Kole11
Poznat
- Poruka
- 7.635
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Било је то кратко упутство за употребу твојих постова онима који вреднују моје постове. А то што се не слажеш са мојим постом - хвала ти, Боже.Не узимај себи право да говориш у моје име. Немаш појма са чиме сам ја у току или нисам, не подносим ти сигурно извештаје.
Нисам ни први ни једини, ал не видим да си иком другом упутио исту опаску.
ал не видим да си иком другом упутио исту опаску.
онима који вреднују моје постове.

Johan Aventin bavarski hronicar sa pocetka 16.veka je u svojim analima imao sta da kaze o poreklu Hrvatske.
Prema njegovom misljenju, peta i sesta rimska provincija su nosile naziv Savija i Servija. Te oblasti se u njegovo vreme zove Krabatija i Bosna ili zajedno Hrvatska
Pogledajte prilog 1381208
Pogledajte prilog 1381211
Naravno, imamo mnostvo slicnih informacija iz mletackih i grckih izvora ali je uvek dobro imati sto vise izvora sa razlicitih strana, posebno iz 16.veka kada je nauka bila u punom zanosu. Slika nastanka Hrvatske drzave postaje sve kompletnija i sa jos jasnijom rezolucijom !
Uglavnom, nalaz je veoma jednostavan i konzistentan, izvori kazu - nekada Srbija a danas Hrvatska
Mada moram da se ogradim, Aventin nije imao potpune informacije jer Porfirogenit u njegovo doba nije bio spreman za stampu![]()
Vjerojatno ni jedan od njih. Na fresci i reljefu ne piše koga prikazuju, datacija je široka. Zbog toga su pogodni za manipulacije i interpretacije.Kontrolni zadatak za studente - 1.kolokvijum
Na slici su prikazana 2 vladara, zaokruzi tacan odgovor
1. Zvonimir i Mihajlo
2. Mihajlo i Kresimir
3. Mihajlo i Mihajlo
4. Ne znam.
Napomena: odgovor je potrebno obrazloziti
Ne bih se slozio. Postoji siroki konsenzus o tome da je na fresci u Stonu naslikan Mihajlo VojislavljevicVjerojatno ni jedan od njih. Na fresci i reljefu ne piše koga prikazuju, datacija je široka. Zbog toga su pogodni za manipulacije i interpretacije.
Užas koliko ne razumiješ o čemu pišeš, nije uopće pisao o postanku Hrvatske nego piše o rimskim provincijama i njihovim glavnim gradovima smještajući ih u geografiju svojeg vremena da bi pojasnio čitateljima. Iako nije jasno o kakvim rimskim provincijama piše jer nema podataka koji bi poduprli njegovo pisanje da je tako bilo.Johan Aventin bavarski hronicar sa pocetka 16.veka je u svojim analima imao sta da kaze o poreklu Hrvatske.
Prema njegovom misljenju, peta i sesta rimska provincija su nosile naziv Savija i Servija. Te oblasti se u njegovo vreme zove Krabatija i Bosna ili zajedno Hrvatska
Pogledajte prilog 1381208
Pogledajte prilog 1381211
Naravno, imamo mnostvo slicnih informacija iz mletackih i grckih izvora ali je uvek dobro imati sto vise izvora sa razlicitih strana, posebno iz 16.veka kada je nauka bila u punom zanosu. Slika nastanka Hrvatske drzave postaje sve kompletnija i sa jos jasnijom rezolucijom !
Uglavnom, nalaz je veoma jednostavan i konzistentan, izvori kazu - nekada Srbija a danas Hrvatska
Mada moram da se ogradim, Aventin nije imao potpune informacije jer Porfirogenit u njegovo doba nije bio spreman za stampu![]()
Dok nema dokaza to je nagađanje. Barem po tvojem shvaćanju povijesti i onih koji ti na tvoje gluposti lupaju lajkove.Ne bih se slozio. Postoji siroki konsenzus o tome da je na fresci u Stonu naslikan Mihajlo Vojislavljevic
Могао би бити Михаило Војислављевић.Vjerojatno ni jedan od njih. Na fresci i reljefu ne piše koga prikazuju, datacija je široka. Zbog toga su pogodni za manipulacije i interpretacije.
Jel bi to bio jedini prikaz nekog dukljanskog vladara u zadužbini?Могао би бити Михаило Војислављевић.
Црква је посвећена светом Михаилу па би Михаило могао бити ктитор цркве 'свог заштитника".
Круна на глави би могла указивати на ранг владара.
