Srce mi preskače posle teretane?

Nikada mi srce nije preskakalo, imam 23 godine.

Krenuo sam u teretanu pre mesec dana, i od prošle nedelje imam na nekih minut od prilike (nije fiksno, nekada normalno 3 minuta, nekada veže 3 preskoka odmah).
Mislim da sam tada radio mrtvo dizanje, malo sam veću kilažu dizao i odmah sam osetio da je počelo da preskače i evo traje sve do danas.

Trebam li da se zabrinem i odem kod lekara ?

Pre teretane sam bio totalno neaktivan i ležao godinu dana kući programirajući neke aplikacije, i sada sam se možda malo preforsirao.
Idem 3 x nedeljno u teretanu.

Cao.
U svakom slucaju trebao bi da odes kod doktora da ti se uradi EKG na kome moze lako i brzo da se ustanovi da li imas neku aritmiju u kojoj spada preskaka nje srca i moze da se utvrdi u kakvom ti je stanju srce (da li je prosireno), da li imas neki poremecaj nekih minerala u organizmu. To najpre treba da uradis. S' obzirom na to da i dalje imas preskakanje treba da odes da ti se to sto pre odradi. Ako se ustanovi da imas neku aritmiju treba se ispitati poreklo. Aritmija moze nastati i zbog neravnoteze nekih elektrolita npr: Natrijum, Kalijum, Kalcijum i Magnezijum ili zbog nekog endokrinoloskog oboljenja (stitna zlezda) ili usled anemije ili povecane temperature. I to treba uzeti u obzir i ispitati. Sve ce ti to odraditi internista. Ako se ustanovi da imas neku aritmiju na EKG predlozio bih ti da odes na ultrazvuk srca kod interniste- kardiologa, da bi se detaljno utvrdilo poreklo aritmije. Kardiolog-internista ce ti dati odgovarajucu terapiju.
Sve dok ti ne prodju simptomi ne treba da ides u teretanu niti da radis nesto tesko niti da se nerviras. To moras da ispitas. Nema razloga da brines, ali moras to da ispitas jer si mlad i jer ti ti simptomi duze traju.

Srdacno,
Doktor.

Poslednja izmena:
Cao.
U svakom slucaju trebao bi da odes kod doktora da ti se uradi EKG na kome moze lako i brzo da se ustanovi da li imas neku aritmiju u kojoj spada preskaka nje srca i moze da se utvrdi u kakvom ti je stanju srce (da li je prosireno), da li imas neki poremecaj nekih minerala u organizmu. To najpre treba da uradis. S' obzirom na to da i dalje imas preskakanje treba da odes da ti se to sto pre odradi. Ako se ustanovi da imas neku aritmiju treba se ispitati poreklo. Aritmija moze nastati i zbog neravnoteze nekih elektrolita npr: Natrijum, Kalijum, Kalcijum i Magnezijum ili zbog nekog endokrinoloskog oboljenja (stitna zlezda) ili usled anemije ili povecane temperature. I to treba uzeti u obzir i ispitati. Sve ce ti to odraditi internista. Ako se ustanovi da imas neku aritmiju na EKG predlozio bih ti da odes na ultrazvuk srca kod interniste- kardiologa, da bi se detaljno utvrdilo poreklo aritmije. Kardiolog-internista ce ti dati odgovarajucu terapiju.
Sve dok ti ne prodju simptomi ne treba da ides u teretanu niti da radis nesto tesko niti da se nerviras. To moras da ispitas. Nema razloga da brines, ali moras to da ispitas jer si mlad i jer ti ti simptomi duze traju.

Srdacno,
Dr Igor Jovic.

Važi, otiću sutra.

Danas nisam imao nijedan "preskok".
Juče tek par, i ovi što su bili, bili su kraći nego ranije.
2 dana ne idem u teretanu.

Da li sa EKG mogu biti siguran da nije ništa do srca?
Jer stvarno nikada nisam imao te aritmije ako su uopšte aritmije, javile su mi se posle teretane i trajale su oko 10 dana.
Inače od petka uzimam magnezijum.

- - - - - - - - - -

То је у реду, то се зове палпитација и дешава се због повишеног холестерола.

Прво ћеш да тоталноизбациш жуманце, чипс и мајонез из исхране, заједно са свим врстама црвеног меса (усољено, суви врат, сланиница сува и слично). Ако ти то помогне, онда знаш да је до високог холестерола у крви.

Друго, уместо теретане крени у дуге шетње или вожњу бицикле. Ем је бесплатно, ем здравије за организам јер не мораш да пратиш никакве дијете.

Када прође шест месеци минимум и када стекнеш комдицију, онда крени у теретану.

И, наравно,последња ствар је да идеш код кардиолога. Прво ће да те прегледа, одрадиће ти анализу и заказаће ти преглед ЕКГ и лабораторију. Затим идеш на контролу и добићеш анализу тога шта би требало даље да радиш.

Палпитација може бити и до стреса, али мени се чини да су ипак јаја и теретана јер сам то видео мали милион пута. Вечина палпитација срчаног мишића су безопасне, али могу бити везане за дисајне проблеме или чињеницу да срце не добија довољно ваздуха. Самим тим се вода скупља у плућима, а потешкоћа се може појавити док се рецимо купаш веома топлом водом и онда не можеш да дишеш правилно.

Дакле, код кардиолога јер боље је спречити него лечити бетаблокаторима који изазивају депресију.

Е, да, скидаће те тамо лепе девојке највероватније. :per: Јес да мораш крв да даш, али мала цена :per: и обавезно се запери испод мишкице :per: и купи влажне марамице, требаће ти.

EXO (ултразвук) ти сигурно неће радити одмах јер се на то чека поприлично, или на лепе очи преко везе.

Ja nešto ne verujem da je holesterol. Krv sam vadio pre 3,4 godine kada sam tukao 4-8 jaja dnevno i slika je bila u redu i bio sam fizički aktivan, sada pojedem nekad max 3, a najčešće ih uopšte ne jedem. I zar nije dokazano da jaja nisu toliko štetna kao što se mislilo?

Poslednja izmena:
Жуманце садржи веома висок ниво холестерола. Три је пуно.

Једно недељно ти је довољно ако имаш то што кажеш да имаш. Веруј ми на реч, јаја могу да зезну ствари жешће.

Danas do 17:00 nijedan preskok, pojedem puding i nakon desetak minuta par preskoka, onda opet nista tri sata, rekoh ajde da testiram, pojedem jos jednu ciniju pudinga, opet isti slucaj :lol:
Ovo je nesto sa secerom definitivno... Navukao sam se mesec dana konstantno na >50 g laktoze + saharoze nakon treninga i bice da je to glavni razlog, ali sutra ako stignem i krv izvaditi ce sve biti jasno.

By the way, nikad nisam vadio iz vene krv. Jesam iz prsta i to je smesno, cuo sam da venu moze da omasi :O

Па пази ако је мед. сестра идиот може да изгуби иглу па да покушава да вади магнетима. Друга не тако страшна ствар је да вена може да напрсне, тј. мало пукне.

То је шанса мала додуше, али деси се. :mrgreen:

Видиш каква сам ти подршка :mrgreen:

Ал добро, тренирају још у С.Ш. на укућанима и себи, тако да :mrgreen:

Мени је лично нејасно како ниси вадио крв из вене. Јеси ли добио ти позив за војни рок? :think: тако је лабораторија обавезна.

Bio sam sada.
Kaže mi doktorka "ZDRAV SI KAO DREN".
Pritisak 120 - 85, EKG perfektan, čak mi je srce preskočilo 2x i posle nije nijednom dok me je pregledala, niš nije rekla.

