bRu zLi
Poznat
- Poruka
- 9.401
Dobro je da ti cuka nije riknula. Vreme kada treniras nije toliko bitno koliko je bitno da ne unosis hranu i pice dok se organizam ne odmori. I smanji kolicinu cokoladnog mleka jer u sustini unosis secer sto dize organizam. Ili ga zameni vodom, posto u hidratiaciji organizma ona je nezamenljiva i jedina je hrana/pice koje se ne vari tako da ne opterecuje organizam dodatno, mozes eventualno elektrolite da dodas.
Posle treninga je najvaznije da se organizam odmori i oporavi. Mozda ne bi bilo lose da preskocis veceru i da jedes tek ujutro.
Meni cela ova prica lici na to kao da si se ujutro probudio i doneo odluku da treniras. Ja sam sportista 20 godina, pa kada imam pauze u treniranju postepeno navikakav organizam na napor, a o situaciji kakvu ti imas da ne govorim. Nego svi bi neko magicno resenje.
Regina, a kojim se to sportom bavis 20 godina? Pretpostavljam maraton, jer po tvom opisanom savetu naslucujem da oni mogu davati takve savete.
Ne znam, meni to zvuci kao strah starih baka i nasih roditelja osamdesetih i devedesetih - "Nemoj da pijes vodu posle trcanja i igranja, ne valja", pa onda uporedjuju telo, zivo meso sa gvozdjem koje se kuje i sta bi bilo da se na njega baci voda. Mislim, telo nije gvozdje. Niti je telo posle fizicke aktivnosti uzareno gvozdje na koje se doda H20. Gvozdje nece dehidrirati, ljudsko telo hoce i posle treninga najverovatnije i jeste malo.
A i to - "Nemoj nista da jedes posle treninga da se odmori telo, jedi tek ujutru" je uzasno los savet.
Naravno, ne treba jesti kao sivonja juk food i da se prenatrpa, ali mora da jede i pije. Od cega da mu se odmori i oporavi telo? Sta da pomogne u tome? Kako da se oporavi kada istrosi glikogen iz misica i jetre, secer u krvi padne, misicna vlakna su sve ispokidana od treninga, teeeelo vapi za nutricijama, u prvom redu za glukozom i aminokiselinama kako bi "zakrpilo" pokidana misicna vlakna, podiglo glikogen, stvorilo adenozin 3 fosfat opet kako bi misici sto pre imali "gorivo za rad i snagu" - npr da se vratis kuci peske a ne da se vuces kao prebijena macka itd.
Dakle, to sto popije cokoladno mleko posle treninga je smesno. Nije cak ni adekvatno jer sadrzi laktozu i protein iz mleka koji se bas ne vare tako lako i ne ulaze u krv brzo. To bolje da popije pred spavanje jer se duze vari.
E zato se posle treninga preporucuje whey, protein surutke SA VODOM a nikako mlekom. Sa mlekom se pije pred spavanje npr da se ne bi prejedali kasno uvece i nocu, jer ce se duuuze variti i tako postepeno otpustati cele noci aminokiseline telo.
Whey protein + voda + dextroza je idealno za odmah posle treninga. Dizanje secera u krvi, manipulacija insulina da "otvori anabolne prozore u telu" i da sto pre unese sve hranljive materije u razorena misicna tkiva - znaci aminokiseline koje se naprave razgradjivanjem proteina surutke (whey-a) .
Jeste skupo ali je najbolje ovo, i bioloski gledano najucinkovitije, najjace i najzdravije za gastro-trakt ceo.
Ja npr kada to popijem, dok dodjem do kuce opet sam gladan kao vuk. I onda tamo opet jedem. Pa jedem opet i pred spavanje.
I nikada sa srcem nisam imao problema, kao ni bilo kod od mojih prijatelja.
Sta vise 50 puta smo zdraviji od prosecnih ljudi koji jedu junk food, sve i svasta, odu u grad ispijaju alkohole, a onda pregledne pa nocu kada podju kuci u 2, 3am kupe junk food pljesku pa roknu to na zeludac i koka kolu.
Wrong turn, ako pogledamo danasnju omladinu se super hrani. Ok, to i ne znaci da necu sada da ga iskritikujem za neke detalje npr previse jedenja svinje i izostanak kardio treninga i sl.
Dakle WrongTurn, ne ides kasno u teretanu, mnogo ljudi i ja idemo i do 22h, moj jedan prijatelj ide i od 11-01am u teretanu pa mu nista ne fali. Naravno ovo nije preporucljivo svima, niti ce svakom odgovarati, ali ono, poenta je , ne strecaj se previse nepotrebno jer ides uvece na trening, a nekom je to nezamislivo jer navikao da ide u 8am ili u 5pm.
Poslednja izmena: