СРБИЈА - од сарматске до словенске...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slovenska kultura je najveci moguci obrazac ponasanja ili stvaranja (jezika, muzike, leksike, folkora) koji u sebi obuhvata i karakterise sve slovenske narode. (moj stav o ovoj temi)

Da dodam jos i da kada kazem "najveci moguci obrazac" mislim na najveci zajednicki sadrzalac jer su se kulture svih slovenskih naroda jednim delom razvijale i pod uticajem zavojevaca ili drugih, jacih kulturnih uticaja. Ipak, slovenska kultura je nesto sto prozima sve te kulture! Naivno i glupo bi bilo nabrajati stvari i tako banalizovati. Onom kome to nije jasno preporucujem da putuje po slovenskim zemljama i upoznaje tamosnje ljude i tamosnju kulturu!

SerbiaUnited:
sta?
nisi cuo za rusku, srpsku, cesku kulturu i umetnost. hm.
nesto nije u redu sa deckom koji nije cuo..... :) :) :)

a u drugom kontekstu rec kultura oznacava ponasanje

jedno je tvoje cigansko, licemersko i cinicno ponasanje u svakom postu.
ali ima na ovom topic-u ljudi koji su PRIZEMLJENI.
sa takvima moze da se razgovara, sa tobom veoma tesko....

a lepo te je pito,
ko i ja shto sam...
:roll:

nema veze...

Wilkołak:
Slovenska kultura je najveci moguci obrazac ponasanja ili stvaranja (jezika, muzike, leksike, folkora) koji u sebi obuhvata i karakterise sve slovenske narode. (moj stav o ovoj temi)

Da dodam jos i da kada kazem "najveci moguci obrazac" mislim na najveci zajednicki sadrzalac jer su se kulture svih slovenskih naroda jednim delom razvijale i pod uticajem zavojevaca ili drugih, jacih kulturnih uticaja. Ipak, slovenska kultura je nesto sto prozima sve te kulture! Naivno i glupo bi bilo nabrajati stvari i tako banalizovati. Onom kome to nije jasno preporucujem da putuje po slovenskim zemljama i upoznaje tamosnje ljude i tamosnju kulturu!

a to je...

shta to prozima sve slovenske, a karakteristichno je samo za njih, ili je karakteristichno za sve slovene?
ja pokushavam da se setim... al ne ide.

crow:

Kada mi socioloski definises opsti pojam kulture onda cu i ja mozda moci da ti definisem malo bolje slovenskui kulturu. Ne znam sta nije jasno u tome? Hoces da opet banalizujemo, da se spustamo na nivo nabrajanja? Sta?

crow:
shta to prozima sve slovenske, a karakteristichno je samo za njih, ili je karakteristichno za sve slovene?
ja pokushavam da se setim... al ne ide.

To da li mozes da se setis ili ne ... to je vec tvoja licna stvar i u to necu da ulazim! Ja sam ti dao definiciju. Ako ti ona nije dovoljno dobra, a pretpostavljam da je tako, ja ti dalje ne mogu pomoci. Probaj da putujes i upoznajes druge narode, ali ne online vec uzivo. Nadam se da ce ti onda biti jasnije.

Mislim ... neki put stvarno mislim da zlonamerno kontras! Ti hoces da svaka definicija bude instant, iz jedne reci! Pa ... na to mozes da naidjes u fizici ali ne u sociologiji ili istoriji!

Neki put stvarno mislim da je besmisleno raspravljati sa tobom a poceo sam to da mislim otkako smo se vec pokacili na ovoj temi!

Da se razumemo, ne branim ja Junajteda ... nikako, ali ni ti ni Bob nemate argumente koji su jaci od njegovih da mozete tako da ga napadate! Na kraju se uvek vadite na banalizovanje stvari, pa ako cemo da se bas psutamo na taj nivo ... nema frke, samo recite! Sve se moze banalizovati pa i Torlaci i Shopi! Kad se hoce, sve se moze!

I da, da je Junajted u pravu ... NIJE! Preteruje i banalizuje ali jedno 20-30% svega sto je rekao stoji. Ostalo su gluposti tipa "narod kaze" "ja kazem" itd.

