dragon x
Legenda
- Poruka
- 53.687
Ja sam pitao za ime, pošto su Bošnjaci danas narod.Pa Bosanci/Bošnjani/Bošnjaci su stanovnici geografske regije Bosne. Kao što u Lici žive Ličani, u Dalmaciji žive Dalmatinci i slično.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja sam pitao za ime, pošto su Bošnjaci danas narod.Pa Bosanci/Bošnjani/Bošnjaci su stanovnici geografske regije Bosne. Kao što u Lici žive Ličani, u Dalmaciji žive Dalmatinci i slično.
Netačno.Bosna nikada nije bila srpska država.
Pa da, sve srpska imena i danas.Vuk, Zvonko, Radosav...
Znači mi smo ipak Srbi u BiH pošto postoji i na snazi je zakon o državljanstvu Republike Srpske?Nacija = državljanstvo.
Samo je Raška bila srpska država.Netačno.
Enciklopedija Britanika
1. The first recorded mention of Bosnia was written during this period by the Byzantine emperor Constantine VII Porphyrogenitus, who described "Bosona" as a district in "baptized Serbia."
2. TVRTKO KOTROMANIC (b. c. 1338--d. 1391), probably the greatest ruler of Bosnia, ruling as Bosnian ban (provincial lord, subservient to the king of Hungary) from 1353 and king of the Serbs and Bosnia from 1377.
3. The Ottoman Turks invaded Bosnia in 1386, and after many battles it became a Turkish province in 1463. Hum held out longer under rulers who styled themselves herceg ("duke") of St. Sava--a name recalled today in Herzegovina.
Republika Srpska nije država već entitet u državi Bosni i Hercegovini.Znači mi smo ipak Srbi u BiH pošto postoji i na snazi je zakon o državljanstvu Republike Srpske?
Ne prdi, fino ti piše u zapadnim izvorima. Piši im da isprave jer ti je baba tako pričala.Samo je Raška bila srpska država.
Pa mora nekako da se zakrpe kad su nesposobni u državotvorenju kao i mi, od nas su učili blago im je, a potpomagali im Amerikanci i Zapad da kao stanu na nogu, ma umarajuće je to brate, postoje pametnija posla umesto da se bacaju pare na ove prostore.Ja sam pitao za ime, pošto su Bošnjaci danas narod.
Ima zakon o državljanstvu znači li to da ima i svoju naciju?Republika Srpska nije država već entitet u državi Bosni i Hercegovini.
Ma neka se krpe kako znaju ali problem je što kradu. Postavili spomenik hrišćanskom kralju bez krsta i pisma kojim je pisao i to krijući i preko noći po odobrenju gradonačelnika koji je Rom.Pa mora nekako da se zakrpe kad su nesposobni u državotvorenju kao i mi, od nas su učili blago im je, a potpomagali im Amerikanci i Zapad da kao stanu na nogu, ma umarajuće je to brate, postoje pametnija posla umesto da se bacaju pare na ove prostore.
U redu, slažem se, al bolje pitanje. Što mi bolje ne čuvamo?Ma neka se krpe kako znaju ali problem je što kradu. Postavili spomenik hrišćanskom kralju bez krsta i pisma kojim je pisao i to krijući i preko noći po odobrenju gradonačelnika koji je Rom.
![]()
![]()
![]()
E to jeste, tu smo krivi. Odričemo se i ljliljana i naziva Bosna sa kojim imamo više veze nego oni.U redu, slažem se, al bolje pitanje. Što mi bolje ne čuvamo?
Upravo tako, sva samokritika ne treba da ide u pravcu autošovinizma i kukanja prema drugima, već samopoboljšanja i dostizanja velikih podviga.E to jeste, tu smo krivi. Odričemo se i ljliljana i naziva Bosna sa kojim imamo više veze nego oni.
Već sam ti na drugoj temi objasnio da nije moguće u Srednjem veku da postoje dve srpske države, da su u komšiluku, a da jedna (Bosansko Kraljevstvo) nije pravoslavna već da ima svoju dualističku Crkvu Bosansku. Crkva Bosanska, državna crkva Bosanskog Kraljevstva, nije imala popove i vladike nego djedove i na čijem je vrhu nije bio episkop nego glavni djed, nisu imali nikakve građevine (crkve i manastire) već su se skupljali pod nekim starim drvetom koje djed odredi, itd, itd, po ondašnjim stanovištima je heretička i bila je bliska bogumulima koje je Stefan Nemanja progonio baš u Bosnu.Ne prdi, fino ti piše u zapadnim izvorima. Piši im da isprave jer ti je baba tako pričala.
A što se tiče zapadnih izvora:Ne prdi, fino ti piše u zapadnim izvorima.
Bezbroj je slučajeva kada zluradi ljudi, koji su ostrašćeni srbomrsci generalno, za Srbe iz Bosne i Hercegovine kažu da su to Bosanci pravoslavci. Negirajući im tako identitet, istoriju i kulturu pokušavaju da razbiju korpus jednog naroda koji je podjeljen neprirodnim granicama.
E sada da postavimo logičko pitanje tim istim, kojih ima ovde na forumu, ako je to tako kako tvrde da su Srbi iz BiH Bosanci pravoslavci kako je onda moguće da u Sandžaku žive Bošnjaci koji su muslimani?
Onda bi u Sandžaku trebalo da žive Srbi muslimani. Ne po porijeklu, jer porijeklom i jesu Srbi, već po logici po kojoj se naziv naroda nameće državnom odrednicom tj. nazivom države u kojoj žive.
Šta mislite o tome?
Autorska.
Već sam ti na drugoj temi objasnio da nije moguće u Srednjem veku da postoje dve srpske države, da su u komšiluku, a da jedna (Bosansko Kraljevstvo) nije pravoslavna već da ima svoju dualističku Crkvu Bosansku. Crkva Bosanska, državna crkva Bosanskog Kraljevstva, nije imala popove i vladike nego djedove i na čijem je vrhu nije bio episkop nego glavni djed, nisu imali nikakve građevine (crkve i manastire) već su se skupljali pod nekim starim drvetom koje djed odredi, itd, itd, po ondašnjim stanovištima je heretička i bila je bliska bogumulima koje je Stefan Nemanja progonio baš u Bosnu.
A Bošnjaci iz Sandžaka su po tvojoj logici onda Srbi?Za mene ako je neko iz Bosne onda je bosanac pre svega, a zatim može biti bosanski srbin, bosanski hrvat, bosanski musliman ili hercegovac ako je iz Hertzegovine. Nadalje svi ti ljudi mogu biti različite vere, neki musliman postane hindus, neki pravoslavac jehovaš, katolik neki postane baptista ili adventista ili možda se odluče za ateizam... to međutim ne menja činjenicu da su oni iz Herceg-Bosne odnosno BiH, stoga su bosanci.
To je(ne verujem da gresim) klon jednog krvata koji koristi chat AI za diskusiju...
Poprilično je nepametan, da budem blag.To je(ne verujem da gresim) klon jednog krvata koji koristi chat AI za diskusiju...
Koriste sve moguće trikove
Pošto je BiH sastavljena od 2 regije u imenu, pridev Hercegovac, takođe definiše naciju. Znači, nacionalno Bosanac, i nacionalno Hercegovac. Bosanac, ne može biti Hercegovac i obratno. Jasno je definisan naziv države. Bosna i Hercegovina. Tako se zove. Nismo je napravili ti ili ja.Da li to znači ako postoji bosanska nacija Hercegovci ne spadaju u nju?
To je mišljenje vas nesrba i veze nema sa realnim životom.
Pošto nećeš da definišeš, šta je nacija, a šta etnos, moraću ja. Nacija su svi ljudi, koji žive na području jedne države. Ne bitno, koja je država na svetu. Evo, uzimam primer Srbije, u kojoj ja živim. Svi narodi (etnosi),koji žive na teritoriji Srbije, dakle:Srbi, Bošnjaci, Albanci, Romi, Mađari, i ostali, su po nacionalnosti Srbi. A, narodnost (etnos) je ime naroda, koje sam naveo. Dakle, pominješ Bošnjake, u Raškoj oblasti. Da, naravno, da su i oni Srbi, po nacionalnosti. Jer žive u Srbiji. Prosta logika. To što neko ne voli i ne želi da prizna ili pristane, ko je po definiciji, to je kriv čitav niz i splet okolnosti. Onda imamo države, koje su nastale prirodnim putem, definišući svoja imena, po narodima: Kina, Rusija, Srbija, Španija, Nemačka. Samo sam naveo, neke od država. To je prirodan proces. Sa druge strane imamo veštačke tvorevine:Sjedinjene Američke Države, Australija, Kanada, Švajcarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora. Namerno sam naveo sve države, koje su bivše ex-YU, jer se to nas najviše tiče. Ali, sve ove države, fakat postoje i ne možemo to da negiramo. Treba prihvatiti stanje na terenu. Zašto? Zato, što su kroz istoriju, uvek nastajali narodi, od drugih naroda, a samim tim i nacije (države), to je jedan prirodan sled događaja. I mi Srbi smo nastali, od indo-evropskog miksa. Plus smo se izmešali, na području današnjeg Balkana, sa starosedeocima. Ali, to je već široka i sasvim druga tema. Znači, svi narodi jedne države, se po nacionalnosti, definišu imenom te države, a etnička pripadnost, je skup svih naroda, koji čine tu državu. Takozvana konstitutivnost ili konstitucija.Ima zakon o državljanstvu znači li to da ima i svoju naciju?
Ako BiH ima naciju kao što pišeš sa ovog naloga i onog klona onda ona ne može biti bosanska nacije jer to isključuje Hercegovinu.
A mnogo je glupo navesti da je neko po naciji "bosnohercegovac".
Ne glupo nego retardirano.