Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.101
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Za Anžuinaca, nekoliko desetljeća ranije, brojno stanje bilo je još i veće. Hrvatsko-poljskom personalnom unijom ujedinjene su konačno sve bjelohrvatske zemlje, a opseg vazalnih država tog sistema bio je još i veći. Poljaci tada još nisu nešto posebno definirani u odnosu na Bijele Hrvate, jer Poljaci potječu od Bijelih Hrvata, a o Galiciji a ne govorimo. To što se tamo tada nešto naziva Poljska isto je kao što se ovdje tada nešto naziva Slavonija. Bjelohrvatska i Poljska, tada tamo, je nešto kao Hrvatska i Slavonija tada ovdje. Zato su ti Bijeli Hrvati iz Poljske i Galicije, shvativši da su mađarske dinastije definitivno svrgnute, drage volje mirno prihvatili našega kralja i podvrgnuli mu se dragovoljno. Naravno, zbog same snage kraljevstva podvrgnuli su mu se dragovoljno i drugi, najveći dobitak svakako je apeninski poluotok, u vidu Napuljskog Kraljevstva. To je onda još za trećinu više konjanika, tako da je situacija u europi tada ovakva:
1. Hrvatsko-Bjelohrvatsko, Anžuinsko Kraljevstvo - 300 000 konjanika...
2. Francuska - 100 000 konjanika...
3. Njemačka - 60 000 konjanika...
4. Engleska - 40 000 konjanika...
5. Rusija - 30 000 konjanika...
6. Španjolska - 30 000 konjanika...
7. Prusija - 30 000 konjanika...
8. Albanija - 30 000 konjanika...
9. Gruzija - 30 000 konjanika...
10. Trapezentinsko Carstvo - 25 000 konjanika...
11. Morejsko Carstvo - 20 000 konjanika...
12. Katalonija - 12 000 konjanika...
13. Venecija (dalmacija) - 10 000 konjanika...
14. Kraljevstvo Aragona - 10 000 konjanika...
15. Škotska - 10 000 konjanika...
16. Norveška - 10 000 konjanika...
17. Milansko Vojvodstvo - 10 000 konjanika...
18. Papa - 8000 konjanika...
19. Portugal - 6000 konjanika...
20. Kralj Rene - 6000 konjanika...
21. Zajednica Genove - 5000 konjanika...
22. Vojvodstvo Burgundije - 3000 konjanika...
23. Cipar - 2000 konjanika...
24. Markiz Mantue - 2000 konjanika...
25. Markiz Ferrare - 2000 konjanika...
26. Bolonja - 2000 konjanika...
27. Florenca - 2000 konjanika...
28. Markiz Montferrat - 2000 konjanika...
Pogledajte prilog 1189487
Pogledajte prilog 1189486
Da li su Hrvati zavladali Bosnom nakon smrti Časlava?
Pa ako nisu Hrvati, šta je sa Bosnom posle smrti Časlava?Pisali smo već o tome. To se zasniva na jednoj rečenici iz Barskog rodoslova.
Pa ako nisu Hrvati, šta je sa Bosnom posle smrti Časlava?
Pa ako nisu Hrvati, šta je sa Bosnom posle smrti Časlava?
Zanimljivo. Šta bi po tvom mišljenju to bilo?Ali ona nije i neće prestati da bude Srbija još dosta dugo, sve do XII stoleća, sa zaostavštinom koja će se osećati čak još i parcijalno u XIII i možda čak početkom XIV stoleća.
Zanimljivo. Šta bi po tvom mišljenju to bilo?
Nisam dobro postavio pitanje, rekoh možda ćeš da napišeš nešto što nisam znaoPa ja mislim da ti vrlo dobro znaš o čemu govorim, samo si pomislio da pričam možda o nečem drugom?
Imam na umu, naravno, povelje bana (ili možda banova) Mateja Ninoslava.
Mene zanima jedna stvar... Da li se igde pominje neki sukob, da ne kažem rat izmedju dva susedna naroda (što bi trebalo da bude logično), Srba i Hrvata? Naravno mislim na Srednji vek. Kako da u tolikoj blizini i sa toliko dodira nisu imali ratova?Negdje vidim da je granica između Srbije i Hrvatske tada bila rijeka Una. Da li je to tačno? Koliki su dio Srbije Hrvati zauzeli nakon Časlavove smrti.
Mene zanima jedna stvar... Da li se igde pominje neki sukob, da ne kažem rat izmedju dva susedna naroda (što bi trebalo da bude logično), Srba i Hrvata? Naravno mislim na Srednji vek. Kako da u tolikoj blizini i sa toliko dodira nisu imali ratova?
@Q. in perpetuum hibernum
Mene zanima jedna stvar... Da li se igde pominje neki sukob, da ne kažem rat izmedju dva susedna naroda (što bi trebalo da bude logično), Srba i Hrvata? Naravno mislim na Srednji vek. Kako da u tolikoj blizini i sa toliko dodira nisu imali ratova?
@Q. in perpetuum hibernum
Takođe i zbog pretpostavke da u slučaju Hrvata nije bilo reč o pravom državnom uređenju, već više o teritoriji podeljenoj između feudalaca koja nije imala efektivnu centralizovanu vlast.
Negdje vidim da je granica između Srbije i Hrvatske tada bila rijeka Una. Da li je to tačno? .
Između Vrbasa i Une je razlika mnogo manje nego između Vrbasa i Drine.Te granice sa Srbijom koja se prostire tobož' na zapad sve do reke Une su čista fantazija. Onima koji zezaju Hrvate i njihove granice do Drine ili slično, treba pokazivati te karte da mogu da vide kako takvih tendencioznosti ima i sa srpske strane.
Ne zasniva se ni na čemu. Čista proizvoljnost, jasnih motivacija i ciljeva.
Između Vrbasa i Une je razlika mnogo manje nego između Vrbasa i Drine.
Navodno ima nekih arheoloških ostataka Srba na tom području.
Ne znam sad tačno, probaću da nađem.Kakvi su to arheološki ostaci?
Odakle onda sada Srbi u Vrbaskoj oblasti.Te granice sa Srbijom koja se prostire tobož' na zapad sve do reke Une su čista fantazija. Onima koji zezaju Hrvate i njihove granice do Drine ili slično, treba pokazivati te karte da mogu da vide kako takvih tendencioznosti ima i sa srpske strane.
Ne zasniva se ni na čemu. Čista proizvoljnost, jasnih motivacija i ciljeva.
Odakle onda sada Srbi u Vrbaskoj oblasti.
Našao sam sledeće mape:
Pogledajte prilog 1190737
Pogledajte prilog 1190739