Wilkołak:
Mislim ... neki put stvarno mislim da zlonamerno kontras! Ti hoces da svaka definicija bude instant, iz jedne reci! Pa ... na to mozes da naidjes u fizici ali ne u sociologiji ili istoriji!

Neki put stvarno mislim da je besmisleno raspravljati sa tobom a poceo sam to da mislim otkako smo se vec pokacili na ovoj temi!

Da se razumemo, ne branim ja Junajteda ... nikako, ali ni ti ni Bob nemate argumente koji su jaci od njegovih da mozete tako da ga napadate! Na kraju se uvek vadite na banalizovanje stvari, pa ako cemo da se bas psutamo na taj nivo ... nema frke, samo recite! Sve se moze banalizovati pa i Torlaci i Shopi! Kad se hoce, sve se moze!

I da, da je Junajted u pravu ... NIJE! Preteruje i banalizuje ali jedno 20-30% svega sto je rekao stoji. Ostalo su gluposti tipa "narod kaze" "ja kazem" itd.

ja sam samo pito,
po kojoj god ocesh definiciji kulture
shta je to slovenska kultura danas?

kakve veze torlaci i shopovi imaju s ovim?
shto je definicija tog pojma, za koji ja tvrdim da ne postoji, vi trvdite da postoji, banalizovanje? mozda jeste moj problem shto ne vidim, al u chemu je problem da mi vi ukazete gde to greshim, kad vas lepo pitam? shta je tu zlaonamerno?

crow:
shto je definicija tog pojma, za koji ja tvrdim da ne postoji, vi trvdite da postoji, banalizovanje? mozda jeste moj problem shto ne vidim, al u chemu je problem da mi vi ukazete gde to greshim, kad vas lepo pitam? shta je tu zlaonamerno?

Sada ja tebi kazem, socioloski mi definisi pojam kulture pa cu ti ja definisati pojam slovenske kulture! FER?

Wilkołak:
Sada ja tebi kazem, socioloski mi definisi pojam kulture pa cu ti ja definisati pojam slovenske kulture! FER?
:)
da be
ja sad treba da idem na tavan da trazim knjige iz gimnazije
samo zato shto vi bacate neke pojmove tek onako, reda radi ;)
realno
tachne definicije (definicija) se ne secam
to ne menja situaciju

vi i dalje izbegavate odgovor.

crow:
da be
ja sad treba da idem na tavan da trazim knjige iz gimnazije
samo zato shto vi bacate neke pojmove tek onako, reda radi
realno
tachne definicije (definicija) se ne secam
to ne menja situaciju

vi i dalje izbegavate odgovor.

Lepo sam te uputio da mi definises pojam kulture pa cu ti ja definisati pojam slovenske kulture. To sto ti knjige stoje na tavanu apsolutno nije argument! Ako hoces da ucestvujes u raspravi budi ozbiljan i konstruktivan i nemoj gledati kako ces da izbegnes odgovor.

Ja sam ti dao jedan odgovor koji te po svoj prilici nije zadovoljio jer ne shvatas sta je to kultura. OK, daj mi definisan pojam kulture i ja cu ti dati pojam slovenske kulture.

I da, imam pitanje za tebe - Zasto ti knjige stoje na tavanu?

Wilkołak:
Lepo sam te uputio da mi definises pojam kulture pa cu ti ja definisati pojam slovenske kulture. To sto ti knjige stoje na tavanu mene apsolutno nije briga! Ako hoces da ucestvujes u raspravi budi ozbiljan i konstruktivan i nemoj gledati kako ces da izbegnes odgovor.

Ja sam ti dao jedan odgovor koji te po svoj prilici nije zadovoljio jer ne shvatas sta je to kultura. OK, daj mi definisan pojam kulture i ja cu ti dati pojam slovenske kulture.

