Srce mi preskače posle teretane?

Dobro je da ti cuka nije riknula. Vreme kada treniras nije toliko bitno koliko je bitno da ne unosis hranu i pice dok se organizam ne odmori. I smanji kolicinu cokoladnog mleka jer u sustini unosis secer sto dize organizam. Ili ga zameni vodom, posto u hidratiaciji organizma ona je nezamenljiva i jedina je hrana/pice koje se ne vari tako da ne opterecuje organizam dodatno, mozes eventualno elektrolite da dodas.

Posle treninga je najvaznije da se organizam odmori i oporavi. Mozda ne bi bilo lose da preskocis veceru i da jedes tek ujutro.

Meni cela ova prica lici na to kao da si se ujutro probudio i doneo odluku da treniras. Ja sam sportista 20 godina, pa kada imam pauze u treniranju postepeno navikakav organizam na napor, a o situaciji kakvu ti imas da ne govorim. Nego svi bi neko magicno resenje.

Regina, a kojim se to sportom bavis 20 godina? Pretpostavljam maraton, jer po tvom opisanom savetu naslucujem da oni mogu davati takve savete.

Ne znam, meni to zvuci kao strah starih baka i nasih roditelja osamdesetih i devedesetih - "Nemoj da pijes vodu posle trcanja i igranja, ne valja", pa onda uporedjuju telo, zivo meso sa gvozdjem koje se kuje i sta bi bilo da se na njega baci voda. Mislim, telo nije gvozdje. Niti je telo posle fizicke aktivnosti uzareno gvozdje na koje se doda H20. Gvozdje nece dehidrirati, ljudsko telo hoce i posle treninga najverovatnije i jeste malo.

A i to - "Nemoj nista da jedes posle treninga da se odmori telo, jedi tek ujutru" je uzasno los savet.

Naravno, ne treba jesti kao sivonja juk food i da se prenatrpa, ali mora da jede i pije. Od cega da mu se odmori i oporavi telo? Sta da pomogne u tome? Kako da se oporavi kada istrosi glikogen iz misica i jetre, secer u krvi padne, misicna vlakna su sve ispokidana od treninga, teeeelo vapi za nutricijama, u prvom redu za glukozom i aminokiselinama kako bi "zakrpilo" pokidana misicna vlakna, podiglo glikogen, stvorilo adenozin 3 fosfat opet kako bi misici sto pre imali "gorivo za rad i snagu" - npr da se vratis kuci peske a ne da se vuces kao prebijena macka itd.

Dakle, to sto popije cokoladno mleko posle treninga je smesno. Nije cak ni adekvatno jer sadrzi laktozu i protein iz mleka koji se bas ne vare tako lako i ne ulaze u krv brzo. To bolje da popije pred spavanje jer se duze vari.

E zato se posle treninga preporucuje whey, protein surutke SA VODOM a nikako mlekom. Sa mlekom se pije pred spavanje npr da se ne bi prejedali kasno uvece i nocu, jer ce se duuuze variti i tako postepeno otpustati cele noci aminokiseline telo.

Whey protein + voda + dextroza je idealno za odmah posle treninga. Dizanje secera u krvi, manipulacija insulina da "otvori anabolne prozore u telu" i da sto pre unese sve hranljive materije u razorena misicna tkiva - znaci aminokiseline koje se naprave razgradjivanjem proteina surutke (whey-a) .

Jeste skupo ali je najbolje ovo, i bioloski gledano najucinkovitije, najjace i najzdravije za gastro-trakt ceo.

Ja npr kada to popijem, dok dodjem do kuce opet sam gladan kao vuk. I onda tamo opet jedem. Pa jedem opet i pred spavanje.
I nikada sa srcem nisam imao problema, kao ni bilo kod od mojih prijatelja.

Sta vise 50 puta smo zdraviji od prosecnih ljudi koji jedu junk food, sve i svasta, odu u grad ispijaju alkohole, a onda pregledne pa nocu kada podju kuci u 2, 3am kupe junk food pljesku pa roknu to na zeludac i koka kolu.

Wrong turn, ako pogledamo danasnju omladinu se super hrani. Ok, to i ne znaci da necu sada da ga iskritikujem za neke detalje npr previse jedenja svinje i izostanak kardio treninga i sl.

Dakle WrongTurn, ne ides kasno u teretanu, mnogo ljudi i ja idemo i do 22h, moj jedan prijatelj ide i od 11-01am u teretanu pa mu nista ne fali. Naravno ovo nije preporucljivo svima, niti ce svakom odgovarati, ali ono, poenta je , ne strecaj se previse nepotrebno jer ides uvece na trening, a nekom je to nezamislivo jer navikao da ide u 8am ili u 5pm.

Poslednja izmena:
Odlican savet Regine. Poslusaj je.

