Pošto nećeš da definišeš, šta je nacija, a šta etnos, moraću ja. Nacija su svi ljudi, koji žive na području jedne države. Ne bitno, koja je država na svetu. Evo, uzimam primer Srbije, u kojoj ja živim. Svi narodi (etnosi),koji žive na teritoriji Srbije, dakle:Srbi, Bošnjaci, Albanci, Romi, Mađari, i ostali, su po nacionalnosti Srbi. A, narodnost (etnos) je ime naroda, koje sam naveo. Dakle, pominješ Bošnjake, u Raškoj oblasti. Da, naravno, da su i oni Srbi, po nacionalnosti. Jer žive u Srbiji. Prosta logika. To što neko ne voli i ne želi da prizna ili pristane, ko je po definiciji, to je kriv čitav niz i splet okolnosti. Onda imamo države, koje su nastale prirodnim putem, definišući svoja imena, po narodima: Kina, Rusija, Srbija, Španija, Nemačka. Samo sam naveo, neke od država. To je prirodan proces. Sa druge strane imamo veštačke tvorevine:Sjedinjene Američke Države, Australija, Kanada, Švajcarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora. Namerno sam naveo sve države, koje su bivše ex-YU, jer se to nas najviše tiče. Ali, sve ove države, fakat postoje i ne možemo to da negiramo. Treba prihvatiti stanje na terenu. Zašto? Zato, što su kroz istoriju, uvek nastajali narodi, od drugih naroda, a samim tim i nacije (države), to je jedan prirodan sled događaja. I mi Srbi smo nastali, od indo-evropskog miksa. Plus smo se izmešali, na području današnjeg Balkana, sa starosedeocima. Ali, to je već široka i sasvim druga tema. Znači, svi narodi jedne države, se po nacionalnosti, definišu imenom te države, a etnička pripadnost, je skup svih naroda, koji čine tu državu. Takozvana konstitutivnost ili konstitucija.