I da, imam pitanje za tebe - Zasto ti knjige stoje na tavanu?

pa gde da drzim sociologiju za 4. godinu gimnazije???
ti si vec dao jedan od mogucih odgovora
al si reko da necesh da nabrajash faktore jer je to banalizovanje. taj deo nema veze s mojom knjigom na tavanu...

a ja tvrdim da nema shta da se nabroji 8)

crow:

Zasto ne znas gde da drzis sociologiju za 4. godinu gimnazije?

crow:
al si reko da necesh da nabrajash faktore jer je to banalizovanje. taj deo nema veze s mojom knjigom na tavanu...

Niti jedna jedina definicija se ne sastoji od pukog nabrajanja! Ovde ne govorimo o algoritmu pa da pravimo nabrajanja vec o definiciji! Definicija treba da bude sveobuhvatna a ne nabrojiva jer nabrojiva definicija nije dobra!

crow:
a ja tvrdim da nema shta da se nabroji
Ja pretpostavljam da ti nemas pojma o sociologiji ... na tvoj input dobijam takav response. Videcemo za dalje...

crow:

a ja tvrdim da nema shta da se nabroji 8)

Дечко, прво мало да ти помогнем - култура једног народа је све оно што га карактерише и чини препознатљивим и јединственим међу осталим народима. Верујем да и ти то знаш, али ниси умео да артикулишеш. Човек те је лепо питао да кажеш дефиницију речи, није то баш морала да буде општеприхваћена дефиниција, бар она коју ти имаш у глави, али ти изгледа намерно желиш да провоцираш. Наравно да је хтео да избегне набрајање, које је ван памети не само зато што банализује, и зато што би било сасвим непотпуно, већ и зато што би требало много страница да се опише на тај начин.

Друго, читајући све твоје постове о управо поменутој теми, врло је лако схватити, па и без те последње реченице, да си ти уверења да словенска, па ни српска култура, не постоје. Е, то већ није само увредљиво за читав народ и толике појединце који су сагорели да нас учине поносним на њихова дела, већ је, најпростије речено, ГЛУПО. Да ли те је то мишљење свладало само данас или те мучи извесно време? Ако траје онда стварно не треба да учествујеш у оваквим темама.

И, на крају, лепо ти каже човек, треба мало да путујеш па ћеш онда боље упознати народе и њихову културу. Колико могу да приметим по твојим постовима, непрестано си присутан, те се да закључити да веома мало времена имаш за било шта друго. Према мом скромном схватању, овакве теме треба да служе за то да људи науче нешто, а ти си, изгледа, све научио пре него што си се појавио овде и сад си ту да свима објасниш како ствари стоје.

Можда је боље да ипак потражиш ту Социологију на тавану...

Srndac:
Srndac:
И, на крају, лепо ти каже човек, треба мало да путујеш па ћеш онда боље упознати народе и њихову културу. Колико могу да приметим по твојим постовима, непрестано си присутан, те се да закључити да веома мало времена имаш за било шта друго. Према мом скромном схватању, овакве теме треба да служе за то да људи науче нешто, а ти си, изгледа, све научио пре него што си се појавио овде и сад си ту да свима објасниш како ствари стоје.

COVEK MISLI DA AKO NE CENIS SVOJ NAROD I SVOJU KULTURU DA SI ONDA COOL.

UBIJAJU NAS RAZNIM INFORMACIJAMA O NEW GENERATION BEZ OSVRTA NA PROSLOST, ISTORIJU I KULTURU SAMO DA BI SMO ZABORAVILI NA ONO STO JESMO IZ SAMO NJIMA ZNANIH RAZLOGA.

SA DRUGE STRANE ONI CUVAJU NJIHOVU KAO OCHI U GLAVI.

CAK I NAS CENE VISE NEGO SHTO MI MISLIMO.
MNOGO BI SMO JACHA NACIJA BILI DA CENIMO SAMI SEBE BAR 10%.

