За познавање и непознавање географије бих могао ја да питам Вас. Не знам да ли сте можда чули да је држава Црна Гора географски сачињена од регије Црне Горе и регија Брда, Херцеговине, Боке Которске и Приморја? Исто имате ту амбиваленцију Црне Горе као региона око Цетиња и Црне Горе као државе која је знатно шира од црногорске регије. Не знам да ли сте чули за израз Стара Србија, који се користио за неослобођене делове Србије, а који се нису нашли у Србији након Берлинског конгреса 1878. Оно "стара" је уметнуто јер се такође ради о Србији, а ја Вас питам о каквој се Србији то може радити, када је реч о територији изван државе Србије? Даље, држава Хрватска је сачињена од Хрватске, Славоније, Далмације, Барање и Истре. Евентуално додати и Дубровник, мада он већ дуго не егзистира у свести људи као нешто што је одвојено од Далмације. Постоји и хрватска регија и она обухвата подручје Хрватске крајине (Лика, Кордун и Банија) и Провинцијал, са градом Загребом. Историјски обухвата и подручја северозападне Босне, која се у историји називају и Турском Хрватском, као називом за онај део хрватске регије који је под Турском. Питате ме о мом познавању географије, а нисте дали ни П од примера попут ових какве сам ја дао сада Вама, већ само постављате сличице чуђења. Е па, драги господине, ако се чудите, то значи да Вам нешто није јасно, а када нешто није јасно, онда се пита, не скаче се уз нос и виче "Није!" Бар не пре него што се добро размисли и док се не зна због чега се скаче.
Кажете даље да лингвистички следи да Војводина није део државе Србије и то је таква бесмислица да ја просто немам речи. Војводина је, као прво, и сама називана Србијом у политичком смислу, јер се радило о Војводини Србији, односно Војводству Српском. Међутим, као територија у говору никад није називана тако, него Војводином, Војводством, Аустријом, Угарском, Маџарском. На неким старим мапама и директно Рашком, али то по страни, јер овде говоримо о језику 19. и 20. века, а не о мапама или о историји. Да ли можете да се осврнете на тренутак на примере Црне Горе и Хрватске и тамо примените сосптвено питање? Да ли су Брда и Црна Гора исто? Да ли су Хрватска и Далмација исто? Драги мој, ту се неизоставно поставља потпитање на шта се конкретно мисли под "Хрватска" и под "Црна Гора". Ако се мисли на географску Хрватску, Далмација није нити исто нити њен део, већ засебан регион (или територија, земља, како год више волите, ако Вам термин "регион" толико смета). Ако се мисли на савремену државу Хрватску, Далмација јесте њен део.
Где сте били, драги саговорниче, када сам писао о раслојавању појма Србија и споменуо да, у историјском контексту, термин "Србија" означава и територију Србије у датом историјском моменту. Ако причамо о средњем веку, имамо да Бар јесте део Србије, а да Војводина није и то је нешто сасвим нормално, чисто сумњам да бисте на такву изјаву скочили као опарени, иако се дословно каже "Војводина није део Србије", јер сте свесни да се то не односи на садашњу државу Србију. Не знам због чега нисте у стању да направите идентичан мисаони помак када се говори о територијама унутар исте државе.
Даље ме само непрестано цитирате и добацујете "Регија Србија не постоји", "Регија Србија не постоји". На тај начин ћете само себе аутосугестијом убедити у то што тврдите, а ништа нећете показати. Видим да Вам смета реч "регион". Па, побогу, пустите мало машти на вољу, где Вам је креативност изражаја, где је слобода духа? Тачно је, не постоји такав регион у административном смислу, али је јасно на коју се територију мисли. Наводите како Србијанци не могу постојати због тога што има Шумадинаца, Мачвана и Нишлија. Па исто тако онда ни Бачвани не могу постојати, јер има Новосађана, Шајкаша и Суботичана. Исто тако ни Босанци не могу постојати јер има Подринаца, Посаваца, Крајишника итд. Исто тако ни Црногорци не могу постојати, јер има Брђана, Бокеља итд. Зар је могуће да не можете да појмите о чему се овде ради? Па знам ја да прави Војвођани себе не називају тако, али их тако зову остали, а термин Војвођанин постоји. Можете Ви одбијати и да сте Сремац, да се сутра појави нека странка која жели да отцепи Срем или идеолошки покрет који ће стварати сремачку националност и језик, али то не мења чињеницу да се ипак уклапате у оно што реч Сремац одређује.
Немојте, молим Вас немојте брзати, упадати и олако лупати етикете и квалификације. Овде не пишем да бих се свађао, већ како бих презентовао чињенице. Не можете се љутити на мене што их знам и што се старам да их и други сазнају.