Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 103.099
A ako uvećaš malo bolje moš vidit Srbe kako igraju kolo u Kninu
PS ban Dalmacije, Hrvatske i Slavonije. Diši duboko![]()
Jao, bože, aman, dosta više sa kninjanjem.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A ako uvećaš malo bolje moš vidit Srbe kako igraju kolo u Kninu
PS ban Dalmacije, Hrvatske i Slavonije. Diši duboko![]()
Najmanji problem šta smo tad bili odvojene države ili šta se sve to nije zvala Hrvatska kad ta mapa, razni izvori i brojna arheološka nalazišta potvrđuje da su na tim prostorima obitavali Hrvati. Pa imaš u svom dvorištu sličnu situaciju sa Srbijom i RS koje su dvi odvojene države(ili šta je već RS), a opet isti narod tamo živi i smatraju se Srbima jedni i drugi.Nije tajna da se od 16. stoljeća do ukidanja Vojne krajine krajem 19. stoljeća samo područje otprilike između Bjelovara i Rijeke smatralo Hrvatskom. Vojna krajina, Slavonija i Dalmacija bili su zasebni teritoriji odvojeni od Hrvatske. Dalmacija veliki dio tog razdoblja nije bila ni u istoj državi kao Hrvatska, odnosno s onim što se tada smatralo Hrvatskom (bjelovarsko-riječki pojas).
Pa jel vidiš šta piše u dnu karte i pod čijom su kapom te tri kraljevine?naravno da nije tajna , to piše i na mapi ... a u Ustavu Jugoslavije piše da su Kosovo i Vojvodina deo Srbie. Sve je jasno ko dan. Kao što je jasno ko dan da u toj istorijskoj Hrvatskoj je Čakavski, a u ovoj otetoj štokavski tj srpski. No nebitno... nove nacije nastaju... svi smo od adama i eve... a eto imamo argentince verovatno posebna nova nacija
On nije bio nikakav vladar nego upravnik tih oblasti u sastavu Habsburske monarhije. Dakle obican pion. Ovde se tacno na mapi vidi nukleus buduce hrvatske drzave i nacije. Stvarana je Hrvatska u obliku male banane kojoj ce kasnije da prikljuce Slavoniju i Dalmaciju koja ce opet da liči na bananu....dakle banana država. Radilo se sve u fazama. posto je ovo 17. vek imali su dovoljno vremena da se spremaju za 19. vekNajmanji problem šta smo tad bili odvojene države ili šta se sve to nije zvala Hrvatska kad ta mapa, razni izvori i brojna arheološka nalazišta potvrđuje da su na tim prostorima obitavali Hrvati. Pa imaš u svom dvorištu sličnu situaciju sa Srbijom i RS koje su dvi odvojene države(ili šta je već RS), a opet isti narod tamo živi i smatraju se Srbima jedni i drugi.
Pa jel vidiš šta piše u dnu karte i pod čijom su kapom te tri kraljevine?
Natpis je posvećen "D. PETRO COMITI PERPETUO DE ZRIN", što se prevodi kao "Slavnom i izvrsnom gospodaru Petru, vječnom grofu Zrinskom".
Navode se njegove različite titule, uključujući bana Kraljevina Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, nasljednog bana Pomorske regije i nasljednog grofa raznih teritorija poput Like, Krbave i drugih.
Tad Hrvatska ne postoji kao nezavisna. Najobicniji činovnik je bio, kvisling ... Bitno je ko živi na terenu. S obzirom da je Bihać oblast srpska a to i mapa kaže znači da su sve oblasti istočno od te oblasti 95% naseljene srbimaImaš u dnu karte popis svih titula i područja u kojima je Zrinski vlada, a to uključuje i taj bihački kanton ka i gotovo cilu Bosnu i Hercegovinu![]()
Kako misliš po čemu. Ako je posle njega došao na vlast njegov nećak (sestrić), valjda mu to dođe sestrin sin, drugačije bi bio sinovac.Sestra? Po čemu
Kako misliš po čemu. Ako je posle njega došao na vlast njegov nećak (sestrić), valjda mu to dođe sestrin sin, drugačije bi bio sinovac.
Pa ajde, nisam siguran, ali mislim da postoji. E sad, koliko su to koristili da razdvajaju te porodične grane, šta znam. Mislim da za ovog Vladislava piše 'maternal'.Ispravi me ako grešim, ali ne postoji razlika u reči latinskom?