Ja bih dodao i da pogledas na EKGu kakav ce ti biti Q vrh. Ako nesto nije u redu, napomeni sestri i lekaru da ti urade EKG pod udisajem i zadrzavanjem daha - onda bi trebalo da je ok, i tada ce govoriti valjda da imas prekomernu tezinu za svoje telo i da bi trebalo smrsati, tj smanjiti nivo sala.

- - - - - - - - - -

Upravo to i ja mislim da je + kombinacija nezdrave ishrane sa puno svinjetine, izbegavanja kardiovaskularnih treninga, dizanja prevelikih tezina neproporcijalno njegovoj pravoj snazi i odmoru tela i nepravilnom i nefunkcionalnom zagrevanju i postepenom dizanju srcanog ritma pred jaku seriju dizanja.

Teško da je to od hrane, meni je brz metabolizam i imam samo 23 godine da bi tu hrana bila neki faktor, pritom nisam debeo, nego imam 78 kg na 190cm i ne jedem svinjetinu toliko.
Najverovatnije je šok, jer sam odjednom ušao u jak trening.
Čudi me što me nije odmah prvih dana strefilo, nego tek nakon mesec dana treninga kada sam već u nekoj formi da se ne zadišem pri većem broju ponavljanja.
Nisam ja baš baba što se tiče vežbi, npr bez problema sam radio 8 širokih pravilnih zgibova kada sam tek došao u teretanu posle 2 godine pauze, sada radim 12-14 max.

Ja ipak mislim da je vrlo mogice da je na nervnoj bazi i da se radi o nekoj vrsti anksioznosti (makar anksioznosti u nastajanju) , jer on cim je izasao da trckara uz stepenice on je izasao sa razmisljanjem "idem da vidim da li ce srce da mi preskace" a to je tipicno razmisljanje za anksiozne osobe koje stalno sebe osluskuju, skeniraju , iscekuju simptome da se pojave i sebi nabijaju tenziju zbog cega se simptomi obicno i jave.

A da ne govorimo o tome sto svako malo otvara novu temu na istu foru. Wrong, ja bih na tvom mestu otisao da vidim sta ce da mi kaze shrink

Kako misliš na istu foru?

otiću, ako ne prestane do sl nedelje. Do tad ću izbaciti teretanu.
Ima EKG u lokalnom domu zdravlja, tako da možda već tu rešim stvar. Mada iskreno ne verujem da će videti išta na ekg jer mi preskakanje nije na određeni interval, možda ću morati da nosim hotler(ako se tako zove onaj prenosivi ekg).
Danas mi je oko 13:00, 15:00, 19:00(pre teretane) i posle teretane negde oko 20:30 i od tada do sad nije preskočilo.

Ono što je meni najbitnije je što imam snage i što ne osećam umor.

Opet sam danas namerno popio 500ml čokoladnog mleka posle teretane i to uvek pijem vrlo brzo jer mi je bus u 21:00, a u gym završim 20:40, dok se obučem, popijem mleko, šoram, već je 20:50 i moram trčati do stanice, dakle kada sam popio mleko želudac i dijafragma su se popeli visoko i preskakanje je bilo učestalije, na oko 2 min nekih pola sata i onda se sve vratilo u normalu kako je i sada.

Šta ide posle ekg-a, šta rade? Će mi vade krv iz venu? Samo to nemoi

- - - - - - - - - -

Ja ipak mislim da je vrlo mogice da je na nervnoj bazi i da se radi o nekoj vrsti anksioznosti (makar anksioznosti u nastajanju) , jer on cim je izasao da trckara uz stepenice on je izasao sa razmisljanjem "idem da vidim da li ce srce da mi preskace" a to je tipicno razmisljanje za anksiozne osobe koje stalno sebe osluskuju, skeniraju , iscekuju simptome da se pojave i sebi nabijaju tenziju zbog cega se simptomi obicno i jave.

Otkad sam krenuo u teretanu i aktivirao malo život, straha, treme, depresije skoro da nemam.
Do duše, jes' me je dotuklo što mi je nesuđena ljubav trudna, ali ne verujem da je to uticalo...
Samopuzdanje mi je prilično visoko i bojim se da ne pređe u kurčenje :D U ponedeljak sam izbacio 90kg na benchu bitches...

Poslednja izmena:
Ako EKG nesto pokaze radi se ultra zvuk, test opterecenja i nosices holter 24 sata neprestano.

Meni samo nije jasno to "namerno". Zezas se sa vrlo bitnim organom. Mada tvoj zivot, tvoja stvar. Popij i litar odmah posle streninga i trci na autobus.

