KRST - poreklo tog simbola
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 96

Tema: KRST - poreklo tog simbola

 1. #1
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano KRST - poreklo tog simbola

  Evo na jednom mestu sve o poreklu krsta ... koga danas hriscani uzimaju kao hriscanski simbol, kada se zna da je paganskog porekla.... tacnije poreklom iz drevnog Vavilona ....

  u linku:

  http://www.nazarite.net/satanic-symbols.html
  ovako pise
  CROSS - Many people assume that the cross is a Christian symbol. Christians have indeed adopted the cross but its origins date back long before the Messiah was ever born. The cross can be dated back to ancient Babylon and the worship of the sun-gods Mithra and Tammuz. In fact the cross was not used by Christians until the fourth century after Emperor Constantine (a pagan sun-worshipper) had a vision of the cross in front of the sun.
  KRST - Mnogi ljudi smatraju da je krst hriscanski simbol. Hriscani su usvojili krst, ali njegovo poreklo datira mnogo ranije nego sto je Mesija (Hrist) bio rodjen . Krst datira iz drevnog Vavilona i obozavanja Boga Sunca Mitre i Tamuza. U stvari krst nije koriscen od strane hriscnana, dok u 4 veku Imperator Car Konstantin ( obozavalac Boga Sunca) nije imao viziju krsta iznad Sunca .


  ili ako u google ukucate : worship of sex
  dobicete sledece linkove o poreklu krsta :

  http://www.sacred-texts.com/sex/asw/index.htm
  http://www.sacred-texts.com/sex/asw/asw01.htm a takodje i nesto o trojstvu - TRIAD

  sm016.gif

  [b]Mučenički stub

  Prema učenju većine današnjih hrišćanskih religija i crkava, Isus Hrist je pogubljen na krstu srama, mučeničkom krstu razapinjanjem i pričvrćen klinovima za drvo od koga je krst bio načinjen. Međutim, pažljivim razmatranjem biblijskih i istorijskih izveštaja nameće se zaključak da je predmet Isusovog pogubljenja zapravo bio stub, a ne krst.

  Lingvistički dokazi

  Reč "krst" potiče od latinske reči crux. Ali, grčka reč koja je u mnogim savremenim prevodima prevedena imenicom "krst", glasi staurós. U klasičnom grčkom jeziku ta se reč odnosila na uspravnu gredu ili kolac. Kasnije se počela koristiti i za stub za pogubljenje koji je imao poprečnu gredu. Biblijski priručnik The Imperial Bible-Dictionary to priznaje dajući sledeće objašnjenje: “Grčka reč za krst, [staurós], zapravo se odnosila na stup, uspravnu gredu, odnosno kolac, na koji se moglo nešto obesiti ili koji se mogao koristiti za iskolčavanje [ograđivanje] zemljišta. (...) Čak su i Rimljani reč crux (od kojeg je izvedena naša reč krst) po svemu sudeći prvobitno koristili za uspravnu gredu” (uredio Patrick Fairbairn, London, 1874, svezak 1, stranica 376).

  S druge strane, Biblija predmet na kome je Isus pogubljen označava i rečju xýlon. Zanimljivo je da se niti u Grčko-hrvatskom rječniku Stjepana Senca (Zagreb, 1910, stranica 643) niti u Grčko-hrvatskom rječniku Novoga zavjeta Rudolfa Amerla (Zagreb, 2000, stranica 125) za tu reč ne daje značenje “križ”, već se, između ostalog, navode izrazi: odsječeno drvo za gorivo ili građu, drvo, stablo, stup, greda, balvan, brvno, štap, klade za kažnjavanje robova. Značenje “križ” navodi se samo u rečniku Majnarića i Gorskog (Zagreb, 1983, stranica 286), ali uz napomenu “poz. [pozniji, kasniji]”, koja pokazuje da je to značenje reč xýlon poprimila tek kasnije. Zato se u Delima apostolskim 5:30 i 10:39, gde se ta reč javlja u Bibliji, u prevodima kao što su JB i Šarić, 2006, koristi reč “drvo”.

  U knjizi The Non-Christian Cross stoji: “U izvornom grčkom tekstu brojnih spisa od kojih se sastoji Novi zavet nema ni jedne jedine rečenice koja bi barem neizravno dokazivala da je stauros na kojem je umro Isus bio išta drugačiji od običnog staurosa, a još manje da se sastojao, ne od jedne grede, nego od dve grede pribijene jedne na drugu u obliku krsta. (...) Naši su nas učitelji naveli u veliku zabludu time što su reč stauros preveli s ‘krst’ kad su grčke crkvene dokumente prevodili na naš maternji jezik i time što su to potkrepili dodajući riječ ‘krst’ u rečnike kao da je to značenje reči stauros, a da nisu podrobno objasnili da to ni u kom slučaju nije bilo osnovno značenje te reči u vreme apostola i da je to postalo njeno osnovno značenje tek dugo nakon toga, a to je postalo, ako je uopšte postalo, samo zbog toga što se, uprkos pomanjkanju čvrstih dokaza, iz ovog ili onog razloga smatralo da je taj stauros na kojem je Isus pogubljen bio upravo takvog oblika” (John Denham Parsons, London, 1896, stranice 23-24).

