Srbija podstice katolicenje Srba!

Мислим да у то време (12. и 13. век) више није било Срба пагана. Можда само неки јачи остаци по тешко приступачним селима, Срби се масовно крсте још вековима раније (9. век).
Sloveni su (što smatram pozitivnom osobinom po ovom pitanju) pružali jak otpor prodoru hrišćanstva, tako da ti tvoji podaci nisu baš najtačniji.

Управо зато што је Рим био далеко, био је савезник. Као и данас што се тако доживљавају Руси, а нико у Србији није осетио руску чизму. Они који јесу, кажу да су немашка и америчка мачји кашаљ наспрам ње.
U tom momentu Vizantija je bila neprijatelj. Rim nije bio direktan saveznik, ali kao neprijatelj neprijateljske Vizantije bio je neka vrsta dalekog i ne baš mnogo korisnog saveznika.
Rusija je danas mnogo bliži saveznik.

Ја сам "паписта". Римокатолик сам.

Србин сам по националности. Оба родитеља су ми Срби, сви преци и сви рођаци су ми Срби.

На пописима и при попуњавању докумената се изјашњавам као Србин. То сам по народности, ја другу народност немам.

По чему ја нисам Србин?

.

Ok ,poštujem!!
A reci ima li i Hrvata pravoslavaca?
Navedi mi barem jedan primer novijeg datuma.
Mislim da je to i tema ove diskusije.

Sloveni su (što smatram pozitivnom osobinom po ovom pitanju) pružali jak otpor prodoru hrišćanstva, tako da ti tvoji podaci nisu baš najtačniji.

U tom momentu Vizantija je bila neprijatelj. Rim nije bio direktan saveznik, ali kao neprijatelj neprijateljske Vizantije bio je neka vrsta dalekog i ne baš mnogo korisnog saveznika.
Rusija je danas mnogo bliži saveznik.

Srbi su tražili dozvolu Bizantskog cara za naseljavanje tih krajeva u koje su doselili.

Šta misliš, koji uslov je car postavio da im da dozvolu?

O kakvom otporu govoriš?

Srbi su tražili dozvolu Bizantskog cara za naseljavanje tih krajeva u koje su doselili.
Srbi su tražili dozvolu vizantijskog cara za naseljavanje krajeva koje su već naselili?

Šta misliš, koji uslov je car postavio da im da dozvolu?
Molim te, reci mi. I dopuni to sa objašnjenjem kakve to veze ima sa temom. Hvala.

O kakvom otporu govoriš?
O otporu običnog naroda koji je još dosta dugo zadržao svoja paganska verovanja.

Не знам да ли их има.
Nema,a bilo ih je toliko.
Pa gde su nestali.??

"
Ideja o HPC [uredi]
Često se u radovima krivo prikazuje da je ideja o Hrvatskoj pravoslavnoj Crkvi nastala u doba Nezavisne Države Hrvatske.

Ideja je nastala još u drugoj polovici 19. stoljeća, jer je u to doba bilo mnoštvo pravoslavnih Hrvata, a i među hrvatskim uglednicima je bilo mnoštvo pravoslavnih Hrvata ili osoba kojima je jedan ili oba roditelja bio pravoslavni Hrvat.

Primjeri su za to Ante Starčević (mati je bila pravoslavna), "otac hrvatske nacije", čelnik pravaškog pokreta; August Harambašić, hrv. književnik, pravaš; Stjepan Miletić, prvi intendant HNK-a, pravaš; Nikola Kokotović,[1] novinar, pripadnik Čiste stranke prava, borac protiv velikosrpstva i izjednačavanja pravoslavlja sa srpstvom, Dimitrije Demetar, hrv. književnik i kazališni djelatnik; Petar Preradović, hrv. pjesnik, Milan Ogrizović, hrv. književnik, pravaš i Danilo Medić, hrv. pjesnik, pravaš. U to vrijeme su se rodili i kasniji poznati hrv. uglednici u 1. pol. 20. st.: hrv. generali Svetozar Borojević, Fedor Dragojlov, Đuro Grujić, Georg Dragičević, Milan Emil Uzelac i drugi."

http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_pravoslavna_Crkva

A možda je cilj ipak ovo:
http://www.standard.rs/-cvijanovi-v...pravoslavna-crkva-je-nastavak-ienja-srba.html

Poslednja izmena:
Srbi su i danas prisutni u Hrvatskoj i fizički i politički.

