SRBI JEDAN OD NAJSTARIJIH NARODA?

• Začetnik teme Začetnik teme GogaA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ма Германи не постоје, то је лажна група народа са измишљеним језицима. А наравно да су Пруси Срби, иначе се не би звали Пруси, и причали пруским језиком.

На пример, Германи су први дан у седмици посвећивали Сунцу, а и дан данас им се тај дан поклапа са хришћанском Недељом и даном одмора, а недељу зову Sunday и Sonntag, Сунчев дан.

Upravo tako - Sunčev dan im je osnova od koje su došli do ovo Sunday, Sonntag...

Što se tiče objašnjavanja mojih teza i konkretno povezanosti Srba i Egipćana ovde, tebi ili nekom drugom koji je sličan tebi, je suludo, jer ti, ne želiš, nećeš i NE MOŽEŠ to da razumeš. A to je suludo trošenje energija.

Eto.

Енглези, Немци, Холанђани, Ретроманци, Фламанци, Шведи, Норвежани, Данци - све лажни народи који су постали од Балканаца који су живели по сојеницама и рибарили по Дунаву...

Upravo tako - Sunčev dan im je osnova od koje su došli do ovo Sunday, Sonntag...

Значи, код Германа је Сунчев дан најбитнији дан у седмици, и дан посвећен Богу, а они нису "небески народ", већ су то само Срби?

Što se tiče objašnjavanja mojih teza i konkretno povezanosti Srba i Egipćana ovde, tebi ili nekom drugom koji je sličan tebi, je suludo, jer ti, ne želiš, nećeš i NE MOŽEŠ to da razumeš. A to je suludo trošenje energija.

Eto.

Управо о томе ти и говорим. Ко год се појави са неком фантастичном и невероватном тезом, обоји је езотеријом и приказује као неко скривено знање којем нису потребни докази, и које само одабрани могу да схвате и приме. А ти одабрани су, наравно, они који нимало не сумњају и не испитују оно што им се нуди, већ који то прихватају као нешто у рангу религијске истине.

Ето, и ти си закључила да ја то "не могу" да разумем, само зато што сам ти поставио пар логичних питања која би била врло лако доказива да је оно што си ти тврдила истина. А то питање се односи на утврђивање култа Сунца код Срба (чак не ни код свих Словена, јер о Србима говоримо), да се докаже да је тај култ био јачи од култова осталих богова и природних сила, као и то да је тај култ био јачи и развијенији него код осталих европских народа. А доказа за тако нешто једноставно нема.

Meni je stvarno žao što su ovakve teme svuda ismejane ili čak zatvorene. I što ljudi nisu otvoreni da čuju nešto drugačije i nesvakidašnje. Ipak, najviše mi smeta odsustvo tolerancije među Forumašima. Pa, svako ima pravo na svoje istine. To nije razlog da se tema spamuje.

Ima relativno malo Ljudi koji se interesuju za ideju i teoriju o velikoj drevnosti srbskog naroda, ali to nije razlog da se oni odmah izlože podsmehu, ruglu i prozivkama. Eto, setih se jednog posta gde piše Deretić i par budala, ili tako nešto slično. Baš bezobrazno.

Ako bih ja ovde, vama, npr, napisala da Sloveni kao velika grupa indoevropskih naroda srodnih po jeziku i kulturi uopšte nisu postojali, već da su to zapravo KoloVeni (SuncaRod), srbsko pleme, suimena: Kolovenci, Slovenci, Venci, Veneti, Weni, Wenden, Feni, Feničani, Kolutari, Kolodari, Koledari, Koleda... Vi biste na mene kamenje.

Ili još gore da napišem ovo:

Poštujući Sunce kao Boga i kao izvor i centar svega (sveta) Srbi su i tvorci heliocentričnog poimanja sveta. Narod koji toliko slavi Sunce (Koloveni, Srbi, Surbi, Surabi, Sorabi, Zorba, Zorben, Wenden, Veni, Veneti i još najmanje hiljadu ...) smatra Sunce najvišim i najviše isturenim (nebeskim) gospodarom i ima toliko ličnih sunčanih i sunčevih imena, ne može biti ništa drugo nego NEBESKI narod.

Nisam skoro procitao ovako sazet tekst.!
:klap:

Срби - творци хелиоцентричног система... Па ја не знам људи одакле се лежете и колико је потребно мало да знате о сопственом народу да би тако нешто извалили. Значи, не неки Србин да је творац тог система, него баш Срби, као народ; народ који не зна за планете, једину планету коју зна (Венеру) назива "звездом" (Даница), нема појма да су звезде такође сунца на огромним удаљеностима, него их сматра "светиљкама", који за метеорите мисли да су звезде које падају са неба, за кога су Сунце и Месец "браћа", који нема појма да живи на планети која се окреће око Сунца, већ верује да Сунце излази и залази, а да Месец сија сопственом светлошћу и да "расте" и "смањује се" - народ који је свету даровао хелиоцентрични систем.

Џаба старих Грка, џаба оних мученика што су гинули на ломачама - Срби већ све то знали пре њих. А како? Е, па ето тако. Ко то у старту не разуме, не треба му ни објашњавати јер не вреди.

Чини ми се да постајем Хрбин од оваквих текстова. :) Још само с тобом да се спријатељим, и да видиш весеља...

P.S. Одговорио бих ти на ПП, али си био управо банован.

ја и ти морамо бити пријатељи,поред оваквих "непријатеља".

а ја сам од данас Срват.;)

Срвати су постали од Хрба. Ти уствари ниси Срват, него покатоличени Хрбин.

Шта мислиш, да нема хришћанства, и да је остала словенска вера, ко би од Срба и Хрвата славио Перуна као врховног бога, а ко Велеса?

Срби - творци хелиоцентричног система... Па ја не знам људи одакле се лежете и колико је потребно мало да знате о сопственом народу да би тако нешто извалили. Значи, не неки Србин да је творац тог система, него баш Срби, као народ; народ који не зна за планете, једину планету коју зна (Венеру) назива "звездом" (Даница), нема појма да су звезде такође сунца на огромним удаљеностима, него их сматра "светиљкама", који за метеорите мисли да су звезде које падају са неба, за кога су Сунце и Месец "браћа", који нема појма да живи на планети која се окреће око Сунца, већ верује да Сунце излази и залази, а да Месец сија сопственом светлошћу и да "расте" и "смањује се" - народ који је свету даровао хелиоцентрични систем.

Џаба старих Грка, џаба оних мученика што су гинули на ломачама - Срби већ све то знали пре њих. А како? Е, па ето тако. Ко то у старту не разуме, не треба му ни објашњавати јер не вреди.

Nisam ni potencirala na tvoju (ne)sposobnost da razumeš - samo sam htela da nagovestim da sa dosta ironije sagledavaš alternativne teorije. To je odmah naučna fantastika i gluposti. Mislim da čak nisi ni porazmislio o ideji i činjenicama. Ali to je normalno i ja nemam ništa protiv toga. Samo, eto, cinizam mi pomalo smeta.

Inače, ja postavljam ovde jedno moje razmišljanje, pa ako ti se dopadne možemo da diskutujemo, ako pak ne, onda nemoj da blatiš moj trud, znanje i razmišljanje. Evo, kako su, po mom mišljenju naglašavam, Englezi došli do imenice GIRL:

eng. GIRL - devojka, devojčica

Pri izgovoru ove engleske imenice girl slovo i se gubi:

GRL = GRLO

Poznato je da je u narodnoj književnosti, posebno u lirici, čest motiv devojačka lepota. Narodni pevač posvetio je posebnu pažnju opisu ženske lepote. On nije svodio lepo samo na fizičku komponentu, već je znalački dao suštinsku lepotu - amalgam fizičkih i duhovnih svojstava.

U osnovi lepote devojke i žene, u narodnoj pesmi, leži životna vitalnost spojena sa određenim moralnim svojstvima, skromnošću, smernošću i trudoljubivošću:

U Milice duge trepavice,
Prekrile joj rumen jagodice,
Jagodice i bijelo lice.
Ja je gledah tri godine dana
Ne mogoh joj lice sagledati...

Devojka nikada nije otvrdlog ili grubog izraza. Iz nje redovno bije snaga i vitalnost, što ne remeti njenu ženstvenost. Ona je zdrava i kršna - puna zdravlja, života i poleta.

Rumeni obrazi ili rumene jagodice devojke su inkarnacija životne energije, što nas direktno upućuje na Sunce kao izvor života. Crvena boja, tj. rumenilo kao kondenzovana Sunčeva energija.

Inače, rumene jagodice predstavljaju garanciju snage i zdravlja mlade žene u patrijahalnoj zajednici, te je u poetskim narodnim umotvorinama ovaploćeno kao ideal ženske lepote.

Pesnik potencira belinu i rumenilo devojačkog lica, visinu i vitkost tela, tako što pokušava da objasni kako je takva lepota nastala:

U struku je tanka i visoka,
U obrazu bjela i rumena,
Kao da je podne uzrasla
Prema tihom Suncu proljetnome...

Ostale odlike devojačke lepote:

- oči su joj dva draga kamena,
- obrvice s mora pijavice,
- trepavice dvije lastavice,
- zubi su joj dva niza bisera,
- medna usta kutija šećera,
- gusta i bujna devojačka kosa podseća narodnog pevača na kitu ibrišima,
- ruke su lepe, bele i snažne i iz njih zrači otmenost i gracioznost. Pevač ih poredi sa labudovim krilima.

- Devojka ima DUGAČAK VRAT, što je takođe jedan od elemenata lepote:

Koliko je grlo u đevojke,
Stanula bi ruka u junaka... hihi Bez insinuacija, molim...

Grlo je takođe BELO (inače, belo grlo je stereotipna sintagma u narodnoj književnosti). Međutim, pevač se ne zadovoljava samo belinom puti devojačkog grla, ono je od beline čak prozračno:

Koliko je bjela đevojka,
Kada pije to crveno vince
Vidi joj se vince kroz groce...

U devojačkom govoru, narodni pevač je hteo da vidi nešto prefinjeno, meko, toplo, pomešano sa bezazlenošću. Stoga se upoređuje sa gukanjem goluba. Smeh je nešto življi od govora, ali nikako bučan - kao zveckanje prosutkog bisera:

Kad govori - ka' da golub guče,
Kad se smije - ka' da biser sije,
Kad pogleda - kako soko sivi,
Kad se šeće - kao paunica...

Upravo u belom grlu vidi se ona suštinska lepota devojke i žene - amalgam fizičkog i duhovnog.

Jer, pored lepote i gracioznosti dugačkog, belog vrata, tj. grla, pažnja se posvećuje i onom što devojka kazuje i kako kazuje - vidi se njeno vaspitanje, intelekt, mudrost, smernost, skromnost, snalažljivost, nežnost. Tako Milica odgovara svojim drugaricama:

Nit' sam luda, nit' odviše mudra,
Nit' sam vila - da zbijam oblake ,
Već đevojka - da gledam preda se!

Nerado ukazujem i na pesmu naše folk pevačice Lepe Brene:

Duge noge za igranje,
Vito telo za gledanje,
Belo grlo za pevanje...

Naime, poznato je da uspavanke pevaju isključivo žene (majke, bake, sestre) i da one toplinom i mekotom svoga glasa umiruju i uspavljaju dete.

Što se kulta Sunca tiče, već napisah ko su Koledari ... Pa ti vidi praznik od Koleda i koledarske pesme...

Poslednja izmena:
А видиш, Енглези кажу да је реч -girl млада, и да је настала тек у касном средњем веку по речи "герела" за једну врсту традиционалне англосаксонске сукње, и да се никад раније није користила, већ да је у употреби била старија реч -maiden. Међутим, шта Енглези знају о свом језику.

И немој ово да схватиш као неку "спрдњу" или "ругање". На твом месту бих се пре ухватио архаичне енглеске речи за девојку -mome, која и по изговору и по значењу одговара српској речи "мома", него за girl које има везе са грлом отприлике као и наше четовање са chat-овањем.

Nisam ni potencirala na tvoju (ne)sposobnost da razumeš - samo sam htela da nagovestim da sa dosta ironije sagledavaš alternativne teorije.

Не са иронијом, него са испитивачким духом. Када неко понуди нешто ново, нормално је да га питаш хиљаду питања како би проверио и своје и његово знање, па на основу тога донео суд.

Срвати су постали од Хрба. Ти уствари ниси Срват, него покатоличени Хрбин.

Шта мислиш, да нема хришћанства, и да је остала словенска вера, ко би од Срба и Хрвата славио Перуна као врховног бога, а ко Велеса?

ih,mogao si i bez toga po-katolcen.
barem zato, sto znam, da ti znas, sto su bili prvobitni nemanjici,ali dobro,bocnes,neka,i ja cu.;)

inace moram priznat,da nisam najbolji sa predkrscanskim mitovima praslavena.

ali citajuci tu i tamo, mislim da je perun
vise zastupljen u Hrvatskoj mitologiji.

А видиш, Енглези кажу да је реч -girl млада, и да је настала тек у касном средњем веку по речи "герела" за једну врсту традиционалне англосаксонске сукње, и да се никад раније није користила, већ да је у употреби била старија реч -maiden. Међутим, шта Енглези знају о свом језику.

И немој ово да схватиш као неку "спрдњу" или "ругање". На твом месту бих се пре ухватио архаичне енглеске речи за девојку -mome, која и по изговору и по значењу одговара српској речи "мома", него за girl које има везе са грлом отприлике као и наше четовање са chat-овањем.

Eto, vidiš kako se može kad se hoće. Već sam tu reč "moma" razmatrala . Ipak, moja se tumačenja baziraju na narodnoj književnosti, te je GRLO i GIRL bilo najlogičnije povezati. A grlo i girl nemaju nikakve veze sa četovanjem kao pr, ali ću ti ovu blagu ironiju ipak oprostiti. ;)

I ja sam krenula sa ispitivačkim duhom, malo se igrala i došla do neverovatnih saznanja, za koja ja mislim da su tačna.

Hvala što si mi dozvolio da svoje znanje prenesem ovde, tebi, nadam se da će i drugi biti prijatni kao sada ti. Znači!

Eto.

Srbi i Egipcani ? :eek:

Kakve su to idiotarije?

kad se pominju "Srbi" u okviru ovakvih tema ne treba poistovećivati današnje nerode koje se nazivaju "Srbima" sa velikom grupom naroda koji su sebe nazivali "Srbima". Otprilike to bi bilo kao kad bi ste rekli da su današnji Slovenci ili Slovaci preteče svih Slovena....
Ipak današnji Srbi predstavljaju samo ostatak male grupe plemena koja su tvrdoglavo ostala pri imenu Srbi ne želeći da prihvate tuđa imena....

Back