  Evo i nekih Biblijskih stihova koji potvrdjuju ovo gore napisano

  prevod Danicic Karadzic Dela Apostolska 5:30
  "Bog otaca vasijeh podize Isusa, koga vi ubiste objesivsi na drvo ."
  a prevod Dr Lujo Bakotic :"
  "Bog otaca nasih uskrsnu Isusa koga vi ubiste obesivsi ga na drvo."
  prevod Danicic Karadzic
  Dela apostolska 10:39 "Mi smo svedoci svemu sta ucini u zemlji Judejskoji Jerusalimu; kojega i ubise objesivsi na drvo .
  i jos jedan
  Dela Ap. 13:29 "i kad svrsise sve sto je pisano za njega skinuse ga s drveta i metnuse u grob"
  isto prevod Danicic Karadzic ...
  Galatima 6:14 "Neka mi se nikada ne dogodi da se hvali, osim mucenickim stubom naseg Gospoda Isusa Hrista , posredstvom koga je svet pribijen na stub za mene, i ja za njega ".

  inace rec krst je u nekim prevodima kasnije od strane crkve stavljena da bi poduprla svoje verovanje .....
  znaci oricinalne reci su mucenicki stub i stub a ne krst .  Poreklo krsta

  Enciklopedija Britanica

  “U gotovo svim delovima starog sveta pronađeni su različiti predmeti koji su nastali davno pre hrišćanske ere, a obeleženi su krstovima različitih oblika. Bezbrojni primerci potiču iz Indije, Sirije, Perzije i Egipta. (...) Upotreba krsta kao religioznog simbola u prethrišćansko doba i kod ne-hrišćanskih naroda mogla bi se smatrati gotovo sveprisutnom, a u vrlo mnogo slučajeva bila je povezana s nekim oblikom poštovanja prirodnih sila” (Encyclopaedia Britannica, 1946, svezak 6, stranica 753).


  An Expository Dictionary of New Testament Words

  “Oblik [krsta kao dve prekrštene grede] potiče iz stare Kaldeje, gde se koristio kao simbol boga Tamuza (jer nalikuje mističnom slovu Tau, prvom slovu njegovog imena). Osim u toj zemlji upotrebljavao se i u susednim zemljama, uključujući i Egipat. Sredinom 3. veka naše ere crkve su već ili odstupile od nekih učenja hrišćanske vere ili su ih izopačile. Da bi se povećao uticaj otpadničkog crkvenog sistema pagani su primani u crkve iako nisu bili preporođeni verom i imali su veliku slobodu zadržati svoje paganske znakove i simbole. Tako je Tau odnosno T, u svom najčešćem obliku, s nešto sniženim poprečnim krakom, bio usvojen kao Hristov krst” (William Vine, An Expository Dictionary of New Testament Words, London, 1962, stranica 256).


  The Cross in Ritual Architecture, and Art

  “Neobična je, ali i neosporna činjenica da se krst koristio kao sveti simbol davno pre Hristovog rođenja, a i nakon njegovog rođenja u zemljama na koje nije uticalo crkveno učenje. (...) Grčkog Bakha, tirskog Tamuza, kaldejskog Bela, norveškog Odina — sve su njih njihovi poklonici obožavali uz pomoć nekog simbola u obliku krsta” (Geo Tyack, The Cross in Ritual Architecture, and Art, London, 1900, stranica 1).


  The Worship of the Dead

  “Krst u obliku ‘crux ansate’ [ankha] nosili su u ruci egipatski sveštenici i kraljevi (koji su bili vrhovni sveštenički poglavari) u znak vlasti koju su imali kao sveštnici boga Sunca, a nazivali su ga ‘znak života’” (Colonel John Garnier, The Worship of the Dead, London, 1904, stranica 226).
  [uredi - уреди] A Short History of Sex-Worship

  “Različiti oblici krstova nalaze se posvuda na egipatskim spomenicima i u grobovima, a mnogi ih stručnjaci smatraju simbolima falusa [prikazima muškog uda] ili pak polnog odnosa. (...) U egipatskim je grobovima crux ansata [krst s krugom ili omčom na vrhu] pronađen tik uz falus” (Herbert Cutner, A Short History of Sex-Worship, London, 1940, stranica 16-17).


  The Companion Bible

  “Ti su se krstovi upotrebljavali kao simboli babilonskog boga Sunca i najpre su pronađeni na novčiću Julija Cezara (100-44. pr. n. e.), a zatim na novčiću koji je izdao Cezarov naslednik (August) 20. godine pr. n. e. Na Konstantinovim novčićima najčešći simbol je krst, ali isti simbol koristi se bez okolnog kruga i s četiri jednaka kraka postavljena okomito i vodoravno; taj se krst posebno obožavao kao ‘Sunčev točak’. Treba reći da je Konstantin bio poklonik boga Sunca i da nije pristupio ‘Crkvi’ još oko četvrt veka nakon što je prema legendi video takav krst na nebu” (The Companion Bible, dodatak 162).


  http://sh.wikipedia.org/wiki/Mu%C4%8Deni%C4%8Dki_stub


  a evo i ovaj link .
  http://www.nazarite.net/satanic-symbols.html
  vidim i satanistima je krst sveti simbol...

  Poslednji put ažurirao/la besmrtna : 12.09.2008. u 09:55 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  11.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  244
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Vrlo si temeljito obradila ovu temu, ali si nešto previdela...
  Krst je relativno jednostavan simbol (dve prave linije koje se seku pod pravim uglom), ali, taj simbol postoji u različitim formama, i ono što je najbitnije ima RAZLIČITA ZNAČENJA (hrišćanski krst, obrnuti krst, keltski krst)..
  Mislim da sa tog aspekta tvoja tema nije dovoljno objašnjena..
  Poslednji put ažurirao/la nordic_warrior : 12.09.2008. u 12:16

 3. #3
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  ima vremena i za to... tek je zapoceta tema
  al opet tema i jeste poreklo tog simbola... nasta sam se usredsredila
  Poslednji put ažurirao/la besmrtna : 12.09.2008. u 09:45

 4. #4
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Vidim da si Jehovina svedokinja.