U POSETI JEDNOJ AKADEMIJI U NEMACKOJ NA JEDNOM CHASU BILA JE PREZENTACIJA I DISKUSIJA KULTURE, POLITIKE I EKONOMSKE POLITIKE SRBIJE (SA NASE STRANE) I NEMACKE (NARAVNO, SA NJIHOVE).
SVE JE BILO COOL. NEMCI SU SE UKLJUCILI U DISKUSIJU CAK I O ISTORIJI. BIO SAM ZAPANJEN POZNAVANJEM NASE ISTORIJE, KULTURE I UMETNOSTI.
POMINJALI SU NEKE PESNIKE ZA KOJE JA NISAM CUO (SRAMOTA ME) I NEKI ARHITEKTONSKI NEMACKI STIL KOJIM SE GRADILO U VOJVODINI NA KOJI SU ONI VEOMA PONOSNI.
ALI...
CUO SAM NEGDE (ALI SAMO CUO) DA JE PROCENAT NEZAPOSLENIH U NEMACKOJ NESTO VECI ZADNJIH GODINA.
TO SAM POKUSAO DA OBJASNIM.
DA VIDIS SAMO REAKCIJU!!!
SVI SU SKOCILI. JEDAN JE OTRCAO DO INTERNETA U DRUGOJ SALI. ODSTAMPAO PODATKE. VANREDNO STANJE!
CCC

DA VIDIS KAKO BRANE NEMACKU. POGODIO SAM IH PRAVO U SRCE.
ZAMISLI DA POSTOJI NEKI CROW ILI SILENTBOB TAMO. ONDA BI SE LAKO IZVUKAO.
OVAKO SAM MORAO DA SLUSAM BLA BLA BLA BLA BLA BLA POLA SATA.

AKO TRENUTNO NEMAMO EKONOMIJU DA SE HVALIMO IMAMO MNOGO DRUGIH STVARI I TO TREBA CUVATI A NE ICI SA RAZMISLJANJEM "MA KAKVA SRPSKA TJ SLOVENSKA KULTURA, BOLJE DA PRIHVATIMO TUDJU".

MEDIJSKI RAT PROTIV SRPSKE KUTLURE I MNOGIH DRUGIH STVARI SE VODI IZ POLITICKIH RAZLOGA. KADA SE STISHAJU STRASTI STVARI CE BITI DRUGACIJE, DOCICE SVE NA SVOJE MESTO.
CROWU I SILENTBOBU DOCICE IZ ...... U GLAVU!

@SerbiaUnited

Covece, jesi li ti bistar?

Ono sto se danas smatra Srpskom "kulturom" je mesavina Madjarsko/Tursko/Cigansko/Grcke kulture! (Mozda i malo Nemacke...), hocu da kazem da je vec uzeto iz drugih kuktura.

Uzeli smo Grcku verziju Judaizma...

Grci su nam napravili pismo...

Turci su oblikovali izgled Srpskih gradova po Centralnoj i Juznoj Srbiji...

A i dobrim procentom mentalitet...

Ono sto se danas slusa od muzike po svadbama, slavljima i ostalim okupljanjima je ili Ciganska (trubaci) ili Turska (narodnjaci)...

Nacin oblacenja... zivota (kod nas je korupcija nesto sto je sastavni deo zivota...)

Mi smo samo beznacajna tacka na dupetu Evrope

Mozda jedino sto nam svet priznaje je da smo krivi za pocetak WWI, a samim tim i indirektno za sirenje Komunizma... mada, to je preterivanje...

Ajde, kazi mi sta je nase, sto se ne moze reci da niko drugi to ima? Ili da to nije iskopirano od drugih...)

Wilkołak:
Zasto ne znas gde da drzis sociologiju za 4. godinu gimnazije?

Niti jedna jedina definicija se ne sastoji od pukog nabrajanja! Ovde ne govorimo o algoritmu pa da pravimo nabrajanja vec o definiciji! Definicija treba da bude sveobuhvatna a ne nabrojiva jer nabrojiva definicija nije dobra!

Ja pretpostavljam da ti nemas pojma o sociologiji ... na tvoj input dobijam takav response. Videcemo za dalje...
:D
ako ti kazesh da nemam onda nemam :D
:D :D :D

"Slovenska kultura je najveci moguci obrazac ponasanja ili stvaranja (jezika, muzike, leksike, folkora) koji u sebi obuhvata i karakterise sve slovenske narode. (moj stav o ovoj temi)"- definicija kulture po Wilkolaku

a ja pitam shta to znachi konkretno!!!!

koji je to obrazac koji u sebi obuhvata i karakterishe sve slovenske narode?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

a slusham BLA BLA TRUC TRUC i od tebe i od shkolskog i od ovog karicevca...