Prepisala mi je "Propranolol" i da uzmem četvrtinu ako baš osetim vezanih nekoliko preskoka.
Kod mene nisu vezani preskoci da bi bilo opasno, rekao sam da mi je ranije bilo više preskoka, a da je sada ređe. Kaže da i njoj tako preskače ponekad i da to nije opasno.
Dobre ribe u domu zdravlja, valja ponekad posetiti. Izgleda da sam ih uzbudio, pogotovo ovu plavušu za ekg :D Nije mi dala da skinem majicu, kaže "samo podigni", rekoh sestro opusti se i pokazah svoj pektoralis major i minor, zbunila se odmah, jedva mi namestila one pipke za ekg.

- - - - - - - - - -

Ал добро, тренирају још у С.Ш. на укућанима и себи, тако да :mrgreen:

Мени је лично нејасно како ниси вадио крв из вене. Јеси ли добио ти позив за војни рок? :think: тако је лабораторија обавезна.

Koji vojni rok, 93' sam.
Jepse za ono gore znaš!

Poslednja izmena:
Тачно сам знао да ће да ти рокну пропранолол. Пази ти то име - PROPRANO-LOL! Извисио са пропранололом. :mrgreen: Пази, лек изазива озбиљну депресију. И то баш тако, депресију. Тражи да те пребаце терапију на tritace ако осетиш безвољу. 1/4 ујутру и увече је најбоље попити. Лек фнкционише тако што дозвољава бољи проток крви и више ваздуха. То није антибиотик, то је терапијски лек у смислу да га пијеш превентивно. Смањује притисак и никако немој да га пијеш ако ти је притисак низак. Алкохол никако сат времена пре и након, најбоље сачекати око два сата.

Да, ви сте ослобођени војног. Какав је то осећај? :mrgreen:

Ето, није било игле. Осећам да си пресрећан због тога. :mrgreen: :hahaha: Ја бих тебе послао на боцкање да си дошао код мене :mrgreen: и то би урадио и уринокултуру и крвић.

Тачно сам знао да ће да ти рокну пропранолол. Пази ти то име - PROPRANO-LOL! Извисио са пропранололом. :mrgreen: Пази, лек изазива озбиљну депресију. И то баш тако, депресију. Тражи да те пребаце терапију на tritace ако осетиш безвољу. 1/4 ујутру и увече је најбоље попити. Лек фнкционише тако што дозвољава бољи проток крви и више ваздуха. То није антибиотик, то је терапијски лек у смислу да га пијеш превентивно. Смањује притисак и никако немој да га пијеш ако ти је притисак низак. Алкохол никако сат времена пре и након, најбоље сачекати око два сата.

Да, ви сте ослобођени војног. Какав је то осећај? :mrgreen:

Ето, није било игле. Осећам да си пресрећан због тога. :mrgreen: :hahaha: Ја бих тебе послао на боцкање да си дошао код мене :mrgreen: и то би урадио и уринокултуру и крвић.

Je l' ozbiljno izaziva depresiju? Nije bilo, al' ću ja koji dan da odem privatno da izvadim krv, čisto da vidim je l' i to sve na svom mestu.
Uglavnom taj lek mi je rekla da pijem ako baš osetim da imam dosta aritmija.

- - - - - - - - - -

N3W, sad vec trolujes da bi prepao coveka :P

Banuj ga ljeba ti.

Ма где тролујем :mrgreen: нисам му ја крив ако неће да вади крв :mrgreen:

"Psychiatric depression is associated with beta-blockers, particularly the more lipophilic, nonselective beta-blockers, like propranolol. Well described cases of major depressive episodes after initiation of propranolol therapy, which were dose-dependent and remittent upon drug discontinuation, have been reported"

Друго име за пропранолол је Индерал (чешће у иностранству) и долази у плавим таблетама. Код нас су розикасте таблетице са јасним назнакама пресека за дозу четвртине (10мг по четвртини).

Веровао или не, ја и екипица смо овај лек смо користили када смо радили са снајперима како би се потпуно смирили.

