Srbija na istorijskom politickom raskršću : uci u EU ili se ujediniti sa Rusijom ?

Koju od ovih ponudzenih opcija podrzavate

• Ukupno glasova
    533
1TH7vGjQqEY.jpg

http://www.nspm.rs/hronika/dejli-mejl-putin-sada-predstavlja-zapadu-vecu-pretnju-nego-ikad.html
Дејли мејл: Путин сада представља Западу већу претњу него икад
PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 11. мај 2014.
Дејли мејл наводи да је лидер Русије у петак током војне параде у Москви послао јасну поруку - вратио сам се на светску сцену.
vladimir-putin-vojna-parada.jpg

ЛОНДОН - Непознате намере.

Британци су у великом страху након спектакуларне параде руске војске у срцу Москве у петак, поводом Дана победе над фашизмом, којом је председник Руске Федерације приказао моћ своје земље.

Борбена пловила

Наиме, јуче је британски Дејли мејл навео да Путин сада Западу представља већу претњу него икад и да је марш 11.000 руских војника централним московским Црвеним тргом, али и колона тенкова и других борбених возила, у ствари порука која је јасна као дан - Русија се као сила вратила на велика врата, а њене намере свету су потпуно непознате.

Познати британски лист пише да у прилог страховањима од Путина и његове војске иде и чињеница да је британски краљевски разарач „ХМС драгон“ морао да буде послат из Портсмута како би на оку држао седам руских борбених бродова. Међу пловилима руске морнарице су и огроман носач авиона, као и крстарица с нуклеарним потенцијалом, који у водама око Ламанша, како наводи Дејли мејл, погоршавају ионако напете међународне односе.

Запад да реагује

Посебна критика на рачун руског лидера Владимира Путина стигла је због његовог односа према украјинској кризи, али и посете полуострву Криму у петак, на Дан победе. Тај његов потез изазвао је салву критика из света с обзиром на чињеницу да је, према тврдњама Запада, Крим 16. марта бесправно припојен Русији.

- Шта је још потребно да се свет пробуди и схвати претњу Русије предвођену злокобним моћником, који је једноставно порушио правила на којима је заснован вишедеценијски европски мир - пита се британски новинар Едвард Лукас.

Према његовим речима, од распада СССР 1991. Русија је остварила напредак на свим пољима, док су Британија и друге земље Запада затварале очи на то и седеле скрштених руку.

- Док Русија улаже огромне количине новца у своју војску, НАТО је решио да смањи трошкове - истакао је Лукас.

Меркелова и Оланд запретили

МОСКВА ЋЕ ПЛАТИТИ САНКЦИЈАМА

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Франсоа Оланд запретили су јуче Русији да ће сносити последице ако не буду одржани председнички избори у Украјини, планирани за 25. мај.

- Неуспех у одржавању председничких избора додатно ће дестабилизовати Украјину зашта ће одговорност делимично сносити и Москва - наводи се у заједничком саопштењу двоје лидера.

ЧИЊЕНИЦЕ

Руси приказали ново оружје

- на Црвеном тргу у петак, током обележавања Дана победе, први пут је приказан низ новитета руске војне индустрије

- први пут су у јавности приказани нападачки хеликоптери Ми-35М

- Црвеним тргом прошли су нови модели оклопњака и тенкова

- у петак су Москвом марширале и специјалне јединице руске војске, наоружане машинкама „вал“ с пригушивачем и снајперима „ВСС винторез“.

(Курир)

http://www.nspm.rs/hronika/blumberg-putin-planira-da-otvori-vrata-kineskom-kapitalu.html
Блумберг: Путин планира да отвори врата кинеском капиталу?
PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 11. мај 2014.
Москва -- Руски председник Владимир Путин планира да отвори врата кинеском капиталу, јер уведене европске и америчке санкције прете да гурну руску привреду у рецесију.
ksi-djinping-vladimir-putin-1.jpg

Тим потезом би се укинула неформална ограничења која постоје на кинеске инвеситиције, јер Русија, према речима двојице неименованих званичника, настоји да стимулише привредни раст, и да привуче капитал из друге највеће светске економије у свој сектор индустрије и некретнина, али и грађевинарства и природних ресурса, преноси њујоршка новинска агенција Блумберг.

Кинези, међутим, неће бити добродошли у свим секторима, будући да Русија планира да "спусти рампу" на метале злата и платине, као и на вађење дијаманата и високотехнолошке пројекте, тврде неименовани званичници.

Према њиховим оценама, Путин се окреће Азији, јер средства из САД и ЕУ почињу да се смањују, а одлив капитала расте услед најгоре кризе од пада "гвоздене завесе".

Наиме, САД и ЕУ оптужиле су Путина за изазивање немира у источном подручју Украјине, након што је у марту примио Крим у састав Руске Федерације.

(Танјуг)

http://www.nspm.rs/hronika/blumberg-putin-planira-da-otvori-vrata-kineskom-kapitalu.html
Блумберг: Путин планира да отвори врата кинеском капиталу?Према њиховим оценама, Путин се окреће Азији, јер средства из САД и ЕУ почињу да се смањују, а одлив капитала расте услед најгоре кризе од пада "гвоздене завесе". Наиме, САД и ЕУ оптужиле су Путина за изазивање немира у источном подручју Украјине, након што је у марту примио Крим у састав Руске Федерације.

(Танјуг)

Ево шта је ЕУ урадила:

1. Ствара непријатеља од веома јаког противника
2. Гурају Србију на СТрану русије

И једно и друго су апсолутне кардиналне политичке грешке, које не би ни осмошколци направили.
Ево зашто:

1. 1. Ствара непријатеља од веома јаког противника свако иоле паметан неће стварати непријатеља од било ког јаког. Свако паметан ће све учинити да има Јаког за Пријатеља. Стварањем непројатеља од веома Јаког противника може да резилтира у само две могућности: да ћеш њега начинити још јачим, и да ћеш гадно изгубити у рату или било којој врсти конфронтације са њим.
Ово је Немачка схватила (Немачка је једина која има мозга у ЕУ) али Немачка нема шансе да истера своје јер су у систему ЕУ и НАТО.

ПОСЛЕДИЦе: А) ЕУ се распада веома ускоро јер ће Немачка изаћи из ње. Кад Немачка изађе, брзо ће изаћи све остале чланице које немају мозга али ће схватити да је најбоље ако ураде исто што је Немачка урадила.
Б) Русија ће да ојача још више војно и економски, и формирати ЕА Унију са Кином, Индијом,,,Овим ће се створити најмоћнија империја на Земљи од када је света

2. 2. Гурају Србију на Страну Русије
Србија је одувек била најјача сила на Балкану. Те имати Србију за савезника је сигурно да контролишеш остали део Балкана. Уместо да Србију прву приме у ЕУ, лезилебовићи из Брисела су оставили Србију ЗАДЊУ?? Мош мислити: важнија им ЦРна Гора, Босна, Хрватска од Србије??? Ово је ван сваког мозга. Чинећи ово, ЕУ не само да нема јаку контролу над Балканом, већ гураају Србију у крило Русије!! И то без повратка. Пуштањем својих корена на Србији, Русија ће загосподарити Балканом а то значи Вратима Народа! Вратима Истока и Запада.

ПОСЛДИЦЕ: Русија постаје највећа сила у Европи за следећих 100 година.

Poslednja izmena:
bugarska slavi pobedu u borbi za ,,Juzni tok ,, ..... Komesar EU za energetiku izjavio da EU nece sprecavati izgradnju ,,Juznog toka ,, !!

Dakle, moze slavlju da se pridruzi i Srbija !

Ziveli !! :pivce:

http://bgnews0001.livejournal.com/2352882.html

ЕС не намерен блокировать строительство газопровода в обход Украины для поставок российского газа в Европу. Об этом заявил еврокомиссар Гюнтер Эттингер, пишет DW.DE. У еврокомиссара по энергетике Эттингера нет принципиальных возражений по строительству газопровода "Южный поток".

"Газопровод не представляет для нас проблемы, мы не намерены его блокировать, одновременно он не является приоритетным", - приводит слова еврокомиссара австрийское издание Der Standard. Главное, говорит Эттингер, чтобы проект отвечал требованиям европейского законодательства.

Более всего рады власти Болгарии, настойчиво отстаивающие свою позицию о необходимости “Южного потока”. Так или иначе Болгария становится ключевой страной в газовом проекте “Газпрома” и ждёт солидных дивидендов от этого.

А для Украины решение ЕС по "Южному потоку" - это удар под дых, поскольку страна теряет своё стратегическое значение для российского монополиста, а надежда на действенные санкции Евросоюза против России превращается в красивый миф.

bugarska slavi pobedu u borbi za ,,Juzni tok ,, ..... Komesar EU za energetiku izjavio da EU nece sprecavati izgradnju ,,Juznog toka ,, !!

Dakle, moze slavlju da se pridruzi i Srbija !

Ziveli !! :pivce:

http://bgnews0001.livejournal.com/2352882.html

ЕС не намерен блокировать строительство газопровода в обход Украины для поставок российского газа в Европу. Об этом заявил еврокомиссар Гюнтер Эттингер, пишет DW.DE. У еврокомиссара по энергетике Эттингера нет принципиальных возражений по строительству газопровода "Южный поток".

"Газопровод не представляет для нас проблемы, мы не намерены его блокировать, одновременно он не является приоритетным", - приводит слова еврокомиссара австрийское издание Der Standard. Главное, говорит Эттингер, чтобы проект отвечал требованиям европейского законодательства.

Более всего рады власти Болгарии, настойчиво отстаивающие свою позицию о необходимости “Южного потока”. Так или иначе Болгария становится ключевой страной в газовом проекте “Газпрома” и ждёт солидных дивидендов от этого.

А для Украины решение ЕС по "Южному потоку" - это удар под дых, поскольку страна теряет своё стратегическое значение для российского монополиста, а надежда на действенные санкции Евросоюза против России превращается в красивый миф.

Србија није под законом ЕУ.
Јели почела градња Јужног тока у Србији? Требала је да почне у фебруару.

Занимљив линк за српске ђувегије који воле Рускиње (девојке и жене које су у вези са Србима, износе своје утиске... има много оних које уздижу Србе до небеса, али има и потпуно другачијих прича... )

http://www.srbija.ru/mat/all/3625-id

Београд, 11. мај 2014.

Православно братство Светог Георгије је организовало литију улицама Београда од Руске Цркве до амбасаде Руске Федерације, као молитвени чин подршке страдално руском народу у Украјине.

BOG VAS BLAGOSLOVIO , CESTITI LJUDI BEOGRADA ! :)

P.S. MOLIM RUSE KOJI CITAJU OVU TEMU DA OVAJ SNIMAK POSTAVE PO RUSKIM FORUMIMA I MEDIJIMA !

Poslednja izmena:
Данас, 13:04
Руски инспектори у осматрачком лету изнад Балкана
9An-30ukrainearmy.JPG

© Фото: ru.wikipedia.org
Руска група инспектора од 12. до 17. маја обавиће осматрачки лет на руском авиону Ан-30Б изнад територије Хрватске и Словеније у оквиру реализације међународног споразума о отвореном небу.

Летови ће бити обављени с аеродрома Загреб у Хрватској и Љубљана у Словенији на максималној удаљености од 1300, односно 500 километара, рекао је начелик националног центра за смањење нуклеарног ризика Сергеј Рижков.
Он је објаснио да ће руски авиони обавити лет по руту усаглашеној са Хрватском и Словенијом, а њихови стручњаци, који ће бити у авиону, контролисаће употребу надзорне опреме и поштовање одредби предвиђених споразумом.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/news/2014_05_12/Ruski-inspektori-u-osmatrachkom-letu-iznad-Balkana-8728/

Bugari su naučili lekciju i to me raduje. Sledeći smo mi i Grci.

Тешко да ће наша стока било шта да научи........

SASTANAK MINISTRA ODBRANE SA NEMAČKIM AMBASADOROM

Srpski vojnici u misiji u Maliju!

Autor: B. J. | 12.05.2014 - 16:09:00h |

Ministar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je danas sa ambasadorom Nemačke Hajncom Vilhelmom o prioritetima nove Vlade Srbije i međusobnoj saradnji u oblasti odbrane.

1173845-gasic1.JPG

Gašić na sastanku sa Vilhelmom

Na sastanku je zaključeno da je saradnja Srbije i Nemačke u razvijena i da postoji prostor za njeno unapređenje u vojnoobrazovnoj i vojnomedicinskoj oblasti i pripremama za učešće pripadnika oružanih snaga u multinacionalnim operacijama.

- Srbija je zainteresovana za zajedničko učešće sa pripadnicima oružanih snaga Nemačke u misiji EU u Maliju, što je jedan od prioriteta Ministarstva odbrane u narednom periodu - naveo je Gašić, koji je uputio i poziv za posetu ministarki odbrane Nemačke Ursuli von der Lajen.

1173829-gasic.JPG

Београд, 11. мај 2014.

Православно братство Светог Георгије је организовало литију улицама Београда од Руске Цркве до амбасаде Руске Федерације, као молитвени чин подршке страдално руском народу у Украјине.

BOG VAS BLAGOSLOVIO , CESTITI LJUDI BEOGRADA ! :)

P.S. MOLIM RUSE KOJI CITAJU OVU TEMU DA OVAJ SNIMAK POSTAVE PO RUSKIM FORUMIMA I MEDIJIMA !
Свака част!

Али, где се за ово могло сазнати пре?

Ја пратим доста тога по нету, али нисам нигде нашла најаву, иначе бих се била прикључила...

Како год, подршка.

U Maliju i Centralno Africkoj Republici francuska i Zapad vrse klasican genocid nad muslimanskim stanovnistom ! Tamo nama nije mesto !

Баш нам је тамо место. Ем смо апсолвирали геноциде над муслиманима (36 енд каунтинг) ем некако баш припадамо међу браћу црнце.

Норвешка некако предњачи у усвајању тих ''европских вредности'' али никако да их приме у ЕУ. Ево чак су одржали и масови дечији педе-вашар а им ни то не помаже.

gay-brainwashing-for-kids.jpg

http://www.intermagazin.rs/evropske-vrdnosti-u-norveskoj-odrzan-decji-gej-festival/

Немамо ми шта да тражимо у тако оштрој конкуренцији макар одржали и 50 таквих парада у току године

Занимљив текст о једној професорки руског у Београду

Јуче, 21:56
Слободно руски са Горданом Наумовић
Тимур Блохин
У томе је, чини се, сва она — професор руског језика из Београда Гордана Наумовић. Не може се наћи човек који када види њену фотографију може да поверује да је она у том послу 39 година. Као код Достојевског - ”Много несреће ће ти донети живот, али од њих ћеш и срећан бити”.

У подрумској просторији где живи, раде свега два телевизијска канала, тако да не може да слуша говорни језик, гледа руске филмове, што је за лингвисту ”као да живи са поломљеним ногама”. Са друге стране, ”када би били канали, гледала бих серије, а тако ми ништа не смета да пишем књиге и бавим се руским језиком”.
У томе је, чини се, сва она — професор руског језика из Београда Гордана Наумовић. Не може се наћи човек који када види њену фотографију може да поверује да је она у том послу 39 година. Као код Достојевског - ”Много несреће ће ти донети живот, али од њих ћеш и срећан бити”.
Госпођа Наумовић увек је имала своје методе учења језика: ”из свих оруђа” гађа ученике информацијама, од гледања филмова попут Повратка и Острва, до укршених речи које брже помажу да се научи 20 назива поврћа на руском.
Када сам дошла на универзитет Сингидунум, кажем зашто има кинески, а руског нема. Кажу ми, нико се не занима. А ви понудите, биће интересовање. Прво је било 9 студената, затим када смо направили образовни филм о историји Русије, постало их је преко 50, а затим још више од сто — каже професорка Наумовић.
А како је све почело? Колико се зна, ви сте се онда, 70-их година, мал те не грешком уписали на смер везан за руски језик. Да ли сте некад мислили да сте можда погрешили у избору?
Ја сам имала јако лошу оцену из руског језика у средњој школи, иако сам имала све петице. То је дуга прича у којој сам била “колатерална штета”. Тада је мене поколебала та лоша оцена из руског језика тако да ја сам хтела да упишем југословенски језик и књижевност. У сваком случају нисам се покајала. Наша катедра имала је драмску секцију, фолклор, хор. Све то је почело са мојим студирањем. Ја сам уписала факултет далеке 1971, када је катедра процветала. Не мојим доласком, наравно. Него то се подударило. Просто цела та генерација је уписала руски зато што је га заиста волела. 90-х је почео суноврат и наша немоћ да било шта учинимо да се руски језик буквално не потискује из школа.
Главна пошта, интеријер парламента, министарство трговине, да не говоримо већ о Руском дому. Образовни филм који сте снимили ви и ваши студенти о доприносу руских емиграната архитеката у улепшавање Београда необично је занимљив. А питање је колико су све те чињенице познате широкој публици?
У ствари ретко ко зна у Србији пролазећи поред величанствених зграда да су то пројектовали руски емигранти. Мало ко зна да постоји руско гробље у Београду. Ја сам своје ученике и студенте суботом окупљала и водила по граду, водила сам их на Руско гробље, где се налази фантастичан споменик Анђела “Вечна слава Романовима и два милиона погинулих руских војника у време П рвог светског рата”. Нашла сам податак да у Европи постоје само два споменика палим руским војницима у време Првог светског рата. Све ове године покушавала сам да едукујем ученике и студенте да је Русија наша старија сестра, наша водиља. Нашли смо гроб Краснова који је нама оставио овде, у нашој Немањиној улици зграду Владе, која је по мени најлепша зграда у Београду. Његов споменик само што се није срушио. Ми стално када одемо тамо запалимо свећу или оставимо макар један цвет.
Један мој познаник Србин је тврдио да су у руском језику за странце најгори глаголи кретања. Шта бисте ви још издвојили?
Ја сматрам да су највећи проблем дефинитивно глаголи кретања. Међутим, исте речи различитог значења толико праве проблем студентима у учењу руског језика да је јако тешко искоренити да, рецимо, “живот” у руском не значи “живот”, него “стомак”. Ја сам радила као преводилац председнику Титу, Синдикату Југославије и ја сам имала један јако непријатан проблем. Званичне делегације из Совјетског Савеза су ме увек питале шта у ствари то значи, “Тито је наш понос”, јер у руском “понос” је “дијареја”.
Имате ли примере када ученици захваљујући знању руског добијају добар посао у Србији?
Имам информације да су три бивше моје ученице добиле посао у Гаспрому. Оне су се пријавиле за секретарице, али је био услов добро познавање руског језика. Све три су прошле тестове и њима су рекли да је немогуће да ни су Рускиње. Тим девојкама сам четире године предавала по четири часа недељно.
Све награде Гордане Наумовић не могу да се преброје: и за преводе Љермонтова и Блока, и ”наставник године”, и за очување руског језика у Србији, за сарадњу са хуманитарним организацијама које помажу маолетним деликвентима. Госпођа Наумовић је аутор десет уџебника из руског, такође награђених. Награђени су били и филмови припремљени заједно са студентима: на пример у Русији на Данима Ћирила и Методија после пројекције филма о Бородинској бици Патријарх Кирил је замолио организациони комитет да нађе аутора, зато што је хтео да га благослови.
Госпођо Наумовић, четири пута сте учествовали на конференцијама посвећеним Александру Пушкину, Ви сте лауреат Пушкиновог конкурса. Вас као познаваоца руске књижевности не могу да не питам: зашто он и даље остаје главни руски песник. Зато што је достигао унутрашњу, филозофску слободу када нема значај текући политички систем и садржај новчаника?
Ако хоћете да сачувате слободу живљења, морате добро да пазите шта причате и шта пишете. Ми бисмо имали много дуж и живог Пушкина да у том свом писању није поткачио и ц ара и државно уређење Русије. Због тога се његов живот завршио монтираним двобојом, где је преминуо. Као творац, као уметник, као песник Пушкин јесте успео да опстане, але не може човек сам, мимо режима. Бар што се тиче данашњег дана, а уосталом и његов крај показује да ни тада није могао.
Ту, наравно, не може да се не пита за ваше стамбено питање, јер без обзира на многобројна писма властима, већ 30 година живите у условима у којима сада једноставно не живе у цивилизованим градовима... И немате никакве папире, који би вам гарантовали да ћете ту временски неограничено живети. Можда сте видели да је на сајту Политике неко прокоментарисао да када би руски сад био у тренду, а ви члан неке невладине организације, све би било другачије.
Покушала сам да радим најбоље посао који волим, али нисам се нашла ни у једној партији. Живим у језивим условима, али знам да не могу добити стан, да ћу изаћи из овог стана само ногама напред. Ја сам са ћерком као самохрана мајка 12 година живела у 8 квадрата. Дете је спавало на кревету, на том истом кревету је ручало и писало домаће задатке и само за осам година основне школе добило је 49 награда. После прве операције тумора ја сам обећала свом детету да ћу да живим док она не заврши факултет, док се она не уда и да ћу да јој помогнем да своју децу однегује. Сву своју негативну енергију на креативан начин претворила у позитивну, зато у мојим уџбеницима има много игара, бајка, укрштеница. Јер постоји одређени тип студената и ученика кој и не воле да уче. И они су волели у току часа да решавају, рецимо, укрштенице, али оне су увек биле везане за градиво.
Сад сам кренула на српско-руска братства, попут “Александар Невски” из Пожаревца. Мислим да ту постоји невероватан потенцијал. Али кад сам дошла рекла сам , како можете да учлањујуте у Братство српско-руског пријатељства људе који не знају да кажу ни “Добар дан” ни “Довиђења” на руском. Од августа 2013. путујем у Пожаревац да бих држала часове руског одраслим људима .Мени апсолутно није ништа тешко да путујем сваког дана где год треба да бих пропагирала и задржала руски језик у Србији.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_05_12/Slobodno-ruski-sa-Gordanom-Naumovic-5883/

Норвешка некако предњачи у усвајању тих ''европских вредности'' али никако да их приме у ЕУ. Ево чак су одржали и масови дечији педе-вашар а им ни то не помаже.

gay-brainwashing-for-kids.jpg

http://www.intermagazin.rs/evropske-vrdnosti-u-norveskoj-odrzan-decji-gej-festival/

Немамо ми шта да тражимо у тако оштрој конкуренцији макар одржали и 50 таквих парада у току године
Ја поставих на теми о Украјини чланак о томе како Норвешка усваја програм учења математике по руском моделу...

Ја поставих на теми о Украјини чланак о томе како Норвешка усваја програм учења математике по руском моделу...
Jesi to pročitala na jednom od nepristrasnih sajtova koji se uređuju iz Kremlja.

Neshvatljivo mi je da neko može da čita te gluposti. To čak ni Putin ne čita, iako on i piše.

Rusiji pripala morska teritorija velicine Svajcarske - takozvana arkticka Ali Babina pecina - prepuna energenata !!!

Russia wins oil rich territory as big as Switzerland without any violence as it is handed 'Ali Baba's cave' of natural resources in Arctic

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/art...e-natural-resources-arctic.html#ixzz31ca5OTVt
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

While the world thought it was busy invading Ukraine, Russia was quietly hatching plans for another land grab 4,000 miles away - an oil-rich Arctic territory the size of Switzerland.

But the former Soviet state needed no tanks, guns or militiamen to conquer this swathe of seabed in the Far Eastern Sea of Okhotsk.

Instead, the area - described as an 'Ali Baba's cave' of natural resources - was simply handed to the former Soviet nation by the Commission on the Limits of the Continental Shelf, a treaty body run by the Unite Nations, on March 15.

But the acquisition is seen by experts as merely a dress rehearsal for a far bigger land grab of the North Pole - a disputed region rich in vast and largely-untapped energy deposits.

article-2626193-1DC6052200000578-21_634x489.jpg

Icebreaker: A Russian arctika class nuclear powered icebreaker smashes its way through ice near the North Pole. Russia is employing every weapon in its arsenal to ensure its stake in the region, militarily, legally and economically .

http://www.dailymail.co.uk/news/art...e-natural-resources-arctic.html#ixzz31ZgekHYe

Back