Imaju zastupnike svoje nacionalne manjine u Saboru, ima dosta saborskih zasupnika kao predstavnika stranaka, Srpkinja vrši dužnost Premijera Hrvatske,...

Krstarica bi morala otvoriti posebni pdf za tvoje teme, jer ovo što ti prosipaš nema veze ni sa čime.

Jeste Jaca Srpkinja ali se krstila(skoro) u RKC i samim tim odrekla se svog nacionalnog bića,a uz to nosi prezime svoge bivšeg supruga(a ne devojačko Voisavljević...)_sve tijo po ladu,da je ne poznadu.....

nema toga, al ima srba ateista u nas koliko oćeš, tako da im nije problem pri sklapanju braka sa hrvatima katolicima primit kršćanstvo

gde postavi teslu na avatar?

ja sam ateista, sprkinja i NIKADA NISAM I NE BIH PRIMILA KATOLIČKU VERU.
a još uvek jesam udata za katolika. hrišćanstvo i katoličanstvo nije isto. da mi baš nešto udari u mali mozak i naprasno, iz INTERESA, rešim da postanem vernik, ipak, NIKADA, ne bih postala Katolik - iako mi je rođenu majku, po mojoj volji sahranio - katolički sveštenik.

ti misli

Jeste Jaca Srpkinja ali se krstila(skoro) u RKC i samim tim odrekla se svog nacionalnog bića,a uz to nosi prezime svoge bivšeg supruga(a ne devojačko Voisavljević...)_sve tijo po ladu,da je ne poznadu.....

Vjera i nacija nisu isto.
Promjenom vjere nacija se ne mijenja.

Djevojačko prezime nije Voisavljević,nego Vlaisavljević, a ime Suzana.

pripadnost, ili ne, nekoj veri je ono što svakog čoveka, baš kao i pripadnost naciji, baš kao i dnk------- za----------------- dok ga ima--------------- obeležava.

to ne možeš da menjaš tek tako... po volji, a da pri tome, ostataneš čovek.
kada menjaš. uglavnom odlučuješ da iz iz ljudskog roda pređeš u red neživih bića - krpa.

ogromna. suštinska.

katolici i pravoslavci na potpuno drugačiji način doživljavaju veru. to ti kažem ja ateista.

Čini ti se.

A sve radi propagande.

Pravi vjernici vjeru u Krista ne mogu doživljavati različito.

A oni koji su "vjernici" radi pomodarstva ili vlastite koristi prave razliku.

Što bi reko jedan moj prijatelj, Semberac, Krst je Krst, bez obzira bio on katolički ili pravoslavni. :)

pripadnost, ili ne, nekoj veri je ono što svakog čoveka, baš kao i pripadnost naciji, baš kao i dnk------- za----------------- dok ga ima--------------- obeležava.

to ne možeš da menjaš tek tako... po volji, a da pri tome, ostataneš čovek.
kada menjaš. uglavnom odlučuješ da iz iz ljudskog roda pređeš u red neživih bića - krpa.

Znači, najbolje je biti ateista i ostati neobilježen !? :per:

Čini ti se.

A sve radi propagande.

Pravi vjernici vjeru u Krista ne mogu doživljavati različito.

A oni koji su "vjernici" radi pomodarstva ili vlastite koristi prave razliku.

Što bi reko jedan moj prijatelj, Semberac, Krst je Krst, bez obzira bio on katolički ili pravoslavni. :)

Ateista deklarisani, a razumile se u stvari vjere!
Djura hrvacke obavjestajne sluzbe!:per::per:

Prezime>:nije šija nego vrat:whistling:
Za promenu vere:izvrši anketu po Zapadnoj Hercegovini,Dalmaciji gde je bilo promene vere za džak kukuruznog brašna,pa proveri otkuda kod nekih porodica sećanje na krsnu slavu i srpska prezimena(MIlošević,Jovanović,Popović,Jović....)a oni zaklete ustraše i Htvatine..:rtfm: ako vera ne utiče na formiranje nacije..:dontunderstand:

Back