  U vezi sa:

  Lingvistički dokazi...
  odsječeno drvo za gorivo ili građu, drvo, stablo, stup, greda, balvan, brvno, štap, klade za kažnjavanje robova.
  Rukovodeći se ovom logikom, možemo reći i da je Isus zapravo bio obešen o krivu vrbu.
  (Ili da je umro nakačen na ribu, jer je prvi simbol hrišćanstva bila riba. )

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  11.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  244
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Vidim da si Jehovina svedokinja.

  U vezi sa:  Rukovodeći se ovom logikom, možemo reći i da je Isus zapravo bio obešen o krivu vrbu.
  (Ili da je umro nakačen na ribu, jer je prvi simbol hrišćanstva bila riba. )
  Kako si to zaključio da je Jehovin svedok?

 6. #6
  Zainteresovan član Philosopher of life (avatar)
  Učlanjen
  04.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  390
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio control Pogledaj poruku
  Kako si to zaključio da je Jehovin svedok?
  Pa pogledao covek sliku iz profila i zakljucio neke stvari pretpostvaljam..
  No ovo moze zanimljiva diksusija jer je tema dobra
  zz

 7. #7
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Talking Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio Philosopher of life Pogledaj poruku
  Pa pogledao covek sliku iz profila i zakljucio neke stvari pretpostvaljam..
  No ovo moze zanimljiva diksusija jer je tema dobra
  zz
  da, verovatno tako izgledam

  slazem se dobra je tema za diskusiju
  pozz

 8. #8
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio control Pogledaj poruku
  Kako si to zaključio da je Jehovin svedok?
  Svaka sekta nateže dokaze da "drugi" nisu u pravu. Stub umesto krsta zaštitini je znak Jehovinih svedoka.

 9. #9
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Svaka sekta nateže dokaze da "drugi" nisu u pravu. Stub umesto krsta zaštitini je znak Jehovinih svedoka.
  to je normalno da ako je neko u nesto ubedjen veruje da je on u pravu...
  a zar ne mislis da sve religije misle za sebe da su u pravu???
  ok vidim upucen si u veru J.Svedoka, jel znas i ostalo osim ovoga stub umesto krsta

  nego da se vratimo na temu...

  pozz


 10. #10
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio Immortal_girl Pogledaj poruku

  to je normalno da ako je neko u nesto ubedjen veruje da je on u pravu...
  a zar ne mislis da sve religije misle za sebe da su u pravu???
  ok vidim upucen si u veru J.Svedoka, jel znas i ostalo osim ovoga stub umesto krsta

  nego da se vratimo na temu...

  pozz

  Znam i ja tu i tamo ponešto. Ne zazijavam ja za džabe okolo.
  Naravno, svi misle da su u pravu. Zabavno je koliko su sitne stvari oko kojih se kolju.

  No, kao što kažeš, vratimo se na temu. Razapinjanje na krstu bila je uobičajena praksa Rimljana. Zašto misliš da su sa Isusom napravili izuzetak?
  U najgorem slučaju, ona tablica na kojoj je pisalo "Car Jevreja" koju su mu okačili iznad glave mogla je da bude horizontalni element krsta.

  Pored toga, postoji i fiziološko opravdanje razapinjanja na krst. Razapeti su umirali zapravo od otežanog disanja izazvanog položajem tela. Jednostavno vezivanje na stub ne bi imalo efekta, a zakucavanje ruku iznad glave bilo bi mnogo efikasnije - u smislu da bi stegnuti grudni koš znatno pre ostao bez vazduha i snage potrebne za disanje, tako da bi "očigledna nastava" trajala znatno kraće, pa bi i "vaspitni efekat" bio slabiji.

 11. #11
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Znam i ja tu i tamo ponešto. Ne zazijavam ja za džabe okolo.
  Naravno, svi misle da su u pravu. Zabavno je koliko su sitne stvari oko kojih se kolju.

  No, kao što kažeš, vratimo se na temu. Razapinjanje na krstu bila je uobičajena praksa Rimljana. Zašto misliš da su sa Isusom napravili izuzetak?
  U najgorem slučaju, ona tablica na kojoj je pisalo "Car Jevreja" koju su mu okačili iznad glave mogla je da bude horizontalni element krsta.

  Pored toga, postoji i fiziološko opravdanje razapinjanja na krst. Razapeti su umirali zapravo od otežanog disanja izazvanog položajem tela. Jednostavno vezivanje na stub ne bi imalo efekta, a zakucavanje ruku iznad glave bilo bi mnogo efikasnije - u smislu da bi stegnuti grudni koš znatno pre ostao bez vazduha i snage potrebne za disanje, tako da bi "očigledna nastava" trajala znatno kraće, pa bi i "vaspitni efekat" bio slabiji.
  Bas su Rimljani koristili stub za razapinjanje, a ne krst, a Isusa su Rimljani pogubili... na mucenickom stubu ili ksilonu - spravi za mucenje koju su koristili Rimljani

  eh sad i tablica, pa da to lici na krst, a i da lici, bitno je da nije krst

  pozdrav
  Poslednji put ažurirao/la besmrtna : 12.09.2008. u 20:03

 12. #12
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio Immortal_girl Pogledaj poruku
  Bas su Rimljani koristili stub za razapinjanje, a ne krst, a Isusa su Rimljani pogubili... na mucenickom stubu ili ksilonu - spravi za mucenje koju su koristili Rimljani

  eh sad i tablica, pa da to lici na krst, a i da lici, bitno je da nije krst

  pozdrav
  Istina je da su Rimljani prilikom masovnih osuda, u nedostatku krstova koristili i samo stubove.
  Isus je pogubljen sa samo još dvojicom, tako da svakako nije bila reč o hitnji i nedostatku krstova. Dakle, primenjena je uobičajena metoda izvođenja kazne. Koja je bila sledeća:

  Nakon šibanja Isus je pričvršćen na patibulum - (latinski naziv za tu horizontalnu prečku krsta). Ovo je deo koji je nosio do Golgote. Patibulum je mogao imati i pedesetak kilograma. Svakako nije nosio stub, odnosno vertikalni deo krsta. Ovo iz dva razloga - većina osuđenika ne bi mogla nositi gredu dovoljno veliku da se na njoj može okačiti čovek. A zatim, vertikalni deo je zapravo ono drvo o kojem ti govoriš. Ovo drvo bilo je ukopano na gublištu. Bilo bi previše naporno kopati rupu i učvršćivati krst za svaku upotrebu.