Када идеш код лекара следећи пут, а ја ти то предлажем да урадиш, кажи да осећаш тежину, замор, недостатак ваздуха,дакл снађи се мало да ти закажу ултразвук и виде да ли има нешто код леве коморе срца, врло је могуће да су у питању залисци. Уради то пре него што оду на одмор преко лета јер после нећеш наћи добре специјалисте до септембра-октобра, а онда ћеш да чекаш и до шест месеци за преглед. То да те лекар пусти само на пропранолол и довиђења је ван сваке памети. Барем када се уради ултразвук ћеш јасно знати да није нека тегоба, а и анализу на страну - што да то и не урадиш?

Ако се пронађе нешто, пу пу далеко било, после се иде на коронарографију,успоставља се темељна дјагноза и могућа интервенција. МНОГО ЛАКШЕ ћеш проћи нешто тако док си млад, пре него ли да чекаш па да се неки шум претвори у срањац па да вечито будеш на три различита лека када будеш имао 50 година. :ok:

Ja dok sam bio na ekg-u nisam imao nijedan preskok.

Je l' može negde privatno, brže da se uradi eho srca?

Meni je ovde sve jasno kao dan.
Nisam nikada imao aritmije.
Pojavile su se od kada treniram i najjače su nakon treninga i u toku treninga, vremenom slabe dok ih opet ne pokrenem novim treningom.
Da ne idem nedelju dana u teretanu verujem da bi skroz nestale.
Ne pojavljuje ih se više od 2 u minuti (2 u minuti se mogu desiti samo u toku treninga, ali obično tada su na 3,4 minuta), a inače se ponove na nekoliko sati, eto u subotu i nedelju su bile samo u tri termina za ceo dan, danas je nešto češće jer sam sinoć imao trening kada ih je bilo poprilično i ono najbitnije je da kratko traju. Ako traju manje od sekunde čuo sam da nisu opasne, i ako ih nema više od 6 u minuti. Slično mi je rekla doktorka.

Manjak kondicije je uzrok, jer ja bez kardia ulazim u trening, zagrevam se sa lakšim težinama.
Ubaciću trčanje svaki dan, pa ćemo vidimo. Ako se nastavi onda idem na uz.

Jao, covece, drzi se ti tog snajpera i pusti medicinu njegovom lekaru :) nasao si da se zabavljas tako sto plasis ovog vec preplasenog potencijalnog hipohondra :D

A EHO mozes privatno da uradis na skoro svakom koraku u Bg, uradi neki google search za svoju lokaciju.

Poslednja izmena:
Važi, otiću sutra.

Danas nisam imao nijedan "preskok".
Juče tek par, i ovi što su bili, bili su kraći nego ranije.
2 dana ne idem u teretanu.

Da li sa EKG mogu biti siguran da nije ništa do srca?
Jer stvarno nikada nisam imao te aritmije ako su uopšte aritmije, javile su mi se posle teretane i trajale su oko 10 dana.
Inače od petka uzimam magnezijum.

- - - - - - - - - -

Ja nešto ne verujem da je holesterol. Krv sam vadio pre 3,4 godine kada sam tukao 4-8 jaja dnevno i slika je bila u redu i bio sam fizički aktivan, sada pojedem nekad max 3, a najčešće ih uopšte ne jedem. I zar nije dokazano da jaja nisu toliko štetna kao što se mislilo?

Ultrazvuk srca je mnogo bitan da se ustanovi u kakvom je stanju srce, ali EKG je bitan da se utvrdi da li ima aritmije idr.

Ultrazvuk srca je mnogo bitan da se ustanovi u kakvom je stanju srce, ali EKG je bitan da se utvrdi da li ima aritmije idr.

Ma jade ne lupaj.... Sta ce mu EKG i UZ kada ima citanja Jevandjelja nedeljom u 8h am, pa to regenerise sve obolele pacijente.

Jedna nedelja ujutru u verujem, regenerisace i obe pretkomore i obe komore.

A za godisnji odmor moze da poseti Jerusalim, da sto bi se reklo iz psihijatrije, razvije "Jerusalimski sindrom" da bi otvorio sve cakre, i posle je zbrinut bar 10 godina nece biti nikakvog razboljevanja, jer ce mu se u Jerusalinu obratiti Isus licno preko auditivnih ili optickih halucinacija.

