Ja nikada ni jednu "profesoricu" nisam oslovio sa "profesorka"
Čak niko u mom dosadašnjem školovanju to nije učinio.
(ja sam iz južne Bačke)
Ево ја знам једну девојку из Мола која управо тај термин користи.
Такође почињем све чешће да га чујем од људи са којим сам у контакту, па морам стално да им скрећем пажњу.
menjam.se:
За реч Србијанац сам баш питао и деду и он је рекао да се тако говорило одувек и да је још његов "прандеда" тако говорио. 1926. годиште.
А који се термин користио за те Србе пре стварања државе Србије?
Ево ја лично (а и моја породица) смо Србе јужно од Саве и Дунава називали "Шумадинцима", иако чисто географски тај назив је нетачан.
Чак ми је један човек из поморавља исправљао што сам га назвао "Шумадинцем", чак ми рекао да за нас Пречане сви Срби јужно од Саве и Дунава су Шумадинци,иако у стварности је Шумадија ограничена област (што је наравно тачно).
Термин "Србијанац" у значењу неког ко је из државе Србије је последица дрилинга у К.у.К армији,кад су официри нарочито наглашавали различитост између "својих" Срба и оних ван њихове контроле због рата који се назирао.
menjam.se:
Колико ја видим, српски писци су кренули да помињу Србијанце још пре 200 година, не знам ко нам је то наметнуо "споља".
Термин "Србијанац" су заиста користили српски писци, али мислим у сасвим другом контексту.
menjam.se:
Мада, колега Сремац, ја кажем - ко их је*е! Имали су назив регије Рашка, могли су лепо да буду Срби-Рашани, а овако, од жеље да буду једини "прави" Срби, испадоше Србијанци.
Колико знам ми смо били названи по регији Рашка.
То "ко их је*е!" је корен свих наших унутрашњих проблема.
menjam.se:
Мени је жао, али регионалне разлике постоје. Ако некоме смета назив Србијанац, ја га нећу тако звати, али исто тако нећу србијанске локалне карактеристике да прихватим као опште српске.
Свакако да регионалне разлике постоје,али "Србијанац" није регионална ознака јер смо и ми "Србијанци",са територије бившег "Војводства
Србије".
Ако мислиш на локалне карактеристике ношње из Шумадије,слажем се.
Све српске ношње су подједнако српске.
Додуше Шајкача је пореклом баш са подручја Бачке и ради се о војној капи, док се ношња јужног Баната не разликује претерано од оних јужно од Дунава (Шубара, и др.)
Реч "Србијански" имплицира да Србија није наша држава и да ми нисмо део Србије,већ нешто друго-што је јасно имплицитни сепаратизам на подсвесном нивоу.
Такође сам и против термина "Војвођанин" као политичког,а не регионалног конструкта.
menjam.se:
Зато што нису сви Срби Србијанци.
Ево контрапримера...
Што се тиче термина "Србијанац" као географска одредница особе јужно од Саве и Дунава,шта ћемо са овим?
Власи су део државе Србије од њеног настанка ,укључујући први и други српски устанак и "уже Србије" без покрајина.
Стога су Власи подједнако "Србијанци" као и Срби из тих области.
Па ипак овде се прави разлика у етничком смислу,чиме се имплицира да је "Србијанац" етнички Србин.
Као што рекох стога инсистирање на "Србијанцу" као регионалној одредници је бесмислена, ма колико неко користио тај термин.