  Dakle, "drvo" je bilo ukopano i namenjeno višekratnoj upotrebi, a patibulum se učvršćivao za njega.

  Drvo je stajalo zlokobno podsećajući na sve one koji su na njemu izdahnuli, bilo ili ne bilo osuđenika. A kada se osuđeni ukloni sa krsta, krst ne ostaje. Ostaje samo drvo. Tako da je jasno zašto se govori o drvetu, a ne o krstu.

 13. #13
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.714
  Reputaciona moć
  1122

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Immortal_girl Re: KRST - poreklo tog simbola

  Evo i mene koliko da bude zanimljivije...

  Činjenica je da krst kao znak,simbol datira iz pradavnih vremena.Dodaću i to da je nekoliko vekova pre Hrista na prostorima današnjeg Kipra,krst bio snažna amajlija koju su nosile žene verujući da je to simbol plodnosti.No kako je tema postavljena u funkciji dokaza da Hrist nije razapet na Krstu da predjem na konkretno.U novom zavetu se reč ‘krst’ naznačuje 28 puta a njen glagol 46 puta.Citiraću neke stihove iz Biblije u kojima se naznjačuje reč ‘krst’...

  Mt.27:32 I izlazeći nađoše čoveka iz Kirine po imenu Simona i nateraše ga da Mu ponese krst.
  Mt.27:40. I govoreći: Ti koji crkvu razvaljuješ i za tri dana načinjaš pomozi sam sebi; ako si sin Božji, siđi s krsta.
  Mt.27:42 Drugima pomože, a sebi ne može pomoći. Ako je car Izrailjev, neka siđe sad s krsta pa ćemo ga verovati.
  Mk.15:21 I nateraše nekog Simona iz Kirine, oca Aleksandrovog i Rufovog, koji iđaše iz polja, da Mu ponese krst.
  Mk.15:30 Pomozi sam sebi i siđi s krsta.
  Mk.15:32 Hristos car Izrailjev neka siđe sad s krsta da vidimo, pa ćemo mu verovati. I oni što behu s Njim razapeti rugahu Mu se.
  Lk.23:26 I kad Ga povedoše, uhvatiše nekog Simona Kirinca koji iđaše iz polja, i metnuše na njega krst da nosi za Isusom.
  Jn.19:17 I noseći krst svoj iziđe na mesto koje se zove Kosturnica a jevrejski Golgota.
  Jn.19:19. Pilat, pak, napisa i natpis i metnu na krst; i beše napisano: Isus Nazarećanin, car judejski.
  Jn.19:25 A stajahu kod krsta Isusovog mati Njegova, i sestra matere Njegove Marija Kleopova, i Marija Magdalina.
  Jn.19:31. A budući da beše petak, pa da ne bi tela ostala na krstu u subotu (jer beše veliki dan ona subota), Jevreji moliše Pilata da im prebiju noge, pa da ih skinu.
  Fil.2:8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.
  Kol.1:20 I kroza Nj da primiri sve sa sobom, umirivši krvlju krsta Njegova, kroza Nj sve, bilo na zemlji ili na nebu.
  Kol.2:14. I izbrisavši pismo uredbe koja beše protiv nas, i to uzevši sa srede prikova ga na krstu;
  Jev.12:2. Gledajući na Načelnika vere i Svršitelja Isusa, koji mesto određene sebi radosti pretrpe krst, ne mareći za sramotu, i sede s desne strane prestola Božijeg.


  U istorijskim spisima iz vremena raspeća mogu se naći opisi o čak četiri načina razapinjana, tj. četiri oblika "instrumenta" za razapinjanje osuđenika :

  1. "Crux Simplex", u obliku slova (I), dakle "stub".
  2. "Crux Decussata, u obliku slova (X).
  3. "Crux Commissa", u obliku slova (T).
  4. Crux Immissa, ili poznat kao "latinski krst", bio je u obliku (†) krsta. Ovo je najverovatnije bio oblik instrumenta na kojem je Isus Hrist razapet, i to zbog sledećih činjenica:

  1.- Iznad Njegove glave je bila okačena tabla sa natpisom, kako čitamo u Mateju 27:37: "I metnuše Mu više glave krivicu Njegovu napisanu: Ovo je Isus car judejski." Ovo je moglo biti učinjeno samo ako je Hrist bio razapet na obliku (I) ili (†), ali stub (I) otpada zbog sledećeg argumenta.

  2.-U Jevanđelju po Jovanu čitamo, kako apostol Toma reaguje slušajuć vest o Hristovom uskrsnuću: "Stoga mu drugi učenici rekoše: videli smo Gospoda. No on im reče: ako ne vidim ožiljak od klinova na njegovim rukama i ne stavim svoj prst u ranu od klinova, i ne stavim svoju ruku u njegova rebra - neću poverovati." (Jovan 20:25)

  Dakle, Toma govori o klinovima, koji su Hristu učinili rane na rukama - on koristi množinu za klinove, što znači da ih je bilo više od jednog. Iz ovog se može zaključiti da je Hristu kroz svaku ruku bio probijen jedan klin, što ne bi bio slučaj da je razapet na stubu, jer bi onda bio upotrebljen samo jedan.