:mrgreen:

Ma jade ne lupaj.... Sta ce mu EKG i UZ kada ima citanja Jevandjelja nedeljom u 8h am, pa to regenerise sve obolele pacijente.

Jedna nedelja ujutru u verujem, regenerisace i obe pretkomore i obe komore.

A za godisnji odmor moze da poseti Jerusalim, da sto bi se reklo iz psihijatrije, razvije "Jerusalimski sindrom" da bi otvorio sve cakre, i posle je zbrinut bar 10 godina nece biti nikakvog razboljevanja, jer ce mu se u Jerusalinu obratiti Isus licno preko auditivnih ili optickih halucinacija.

:mrgreen:

Bru Sli siso izdefinisana,

prvo:
Nemam 50+ godina, nego 23
drugo:
Nisam nikada imao aritmije nego sada i javile su se nakon teretane i kratke su, i retke su.
treće:
Uradio sam EKG koji je perfektan, pritisak takođe.
četvrto:
aritmije definitivno slabe kako prolazi vreme od poslednjeg treninga, sada namerno trčim svaki dan nebi li što više navikao srce i podigao kondiciju.

Jedini problem kod mene je taj što sam bez kardia ulazio u trening zagrevajući se samo lakim šipkama, jer radim masu.
Kao što rekoh trčim od juče, ubacio sam bajs i traku pre teretane i ako ne bude ok do sledeće nedelje radim UZ i analizu krvi.

- - - - - - - - - -

Inače Propranolol ne uzimam, mada sam možda trebao sinoć jer mi je u toku treninga prilično preskakalo dok se nisam skroz zagrejao.

- - - - - - - - - -

Jao, covece, drzi se ti tog snajpera i pusti medicinu njegovom lekaru :) nasao si da se zabavljas tako sto plasis ovog vec preplasenog potencijalnog hipohondra :D

A EHO mozes privatno da uradis na skoro svakom koraku u Bg, uradi neki google search za svoju lokaciju.

Rec ti meni je l' ovaj propranolol zajeban ili ne?
Ja nemam pojma ništa o medicini i ne zajebavajte se. Namerno ne uzimam propranolol zbog ovvog što je napisao N3W, a mogao sam sinoć.

Poslednja izmena:
Rec ti meni je l' ovaj propranolol zajeban ili ne?
Ja nemam pojma ništa o medicini i ne zajebavajte se. Namerno ne uzimam propranolol zbog ovvog što je napisao N3W, a mogao sam sinoć.

Ja dajem glavu ako ti se nesto desi od cetvrt propranolola uzetog povremeno po potrebi.
I jesi li siguran da pravis razliku izmedju osecaja lupanja srca i osecaja preskakanja srca?

Ja dajem glavu ako ti se nesto desi od cetvrt propranolola uzetog povremeno po potrebi.
I jesi li siguran da pravis razliku izmedju osecaja lupanja srca i osecaja preskakanja srca?

Pa vidi ovo više izgleda kao jedan "lupanj" nego kao preskok, ali pre tog jačeg lupnja kao da malo zastane i osetim neki čudan osećaj koji nije bol.
Ponekad se utripujem kao da želudac kucne u tom trenutku, a ne srce. Govorim dakle o milisekundama.

Poslednja izmena:
Da još jednom ponovim, dok mi je slušala onim đokicom srce i pluća, 2x mi je srce preskočilo i nije primetila ništa, kako je to moguće? Takođe cini mi se da sam jedan mali "preskok" imao (ali nisam siguran) dok sam bio na ekg i sve je ok, lično sam gledao ekg gde je sve:

/\__/\__/\__/\__/\ dakle u savrsenoj razmeri izmedju pulsa, bez duzeg spustanja pulsa nego idealnim.
Ima ona neka prva linija koja je sva ko da je nemo skrabao papir :D druga i treca su ovakve: /\__/\__/\__/\__/\

inace cesto podrigujem i slabo mi zeludac vari hranu...

Back