А можда онако највећи индикатор да је ктитор цркве неко од Војислављевића је сама представа фреске. Ктитор дарује цркву, односно 'макету' цркве држи у руци. Положај руке је такав да се црква 'нуди'. Зашто је ова представа важна, разлог би био тај што се у таквом ставу представљају сви каснији ктитори цркава у Србији, и то иде до данашњих дана.
Од Војислављевића би на фресци могао бити Стефан Војислав, Михаило или Бодин.
Бодина би искључио а Стефан Војислав не знам да ли би био представљен с таквом круном. Остаје нам Михаило.
Међутим, а ти си поменуо шири временски период настанка, можда би могао бити и Михаило Вишевић (имајући у виду натпис на гробној плочи пронађеној у близини). Мада не знам да није то мало рано!?
Мислим да је тако. Мада имало је још цркава а да ли је у њима било представа задужбинара не знам. Сад размишљам и мислим да је ово једини познат (сачуван).Jel bi to bio jedini prikaz nekog dukljanskog vladara u zadužbini?
Мени би некако најбоље смернице ка одређивању ктитора цркве била круна и положај ктитора на фресци. Наравно и да се та особа може повезати с тим простором.Jel bi to bio jedini prikaz nekog dukljanskog vladara u zadužbini?
Мени би некако најбоље смернице ка одређивању ктитора цркве била круна и положај ктитора на фресци. Наравно и да се та особа може повезати с тим простором.
Могао би бити Михаило Војислављевић.
Црква је посвећена светом Михаилу па би Михаило могао бити ктитор цркве 'свог заштитника".
Круна на глави би могла указивати на ранг владара.
А можда онако највећи индикатор да је ктитор цркве неко од Војислављевића је сама представа фреске. Ктитор дарује цркву, односно 'макету' цркве држи у руци. Положај руке је такав да се црква 'нуди'. Зашто је ова представа важна, разлог би био тај што се у таквом ставу представљају сви каснији ктитори цркава у Србији, и то иде до данашњих дана.
Од Војислављевића би на фресци могао бити Стефан Војислав, Михаило или Бодин.
Бодина би искључио а Стефан Војислав не знам да ли би био представљен с таквом круном. Остаје нам Михаило.
Међутим, а ти си поменуо шири временски период настанка, можда би могао бити и Михаило Вишевић (имајући у виду натпис на гробној плочи пронађеној у близини). Мада не знам да није то мало рано!?
Па да. Круна на глави би вероватно била показатељ ранга владара, невезано да ли је носио на глави или добио од папе.Kruna ne mora značiti da je savremeni prikaz, već naknadna imaginacija. Npr. ako je freska negde iz vremena kralja Đorđa, možda bi predstavljala Mihaila, ali u kontekstu posledice naknadne konstrukcije izgleda, pošto Mihailo nikada zaista nije dobio krunu.
Нешто још додатно размишљам око овог твог питања....Jel bi to bio jedini prikaz nekog dukljanskog vladara u zadužbini?
Nema ni jednog dokaza da je Mihajlo dobio krunu od Pape ili bio koga drugog. To je samo jos jedna u nizu idiotskih fantazmagorija koja je usla u zvanicnu istoriografiju tipa evo pronasli smo prvog srpskog kraljaневезано да ли је носио на глави или добио од папе.
Mihajlo je nosio naslednu krunu dalmatinskih kraljeva kao sto su i njegovi prethodnici cinili.
Није превише ни битно везано за цркву у Стону и њеног ктитора да ли је папа послао круну иле не, више је важно у контексту да је Михаила ословио с титулом краља. Више у смислу признавања краљевског ранга.Nema ni jednog dokaza da je Mihajlo dobio krunu od Pape ili bio koga drugog
Da li je kod Dukljanina opisana jedna ili dve kraljevine na prostoru koji odgovara bivsoj sfrj?Није превише ни битно везано за цркву у Стону и њеног ктитора да ли је папа послао круну иле не, више је важно у контексту да је Михаила ословио с титулом краља. Више у смислу признавања краљевског ранга.
Па ајде да пробам да одговорим, мада ја Дукљанина не сматрам за неки вау извор, али га и не одбацујем. Он пише о неком краљевству које се временом сужава на простор Дукље, притом измештајући центар моћи у правцу југо-истока. Онако на брзину најкоректније што могу да напишем.Da li je kod Dukljanina opisana jedna ili dve kraljevine na prostoru koji odgovara bivsoj sfrj?
Dakle jedno je kraljevstvo kod DukljaninaПа ајде да пробам да одговорим, мада ја Дукљанина не сматрам за неки вау извор, али га и не одбацујем. Он пише о неком краљевству које се временом сужава на простор Дукље, притом измештајући центар моћи у правцу југо-истока. Онако на брзину најкоректније што могу да напишем.