располагати са највише око 9.000 војника, од чега око 600 коњаника.
И ту на стр. 15-16 полази од претпоставе
да је састављач извештаја о војсци у Хрватској око 926.године објединио војске тадашње Хрватске и Србије. Иако и тако обједињене војске нису могле одговарати броју (сходно Логосовом прорачуну) који се помиње у погл.31 Порфирогенитовог рукописа.
Помало и прекомотна претпоставка али и једина која има барем неког смисла.
Da, ali znaš šta mene sad interesuje. Ako ostavimo na stranu neke fantazmagorične procene o nekakvih 110.000 kvadratnih kilometara, koje si i sam citirao ako sam dobro upamtio iz vremena nacionalnog romantizma (Vjekoslava Klaića, beše li) najčešće se pominje 20.000 kvadratnih kilometara kao okvirna procena površine ranosrednjovekovne hrvatske države. Tu procenu uzimaju i Živković i Andrić.
Mene sad interesuje kako se precizno došlo baš do te površine i koja je to teritorija? I koliko se možemo osloniti tj. koliko je precizna brojka?