gost 246390
Buduća legenda
- Poruka
- 38.508
U kom smislu misliš da je Hristos kriv što smo u gownima?
I was being sarcastic!

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
U kom smislu misliš da je Hristos kriv što smo u gownima?
@Tension
To trebas Tarabica da pitas ne mene. Na kog je on boga mislio kad je reko "nas bog" sa sigurnoscu ne mogu da tvrdim, sem sto mogu da tvrdim da to nije hriscanski bog, vec nas, srpski. Nigde se u njegovim predanjima kolko se secam ne spominje isus.
Nasi monasi su deo naseg naroda. Zajedno sa nasim narodom cuvali su nasu tradiciju odvajkada, stiteci nase manastire i veru u prave srpske bogove. Danas to isto, poput naroda, rade nesvesno, mada ko zna, mozda ima i onih koji vrlo dobro znaju istinu.
Ne sporim postojanje isusa, ne sporim 10 bozjih zapovesti, sporim hriscanstvo i ostale religije i tvrdim da hriscanstvo nikad nije bila nasa vera. Niti ce da bude.
Hriscanstvo je nastalo zloupotrebom isusa
i koristeno je u istoriji za najveca zverstva koja su ljudi cinili jedni drugima. Isto kao i ostale novije religije.
Kod nas nikad nisu radjena zverstva u ime hrista ne zato jer je nase hriscanstvo drugacije, vec zato jer hriscanstvo kod nas nikad nije ni zazivelo, a pokusavali su svasta.
Isus je bio po svemu sudeci veliki covek u ljudskoj istoriji. Imao je neku vrstu vizije i isao ispred svog vremena poput nikole tesle. Obojica su ziveli isti zivot, posvecen onome zbog cega su rodjeni - usmeriti covecanstvo na sledeci stepen razvoja.
Nasa nova religija bi trebala da se zasniva na nikoli tesli, nauci, ne na isusu i krstu.
Sto se biblije tice, biblija je sastavljena iz mnostva sitnih delova ako se ne varam (jevandjelje po ovom, po onom). Pisana je i prepravljana kako je kome odgovaralo u istoriji tamo u rimu.
Srbi su pravoslavci. Srbi veruju u slave, ne hriscanskog boga. Sama rec pravoslavci vam to govori.
Ipak, mi nikad robovi njima nismo bili. To je nasa rec za nasu slavu. Nasi porobljeni bogovi (koje bi oni zeleli da su porobili) je njihovo slave i sklave - robovi.
Srbi nikad nikome robovi nisu bili. Ni turcima. Srbi su bili turski vazali, a turci su nas zauzvrat u stvari zastitili od hriscanstva. Koliko u srbiji ima dzamija? Mogu da se na prste nabroje. Nije cilj turcima bio da nas pretvore u muslimane.Turci su postovali srbe kao narod. Nigde u njihovim arhivima se ne moze naci ruzna rec protiv srba.
Odmah po zavrsetku kosovskog boja, te iste 1389. godine u septembru, ugari su uleteli u srbiju da nas porobe, smatrajuci da Srbiju nema ko da brani. Vlatko Vukovic (vodio Tvrtkovu vojsku i u kosovskom boju) ih je u dve bitke do nogu potukao i bosanski Tvrtko (Dusanov sestric ili bratanac, sta li je bio) je tako odbranio Lazarevu Srbiju. Da li ste vi znali za taj podatak? Iste godine smo imali DVA! pokusaja porobljavanja srbije, ni jedan nije bio uspesan. Prvi je bio castan, viteski (Turci), drugi je bio mucki, sa ledja, najbednije moguce vrste (ugari, hriscani).
Epilog kosovskog boja (moje vidjenje):
imajuci na umu mucki napad hriscana odmah po zavrsetku kosovskog boja i sada vec jasne namere ugara, mudra kneginja Milica, Lazerava zena u oslabljenoj srbiji je imala jedino ovaj izbor: prikloniti se Turcima ili prikloniti se hriscanima. Znajuci koliko veliko je zlo hriscanstvo, od dva zla bira manje i priklanja se Turcima. Salje svoju cerku Oliveru Bajazitu za zenu i sklapa se sporazum o uzajamnoj vojnoj saradnji - usmerenoj protiv katolickog hriscanstva. Bajazit je poslednji turski sultan koji je imao jednu zenu kao glavnu, nasu Oliveru.
Da bi hriscani pridobili srbiju za sebe, proglasavaju naseg despota stefana (lazarevog sina) za clana prvog reda zmajevskih vitezova.
Medjutim, hriscanstvo nam nikad nametnuli nisu, mi smo ostali pravoslavci te i dan danas slavimo nase bogove kroz nase slave, a turska nas je zastitila od njih, ma sta drugo da su vas u skoli ucili, turci su nas zastitili, nisu nas pretvorili u muslimane.
Inace, grci danasnji pokusavaju i pravoslavlje da prisvoje kao i sve ostalo sto su nam ukrali. Medjutim oni nemaju slave, mi ih imamo, mi smo pravoslavci ne oni. Oni su hriscani poput katolika.![]()
Крст је као симбол старији од хришћанства, и пре појаве хришћанства је имао статус мистичног симбола. Равнокраки крст је, колико је мени познато, симбол земље издељене на четири стране света. А што се тиче самих крстова које су Римљани користили за разапињање, они су, опет колико ми је познато, више подсећали на Т-облик, него на данашње облике крстова.
Али и то све небитно. Поента је да тумачење Библије и њених превода са овим нема пуно везе. Оно што и адвентисти и јеховити често превиђају, то је да апостоли и апостолски ученици нису ширили хришћанство тумачећи Библију, већ су га ширили усменим путем, чак и пре него што су прва јеванђеља и написана. Одатле и многи обичаји и праксе који баш и немају неку потврду у Новом завету, од рибе као знака распознавања, до крстова и икона. Ово све више личи (заједно са оним Бене-Гесеритом и његовим "питањима") на расправу о физичком изгледу Исуса Христа, у којој би се као "аргументи" постављале западноевропске слике плавог Исуса-Нордијца, хиландарске Исуса-Балканца, малоазијске Исуса-Анадолца и етиопске Исуса-црнца. Мислим, свака част и на теми и на труду, али то је као она прича када је владика дошао у село и питао зашто се не чују црквена звона, а поп одговара "Има шест разлога: први је - немамо звоно..." па настави о оним другим разлозима. Дакле, небитно.
Чак и сама поставка како је српска/словенска реч "крст" пореклом из латинског "crux". Све би то било лепо да већ немамо корен крс/крш везан за предмете који се ломе један о други: кршити, прекршити, раскрсница... Мада, видим да је и Јерохинац и у самој Библији нашао оповргавање теза из уводног поста, мада није ни морао...
А оно да је крст "сатанистички симбол" нећу ни да коментаришем. То је као кад би неко рекао да су куће симбол сатанизма, јер су Вавилоњани живели у њима, и да треба живети по шумама и пећинама.
Re: KRST - poreklo tog simbola
A pominje li Biblija ono...krstpominje...Ima na mnogo mesta a biće dovoljno i ovoliko koliko ću citirati.
Matej 10:38...''I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan''... Matej 16:24... Tada Isus reče učenicima svojim: Ako ko hoće za mnom ići, neka se odrekne sebe, i uzme krst svoj i ide za mnom. Matej 27:32... I izlazeći nađoše čoveka iz Kirine po imenu Simona i nateraše ga da Mu ponese krst. Marko 8:34... I dozvavši narod s učenicima svojim reče im: Ko hoće za mnom da ide neka se odrekne sebe i uzme krst svoj, i za mnom ide. Marko 10:21... A Isus pogledavši na nj, omile mu, i reče mu: Još ti jedno nedostaje: idi prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i dođi, te hajde za mnom uzevši krst.Marko15:21... nateraše nekog Simona iz Kirine, oca Aleksandrovog i Rufovog, koji iđaše iz polja, da Mu ponese krst. Luka 9:23.. A svima govoraše: Ko hoće da ide za mnom neka se odreče sebe i uzme krst svoj i ide za mnom Luka 14:27... I ko ne nosi krst svoj i za mnom ne ide, ne može biti moj učenik.
U Matej 10:34 engleske Bibilije stoji...And unless you are willing to take up your cross and come with me, you are not fit to be my disciples. A ono crossna engleskom je krst.
Baš me nešto interesuje da li češ negirati postojanje različitih krsnih oblika kao što su
(hebr.: c'lab, ili: c'lob, grč.: stavros - σταυρός; lat.: crux; sin.) na kojima su tokom vekova vršena pribijanja i raspinjanja:
1) I = Stub, crux simplex
2) † = Latinski krst, crux ordinaria
3) + = Grčki krst, crux immissa quadrata
4) T = Krst svetog Antonija, egipatski ili Tau-krst.
5) X = Krst svetog Andreje, Crux decussata, graničarski krst Rimljana.
6) Y = Rascepljeni krst.
A ovo je vizantijski...![]()
ne mozes to sto pise u bibliji da iznosis kao nikakav dokaz za bilo sta, biblija je laz i falsifikat vatikana. Krojili su je kako su hteli i u nju umetali sve i svasta.