Србија и средњи век

Ne kažem da sam sto posto u pravu, al evo vam još jedna poveznica južnoslavena iz Teme Raška s pramajkom Galicijom i to u samom srcu današnje Srbije. S tim da nije zgorega primjetit kako se upravo utvrda Galič nalazila na prvoj liniji fronte spram Bugarske šume i nekadašnje Bugarske Morave.

A osim specifičnog imena i to šta je neko među Soluncima bia uopće u stanju podić utvrdu nagovještava pristutnost jednog drugog "malog" naroda :kafa:

Screenshot (1251).png

Galič/Halič - Smješten na ušću Dnjestra i njegovih pritoka, Stari Galič nastao je na temelju nekoliko ranih naselja i trgovačkih mjesta Bijelih Hrvata , [ 8 ] [ 12 ] [ 13 ] koja su se u 12. i 13. stoljeću spojila u jednu konurbaciju.

Na kraju će te ostat i bez Raške :P

Nešto sam malo istraživa o srednjovjekovnim gradovima Srbije i naletih na ovaj rad vaše struke iz kojeg izdvajam neke njihove usporedbe ondašnje Srbije i nekih drugih europskih država po pitanju broja gradova toko srednjeg vijeka. Neki podaci mi izgledaju nestvarno i zbilja bi volia znat šta je sve uračunato u ovih 320 gradova kod Srbije jer stvarno mi nije jasno kako ih je moglo bit toliko na ovom području kad su se uzimali podaci (ako sam dobro povata) i da ih je bilo više nego u nekim većim i jačim državama poput Španjolske ili Rusije ili u egalu s Talijanima(nisam u članku vidia koje stoljeće i opseg države se uzima u njihovim slučajevima, al nekako mi ovo ne štima:

"Srednjovjekovna srpska država obuhvaćala je područje današnje Srbije, Makedonije, sjeverne Albanije, Crne Gore i zapadne Bosne i Hercegovine (Cvijić, 1922.). Na ovom području pronađeno je ukupno 320 srednjovjekovnih gradova nastalih u različitim vremenskim razdobljima."

Borders-of-Serbian-country-at-the-age-of-Nemanja-and-Stefan-the-First-Crowned-3.jpg

Screenshot (1264).png

Pa i ovo da ste kroz 13.st. podigli stotinjak utvrda/gradova mi se čini prenapuhana brojka iako ne toliko ka u drugoj polovini 14.st. i prvoj polovini 15.st. kad ste ih u 100god podigli više od 350? Iako to je vrime kad su Osmanlije krenile u pohod pa porast mogu visoku brojku mogu razumit jer se gradilo radi obrane od Turaka, al šta se broji od 1400-50 kad ste tad već pod Osmanlijama ka vazalska država? Još mi najrealnije izgleda Dušanov period jer obzirom na prostranstvo brojka čak i nije toliko nerelana, al kad pogledaš da su neke države i tom trenutku imale 300-400 gradova onda mi opet malo čudno da je ovaj započea gradnju njih 400 pogotovo jer nije doša na prazan prostor di nije bilo nijednog grada pa je tribalo dignit sve ispočetka.
Screenshot (1265).png

Reka je Konstantin puno toga pa opet ne smatraš činjenicom tako ni ja ne smatram tu glupost o porijeklu Neretvana ili Zahumljana. S tim šta ta rečenica nema nikakvog uporišta kad se uzmu u obzir druge činjenice i zato NAUKA redom odbacuje još jedan vaš mit tamo di mu je i misto.

Nego naletih na ovu mapu Bizantskog Carstva i ako nisam nešto zabrlja godina se odnosi otprilike na vrime kad je pisan DAI pa mi upalo u oko kako ne samo Hrvatska nego ni neke "srpske zemlje" nisu pod Bizantom za razliku od jedine dvi srpske zemlje Raške i Duklje. Da nije Konstantin tia prividno stvorit pravo Bizantu na zemlje Konavljana, Zahumljana i Neretvana priko svojih vazala tako šta je njihove žitelje nazva potomcima Srba :np:

