Srbi i Srbijanci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ма знам да може професорка и директорка. Има и оно докторка и докторица, то за докторку и докторицу се говори и једно и друго, како кад легне.

Али ако је "ица" страни утицај, а "ка" једино правилно, зашто онда није учитељка или васпитачка?

Ko je rekao da je "ica" strani uticaj, a "ka" jedino pravilno?

Не ради линк.
Мени ради. :mrgreen:
Титула Цара Стефана Душана

318_5.jpg
318_6.jpg
319_4.jpg
319_5.jpg

Srbijanci su Srbi iz centralne Srbije ... kao što su i Banaćanin i Sremac i Bačvanin Vojvođani, tako su i Šumadinci i Timočani i Ere - Srbijanci. :D

Znaci , po tebi , Sumadinci nisu iz centralne Srbije . Jer ako jesu , onda nisu Sumadinci ,nego Srbijanci .

Na zalost , cela prica je mnogo slozenijea i ima istorijsku pozadinu .

Tesko je objasniti Srbima iz drugih delova , to jest iz danasnje hrvatske i republike Srpske sve to . Narocito onim koji imaju intelektualnih potencijala . Oni ce , za pogresno imenovanje i nepriloicno nazivanje , koje su upraznjavali decenijama bez lose namere , a pre svega zbog svoje sujete i arogancije , taj nakaradni naziv Srbijanci , da brane svakavim argumentima i na sve moguce nacine .

Nema nikakvog istorijskog , lingvistickog etnografskog , razloga , da se Srrbi zovu Srbijancima , kao ni Grci grcijancima .
radi se samo o specijalnom ratu , na koji je naseo jedan dobar deo naseg naroda .

Poslednja izmena:
Колико ја видим овде, ти итекако признајеш да постоје две групе, само не признајеш да су равноправне.

По чему су Србијанци наша нација? Ми смо Срби.

Ja priznajem?
Sta ja priznajem?
Ono sto vi insistirate?
Ja ne insistiram na tome!
Pa upravo nas ti delis na Srbe i Srbijance, a ja ti kazem da su svi Srbi!

Znaci , po tebi , Sumadinci nisu iz centralne Srbije . Jer ako jesu , onda nisu Sumadinci ,nego Srbijanci .

Na zalost , cela prica je mnogo slozenijea i ima istorijsku pozadinu .

Tesko je objasniti Srbinama iz drugih delova , to jest iz danasnje hrvatske i republike Srpske sve to . Narocito onim koji imaju intelektualnih potencijala . Oni ce ,. za pogresno imenovanje i nepriloicno nazivanje , koje su upraznjavali decenijama , bez lose namere , a pre svega zbog svoje sujete i arogancije , taj nakaradni naziv Srbijanci , da brane svakavim argumentima i na sve moguce nacine .

Nema nikakvog istorijskog , lingvistickog etnografskog , razloga , da se Srrbi zovu Srbijancima , kao ni Grci grcijancima .
radi se samo o specijalnom ratu , na koji je naseo jedan dobar deo naseg naroda .

Зато што нису сви Срби Србијанци.

Види, и моји су пореклом Милитари. А популарно је да кажу да смо Лале, а нисмо, Лале су даље на северу, ја сам из јужног Баната. Па смо опет сви заједно Банаћани, а кад негде у Србији кажеш да си Банаћанин, гледају те бело, за њих су то све Војвођани. Чак и Сремце зову Лалама. Каже човек да је из Сремске Митровице, они кажу "Ааа, Лала", па се насмеје.

Ja nikada ni jednu "profesoricu" nisam oslovio sa "profesorka"
Čak niko u mom dosadašnjem školovanju to nije učinio.
(ja sam iz južne Bačke)

Ево ја знам једну девојку из Мола која управо тај термин користи.
Такође почињем све чешће да га чујем од људи са којим сам у контакту, па морам стално да им скрећем пажњу. ;)

menjam.se:
За реч Србијанац сам баш питао и деду и он је рекао да се тако говорило одувек и да је још његов "прандеда" тако говорио. 1926. годиште.

А који се термин користио за те Србе пре стварања државе Србије? :mrgreen:

Ево ја лично (а и моја породица) смо Србе јужно од Саве и Дунава називали "Шумадинцима", иако чисто географски тај назив је нетачан.
Чак ми је један човек из поморавља исправљао што сам га назвао "Шумадинцем", чак ми рекао да за нас Пречане сви Срби јужно од Саве и Дунава су Шумадинци,иако у стварности је Шумадија ограничена област (што је наравно тачно).

Термин "Србијанац" у значењу неког ко је из државе Србије је последица дрилинга у К.у.К армији,кад су официри нарочито наглашавали различитост између "својих" Срба и оних ван њихове контроле због рата који се назирао.

menjam.se:
Колико ја видим, српски писци су кренули да помињу Србијанце још пре 200 година, не знам ко нам је то наметнуо "споља".

Термин "Србијанац" су заиста користили српски писци, али мислим у сасвим другом контексту.

menjam.se:
Мада, колега Сремац, ја кажем - ко их је*е! Имали су назив регије Рашка, могли су лепо да буду Срби-Рашани, а овако, од жеље да буду једини "прави" Срби, испадоше Србијанци.

Колико знам ми смо били названи по регији Рашка.

То "ко их је*е!" је корен свих наших унутрашњих проблема.

menjam.se:
Мени је жао, али регионалне разлике постоје. Ако некоме смета назив Србијанац, ја га нећу тако звати, али исто тако нећу србијанске локалне карактеристике да прихватим као опште српске.

Свакако да регионалне разлике постоје,али "Србијанац" није регионална ознака јер смо и ми "Србијанци",са територије бившег "Војводства Србије".
Ако мислиш на локалне карактеристике ношње из Шумадије,слажем се.
Све српске ношње су подједнако српске.
Додуше Шајкача је пореклом баш са подручја Бачке и ради се о војној капи, док се ношња јужног Баната не разликује претерано од оних јужно од Дунава (Шубара, и др.)
Реч "Србијански" имплицира да Србија није наша држава и да ми нисмо део Србије,већ нешто друго-што је јасно имплицитни сепаратизам на подсвесном нивоу.
Такође сам и против термина "Војвођанин" као политичког,а не регионалног конструкта.

menjam.se:
Ево контрапримера...
Што се тиче термина "Србијанац" као географска одредница особе јужно од Саве и Дунава,шта ћемо са овим?

Власи су део државе Србије од њеног настанка ,укључујући први и други српски устанак и "уже Србије" без покрајина.
Стога су Власи подједнако "Србијанци" као и Срби из тих области.
Па ипак овде се прави разлика у етничком смислу,чиме се имплицира да је "Србијанац" етнички Србин.

Као што рекох стога инсистирање на "Србијанцу" као регионалној одредници је бесмислена, ма колико неко користио тај термин.

Nekada , ziva rec je bila RAC , za Srbe . tako su nas zvali . Pa smo se bunili i eto , oni su prestali . tako treba da bude i sa tim terminom Srbijanac .

Жива реч, али у мађарском језику.

Рац је од Расцијанин, становник Расције, Рашке. На мађарском се Рашка каже Рацорсаг, а Рашанин је Рац.

Види, и моји су пореклом Милитари. А популарно је да кажу да смо Лале, а нисмо, Лале су даље на северу, ја сам из јужног Баната. Па смо опет сви заједно Банаћани, а кад негде у Србији кажеш да си Банаћанин, гледају те бело, за њих су то све Војвођани. Чак и Сремце зову Лалама. Каже човек да је из Сремске Митровице, они кажу "Ааа, Лала", па се насмеје.

Ja sam iz Banata .

dakle , znam o cemou govoris . l mi to moramo izmeniti . U ostalioom , cisto da ti kazem , da sam cesto cuo razne Bacvane , da za see pogresno govore da su Lale .

A vidis , kako ne postoji Hrvatijanac , Slovenijanac , Bugarijanac , Madjarijanac , Grkijanac , tako ne treba da postoji ni to Srbijanac . To je jedn nepotrebna podela i ne tice se samo regionna . Pa cak ni kad se na to misli , ne misli se svuda na isti region . Kad u hrvatwskim vestima , kazu Srbijanska Policija , oni misle na svu policiju , sa cele teritorije Srbije . A kad u Backoj , ovi separatisti kazu Srbijanska Policija , oni misle na onu policiju , juzno od Duava i Save
I to nije jedino . Ima tu jos stvari koje treba menjati po svaku cenu . Onako kako postoji Madjarska vojska , Rumunska vojska , Bugarska Vojska , Hrvatska vojska .. tako treba da postoji i Srpska Vojska , ,a ne vojska Srbije .

Жива реч, али у мађарском језику.

Рац је од Расцијанин, становник Расције, Рашке. На мађарском се Рашка каже Рацорсаг, а Рашанин је Рац.

Pa jeste , , al vidis , prestali su da je koriste posle prvog rata , jer smo se mi bunili .

U ostalom , smatram da je jedna od neophodnih , ( a nedovoljnih ) elemetnata naseg preporoda , i to bilo kakvog , nazivanja naseg naroda svojim imeniom . Jedan narod , jedno ime . Bez razlika .
Ko i drugi .

Poslednja izmena:
А који се термин користио за те Србе пре стварања државе Србије? :mrgreen:

Откуд знам, знам само да је термин старији од војвођанског сепаратизма.

Мислим, и није ми био неки доказ... чуј, мој деда... Али није ни битно, то је доказ за мене да верујем да је тако.

чак ми рекао да за нас Пречане сви Срби јужно од Саве и Дунава су Шумадинци,иако у стварности је Шумадија ограничена област (што је наравно тачно).

Извини, подебљао сам само ово.

Ако нема Србијанаца, нема ни Пречана. Ми нисмо за себе Пречани, то нас они тако зову. Ми нисмо "преко", ми смо са ове стране, а они су преко... Ми смо преко једино из њихове перспективе. А чим постоји тај назив, значи да је постојала свест да су они "преко" ипак на неки начин другачији и нису исто што и "ми".

Пази, не говорим ја овде ни ово ни оно. Само кажем да локалне карактеристике Срба из централне Србије (менталитет, говор, ношња, мелос, обичаји итд.) нису општесрпски, него да су локални србијански и да није њихова песма само "српска", а моја "војвођанска". Обе су српске, али су из различитих крајева, а централна Србија није ни по чему више српска нити тамошњи Срби више Срби од Срба из, на пример, Срема или Баната.

Што се тиче термина "Србијанац" као географска одредница особе јужно од Саве и Дунава,шта ћемо са овим?

За Србина јужно од Саве и Дунава. Албанац из Прешева није Србијанац, као што ни Албанац из Подгорице није Црногорац, или Мађар из Кикинде Лала.

А за песму, шта ћемо... Па да је пустимо Плавом Анђелку, наравно, јер Србијанци "не постоје". :mrgreen:

@menjam.se zamisli tek da krenemo sa Uskrsom :D

Па се после чуде. :confused:

Јботе, везе немају о Србима ван уже Србије, и све што је различито од србијанштине, то је или хрватско или не знам чије. А нема међу њима свести о томе да су посебни од других Срба, ма јооок. Само све да нас претворе у Србијанце, тек ћемо онда бити "прааави" Срби. :neutral:

П.С. То за Ускрс... Исто тако ми рекао један да што се у Војводини каже "ди", да је то хрватски, а да је српски једино "где" и "де". :neutral:

Pa jeste , , al vidis , prestali su da je koriste posle prvog rata , jer smo se mi bunili .

U ostalom , smatram da je jedna od neophodnih , ( a nedovoljnih ) elemetnata naseg preporoda , i to bilo kakvog , nazivanja naseg naroda svojim imeniom . Jedan narod , jedno ime . Bez razlika .
Ko i drugi .

Па немамо ми више имена, имамо само једно. Српско.

То су регије, то је као што међу Немцима имаш Баварце, Прусе итд.

Па немамо ми више имена, имамо само једно. Српско.

То су регије, то је као што међу Немцима имаш Баварце, Прусе итд.

Ma koja se regija u državi Srbiji zove Srbija ili srbijanska regija pa da iz nje možeš izvući termin Srbijanac. Nemoj samo da mi odgovoriš, pričao mi deda.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back