Srndac:
Дечко, прво мало да ти помогнем - култура једног народа је све оно што га карактерише и чини препознатљивим и јединственим међу осталим народима. Верујем да и ти то знаш, али ниси умео да артикулишеш. Човек те је лепо питао да кажеш дефиницију речи, није то баш морала да буде општеприхваћена дефиниција, бар она коју ти имаш у глави, али ти изгледа намерно желиш да провоцираш. Наравно да је хтео да избегне набрајање, које је ван памети не само зато што банализује, и зато што би било сасвим непотпуно, већ и зато што би требало много страница да се опише на тај начин.

Друго, читајући све твоје постове о управо поменутој теми, врло је лако схватити, па и без те последње реченице, да си ти уверења да словенска, па ни српска култура, не постоје. Е, то већ није само увредљиво за читав народ и толике појединце који су сагорели да нас учине поносним на њихова дела, већ је, најпростије речено, ГЛУПО. Да ли те је то мишљење свладало само данас или те мучи извесно време? Ако траје онда стварно не треба да учествујеш у оваквим темама.

Можда је боље да ипак потражиш ту Социологију на тавану...

Karicevac (o presveti... :roll: )
shta je to shto karakterishe slovene pa samim tim je i SLOVENSKA KULTURA???????????????????????????????
mani te se vishe s vrdanjem i parolama "ja volim srbiju,ja volim srbiju, a ti si soroshevski b92 pvacenik... i jeste mi smo nebeski narod jos od Nina beloga :roll: ".

drugo
postoji srpska, fuzja svega i svachega, al NE POSTOJI SLOVENSKA!

bi ja da putujem
da nisam na prinudnom radu
i da imam para :(
a kako sam u gde jesam, u g*ovnima u koji sam... mogu samo da me nerviraju pametnice kad me za put po svetu ismevaju... ;)

SerbiaUnited:
Srndac:
COVEK MISLI DA AKO NE CENIS SVOJ NAROD I SVOJU KULTURU DA SI ONDA COOL.

UBIJAJU NAS RAZNIM INFORMACIJAMA O NEW GENERATION BEZ OSVRTA NA PROSLOST, ISTORIJU I KULTURU SAMO DA BI SMO ZABORAVILI NA ONO STO JESMO IZ SAMO NJIMA ZNANIH RAZLOGA.

SA DRUGE STRANE ONI CUVAJU NJIHOVU KAO OCHI U GLAVI.

CAK I NAS CENE VISE NEGO SHTO MI MISLIMO.
MNOGO BI SMO JACHA NACIJA BILI DA CENIMO SAMI SEBE BAR 10%.

U POSETI JEDNOJ AKADEMIJI U NEMACKOJ NA JEDNOM CHASU BILA JE PREZENTACIJA I DISKUSIJA KULTURE, POLITIKE I EKONOMSKE POLITIKE SRBIJE (SA NASE STRANE) I NEMACKE (NARAVNO, SA NJIHOVE).
SVE JE BILO COOL. NEMCI SU SE UKLJUCILI U DISKUSIJU CAK I O ISTORIJI. BIO SAM ZAPANJEN POZNAVANJEM NASE ISTORIJE, KULTURE I UMETNOSTI.
POMINJALI SU NEKE PESNIKE ZA KOJE JA NISAM CUO (SRAMOTA ME) I NEKI ARHITEKTONSKI NEMACKI STIL KOJIM SE GRADILO U VOJVODINI NA KOJI SU ONI VEOMA PONOSNI.
ALI...
CUO SAM NEGDE (ALI SAMO CUO) DA JE PROCENAT NEZAPOSLENIH U NEMACKOJ NESTO VECI ZADNJIH GODINA.
TO SAM POKUSAO DA OBJASNIM.
DA VIDIS SAMO REAKCIJU!!!
SVI SU SKOCILI. JEDAN JE OTRCAO DO INTERNETA U DRUGOJ SALI. ODSTAMPAO PODATKE. VANREDNO STANJE!
CCC

DA VIDIS KAKO BRANE NEMACKU. POGODIO SAM IH PRAVO U SRCE.
ZAMISLI DA POSTOJI NEKI CROW ILI SILENTBOB TAMO. ONDA BI SE LAKO IZVUKAO.
OVAKO SAM MORAO DA SLUSAM BLA BLA BLA BLA BLA BLA POLA SATA.

