Srednjovekovna Hrvatska

1) Ko kaže da je to mitomanija?
2) Dotični podaci koje sam naveo, apsolutno imaju, kako ti kažeš, podršku svuda u svetu. Njih prihvataju svi vodeći istoričari koji se interesuju za istoriju ovog perioda i ovog kraja, kao npr. ruski istoričar Denis Alimov. Dotično prihvata i, npr., Florin Kurta, čije sam i citate navodio nekoliko stranica unazad; možeš ih ovde pročitati. Dotične informacije, zapravo, ni Srbi ne dovode u pitanje. Tačnija rečenica bi glasila: gotovo niko u svetu ne dovodi ove podatke u pitanje
3) Šta je za tebe definicija pravog dokaza, tačno? Pošto deluje da ne računaš srednjovekovni narativni izvor koji eksplicitno navodi gde su bili hrvatski kraljevi ukopavani, niti arheološke nalaze u tom mestu koji su iskopavanjima dotično potvrdili. Šta onda to ti želiš da vidiš, zapravo?
izmisljotina i lazi

nigde ne postoje dokazi da je izmisljeni prvi kralj hrvatske tomislav zapravo OKRUNJEN

NIDJE NA SVJETU!

i to niko nece potvrditi za tacnu cinjenicu. pretpostavke i laprdanja koje prek onoci izmisljate nikog ne zanimaju. KRUNSKOG DOKAZA O TOME NEMA!

dok drgui narodi o svojim kraljevima i te kako imaju.

izmisljotina i lazi

Koje?

Ovo su bila 3 pitanja; probaj se skoncentrisati:

1) Ko kaže da je to mitomanija?
2) Dotični podaci koje sam naveo, apsolutno imaju, kako ti kažeš, podršku svuda u svetu. Njih prihvataju svi vodeći istoričari koji se interesuju za istoriju ovog perioda i ovog kraja, kao npr. ruski istoričar Denis Alimov. Dotično prihvata i, npr., Florin Kurta, čije sam i citate navodio nekoliko stranica unazad; možeš ih ovde pročitati. Dotične informacije, zapravo, ni Srbi ne dovode u pitanje. Tačnija rečenica bi glasila: gotovo niko u svetu ne dovodi ove podatke u pitanje
3) Šta je za tebe definicija pravog dokaza, tačno? Pošto deluje da ne računaš srednjovekovni narativni izvor koji eksplicitno navodi gde su bili hrvatski kraljevi ukopavani, niti arheološke nalaze u tom mestu koji su iskopavanjima dotično potvrdili. Šta onda to ti želiš da vidiš, zapravo?

Када су пак наводи на крају поглавља 31 Порфирогенитовог рукописа ту додуше и код хрватских историчара превладава мишљење да број војника који наводи Порфирогенит не може бити тачан, међутим ако погледамо расправу коју је приложио форумаш

И даље имамо врдања око изнесених навода, имамо и критику процјене Тибора Живковића да се ради о 20.000 пјешака и 3.000 коњаника, различита "тумачења" појмова хилијархије гдје се примјећује да су у питању формације од 400 до 1.000 пјешака (у неким ранијим временима и више) те алагије код коњице.
Но у расправи имамо и

низ небулозних увјерења, од апсолутно бесмислице гдје се полази да је сваки пети становник могао бити "војни обвезник" (никад нигдје у историји сваки пети становник није био "војни обвезник" поготово не у та времена) до полажишта да се Хрватска почетком Х вијека простирала на 110.000 км2. Истина постоје ти наводи В.Клаића, постоје и мапе у хрв.википедији, али то би обухватало читаву данашњу Хрватску са Панонијом, БиХ и мало шире, ту чак и Невен Будак наглашава да је апсолутно нереално да се Хрватска у Х вијеку простирала сјеверно од Саве, но џаба, и даље је то полажиште, и даље се инзистира на таквим наопаким заблудама.

Najznačajniji ruski slavist, Denis Alimov, upozorava na Hrvate kao na vojničku kastu koja drži cjelokupan slavenski svijet pod svojom zaštitom. Dakle nije nerealno brojat Hrvate na ovaj način: Jedan odrasli Hrvat = jedan vojnik... jer to i jest funkcija srednjovjekovnog Hrvata - vojnik. Nisi Hrvat - nisi vojnik. Jesi Hrvat - onda si vojnik...
Treba li podsjetit da Mongola nema više od 750 000 sveukupno, a na tu brojku imali su 150 000 - 250 000 vojnika...?

Zaboravio si spomenut ono najvažnije, a to je projiciranje realnosti brojki iz Porfirogeneta u kontekstu znane povijesti, zbog čega istoriografija najzad široko prihvaća ove brojke, posebice zbog znane kronologije sukoba: Svijet jede Rim, Rim jedu Huni, Hune i Bizant jede Avar, Avara jede Hrvat...
Dakle Hrvati očigledno imaju najjaču vojsku na svijetu u ranom srednjem vijeku, i onda brojke treba tumačit u skladu s tom činjenicom. Bizant ne može ništa Avarskom Kaganatu, ali Hrvati mogu. Dakle, Hrvati su iznad Bizanta u vojnoj snazi. U prilog tome govore i brojke o snazi bizantske vojske u vrijeme dolaska Avarskog Kaganata - 380 000 bizantskih vojnika u trenutku dolaska Avara (Treadgold...), brojka koja dramatično pada provalom Avara i Slavena na bizantski teritorij, i smanjuje se na 130 000. Pa ako Bizant sa 380 000 vojnika nije mogao zaustavit avarsku provalu, dok su ih Hrvati behendlali s lakoćom (obzirom da su prošli kroz njihove redove i zauzeli dalmaciju, dakle doslovce ušli u avarski svijet, pa otamo dalje operirali...) očigledno je za očekivat da su Hrvati za takav pothvat morali imati ne samo jaku i brojnu vojsku, nego su morali i bit slobodni od nekakvog ometajućeg faktora suvišnog stanovništva, koje bi vukli sa sobom. Hrvat yebe svoju ženu i rađa se novi Hrvat - vojnik. I to je sva hrvatska populacija koja postoji u dalmaciji u vrijeme dolaska. Stari đed i baba ostali su u Bijeloj Hrvatskoj, da ne usporavaju vojni pohod. Dakle nema suvišnog hrvatskog stanovništva pri dolasku na balkan, jer sam dolazak je riskantan vojni pohod, s upitnim ishodom. Sigurno nitko u takvu neizvjesnost ne bi vukao svoje stare roditelje...

.

Poslednja izmena:
vasionska lupetanja

hrvatski kraljevi ne postoje.

ne postoji niti jedan dokaz o okrunjivanju prvog po redu izmisljenog tomislava, a kamoli ostalih

sve je izmisljotina nacije koja nema borbu za slobodu vec konjusarstvo i slugeranje , fasista nacista i rimskih imperijalista...

Šta je vasionsko lupetanje? Tvoja nesposobnost (ili nespremnost) da odgovoriš na vrlo jednostavno pitanje?

Zašto uopšte i naprasno, van konteksta, pišeš o Tomislavu?

Šta je vasionsko lupetanje? Tvoja nesposobnost (ili nespremnost) da odgovoriš na vrlo jednostavno pitanje?

Zašto uopšte i naprasno, van konteksta, pišeš o Tomislavu?
od tomsilava krecu izmisljotine I LUPETANJA, A NEMA NITI JEDNOG DOKAZA KOJ ICE JEDNOM ZA SVAGDA POTKREPITI DA JE BIO OKRUNJEN!

sve ostalo su nastavci megalomanske hrvatske serije zvana, SASTAVIMO SI ISTORIJU!

da budem i mi neko i nesto i da i mi imamo kraljeve a grobove cemo polak ovec uturiti nekako...

od tomsilava krecu izmisljotine I LUPETANJA, A NEMA NITI JEDNOG DOKAZA KOJ ICE JEDNOM ZA SVAGDA POTKREPITI DA JE BIO OKRUNJEN!

sve ostalo su nastavci megalomanske hrvatske serije zvana, SASTAVIMO SI ISTORIJU!

da budem i mi neko i nesto i da i mi imamo kraljeve a grobove cemo polak ovec uturiti nekako...

O čemu ti pričaš? Niti sam ja, niti te je bilo ko drugi, išta pitao o Tomislavu.