Namerno, jer čisto da vidim kako mi telo reaguje nakon unosa. Jer tako uvek unosim, od sada neću ni uzimati čok. mleko jer se sporo vari očigledno.
Uzimao sam ga kao zamenu za whey+dex, 500ml čok mleka ima 15g proteina (whey+kazein), 50g šećera (laktoza + možda saharoza ili šta bude u čokoladi).
Kažu da se protein iz čok mleka brže sprovodi u krv za razliku od običnog, mada nešto ne verujem u tu tvrdnju jer je tu kazein i dalje koji je spori protein, kao i laktoza, najsporija vrsta šećera.

Poslednja izmena:
Ja mislim da smo mi na sistematskom radili i EKG kacam bio klinac, od poslednjeg sistematskog iz srednje je prošlo jedno 6,7 godina, kao i ranije u osnovnoj svake godine. I nikada mi nije ništa nađeno, nikada nisam imao aritmije i očigledno je da je promena ritma rada ili ishrane odjednom uticala na rad srca, možda mu samo treba vremena da se uigra u novi ritam.

Negooo,
aj vi mene motivišite da odem kod lekara...

Šta je najgore što mi može naći na osnovu toga da nikada ranije nisam imao nikakvu promenu rada srca, da imam 23 godine, da imam samo 78kg na 190cm?
Ako je to nešto od čega mogu da živim normalno, onda ću otići preksutra. Sutra ne mogu, idem u bg.

Negooo,

Šta je najgore što mi može naći na osnovu toga da nikada ranije nisam imao nikakvu promenu rada srca, da imam 23 godine, da imam samo 78kg na 190cm?
Ako je to nešto od čega mogu da živim normalno, onda ću otići preksutra. Sutra ne mogu, idem u bg.

Mozda stvarno nije nista i to ti se desava jer je organizam naglo promenio ritma na koji nije navikao, a mozda ti srce tako reaguje jer jeste nesto. Ne znas dok ne proveris. Imala sam i ja svojevremeno aritmiju, i preskocilo je koji put, desi mi se i sada, pa sam i dalje sportski aktivna, ali pazim sta radim i pazim na intenzitet treninga i uvek ostavim dovoljno vremena organizmu da se odmori i regenerise.

Mozda stvarno nije nista i to ti se desava jer je organizam naglo promenio ritma na koji nije navikao, a mozda ti srce tako reaguje jer jeste nesto. Ne znas dok ne proveris. Imala sam i ja svojevremeno aritmiju, i preskocilo je koji put, desi mi se i sada, pa sam i dalje sportski aktivna, ali pazim sta radim i pazim na intenzitet treninga i uvek ostavim dovoljno vremena organizmu da se odmori i regenerise.

Sad stvarno imam trip da je u pitanju brzo pojedena hrana.
Jutros se probudio i do 12h ništa, opet sam žurio na bus, doručkujem pojedem 1 jaje, 2 viršle, belo meso i na kraju ovsene sa jogurtom naglavačke, izađem, posle par min, krene da preskače i želudac je jako visoko i podriguje mi se, tu je dosta preskoka bilo dok se nije svarilo.
Verovatno ću sutra tu do doma zdravlja čisto da vidim, zanima me.

Negooo,

.

:roll:

Do you wanna be live tomorrow ? El dosta?

Er zelis da vidis kako je to kada ti oko tridesete pocinje sedeti kosa? El dovoljno?

Cek da procitam jos nesto iz neke knjige motivacionih govornika lajfkouca, hm evo ga:

er oces da docekas da vidis jos jedan izlazak sunca i dolazak jos jednog leta, te lepog letovanja negde?

aj vi mene motivišite da odem kod lekara..
...... :dash:

Pa sta si bre ti, vozac formule 1 pa ti treba motivacija u vidu milion evra, zgodne plavuse za sex posle i bele cokolade sa sampanjcem iz Francuske, ili si neki MMA borac, bokser koji treba da pobedi Mejvedera, pa da te mptivisu Ali i Tajson zajedno svim svojim mocima da uspes to?

Je l si to ili si bolesnik (bilo stvarno fizicki ili psihicki) ? Kakva crna motivacija.

Jedino ako si u veoma teskoj klinickoj depresiji i ne mozes da ustanes iz kreveta, ili imas najvisi stepen socijalne i agorafobije pa ne smes da predjes kucni prag?

Zapamti, zabole bilo kog za tebe. Tvoj zivot tvoja stvar, cekaj ti motivisanje da bi otisao kod lekara i skracuj sebi vek trajanja, koji ce ionako, kao i vecini ljudi u drugoj polovini zivota da bude nikakav jer cemo se svi vuci kod lekara kao i svaki penzioner za 101 stvar.

:roll:

Do you wanna be live tomorrow ? El dosta?

Er zelis da vidis kako je to kada ti oko tridesete pocinje sedeti kosa? El dovoljno?