  Ovo iz Jovan 20:25 je veoma bitno jer su i sami Jehovini svedoci u svom prevodu preveli klinove u MNOŽINI. Nije mi jasno kako su stručnjaci za prevod izostavili to...verovatno nisu na vreme zapazili da to mora da se promeni.

  Inače prema Strongovom (Stong’s) rečniku grčkog jezika reč STAUROS {stow-ros'} ima dva moguća značenja: 1) Uspravno položen štap ili stub. 2) Krst, kao instrument za pogubljenje. Prema tom prevodu osnovano se Jehovini svedoci pozivaju na mogučnost da je Isus razapet na stubu ali isto toliko je osnovano i ono drugo da je razapet na krstu.A već sam nazanačio koliko je bitno što u Bibliji JS.nije izmednjeno ono u Jovanu 20:25 u smislu množine KLINOVA.Nekom je to promaklo ali ne sumnjam da će tu u sledećoj bibliji biti prevedeno sa jedninom.

  I da naznačim.Citirao sam prevod Biblije Karadjić-Daničić ali ću napomenuti da je isto tako prevedno i u drugim Biblijama i Po Šarić Ivanu i po Čarnić Emilijanu i ostalim, stim što u hrvatskim prevodima umesto ‘krst’ stoji ‘križ’.Suvišno je da naznačim da je uzvišen i reformatorski prevod ‘novog sveta’ Jehovinih svedoka reč krst prevodio sa stub.

  I na kaju bih zamolio da mi neko odgovori KADA je u smislu ''sati'' Isus razapet.Marko 15:25 tvrdi...A beše sat treći kad Ga razapeše. A Jovan 19:14,15 protivreči i tvrdi...
  A beše petak uoči pashe oko šestog sahata; i Pilat reče Jevrejima: Evo, car vaš.
  A oni vikahu: Uzmi, uzmi, raspni ga. Pilat im reče: Zar cara vašeg da razapnem? Odgovoriše glavari sveštenički: Mi nemamo cara osim ćesara.

  Uz
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 14. #14
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.714
  Reputaciona moć
  1122

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Immortal_girl
  Re: KRST - poreklo tog simbola

  Koje li slučajnosti...Sve što si postavila u temi ISTOVETNO tako stoji i na ...Beogradcafe forumu...

  mystery_
  post Apr 11 2008, 06:14 AMPost #Početnik
  Group Icon Status: Član
  Postova: 70
  Reg: 22-February 08
  Član broj: 441 859

  evo na jednom mestu sve o poreklu krsta ... koga danas hriscani uzimaju kao hriscanski simbol, kada se zna da je paganskog porekla.... tacnije poreklom iz drevnog Vavilona ....
  u linku:http://www.nazarite.net/satanic-symbols.html ovako pise
  CROSS - Many people assume that the cross is a Christian symbol. Christians have indeed adopted the cross but its origins date back long before the Messiah was ever born. The cross can be dated back to ancient Babylon and the worship of the sun-gods Mithra and Tammuz. In fact the cross was not used by Christians until the fourth century after Emperor Constantine (a pagan sun-worshipper) had a vision of the cross in front of the sun.ili ako u google ukucate : worship of sex
  dobicete sledece linkove o poreklu krsta :

  http://www.sacred-texts.com/sex/asw/index.htm
  http://www.sacred-texts.com/sex/asw/asw01.htm a takodje i nesto o trojstvu - TRIAD
  sm016.gif
  Mučenički stub

  Prema učenju većine današnjih hrišćanskih religija i crkava, Isus Hrist je pogubljen na krstu srama, mučeničkom krstu razapinjanjem i pričvrćen klinovima za drvo od koga je krst bio načinjen. Međutim, pažljivim razmatranjem biblijskih i istorijskih izveštaja nameće se zaključak da je predmet Isusovog pogubljenja zapravo bio stub, a ne krst.

  Lingvistički dokazi

  Reč "krst" potiče od latinske reči crux. Ali, grčka reč koja je u mnogim savremenim prevodima prevedena imenicom "krst", glasi staurós. U klasičnom grčkom jeziku ta se reč odnosila na uspravnu gredu ili kolac. Kasnije se počela koristiti i za stub za pogubljenje koji je imao poprečnu gredu. Biblijski priručnik The Imperial Bible-Dictionary to priznaje dajući sledeće objašnjenje: “Grčka reč za krst, [staurós], zapravo se odnosila na stup, uspravnu gredu, odnosno kolac, na koji se moglo nešto obesiti ili koji se mogao koristiti za iskolčavanje [ograđivanje] zemljišta. (...) Čak su i Rimljani reč crux (od kojeg je izvedena naša reč krst) po svemu sudeći prvobitno koristili za uspravnu gredu” (uredio Patrick Fairbairn, London, 1874, svezak 1, stranica 376).

  S druge strane, Biblija predmet na kome je Isus pogubljen označava i rečju xýlon. Zanimljivo je da se niti u Grčko-hrvatskom rječniku Stjepana Senca (Zagreb, 1910, stranica 643) niti u Grčko-hrvatskom rječniku Novoga zavjeta Rudolfa Amerla (Zagreb, 2000, stranica 125) za tu reč ne daje značenje “križ”, već se, između ostalog, navode izrazi: odsječeno drvo za gorivo ili građu, drvo, stablo, stup, greda, balvan, brvno, štap, klade za kažnjavanje robova. Značenje “križ” navodi se samo u rečniku Majnarića i Gorskog (Zagreb, 1983, stranica 286), ali uz napomenu “poz. [pozniji, kasniji]”, koja pokazuje da je to značenje reč xýlon poprimila tek kasnije. Zato se u Delima apostolskim 5:30 i 10:39, gde se ta reč javlja u Bibliji, u prevodima kao što su JB i Šarić, 2006, koristi reč “drvo”.