Nije to Živkovićevo viđenje. Niti ga je on predložio, niti je među nekakvim znamenitim zastupnicima takvog čitanja.
U principu skoro svi razdvajaju Guduskane od Timočana, a nekolicina ih spaja (pre svega ono što prepisuju od Prvanovića).
Pa ajde, nisam siguran, ali mislim da postoji. E sad, koliko su to koristili da razdvajaju te porodične grane, šta znam. Mislim da za ovog Vladislava piše 'maternal'.
Колико има смисла то његово тумачење?
И ја сам помислио да је он кнез Гудушчана и Тимочана.
Ne znam. Najveći problem sa Prvanovićem je u tome što je on pokušao na sve moguće načine da poveže Guduskane sa Kučevom. Pritom se koristio i pomalo akrobacijama, pokušavajući da to sve poveže.
U tom je smislu jednim delom naneo više štete nego koristi, jer je skoro sve to sa strane što je radio upirući se da dokaže takvo tumačenje odbačeno, pa se tako kada god se želi kompromitovati takvo tumačenje uvek i koristi da je Prvanovićeva teza na klimavim nogama.
Ево ровим да нађем оригинал, фототип, да видим има ли тог зареза.
Заступници Првановићевог мишњења кажу да у оригиналном тексту нема зареза.
Srbi nisu. Nešto si pobrkao.Zašto bi vređao Hrvate bananom kada smo mi Srbi sa Turcima vekovima pridonosili obliku hrvatske banane?
Nema zareza, al poenta je sto kad koristis moderne prevodioce koji vrlo tacno stavljaju znakove interpukcije takođr ne stavljaju zarez tu, tako da stoji verzija da je knez oba plemena itd.Ево ровим да нађем оригинал, фототип, да видим има ли тог зареза.
Заступници Првановићевог мишњења кажу да у оригиналном тексту нема зареза.
Hrvata ima slabije, al' hrvaticaНе знам, знам само да ми Срби идемо у Хрватску на сезонски рад. Нисам видио још ниједног Хрвата у Србији на сезонском раду.
Tužno za vidit dokle se neki mogu spustit kad ovako očite stvari idu okrećat u svoju(srpsku) korist. Baš tužnoTad Hrvatska ne postoji kao nezavisna. Najobicniji činovnik je bio, kvisling ... Bitno je ko živi na terenu. S obzirom da je Bihać oblast srpska a to i mapa kaže znači da su sve oblasti istočno od te oblasti 95% naseljene srbima
Tad Hrvatska ne postoji kao nezavisna. Najobicniji činovnik je bio, kvisling ... Bitno je ko živi na terenu. S obzirom da je Bihać oblast srpska a to i mapa kaže znači da su sve oblasti istočno od te oblasti 95% naseljene srbima
U ranom srednjem veku je taj reon bio naseljen Hrvatima.Tužno za vidit dokle se neki mogu spustit kad ovako očite stvari idu okrećat u svoju(srpsku) korist. Baš tužno![]()
Al koji zaključak je ovo boldano to isto zaslužuje posebnu pozornost. Ma naravno da to znači ova mapa i zato su je napravili![]()
Ne vidim danas problem između Srba i Hrvata u BiH.Pazi šta želiš![]()
Nisam cilja na to jer se i sam grozim bilo kakve pomisli na novi rat već htjedoh samo skrenit pozornost na tadašnje granice Srbije po Konstantinu. Pa ako je to stvarno šta on(i još neki) žele i snivaju onda bi to izgledalo otprililke ovako:Ne vidim danas problem između Srba i Hrvata u BiH.
Jedni i drugi imaju teritorije na kojima su dominantni, nevezano za prošlost, ispravljati krive drine bi bilo greška.
Nema zareza, al poenta je sto kad koristis moderne prevodioce koji vrlo tacno stavljaju znakove interpukcije takođr ne stavljaju zarez tu, tako da stoji verzija da je knez oba plemena itd.
Svaki običan prevodilac?A koji to moderni prevodilac zna da rukuje sa rukopisnom građom IX i X stoleća? Pretpostavljam da govoriš o veštačkoj inteligenciji?
Nisam cilja na to jer se i sam grozim bilo kakve pomisli na novi rat već htjedoh samo skrenit pozornost na tadašnje granice Srbije po Konstantinu. Pa ako je to stvarno šta on(i još neki) žele i snivaju onda bi to izgledalo otprililke ovako:
![]()