Cek da procitam jos nesto iz neke knjige motivacionih govornika lajfkouca, hm evo ga:

er oces da docekas da vidis jos jedan izlazak sunca i dolazak jos jednog leta, te lepog letovanja negde?

aj vi mene motivišite da odem kod lekara..
...... :dash:

Pa sta si bre ti, vozac formule 1 pa ti treba motivacija u vidu milion evra, zgodne plavuse za sex posle i bele cokolade sa sampanjcem iz Francuske, ili si neki MMA borac, bokser koji treba da pobedi Mejvedera, pa da te mptivisu Ali i Tajson zajedno svim svojim mocima da uspes to?

Je l si to ili si bolesnik (bilo stvarno fizicki ili psihicki) ? Kakva crna motivacija.

Jedino ako si u veoma teskoj klinickoj depresiji i ne mozes da ustanes iz kreveta, ili imas najvisi stepen socijalne i agorafobije pa ne smes da predjes kucni prag?

Zapamti, zabole bilo kog za tebe. Tvoj zivot tvoja stvar, cekaj ti motivisanje da bi otisao kod lekara i skracuj sebi vek trajanja, koji ce ionako, kao i vecini ljudi u drugoj polovini zivota da bude nikakav jer cemo se svi vuci kod lekara kao i svaki penzioner za 101 stvar.

Sad si me demotivisao :D
Otiću šjutra ako stignem pozz

Nikada mi srce nije preskakalo, imam 23 godine.

Krenuo sam u teretanu pre mesec dana, i od prošle nedelje imam na nekih minut od prilike (nije fiksno, nekada normalno 3 minuta, nekada veže 3 preskoka odmah).
Mislim da sam tada radio mrtvo dizanje, malo sam veću kilažu dizao i odmah sam osetio da je počelo da preskače i evo traje sve do danas.

Trebam li da se zabrinem i odem kod lekara ?

Pre teretane sam bio totalno neaktivan i ležao godinu dana kući programirajući neke aplikacije, i sada sam se možda malo preforsirao.
Idem 3 x nedeljno u teretanu.

Ako srce preskace posle teretane ,za*ebi teratanu i setaj kroz sumu lepo disi ako mislis da pozivis duuugo i srecno.. Telo opominje pa neko cuje a neko ne.

NEMOJ SE ZEZATI

Šalim se, nisam mogao juče jer mi je lekar druga smena, a imao sam obaveze.
Smirilo se dosta preskakanje, sve je ređe, i kada preskoči, kao da je manji korak preskoka. Ako uopšte srce preskače.

Ako EKG bude ok, je li moram raditi i UZ srca ? Jer u lokalnom domu zdravlja imaju ekg, ali verovatno nemaju ultra zvuk pa bi šibnuli u Obrenovac, a možda i Bg jer je Obrenovac prilično osakaćen posle poplava, mada su dobili dosta nekih donacija.

Poslednja izmena:
Da napomenem da pre preskoka osetim neki čudan osećaj, kao prazninu i onda srce jače kucne i da to ne osećam kada se krećem nego samo kada sedim.

То је у реду, то се зове палпитација и дешава се због повишеног холестерола.

Прво ћеш да тоталноизбациш жуманце, чипс и мајонез из исхране, заједно са свим врстама црвеног меса (усољено, суви врат, сланиница сува и слично). Ако ти то помогне, онда знаш да је до високог холестерола у крви.

Друго, уместо теретане крени у дуге шетње или вожњу бицикле. Ем је бесплатно, ем здравије за организам јер не мораш да пратиш никакве дијете.

Када прође шест месеци минимум и када стекнеш комдицију, онда крени у теретану.

И, наравно,последња ствар је да идеш код кардиолога. Прво ће да те прегледа, одрадиће ти анализу и заказаће ти преглед ЕКГ и лабораторију. Затим идеш на контролу и добићеш анализу тога шта би требало даље да радиш.

Палпитација може бити и до стреса, али мени се чини да су ипак јаја и теретана јер сам то видео мали милион пута. Вечина палпитација срчаног мишића су безопасне, али могу бити везане за дисајне проблеме или чињеницу да срце не добија довољно ваздуха. Самим тим се вода скупља у плућима, а потешкоћа се може појавити док се рецимо купаш веома топлом водом и онда не можеш да дишеш правилно.

Дакле, код кардиолога јер боље је спречити него лечити бетаблокаторима који изазивају депресију.

Е, да, скидаће те тамо лепе девојке највероватније. :per: Јес да мораш крв да даш, али мала цена :per: и обавезно се запери испод мишкице :per: и купи влажне марамице, требаће ти.

EXO (ултразвук) ти сигурно неће радити одмах јер се на то чека поприлично, или на лепе очи преко везе.

Poslednja izmena:

Back