AKO TRENUTNO NEMAMO EKONOMIJU DA SE HVALIMO IMAMO MNOGO DRUGIH STVARI I TO TREBA CUVATI A NE ICI SA RAZMISLJANJEM "MA KAKVA SRPSKA TJ SLOVENSKA KULTURA, BOLJE DA PRIHVATIMO TUDJU".

MEDIJSKI RAT PROTIV SRPSKE KUTLURE I MNOGIH DRUGIH STVARI SE VODI IZ POLITICKIH RAZLOGA. KADA SE STISHAJU STRASTI STVARI CE BITI DRUGACIJE, DOCICE SVE NA SVOJE MESTO.
CROWU I SILENTBOBU DOCICE IZ ...... U GLAVU!

jedno je ceniti narod
biti ponosan na pluseve
kritikovati minuse...

a skroz drugo izmishljati stvari!
drugo, ja jesam ponosan na narod i poreklo, i ne izmishljam ga i ne smishljam glupa objashnjenja, neki drugi bi da to cenzurishu, i meni i sebi.
i objasni vec jednom SLOVENSKU KULTURU!

jessss
postacemo nebeski narod :D
shaka jada na balkanu, najzaostalija u evropi...

Silent Bob:
@SerbiaUnited

Covece, jesi li ti bistar?

Ono sto se danas smatra Srpskom "kulturom" je mesavina Madjarsko/Tursko/Cigansko/Grcke kulture! (Mozda i malo Nemacke...), hocu da kazem da je vec uzeto iz drugih kuktura.

Uzeli smo Grcku verziju Judaizma...

Grci su nam napravili pismo...

Turci su oblikovali izgled Srpskih gradova po Centralnoj i Juznoj Srbiji...

A i dobrim procentom mentalitet...

Ono sto se danas slusa od muzike po svadbama, slavljima i ostalim okupljanjima je ili Ciganska (trubaci) ili Turska (narodnjaci)...

Nacin oblacenja... zivota (kod nas je korupcija nesto sto je sastavni deo zivota...)

Mi smo samo beznacajna tacka na dupetu Evrope

Mozda jedino sto nam svet priznaje je da smo krivi za pocetak WWI, a samim tim i indirektno za sirenje Komunizma... mada, to je preterivanje...

Ajde, kazi mi sta je nase, sto se ne moze reci da niko drugi to ima? Ili da to nije iskopirano od drugih...)

znash li kom prichash brate???

e jesmo zaludni... i ja i ti!

Wilkołak:
Kako da coveku koji ne razume pojam "kultura" da pricam o subkulturi? Sto bi rekao jedan moj drugar - "Ne moze to bez kabla"!

Mozes da se pravis lud dokle hoces, ali generalno ... nije me briga. Misli sta hoces, nisam ja ni uciteljica a ni prosvetni zavod. Ako ti se ne dopada definicija tvoja stvar.

Dovidjenja!
definicija je super
ja sam samo pitao shta ona praktichno znachi.
a odgovor nikako da se desi...

savrsheno razumem pojam kultura
i lepo te pitam shta je to shto chini SLOVENSKU KULTURU?

crow:
savrsheno razumem pojam kultura

Ne bih bas rekao! Mozda imas intuitivnu predstavu ali ne umes da to definises...

Uostalom, ne mogu da se raspravljam sa likovima koji kontriraju. Kada naucis da ja nisam United ili Orthodox Celt i kada se setis da sam na ovom forumu mnogo pre njih i da smo zajedno napadali neke avtene likove, onda se javi! Do tada, na kontrasku raspravu necu da se trudim da odgovaram! Lose emocije prema tvojim drugarima i suparnicima nemoj da usmeravas ka meni!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back