Srbi iz Bosne i Hercegovine

Krivo, CB je bila nedualistička. https://www.britannica.com/topic/Bosnian-church
.............................
Furthermore, the surviving evidence of the religious practices of the Bosnian church shows that its members accepted many things that Bogomils fiercely rejected, such as the sign of the cross, the Old Testament, the mass, the use of church buildings, and the drinking of wine. The Bosnian church should thus be considered an essentially nonheretical branch of the Roman Catholic Church, based in monastic houses in which some Eastern Orthodox practices also were observed.
Bosanski Krstjani nisu bili ekstremni dualisti, ali njihova Crkva Bosanska jeste suštinski bila dualistička jer svako verovanje u dva jednaka principa – u dobro i zlo, u duh i materiju – jeste dualističko. Bosanski Krstjani, pripadnici Crkve Bosanske, verovali su, da ponovimo, da je celokupan materijalni svet delo tamne strane božanskog, a da je "nevidljivi svet" delo svetle strane božanskog "proviđenja." Prihvatajući takav dualizam pritom verujući u jednog boga, Krstjani su u tom jednom "bogu" sjedinjavili "zlog boga," koji je kod ekstremnih istočnjačkih dualista bio odvojen entitet, i "dobrog boga," tvorca "nevidljivog" odnosno "duhovnog" sveta.
U verovanju Crkve Bosanske bila su se sjedinila ranohrišćanska verovanja s elementima stare dualističke persijske vere u dobro i zlo. Zato se pojam manihejci koristi se za pripadnika kako bogumila, tako i bosanskih Krstjana (maniheizam je sinkretističko učenje koje je u trećem veku n.e. osmislio verski reformator Mani iz Seleukije-na-Tigru, današnja pokrajina Bagdad u Iraku).

I predstava Isusa Hrista je kod bosanskih Krstjana bila sasvim drugačija nego kod pravoslavnih i rimokatolika. Ikone, pa i one na kojima je prikazan razapeti Hrist, bosanski Krstjani nisu poštovali, odbacivali su ih i podsmevali su im se, dok su samog Hrista zamišljali kao "anđela" odnosno "svetlosno biće."

Komplementarnost Crkve Bosanske sa Islamom ogleda se i u činjenici da je u Crkvi bosanskoj centralna figura bio apstraktni, a pri tome apsolutni "Duh Sveti," šta odgovara verovanju muslimana u boga (Alaha) čije je apsolutno biće nedokučivo ljudskom razumu, pa je zato svaki pokušaj njegovog likovnog prikaza strogo zabranjen u Islamu, a šta opet sasvim odgovara nepoštovanju ikona u Crkvi Bosanskoj.

Bosanski Krstjani su papu u Rimu samo formalno priznavali da ne bi došlo do krstaškog pohoda na Bosansko Kraljevstvo.

Priznajem, za mene je nova informacija da je Ivo Andrić kasnije dodat. Mada i s njim, Mlada Bosna nije manje srpska, budući da je njeno članstvo bilo srpski orijentisano, bez obzira na religiju.
Andrić nije bio članom mlade Bosne, iako je neke poznavao. To su urbane legende, tipa da je Stepinac bio solunski dobrovoljac ili da je vojvoda Mišić predlagao veliku Srbiju, ili da Tito nije bio Josip Broz.

Ništa od toga nije istina.

Priznajem, za mene je nova informacija da je Ivo Andrić kasnije dodat. Mada i s njim, Mlada Bosna nije manje srpska, budući da je njeno članstvo bilo srpski orijentisano, bez obzira na religiju.
Mlada Bosna nije bila srpska ni po čemu. Njena ideologija je bila jugoslovenska. Mlada Bosna je bila jugoslovenska organizacija koja se zalagala za ujedinjenje 'južnih Slovena' u jednu zajedničku državu, premda to nije bio interes Srbije šta se videlo kasnije kada izginulo je oko milion SRBIJANACA, a Kraljevina Srbija je odmah ukinuta i utopljena u zajedničkoj državi s Hrvatima. Nama SRBIJANCIMA Jugoslavija nije bila potrebna uopšte. Nije bila potrebna ni Crnogorcima. I mi i Crnogorci smo imali države. Jugoslavija je jedino bila potrebna Hrvatima i Slovencima da ne nestanu u nekoj novoj Ugarskoj odnosno Austriji. A vama Bosancima je bilo dobro u Austrougarskoj i vi ste je obožavali. Vi i sada obožavate Austriju i san vam je da tamo odete da radite.

Gavrilo Princip se izjašnjavao kao Jugosloven, on je na suđenju govorio „ja sam Srbo-Hrvat i govorim hrvatsko-srpski“.

Mladobosanci su (pogrešno) smatrali da su Srbi i Hrvati braća; "dva plemena istog naroda," kako su govorili. Znači ista ideologija kao i kod regenta Aleksandra koji je odrastao na Cetinju i pričao ijekavski i koji je ukinuo Srbiju zbog ujedinjenja sa Hrvatima i Slovencima.

Mlada Bosna nije bila srpska ni po čemu. Njena ideologija je bila jugoslovenska. Mlada Bosna je bila jugoslovenska organizacija koja se zalagala za ujedinjenje 'južnih Slovena' u jednu zajedničku državu, premda to nije bio interes Srbije šta se videlo kasnije kada izginulo je oko milion SRBIJANACA, a Kraljevina Srbija je ukinuta u utopljena u zajedničkoj državi s Hrvatima. Nama SRBIJANCIMA Jugoslavija nije bila potrebna uopšte. Nije bila potrebna ni Crnogorcima. I mi i Crnogorci smo imali države. Jugoslavija je jedino bila potrebna Hrvatima i Slovencima da ne nestanu u nekoj novoj Ugarskoj. Vama Bosancima je bilo dobro u Austrougarskoj i vi ste je obožavali.

Gavrilo Princip se izjašnjavao kao Jugosloven, on je na suđenju govorio „ja sam Srbo-Hrvat i govorim hrvatsko-srpski“.

Mladobosanci su smatrali da su Srbi i Hrvati braća. Znači ista ideologija kao i kod regenta Aleksandra koji je odrastao na Cetinju i pričao ijekavski i koji je ukinuo Srbiju zbog ujedinjenja sa Hrvatima i Slovencima.
Ima istine, samo, faktografski, Andrić nije bio u MB.

Mlada Bosna nije bila srpska ni po čemu. Njena ideologija je bila jugoslovenska. Mlada Bosna je bila jugoslovenska organizacija koja se zalagala za ujedinjenje 'južnih Slovena' u jednu zajedničku državu, premda to nije bio interes Srbije šta se videlo kasnije kada izginulo je oko milion SRBIJANACA, a Kraljevina Srbija je ukinuta u utopljena u zajedničkoj državi s Hrvatima. Nama SRBIJANCIMA Jugoslavija nije bila potrebna uopšte. Nije bila potrebna ni Crnogorcima. I mi i Crnogorci smo imali države. Jugoslavija je jedino bila potrebna Hrvatima i Slovencima da ne nestanu u nekoj novoj Ugarskoj. Vama Bosancima je bilo dobro u Austrougarskoj i vi ste je obožavali.

Mladobosanci su smatrali da su Srbi i Hrvati braća. Znači ista ideologija kao i kod regenta Aleksandra koji je odrastao na Cetinju i pričao ijekavski i koji je ukinuo Srbiju zbog ujedinjenja sa Hrvatima i Slovencima.
Vama Srbijancima potomcima Aganlije ili Kučuk-Alije možda Jugoslavija nije bila potrebna, nama Srbima je bilo potrebno ujedinjenje i oslobođenje. Jugoslavija je može biti bila nesrećmo rešenje, ali ujedinjenje na drugi način potrebno nam je i danas.

Bezbroj je slučajeva kada zluradi ljudi, koji su ostrašćeni srbomrsci generalno, za Srbe iz Bosne i Hercegovine kažu da su to Bosanci pravoslavci. Negirajući im tako identitet, istoriju i kulturu pokušavaju da razbiju korpus jednog naroda koji je podjeljen neprirodnim granicama.

E sada da postavimo logičko pitanje tim istim, kojih ima ovde na forumu, ako je to tako kako tvrde da su Srbi iz BiH Bosanci pravoslavci kako je onda moguće da u Sandžaku žive Bošnjaci koji su muslimani?

Onda bi u Sandžaku trebalo da žive Srbi muslimani. Ne po porijeklu, jer porijeklom i jesu Srbi, već po logici po kojoj se naziv naroda nameće državnom odrednicom tj. nazivom države u kojoj žive.
Šta mislite o tome?

Autorska.
ne postoje srbi iz BIH...postoje srbi iz federacije i srbi iz republike srpske

Ajde šta si stis'o, kaži na koga misliš. Je bar misliš na one koji su bili zlo za nas Srbe ili za vas muhamedance? :D
moram pravim spisak uz kafu...ne znam dal da krenem od 1943. pa do danas ili da reverzibilno krenem od poznatijih danas pa ce biti jedan na jedan sasvim dovoljno? a?

ne postoji narod na svetu koji ima samo divne pametne lepe i mudre, vec ima i olos i sljam, jel tako?

citam ovaj forum dugo ali nikad nism video toliko sljama koje mudre i pametne nazivaju ustasama bednicima propalicama i nitkovima...

ali dobro, mozda cu te udostojiti sa spiskom, a mozda i ne, zato sto drzim do nivoa da olosu ne dajem istorijsku paznju.

Vama Srbijancima potomcima Aganlije ili Kučuk-Alije možda Jugoslavija nije bila potrebna, nama Srbima je bilo potrebno ujedinjenje
Pa to ja stalno i govorim da ste vi prekodrinci naši prirodni neprijatelji jer se naši interesi večno sukobljavaju pošto naš interes nije da ginemo za vas, jer ništa s vama nemamo zajedničko osim zajedničkog (hrvatskog) jezika koji nam je na prevaru naturio ćopavi bečki agent Vuk Karadžić, a sa druge strane, vi na nas gledate samo kao na kravu muzaru i na večne davaoce krvi za vaše besmislene avanture.

Pa to ja stalno i govorim da ste vi prekodrinci naši prirodni neprijatelji jer se naši interesi večno sukobljavaju pošto naš interes nije da ginemo za vas, jer ništa s vama nemamo zajedničko osim zajedničkog (hrvatskog) jezika koji nam je na prevaru naturio ćopavi bečki agent Vuk Karadžić, a sa druge strane, vi na nas gledate samo kao na kravu muzaru i na večne davaoce krvi za vaše besmislene avanture.
Ne ne, vama muslimanima nije interes da Srbi ujedinjeno ratuju protiv vas, jer onda vidite neku šansu da BiH bude vaša. Ali malo ste se zajebali. Samo ćete bezobrazlukom koji ti i Kurki ovde demonstrirate da proizvedete neke nove Škorpione, takođe Srbijance.

moram pravim spisak uz kafu...ne znam dal da krenem od 1943. pa do danas ili da reverzibilno krenem od poznatijih danas pa ce biti jedan na jedan sasvim dovoljno? a?

ne postoji narod na svetu koji ima samo divne pametne lepe i mudre, vec ima i olos i sljam, jel tako?

citam ovaj forum dugo ali nikad nism video toliko sljama koje mudre i pametne nazivaju ustasama bednicima propalicama i nitkovima...

ali dobro, mozda cu te udostojiti sa spiskom, a mozda i ne, zato sto drzim do nivoa da olosu ne dajem istorijsku paznju.
Aferim! :D

es selamu alejkum
Onda Đorđe u gradove uđe;
Što bi Turak’ po gradov’ma b’jelim,;
Što bi Turak za sječe, is’ječe;
Za predaje što bi, to predade;
Za krštenja što bi, to iskrsti.
Kad je Đorđe Srbijom zavlad’o,
I Srbiju krstom prekrstio,;
I svojijem krilom zakrilio
Od Vidina pak do vode Drine,
Od Kosova te do Biograda,