1. U to vreme većina Srba su bili još uvek pagani.
2. Pa, u to vreme je Rim bio daleko, a Vizantija sused i neprijatelj.
Мислим да у то време (12. и 13. век) више није било Срба пагана. Можда само неки јачи остаци по тешко приступачним селима, Срби се масовно крсте још вековима раније (9. век).
Управо зато што је Рим био далеко, био је савезник. Као и данас што се тако доживљавају Руси, а нико у Србији није осетио руску чизму. Они који јесу, кажу да су немашка и америчка мачји кашаљ наспрам ње.
1. Србин паписта - НЕ ПОСТОЈИ. У папизму се губи идентитет, као и у свакој колективистичкој јереси. Личност и припадност постоје само у Православљу.
Ја сам "паписта". Римокатолик сам.
Србин сам по националности. Оба родитеља су ми Срби, сви преци и сви рођаци су ми Срби.
На пописима и при попуњавању докумената се изјашњавам као Србин. То сам по народности, ја другу народност немам.
По чему ја нисам Србин?
Гомилу контрадикција износиш (кажеш не постоји код Срба краљ (привилегија паписта), а та титула се преносила са главе на главу СРБСКУ???? до цара Душана). Подмећеш папизам, којег нигде нема и против кога се најкрвавије ратује?
Не би Срби џаба добили аутокефалност и архиепископију да иза ње није стајао НЕКИ ЦАР!
Било је царева Србских и пре Душана, отуда аутокефалност и ПРВА НАЦИОНАЛНА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НА СВЕТУ!
Гледај, нису контрадикције, него се ради о основним стварима, буквару историје.
У византијско-правосланим титулама не постоји титула краља и краљевске круне. У оно време, владарска достојанства су давали црквени поглавари, као симбол божјег благослова и божјег венца, јер се тумачило да је свака власт од Бога.
Ако мало боље погледаш, у средњем веку нема другог православног народа осим Срба који је имао краљевину. А и ту круну су Срби добили од папе.
Не пише се Србски, него српски, а ноторна је глупост да је било "српских царева" пре цара Душана, или да је Пећка архиепископија била "национална црква", а камоли "прва". Бугарска патријаршија је старија од пећке, а пећка није била национална црква, него државна. Надробио си толику количину глупости и нетачности да ми није уопште чудно како си уопште и завршио у тој секти у којој си.