  U knjizi The Non-Christian Cross stoji: “U izvornom grčkom tekstu brojnih spisa od kojih se sastoji Novi zavet nema ni jedne jedine rečenice koja bi barem neizravno dokazivala da je stauros na kojem je umro Isus bio išta drugačiji od običnog staurosa, a još manje da se sastojao, ne od jedne grede, nego od dve grede pribijene jedne na drugu u obliku krsta. (...) Naši su nas učitelji naveli u veliku zabludu time što su reč stauros preveli s ‘krst’ kad su grčke crkvene dokumente prevodili na naš maternji jezik i time što su to potkrepili dodajući riječ ‘krst’ u rečnike kao da je to značenje reči stauros, a da nisu podrobno objasnili da to ni u kom slučaju nije bilo osnovno značenje te reči u vreme apostola i da je to postalo njeno osnovno značenje tek dugo nakon toga, a to je postalo, ako je uopšte postalo, samo zbog toga što se, uprkos pomanjkanju čvrstih dokaza, iz ovog ili onog razloga smatralo da je taj stauros na kojem je Isus pogubljen bio upravo takvog oblika” (John Denham Parsons, London, 1896, stranice 23-24).

  Poreklo krsta Enciklopedija Britanica

  “U gotovo svim delovima starog sveta pronađeni su različiti predmeti koji su nastali davno pre hrišćanske ere, a obeleženi su krstovima različitih oblika. Bezbrojni primerci potiču iz Indije, Sirije, Perzije i Egipta. (...) Upotreba krsta kao religioznog simbola u prethrišćansko doba i kod ne-hrišćanskih naroda mogla bi se smatrati gotovo sveprisutnom, a u vrlo mnogo slučajeva bila je povezana s nekim oblikom poštovanja prirodnih sila” (Encyclopaedia Britannica, 1946, svezak 6, stranica 753).

  An Expository Dictionary of New Testament Words

  “Oblik [krsta kao dve prekrštene grede] potiče iz stare Kaldeje, gde se koristio kao simbol boga Tamuza (jer nalikuje mističnom slovu Tau, prvom slovu njegovog imena). Osim u toj zemlji upotrebljavao se i u susednim zemljama, uključujući i Egipat. Sredinom 3. veka naše ere crkve su već ili odstupile od nekih učenja hrišćanske vere ili su ih izopačile. Da bi se povećao uticaj otpadničkog crkvenog sistema pagani su primani u crkve iako nisu bili preporođeni verom i imali su veliku slobodu zadržati svoje paganske znakove i simbole. Tako je Tau odnosno T, u svom najčešćem obliku, s nešto sniženim poprečnim krakom, bio usvojen kao Hristov krst” (William Vine, An Expository Dictionary of New Testament Words, London, 1962, stranica 256).

  The Cross in Ritual Architecture, and Art

  “Neobična je, ali i neosporna činjenica da se krst koristio kao sveti simbol davno pre Hristovog rođenja, a i nakon njegovog rođenja u zemljama na koje nije uticalo crkveno učenje. (...) Grčkog Bakha, tirskog Tamuza, kaldejskog Bela, norveškog Odina — sve su njih njihovi poklonici obožavali uz pomoć nekog simbola u obliku krsta” (Geo Tyack, The Cross in Ritual Architecture, and Art, London, 1900, stranica 1).

  The Worship of the Dead

  “Krst u obliku ‘crux ansate’ [ankha] nosili su u ruci egipatski sveštenici i kraljevi (koji su bili vrhovni sveštenički poglavari) u znak vlasti koju su imali kao sveštnici boga Sunca, a nazivali su ga ‘znak života’” (Colonel John Garnier, The Worship of the Dead, London, 1904, stranica 226).
  [uredi - уреди] A Short History of Sex-Worship

  “Različiti oblici krstova nalaze se posvuda na egipatskim spomenicima i u grobovima, a mnogi ih stručnjaci smatraju simbolima falusa [prikazima muškog uda] ili pak polnog odnosa. (...) U egipatskim je grobovima crux ansata [krst s krugom ili omčom na vrhu] pronađen tik uz falus” (Herbert Cutner, A Short History of Sex-Worship, London, 1940, stranica 16-17).

  The Companion Bible

  “Ti su se krstovi upotrebljavali kao simboli babilonskog boga Sunca i najpre su pronađeni na novčiću Julija Cezara (100-44. pr. n. e.), a zatim na novčiću koji je izdao Cezarov naslednik (August) 20. godine pr. n. e. Na Konstantinovim novčićima najčešći simbol je krst, ali isti simbol koristi se bez okolnog kruga i s četiri jednaka kraka postavljena okomito i vodoravno; taj se krst posebno obožavao kao ‘Sunčev točak’. Treba reći da je Konstantin bio poklonik boga Sunca i da nije pristupio ‘Crkvi’ još oko četvrt veka nakon što je prema legendi video takav krst na nebu” (The Companion Bible, dodatak 162).

  http://sh.wikipedia.org/wiki/Mu%C4%8Deni%C4%8Dki_stub  Nije li zanimljivo...Jeste...Radi se domaći zadatak.Ali što svuda isto,pobogu si...Što nešta ne napišeš sam od sebe...što sestro...što...

  Očito je da su prosvetljeni betlejmski umovi da li u zadatak da se agresivno krene po netu sa savremenim misionarenjem.U borbu protiv krsta,pravoslavlja...Imao sam neko mišljenje o tebi ali kako stvari stoje izgleda da ću morati da ga menjam.

  Uz
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 15. #15
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.714
  Reputaciona moć
  1122

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Immortal_girl
  Re: KRST - poreklo tog simbola

  I kada sam već citirao ono iz Beogradcafe foruma,hajde da budem dosledan i da citiram i odgovor časnog pravoslavnog hrišćanina...

  Justin55
  post Apr 11 2008, 09:32 AM
  Post #2 Veteran
  Status: Član
  Postova: 1 274
  Reg: 12-May 07
  Član broj: 363 469

  Свети Крст - Ап. Павле " плачући говори о многима који живе као непријатељи крста Христова " (Флпљ. 3.18). Заиста, и дан данас многи од секраша отворено се јављају као крстоборци и противници видљивом одавању почасти св. крсту - " Јер је реч о крсту лудост оника који гину ..." (1Кор. 1.18).

  Ми ћемо се држати речи ап. Павла: " А ја, Боже сачувај, да се чим другим хвалим осим крстом Господа нашега Исуса Христа " (Гал. 6.14) - јер је за нас Крст Христов и симбол и средство спасења.

  Шта рећи за оне који тврде да " верују " у Христа, а одбацују да одају видљиву почаст Знаку Сина Божијег - св. крсту. Какви су то " хришћани " када свесно одбацују ношење Крста, или не дај Боже да га још целивају? Њихов став је да они Крст Господњи носе у својим срцима, и то је сасвим довољно! Добро, то је лепо и за сваку је похвалу - али кријући у себи Крст, а не одајући му видљиву почаст, ви као да се стидите што сте хришћани. Друго, није баш тачно да је Крст Христов невидљив, јер Св. Писмо говори и о видљивом Крсту као Знаку Сина Човечијег - који се јавно показао на Голготи (Јн. 19.17); и који ће се поново показати, на небу, када Господ дође у свој својој слави (Мт. 24.30). Хоћете ли се и тада стидети св. крста? Видети и ове цитатеФлпљ. 2.8 ; Еф. 2.16 ; Кол. 2.14).

  Навашћемо даље нека места из Старог Завета која би се могла схватити као праслика Крста:

  * Када је Јаков благосиљао Јосифове синове, Јефрема и Манасију, стицај околности био је такав да је тај благослов изречен под знаком крста, јер је Јаков при благосиљању ставио једну руку преко друге (1Мој. 48.13-19). Да ли је то био баш пуки случај да благослов овог пута дође кроз знак крста, или је то био предзнак, да ће кроз крст доћи благослов целом свету?
  * Ап. Павле прелазак Израиља преко Црвеног мора тумачи као праслику св. тајне крштења (1Кор. 10.1-2). Наиме, да би се вода раздвојила, Мојсије је пружио своју руку ка мору у једном, директном, правцу, а када је Израиљ прешао, он је по заповести Божијој опет пружио руку ка мору да би се вода саставила, али сада је то учинио у попречном правцу. На тај начин несвесно учињени знак крста био је предслика спасења.
  * Први ратни сусрет Израиљаца са Амаличанима текао је следећим током - док се Мојсије на гори молио Богу раширених руку, Израиљци су побеђивали. Чим би их спустио, од умора, побеђивали су Амаличани (2Мој. 17.11-13). Раширене Мојсијеве руке, у односу на његово тело, такође су биле предслика крста Христовог, и извор Израиљске победе. Из Св. Предања знамо још нешто:
  * Пред одсутну битку са својим супарником Максентијом (312- те год.) цар Констатин је у сну добио поруку да на штитове и заставе стави знак Крста, а речи које је чуо гласиле су " Овим побеђуј ". Испунивши то, Констатин је победио и ушао у Рим.
  * Из историје Цркве зна се да су стари хришћани имали више својих символа који су у оно време били тајни знаци распознавања. Један од таквих је била риба, а зна се и зашто - На грчком језику риба се каже " ИXТИС " - Исус Xристос Теу Иос Сотир - Исус Христос Божији Син Спаситељ! А зар је тај символ био неки грех пред Богом? Није - јер он у суштини изражава главну истину хришћанства! Па зашто би онда и Крст, као предмет (символ), и знак Крста којим се осењујемо био грех?! Јер, када на себи руком начинимо знак Крста ми тим покретом изражавамо цело своје хришћанско веровање - на символички начин. Три састављена прста једне шаке символички нам означавају нашу веру у једносушну и нераздељиву Свету Тројицу. Тим више, и тим потпуније што чинећи знак Крста изговарамо: " У име Оца, и Сина, и Светога Духа. Амин "!

  У осталом, и секташи, сви од реда, имају неки спољашњи знак своје молитвености. Обично, и најчешће седећи зажмуре, ставе руке међу колена и дубоко се замисле, или изговарају своју слободну молитву.

  Нама Св. Предање изричито казује да су још најранији хришћани имали обичај да се осењују знаком Крста, па стога то радимо и ми. А секташи нека нам одговоре на основу чега они то заснивају знак своје молитвености?!


  :???: se čemu takvo tvoje misionarstvo...

  Uz
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 16. #16
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Jerohinac pa to sam sama napisala, sastavila istrazila linkove itd... ne brini... imam pravo svoje tekstove preneti na drugi forum
  i ne brini nisam ni na kakvom zadatku, nego eto imam malo vise vremena trenutno, pa mi dosadno ... a i setih se da tamo na onom forumu imam zanimljiv tekst pa ga preselih ovde...

  a sto ti kopiras tudji tekst to mi nije jasno.... ja to ne radim...

  bye bye bye
  Poslednji put ažurirao/la besmrtna : 12.09.2008. u 23:40

 17. #17
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Šinko! Ne pucaj dok im ne vidiš beonjače!