Obzirom da je moćna Hrvatska sve više padala pod utjecaj zapada možda je car na ovaj način želia nasljednicima ostavit mogućnost da priko Raške i Duklje jednog dana ponovo povrate Bizantu vlast/utjecaj nad tim dijelovima Jadrana :think: Ipak se radi o političkom spisu kojem je namjera nešto sasvim drugo nego šta ga mi danas doživljavamo pa ako Vatikan može muljat sa svojim papirima kako bi Splitu(Hrvatima) omogučili šta veće crkvene posjede na uštrb Bara zašto bi to bilo strano Bizantu samo na jedan malo drugačiji način? Ipak su u tom trenutku Duklja i Raška bile u znatno podređenijem položaju spram jedne Hrvatske pa je Konstantin na ovaj način želia malo "poravnat" odnose snaga na strateški važnim položajima na Jadranu i u ondašnjoj provinciji Dalmaciji? :think:

byzantine-theme-map-975-en-1536x1059.png

"Osnovni problem je prisutnost dvaju bitno različitih izvještaja o istom događaju, navodnoj migraciji Hrvata. Verzija događaja dana u 30. poglavlju vrlo je slična legendarnom izvještaju,
koji se smatrao, i mogao bi biti, "izvornom" verzijom etničke povijesti, možda prikupljenom od strane bizantskog informatora u jednom od dalmatinskih gradova pod bizantskom kontrolom tijekom devetog i početka desetog stoljeća. Podjednako "izvornom" čini se i priča o
seobi Srba, koja je možda nastala u nekom srpskom izvješću. Sve je to u oštroj suprotnosti s drugom verzijom događaja danom u 31. poglavlju. Konstantinovo inzistiranje u ovom poglavlju na odbijanju franačkih zahtjeva za vrhovnom vlašću nad Hrvatskom izazvalo je rane sumnje u političku pristranost.

Doista, Konstantin spominje poraz bugarskog kneza Borisa od Hrvata, ali nema riječi za veliki sukob između bugarskog kralja Simeona i hrvatskog kneza Tomislava, koji se dogodio za njegova života (926.). To dodatno sugerira da je izvještaj u 31. poglavlju pristran protiv franačkih zahtjeva i hrvatskih neovisnih tendencija, a sve kako bi se naglasila bizantska prava na zemlje Hrvata. Mnogi povjesničari stoga odbacuju verziju danu u 31. poglavlju kao Konstantinovu izmišljotinu, dok prihvaćaju 30. poglavlje kao jedini pouzdani izvor za ranu hrvatsku povijest."

Southeastern Europe in the Middle Ages, 500-1250

Jel još nekima smišno ili će nakon ovog i Curta postat šarlatan, neznalica i velikohrvatski plaćenik? :np:

Hrvati su bili samo jedno srpsko pleme sto kazuje donja mapa

Pogledajte prilog 1815584

Jbt i tu mapu ste krivotvorili jer na svim drugima Srbi nisu uopće istaknuti iznad druga dva navedena naroda i šta je još tužnije od Karantanaca ste napravili Hrvate :roll:

treatyofverdun843-1.jpg
https://europeanroyalhistory.wordpr...ingdom-of-east-francia-from-franks-to-saxons/

https://coinsweekly.com/between-germany-and-france-the-duchy-of-lorraine/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Treaty_of_Verdun.svg

Da ne govorim kako sam Verdunski sporazum i njegove granice između nas i "vas" svi redom vide sasvim drugačije pa čak i vaša braća Rusi:

800px-Treaty_of_Verdun_ru.svg.png

Kojim se jeftinim trikovima vi služite i to u 21.st. kad se sve može provjerit i saznat u par minuta...

Jbt i tu mapu ste krivotvorili jer na svim drugima Srbi nisu uopće istaknuti iznad druga dva navedena naroda i šta je još tužnije od Karantanaca ste napravili Hrvate :roll:

treatyofverdun843-1.jpg
https://europeanroyalhistory.wordpr...ingdom-of-east-francia-from-franks-to-saxons/

https://coinsweekly.com/between-germany-and-france-the-duchy-of-lorraine/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Treaty_of_Verdun.svg

Da ne govorim kako sam Verdunski sporazum i njegove granice između nas i "vas" svi redom vide sasvim drugačije pa čak i vaša braća Rusi:

800px-Treaty_of_Verdun_ru.svg.png

Kojim se jeftinim trikovima vi služite i to u 21.st. kad se sve može provjerit i saznat u par minuta...
лимес сорабикус јасно каже где су и ко срби... иначе причаш истим језиком ко и ја

лимес сорабикус јасно каже где су и ко срби... иначе причаш истим језиком ко и ја
Slažem se kako jasno kaže da ste uz granicu s Francima, a to ova mapa koju si ti postavia savršeno ilustrira. Znači Srbi su, isto ka i na Balkanu, samo dva mala plemena okružena na desecima šta manjih šta sličnih šta većih slavenskih i neslavenskih plemena:

1762896908774.png

Back