Najznačajniji ruski slavist, Denis Alimov, upozorava na Hrvate kao na vojničku kastu koja drži cjelokupan slavenski svijet pod svojom zaštitom. Dakle nije nerealno brojat Hrvate na ovaj način: Jedan odrasli Hrvat = jedan vojnik... jer to i jest funkcija srednjovjekovnog Hrvata - vojnik. Nisi Hrvat - nisi vojnik. Jesi Hrvat - onda si vojnik...
Treba li podsjetit da Mongola nema više od 750 000 sveukupno, a na tu brojku imali su 150 000 - 250 000 vojnika...?

Zaboravio si spomenut ono najvažnije, a to je projiciranje realnosti brojki iz Porfirogeneta u kontekstu znane povijesti, zbog čega istoriografija najzad široko prihvaća ove brojke, posebice zbog znane kronologije sukoba: Svijet jede Rim, Rim jedu Huni, Hune i Bizant jede Avar, Avara jede Hrvat...
Dakle Hrvati očigledno imaju najjaču vojsku na svijetu u ranom srednjem vijeku, i onda brojke treba tumačit u skladu s tom činjenicom. Bizant ne može ništa Avarskom Kaganatu, ali Hrvati mogu. Dakle, Hrvati su iznad Bizanta u vojnoj snazi. U prilog tome govore i brojke o snazi bizantske vojske u vrijeme dolaska Avarskog Kaganata - 380 000 bizantskih vojnika u trenutku dolaska Avara (Treadgold...), brojka koja dramatično pada provalom Avara i Slavena na bizantski teritorij, i smanjuje se na 130 000. Pa ako Bizant sa 380 000 vojnika nije mogao zaustavit avarsku provalu, dok su ih Hrvati behendlali s lakoćom (obzirom da su prošli kroz njihove redove i zauzeli dalmaciju, dakle doslovce ušli u avarski svijet, pa otamo dalje operirali...) očigledno je za očekivat da su Hrvati za takav pothvat morali imati ne samo jaku i brojnu vojsku, nego su morali i bit slobodni od nekakvog ometajućeg faktora suvišnog stanovništva, koje bi vukli sa sobom. Hrvat yebe svoju ženu i rađa se novi Hrvat - vojnik. I to je sva hrvatska populacija koja postoji u dalmaciji u vrijeme dolaska. Stari đed i baba ostali su u Bijeloj Hrvatskoj, da ne usporavaju vojni pohod. Dakle nema suvišnog hrvatskog stanovništva pri dolasku na balkan, jer sam dolazak je riskantan vojni pohod, s upitnim ishodom. Sigurno nitko u takvu neizvjesnost ne bi vukao svoje stare roditelje...

.
Hrvati očigledno imaju najjaču vojsku na svijetu u ranom srednjem vijeku

ljutio se ne ljutio , ali onaj ko ovo izgovori nije samo idiot

on je idiot par exelans!

Evo ga, sad i ti. :roll: Zar ne misliš da ova tema ima dovoljno spama i ovako?
Ja spamer? Ovakvu uvredu milijardu slova ne može ispričati!

Što se tiče grobova hrvatskih kraljeva hajde de, da pređemo preko toga. Ali odakle Hrvatima toliko zobi da prehrane sve te silne konje? Ne žive konji samo od trave, pogotovo ratni konji kojima su Hrvati haračili po Evropi a i šire. Sve tri hrvatske županije, Zadarska, Šibenska, Splitska i Lička nemaju toliko obradive zemlje, pogotovo ako je Hrvatska bila toliko pošumljena da su i Mlečani imali što da seku i da voze za Veneciju. Ekonomija hrvatske države je veća tajna nego gde su grobovi hrvatskih kraljeva. A njihove grobove su valjda pozobali konji kad više nisu imali što da zoblju

Što se tiče grobova hrvatskih kraljeva hajde de, da pređemo preko toga. Ali odakle Hrvatima toliko zobi da prehrane sve te silne konje? Ne žive konji samo od trave, pogotovo ratni konji kojima su Hrvati haračili po Evropi a i šire. Sve tri hrvatske županije, Zadarska, Šibenska, Splitska i Lička nemaju toliko obradive zemlje, pogotovo ako je Hrvatska bila toliko pošumljena da su i Mlečani imali što da seku i da voze za Veneciju. Ekonomija hrvatske države je veća tajna nego gde su grobovi hrvatskih kraljeva. A njihove grobove su valjda pozobali konji kad više nisu imali što da zoblju
kako mozes da pitas oklen im???

pa jel ona avetinja gore napisala da su pocetkom srednjeg veka bili NAJMOCNIJA SILA NA SVJETU VOJNO!

kako mozes da pitas oklen im???

pa jel ona avetinja gore napisala da su pocetkom srednjeg veka bili NAJMOCNIJA SILA NA SVJETU VOJNO!
Pa kad je ta silna vojska stigla da kopa i sije po onom kamenjaru? I da tera vrabce i vrane (možda je Porfirogenet od strašila po Hrvatskoj pomislio da je u pitanju vojska?:huh:) Rekao bi čovek da je hrvatska bila trgovačka velesila sa tolikom vojskom, a ne neka nerazvijena pokrajina Vizantijskog carstva

@kapetanmark jedno pitanjce za tebe. Ovo pitanje dam već postavljao ranije, uključujući i u odgovoru na ovu temu, ali bukvalno se niko nije ni usudio pokušati da pruži nekakav odgovor. Može i bilo ko da odgovori.

U srpskoj kulturi, postoji vrlo široka pojava da se knez Vladimir naziva kraljem. Od raznih nastavnih programa, preko popularne lepe književnosti, pa na dalje. Svuda i generalno. Iako apsolutno nikakav okrunjeni i međunarodno priznati kralj nije bio, naravno.

Evo od pre nekoliko godina i dokumentarca na RTS u kojem je dotični vladar nazvan svetim kraljem:

Jesi li ikada u životu čuo nekoga da se srda na račun Srba ili Crnogoraca i kaže da su „teške mitomančine“ koje „samo lažu i izmišljaju“ i da je potrebna „ozbiljna demitologizacija“ zbog toga što se toliko izmišlja da je Jovan Vladimir bio kralj?

Je li naslov emisije koja je išla na javnom servisu iznad ključni dokaz „velikosrpske boleštine“, po tvom sudu?

Suave, daj, manje prđenja. :D

:lol: Pogledati prvu rečenicu.

mi iz crne gore dobro znamo da je bilo kraljeva srpskih i prije nemanjica

dok vi hurvati imate samo konje koje su vam preci timarili dok sanjate da ste i vi nekad bili ista na ovom svjetu a bili ste niko i nista...

Ako ti je bila isključivo namera da troluješ, koji te je vrag naterao uopšte da dolaziš ovamo?

Ajde lepo se ti vrati natrag na svoj ptf Politiku, gde ti je mnogo prirodnije leglo; nije istorija za tebe. Ovde se koliko-toliko normalno diskutovalo dok nisi ti kao padobranac došao ovde da ispamuješ temu. :roll:

Car Tolimir. :hahaha:

Molim spisak dokaza da su ovi ljudi okrunjeni kraljevi.

Takođe, molim da me uputiš gde su tačno grobovi ovih ljudi.
ja sam tebi zatrazio samo jedan dokaz, a ti nisi imao... izmisljotine tvoje koje nidje u svetu niejsu argumentovane i priznate ne priznajem

dakle mogu li dostaviti bar jedan dokaz, u pitnaju je kruna koju je poslao papa u duklju jednom kralju srpske duklje.

moze?

to ima zabelezeno u vatikan kao stosta toga

Poslednja izmena od moderatora:
ja sam tebi zatrazio samo jedan dokaz, a ti nisi imao... izmisljotine tvoje koje nidje u svetu niejsu argumentovane i priznate ne priznajem

dakle mogu li dostaviti bar jedan dokaz, u pitnaju je kruna koju je poslao papa u duklju jednom kralju srpske duklje.

moze?

to ima zabelezeno u vatikan kao stosta toga konjusaru nesretni

Da li sam dobro razumeo da Tomu Arhiđakona i arheološke nalaze iz solinske crkve smatraš nepostojećim?

I molim te, objasni šta znači 'nidje u svijetu'? Jesi li video šta piše Kurta?

ni na jednoj jedinoj karti koju priznaje svjet, i svjetski muzeji istorije, oni vredni a ne nistavni poput rvatskog ili neko abu dabi kambodza muzeja...

ni na jednoj jedinoj nema hrvatske samostalne drzave , ni prije a kamoli u srednjem vjeku!

Nešto si ovde garant loše napisao. Ko je uopšte i tvrdio da je bilo samostalne hrvatske države pre srednjeg veka? :D

Suave, daj, manje prđenja. :D

:lol: Pogledati prvu rečenicu.
Podsećaš me na nekog:

1hvjbw.gif

Back