 18. #18
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.714
  Reputaciona moć
  1122

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Immortal_girl
  Re: KRST - poreklo tog simbola

  Jerohinac pa to sam sama napisala, sastavila istrazila linkove itd... ne brini... imam pravo svoje tekstove preneti na drugi forum i ne brini nisam ni na kakvom zadatku, nego eto imam malo vise vremena trenutno, pa mi dosadno ... a i setih se da tamo na onom forumu imam zanimljiv tekst pa ga preselih ovde...a sto ti kopiras tudji tekst to mi nije jasno.... ja to ne radim...
  Imajući u vidu da nisam znao da si pored toga što si ''besmrtna'' i ''mystery'' a kako sada znam potpuno mi je jasno da možeš svoje tekstove u funkciji domaćeg zadatka premeštati bilo gde po tvojoj želji.

  o kopiranju tudjeg teksta.Mislim da sam naznačio da šaljem i odgovor časnog pravoslavca u vezi sa TVOJIM postom na onom drugom forumu.Pokušao sam da nadjem barem jednu rečenicu iz tvoje teme a da nije iz neke enclikopedije nekog prosvetljenog ''brata'' i tome sličnog.A jedino nema suštine...nema citiranja Biblije.Šta bi sa Biblijom...

  Ja ''istražih'' i sakupih nekih Biblijskih stihova.I naravno ne mogu ih citirati drukčije nego kako su naznačeni u Bibliji.

  I baš me živo interesuje kako češ negirati biblijske stihove u kojima se jasno naznačuje reč ''krst'' i ono u vezi sa množinom klinova iz Jovana 20:25.

  Uz
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 19. #19
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio jerohinac Pogledaj poruku
  Immortal_girl
  Re: KRST - poreklo tog simbola  Imajući u vidu da nisam znao da si pored toga što si ''besmrtna'' i ''mystery'' a kako sada znam potpuno mi je jasno da možeš svoje tekstove u funkciji domaćeg zadatka premeštati bilo gde po tvojoj želji.

  o kopiranju tudjeg teksta.Mislim da sam naznačio da šaljem i odgovor časnog pravoslavca u vezi sa TVOJIM postom na onom drugom forumu.Pokušao sam da nadjem barem jednu rečenicu iz tvoje teme a da nije iz neke enclikopedije nekog prosvetljenog ''brata'' i tome sličnog.A jedino nema suštine...nema citiranja Biblije.Šta bi sa Biblijom...

  Ja ''istražih'' i sakupih nekih Biblijskih stihova.I naravno ne mogu ih citirati drukčije nego kako su naznačeni u Bibliji.

  I baš me živo interesuje kako češ negirati biblijske stihove u kojima se jasno naznačuje reč ''krst'' i ono u vezi sa množinom klinova iz Jovana 20:25.

  Uz
  pa da, mogu...

  e sad eto sve znas o meni i da sam i pored toga sto sam besmrtna i mystery

  i uvek citiram Bibliju... koliko je to potrebno


  bye

 20. #20
  Zainteresovan član polikarp (avatar)
  Učlanjen
  22.08.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  245
  Reputaciona moć
  37

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio jerohinac Pogledaj poruku
  Immortal_girl
  Re: KRST - poreklo tog simbola

  Imajući u vidu da nisam znao da si pored toga što si ''besmrtna'' i ''mystery''
  a kako ti znaš da je ona mystery kad ne provodiš puno vremena za računarom???
  za mesec dana ispisao isti broj postova kao ona za tri godine
  hm....ko ovde u stvari ima domaći...
  čudno..
  Poslednji put ažurirao/la polikarp : 13.09.2008. u 01:42

 21. #21
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  nego, vratimo se malo i na ovu temu

 22. #22
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio Immortal_girl Pogledaj poruku
  nego, vratimo se malo i na ovu temu
  OK

  Ti si, vidim, Jehovina svedokinja...

 23. #23
  besmrtna nije na forumu
  I still remember the sun always warm on my back somehow it seems colder now ✿✿✿
  Buduća legenda besmrtna (avatar)
  Učlanjen
  05.08.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Field Of Innocence
  Poruke
  29.700
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Smile Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  OK

  Ti si, vidim, Jehovina svedokinja...
  po cemu vidis

  I ja tebe pozdravljam

 24. #24
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Za mene je krst, pre svega, modni detalj koji rado nosim na lancicu, brojanici oko vrata i mindjusama. Dok je bilo moderno, nosila sam i oko clanka na nozi. Ne znam zasto je presudna uloga krsta u bilo kojoj prici, kada je bitna Isusova etika.

 25. #25
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: KRST - poreklo tog simbola

  Citat Original postavio Muzicka Vila Pogledaj poruku
  Za mene je krst, pre svega, modni detalj koji rado nosim na lancicu, brojanici oko vrata i mindjusama. Dok je bilo moderno, nosila sam i oko clanka na nozi. Ne znam zasto je presudna uloga krsta u bilo kojoj prici, kada je bitna Isusova etika.
  Da su ga raspeli na etici, vaskrsenja ne bi ni bilo.
  I ondak, bilo bi glupo da se krstiš samo gore-dole-gore-dole...
  Eto zato.

Slične teme

 1. REČNIK SIMBOLA
  Autor WEISHAUPT u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 16.02.2010., 20:06
 2. znacenje pescanog sata kao simbola
  Autor bteodul u forumu Istorija
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 22.09.2008., 14:07
 3. Rečnici simbola
  Autor zoranpetrovic84 u forumu Književnost
  Odgovora: 21
  Poslednja poruka: 01.05.2008., 20:40
 4. Tumacenje avatara kao simbola....
  Autor frozen1982. u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 2030
  Poslednja poruka: 02.03.2007., 21:16
 5. ukidanje simbola RS
  Autor isti2006 u forumu Politika
  Odgovora: 179
  Poslednja poruka: 19.04.2006., 13:26

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •