Srbi i Srbijanci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Откуд знам, знам само да је термин старији од војвођанског сепаратизма.

Многи бркају сам назив са термином.
Једно је сама реч, а друга је значење које носи.
"Србијанац" је раније био синоним са "Србином" и још гомилом сличних термина за Србе пре стандардизације термина, а не Србин из Србије.

Ако нема Србијанаца, нема ни Пречана. Ми нисмо за себе Пречани, то нас они тако зову. Ми нисмо "преко", ми смо са ове стране, а они су преко... Ми смо преко једино из њихове перспективе. А чим постоји тај назив, значи да је постојала свест да су они "преко" ипак на неки начин другачији и нису исто што и "ми".
Они "преко" су живели у другој држави, и "преко" Саве и Дунава,као и "прекодринци".

Колико ја знам у Срему постоји свест да нисмо исто што и Лале,чак је познат традиционални антагонизам између Сремаца и Банаћана.

Само кажем да локалне карактеристике Срба из централне Србије (менталитет, говор, ношња, мелос, обичаји итд.) нису општесрпски, него да су локални србијански и да није њихова песма само "српска", а моја "војвођанска". Обе су српске, али су из различитих крајева, а централна Србија није ни по чему више српска нити тамошњи Срби више Срби од Срба из, на пример, Срема или Баната.

Ко је уопште причао да су локалне карактеристике Срба из централне Србије општесрпски?
Уосталом у "централној Србији" постоје јаке регионалне разлике како у ношњи,тако и дијалектима.
Нећеш да ми кажеш да неко из Крагујевца и Ниша има исти менталитет и обичаје?
Или Шапчанин и Ужичанин?

Јужни Банат колико ја знам спада у исту дијалектолошку групу са Београдом и Смедеревом.

За Србина јужно од Саве и Дунава. Албанац из Прешева није Србијанац, као што ни Албанац из Подгорице није Црногорац, или Мађар из Кикинде Лала.

Чекај,стани мало...
Значи "Србијанац" је географска одредница за етничког Србина из "уже Србије". :mrgreen:
Па ако је ознака за етничког Србина, онда не може бити географска одредница.

Географска одредница је нешто невезано за нацију, као што "Далматинац" може да буде Хрват,Србин или Италијан.
Ако је Србин из уже Србије исто Србин као Србин из Баната, онда је назив "Србијанац" бесмислен.
Регионалне разлике имају везе са регионима, а "Србија" није регион,већ држава која обухвата и Војводину.
Могу постојати регионалне разлике међу Шумадинцима и Банаћанима, или међу Мачванима и Сремцима а не између "Војвођана" и "Србијанаца" јер та два термина не означавају регије,већ политичке ентитете.

Додуше неко може дати дефиницију:"Србијанац је географски термин који се односи на етничког Србина са територије бивше краљевине Србије пре 1918" а што је логички парадокс и нонсенс прве класе који спада у сферу пародије.
Сад што баш Србије пре 1918, а не Србије 1918 која је обухватала како Македонију,тако и области садашње Војводине и Црну Гору?

А за песму, шта ћемо... Па да је пустимо Плавом Анђелку, наравно, јер Србијанци "не постоје".

Па и не постоје "Србијанци"у значењу који ти подразумеваш.
Песма доказује да је "Србијанац" уствари синоним за етничког Србина за етнички несрпску особу из "уже Србије",не за географску одредницу.
Заиста постоји назив "Србијанац",али не постоји реч "Србијанац" као географска одредница јер је логички самопротивречна.

P.S

Погледајмо "разлике" међу различитим Србима у 19 веку.
Нови Сад:
slika-SRBIJA-NOVI-SAD-SRBSKI-DNEVNIK-NOVINE-1862-b-344744x640.jpg

Цетиње:

grammar38.jpg

Београд:

srbskenovine1843gs.jpg

Чак пишу СрБски као "клерофашисти"...:mrgreen:

Али 21 век:

Нови Сад:

images

Цетиње:

jezik2.jpg

Poslednja izmena:
To i jesu naše reči !!!! niko od nikog nije uzeo reč ...

Zamisli i Česi kažu isto kráva, jesmo li mi od njih uzeli reč ili oni od nas ?
ili Bugari što kažu врата ko li je to od koga "ukrao".

Daj molim te... to ti je sve grupa slovenskih jezika!
Kazem njihove reci, to je jer nasi susedi upotrebljavaju 100% te reci, a mi velika vecina NE!
Ako ti se vise svidja, onda ti upotrebljavaj i zrakoplov,zemljopis, povjest,kaHva, niko ti ne brani, ali nemoj da kazes da su to srpske reci!
Bugari kazu i vsicki, sto i to ne uzmes da upotrebljavas?

Е баш о овоме сам на једној теми расправљао пре једно месец дана! :D

И ја сам уочио да Срби из уже Србије воле да имају примат над осталима и да их зову Војвођанима, Босанцима, овима, онима, понеки чак и да не признају Србима из Хрватске или Црне Горе да су Срби уопште него нека мешавина туђих утицаја итд, а за себе тако нешто не допуштају, они су само "Срби" и њихово је само "српско". Па је тако једино ношња са шајкачом "српска", а све остале су војвођанска, личка, црногорска итд.

Е, па извини молим те... И ношња Срба у Војводини је исто тако српска. И ношња Срба у ЦГ је исто тако српска. И ношња Срба у Херцеговини је исто тако српска. Ако њих зовеш регионалним називима, не можеш само за своју регионалну ношњу рећи "српска", а за свој регионални мелос "српски".

Ко је некад на РТС-у чуо да иде емисија, на пример, "Вече српске народне музике", а да у њој засвирају тамбураши или да се чују личке попевке? Не! Чуће се само србијанска музика, играти србијанско коло и све ће то да буде пласирано као "српско". А тамбурица кад треба да засвира, кажу "А сада мало и војвођанске песме". Свашта. Овде кад се каже српска песма, мисли се на српску песму уз тамбуру... оне селе и опанци, то се овде каже србијанска музика. И одједном наша локална српска постане војвођанска, а суседна локална србијанска - српска.

О томе се ради.

А о томе да сам на овом форуму од Србијанаца био називан Циганином, бечким слугом, издајником, папистом, католиком, Мађаром, успореним Лалом и сл., а чист сам Србин и православац из Србије, нећу ни да трошим речи. Можемо ми говорити до сутра да Србијанци "не постоје" и да "не постоји свест о заједништву", али очигледно има много људи који итекако имају свест о заједништву, а кад виде нешто што одудара од њиховог завичајног говора или фолклора, одмах то стављају у "несрпско". Ја напишем "сретан" како се и каже у целој Војводини, одмах се нађе неки да ми напише да сам 'Рват, јер "Срби не кажу среТан него среЋан".

Зато се и каже "Србијанци", јер нису сви Срби такви. Зато се и каже "србијанство", јер то није српство, то је само један локални део српства.

Stvarno izgleda da se menjas I ko zna gde ce ta tvoja promena zavrsiti.
Kazes ti si iz Srbije, cist Srbin I pravoslavac ? To si se valjda sad kvalifikovao snazno svim tim dostignucima ? Ili to odredjuje tvoj stav ? Ili je to razlog sto zastupas navodno ugrozene Srbe koji nisu eto kao ti ali ti ipak uvidjas da su oni nepravedno ugrozeni I sada ti njih brains od ostalih nas zlih I nadobudnih ?
Na kraju zakljucujes da su ti Srbi iz Srbije, tvoji sugradjani grozan jedan narod ali eto ti si pojedinac genije, mnogo bolji od njih, te ih mozes kvalifikovano opljunuti ?
Samo da uocimo detalj da su Srbi iz Srbije napustili isti krajem 17v i ovo danasnji su kako ko ili iz Makedonije ili iz Stare Srbije ili BiH ili Hrvatske ili Crne Gore. To mu dodju ti Srbijanci navodni. A Srbi iz Srbije sto valjda trebaju biti ti Srbijanci oni su ti mahom raselili to su danasnji Vojvodjani. Tako cela ta prica nekako slabo drzi vodu.

Prijatelju menjaj se I dalje ali nemoj nas da smaras svojim tripom. Lupas sto kazu Srbi diljem nasih zemalja ko otvoren prozor.:ceka:

Kazes ti si iz Srbije, cist Srbin I pravoslavac ? To si se valjda sad kvalifikovao snazno svim tim dostignucima ?

Јесам. И то ми нико неће ни оспоравати ни оспорити само зато што је он Србијанац, а ја нисам.

Није никакво достигнуће, него моја национална припадност. И сeре ми се више од те србијанске надобудности и одмах скретање на то да је питање ко си и шта си, чим ниси из централне Србије. Ево и теби сам "сумњив".

Ако хоћете да правите србијанску нацију, тако је и назовите. Не крадите српско име, јер није само ваше.

To i jesu naše reči !!!! niko od nikog nije uzeo reč ...

Zamisli i Česi kažu isto kráva, jesmo li mi od njih uzeli reč ili oni od nas ?
ili Bugari što kažu врата ko li je to od koga "ukrao".

Ма, пусти је. Ако Србијанци нешто кажу, то је српски. А ако међу Србијанцима тога нема, онда није српски.

Ево, један део Србијанаца (Браничевци) каже "ди", па то може да буде српски. Уопште није битно што се у Војводини тако говори, битније је јбено Браничево. Да тамо тога нема, и то би био "утицај из суседства". :neutral:

За познавање и непознавање географије бих могао ја да питам Вас. Не знам да ли сте можда чули да је држава Црна Гора географски сачињена од регије Црне Горе и регија Брда, Херцеговине, Боке Которске и Приморја? Исто имате ту амбиваленцију Црне Горе као региона око Цетиња и Црне Горе као државе која је знатно шира од црногорске регије. Не знам да ли сте чули за израз Стара Србија, који се користио за неослобођене делове Србије, а који се нису нашли у Србији након Берлинског конгреса 1878. Оно "стара" је уметнуто јер се такође ради о Србији, а ја Вас питам о каквој се Србији то може радити, када је реч о територији изван државе Србије? Даље, држава Хрватска је сачињена од Хрватске, Славоније, Далмације, Барање и Истре. Евентуално додати и Дубровник, мада он већ дуго не егзистира у свести људи као нешто што је одвојено од Далмације. Постоји и хрватска регија и она обухвата подручје Хрватске крајине (Лика, Кордун и Банија) и Провинцијал, са градом Загребом. Историјски обухвата и подручја северозападне Босне, која се у историји називају и Турском Хрватском, као називом за онај део хрватске регије који је под Турском. Питате ме о мом познавању географије, а нисте дали ни П од примера попут ових какве сам ја дао сада Вама, већ само постављате сличице чуђења. Е па, драги господине, ако се чудите, то значи да Вам нешто није јасно, а када нешто није јасно, онда се пита, не скаче се уз нос и виче "Није!" Бар не пре него што се добро размисли и док се не зна због чега се скаче.

Кажете даље да лингвистички следи да Војводина није део државе Србије и то је таква бесмислица да ја просто немам речи. Војводина је, као прво, и сама називана Србијом у политичком смислу, јер се радило о Војводини Србији, односно Војводству Српском. Међутим, као територија у говору никад није називана тако, него Војводином, Војводством, Аустријом, Угарском, Маџарском. На неким старим мапама и директно Рашком, али то по страни, јер овде говоримо о језику 19. и 20. века, а не о мапама или о историји. Да ли можете да се осврнете на тренутак на примере Црне Горе и Хрватске и тамо примените сосптвено питање? Да ли су Брда и Црна Гора исто? Да ли су Хрватска и Далмација исто? Драги мој, ту се неизоставно поставља потпитање на шта се конкретно мисли под "Хрватска" и под "Црна Гора". Ако се мисли на географску Хрватску, Далмација није нити исто нити њен део, већ засебан регион (или територија, земља, како год више волите, ако Вам термин "регион" толико смета). Ако се мисли на савремену државу Хрватску, Далмација јесте њен део.

Где сте били, драги саговорниче, када сам писао о раслојавању појма Србија и споменуо да, у историјском контексту, термин "Србија" означава и територију Србије у датом историјском моменту. Ако причамо о средњем веку, имамо да Бар јесте део Србије, а да Војводина није и то је нешто сасвим нормално, чисто сумњам да бисте на такву изјаву скочили као опарени, иако се дословно каже "Војводина није део Србије", јер сте свесни да се то не односи на садашњу државу Србију. Не знам због чега нисте у стању да направите идентичан мисаони помак када се говори о територијама унутар исте државе.

Даље ме само непрестано цитирате и добацујете "Регија Србија не постоји", "Регија Србија не постоји". На тај начин ћете само себе аутосугестијом убедити у то што тврдите, а ништа нећете показати. Видим да Вам смета реч "регион". Па, побогу, пустите мало машти на вољу, где Вам је креативност изражаја, где је слобода духа? Тачно је, не постоји такав регион у административном смислу, али је јасно на коју се територију мисли. Наводите како Србијанци не могу постојати због тога што има Шумадинаца, Мачвана и Нишлија. Па исто тако онда ни Бачвани не могу постојати, јер има Новосађана, Шајкаша и Суботичана. Исто тако ни Босанци не могу постојати јер има Подринаца, Посаваца, Крајишника итд. Исто тако ни Црногорци не могу постојати, јер има Брђана, Бокеља итд. Зар је могуће да не можете да појмите о чему се овде ради? Па знам ја да прави Војвођани себе не називају тако, али их тако зову остали, а термин Војвођанин постоји. Можете Ви одбијати и да сте Сремац, да се сутра појави нека странка која жели да отцепи Срем или идеолошки покрет који ће стварати сремачку националност и језик, али то не мења чињеницу да се ипак уклапате у оно што реч Сремац одређује.

Немојте, молим Вас немојте брзати, упадати и олако лупати етикете и квалификације. Овде не пишем да бих се свађао, већ како бих презентовао чињенице. Не можете се љутити на мене што их знам и што се старам да их и други сазнају.

Marinko ocigledno ste najbolji poznavalac novokomponovane narodne muzike medju lingvistima i najbolji lingvista medju narodnjacima. No kao geografu vam slabo ide do zla boga.
Svoju lijepu osakatiste za Medjumurje koje kao i Baranju dobi Kraljevina SHS jos 1919-20 na konferenciji u Parizu iz sastava uze teritorije Ugarske.
Hrvatska regija je ipak vrhunac, kao ljubitelj novokomponovane narodne muzike uspostavljate i novokomponovanu Geografiju ? Kakva hrvatska regija ?
Istiroijska Hrvatska je nisko Pokuplje, Zumberak, grad Zagreb i delovi Zagorija koji nisu bili u okviru istorijske Vojne Krajine. Vojna Krajina pak dragi Marinko nikada nije bila Hrvatska vec pod direktnom upravom Beca. Znaci ni Cislajtanija ni Translajtanija (ni Ugarska). No po vama eto i Like :sad2:, Banije i Korduna u Hrvatskoj regiji, pa u zaletu dodjoste i do severozapadne Bosne :klap:
Besmislu nikad kraja.
Drzite se vi narodne i to ove novokomponovane muzike i manite se lingvistike i Srbovanja.

Јесам. И то ми нико неће ни оспоравати ни оспорити само зато што је он Србијанац, а ја нисам.

Није никакво достигнуће, него моја национална припадност. И сeре ми се више од те србијанске надобудности и одмах скретање на то да је питање ко си и шта си, чим ниси из централне Србије. Ево и теби сам "сумњив".

Ако хоћете да правите србијанску нацију, тако је и назовите. Не крадите српско име, јер није само ваше.

Hold on your horses bole me uvo sta si to sam ti htio reci, nego si malo nervozan pa ne kapiras. Niko te nije pitao ni odakle si ni koje si vere, sam si to naveo iz tebi znanih razloga.
A najmanje ja, ja sam ti potpuno pogresan Srbijanac sa makedonsko albanske granice djecace u promeni.
Nisi ti sumnjiv samo si malo uspaljen i voles mnogo da se svadjas, a blag je dan.
Disi duboko i uzimaj puno tecnosti.

Многи бркају сам назив са термином.
Једно је сама реч, а друга је значење које носи.
"Србијанац" је раније био синоним са "Србином" и још гомилом сличних термина за Србе пре стандардизације термина, а не Србин из Србије.

Они "преко" су живели у другој држави, и "преко" Саве и Дунава,као и "прекодринци".

Колико ја знам у Срему постоји свест да нисмо исто што и Лале,чак је познат традиционални антагонизам између Сремаца и Банаћана.

Ко је уопште причао да су локалне карактеристике Срба из централне Србије општесрпски?
Уосталом у "централној Србији" постоје јаке регионалне разлике како у ношњи,тако и дијалектима.
Нећеш да ми кажеш да неко из Крагујевца и Ниша има исти менталитет и обичаје?
Или Шапчанин и Ужичанин?

Јужни Банат колико ја знам спада у исту дијалектолошку групу са Београдом и Смедеревом.

Чекај,стани мало...
Значи "Србијанац" је географска одредница за етничког Србина из "уже Србије". :mrgreen:
Па ако је ознака за етничког Србина, онда не може бити географска одредница.

Географска одредница је нешто невезано за нацију, као што "Далматинац" може да буде Хрват,Србин или Италијан.
Ако је Србин из уже Србије исто Србин као Србин из Баната, онда је назив "Србијанац" бесмислен.
Регионалне разлике имају везе са регионима, а "Србија" није регион,већ држава која обухвата и Војводину.
Могу постојати регионалне разлике међу Шумадинцима и Банаћанима, или међу Мачванима и Сремцима а не између "Војвођана" и "Србијанаца" јер та два термина не означавају регије,већ политичке ентитете.

Додуше неко може дати дефиницију:"Србијанац је географски термин који се односи на етничког Србина са територије бивше краљевине Србије пре 1918" а што је логички парадокс и нонсенс прве класе који спада у сферу пародије.
Сад што баш Србије пре 1918, а не Србије 1918 која је обухватала како Македонију,тако и области садашње Војводине и Црну Гору?

Па и не постоје "Србијанци"у значењу који ти подразумеваш.
Песма доказује да је "Србијанац" уствари синоним за етничког Србина за етнички несрпску особу из "уже Србије",не за географску одредницу.
Заиста постоји назив "Србијанац",али не постоји реч "Србијанац" као географска одредница јер је логички самопротивречна.

Био би добар за ислеђивање, верујем да си у стању толико да збуниш човека да на крају не буде сигуран ни како се зове. :D

Не подразумевам ја, тако подразумева 99% људи у Војводини и скоро сви Србијанци које знам. Ови овде са теме нису репрезентативни, то слабо излази међу људе.

P.S

Погледајмо "разлике" међу различитим Србима у 19 веку.
Нови Сад:
[
IMG]http://www.limundo.com/slika-SRBIJA-NOVI-SAD-SRBSKI-DNEVNIK-NOVINE-1862-b-344744x640.jpg[/IMG]

Цетиње:

grammar38.jpg

Београд:

srbskenovine1843gs.jpg

Чак пишу СрБски као "клерофашисти"...:mrgreen:

Али 21 век:

Нови Сад:

images

Цетиње:

jezik2.jpg

Последица тога што су Србијанци узурпирали српско име.

Исто као што су пре 200-300 година православци то учинили.

Ја сам оштар противник црногорског и војвођанског сепаратизма, ја сам унитариста и противник постојања покрајина (Војводину бих укинуо). Али све ово што се догађа је последица сељачког и незрелог управљања огромном државом која је 1918. потпала под Београд. Да не кажем, под Србијанце.

Власи су део државе Србије од њеног настанка ,укључујући први и други српски устанак и "уже Србије" без покрајина.
Стога су Власи подједнако "Србијанци" као и Срби из тих области.
Па ипак овде се прави разлика у етничком смислу,чиме се имплицира да је "Србијанац" етнички Србин.

Онда се у овој песми "имплицира" да Крајишници нису етнички Срби, можда?

Србијанка млада,
Танана, танана,
Сваке ноћи сања
Свога драгана

(Плави Анђеле, да ли је и овде Србијанка због риме? :D)

Србијанка млада,
Танана, танана,
Сваке ноћи сања
Свога драгана

(Плави Анђеле, да ли је и овде Србијанка због риме? :D)

Pa pitaj Baju malog knindzu, zasto peva Srbijanka!

Последица тога што су Србијанци узурпирали српско име.

Исто као што су пре 200-300 година православци то учинили.
Oд кога ?
Па Свети Сава Српски је створио 1219. Српску Православну Цркву а Свети Сава Српски је из града Раса у Србији.

Hold on your horses bole me uvo sta si to sam ti htio reci, nego si malo nervozan pa ne kapiras. Niko te nije pitao ni odakle si ni koje si vere, sam si to naveo iz tebi znanih razloga.
A najmanje ja, ja sam ti potpuno pogresan Srbijanac sa makedonsko albanske granice djecace u promeni.
Nisi ti sumnjiv samo si malo uspaljen i voles mnogo da se svadjas, a blag je dan.
Disi duboko i uzimaj puno tecnosti.

Извини на реакцији.

Није ни мени битно шта је ко по вери или националности. Кажем само то да премного Србијанаца доживљавају себе као српске националисте и патриоте, а за меру не узимају српство, него само своје србијанство. То се и овде на форуму види.

У праву си ти, него сам ја мало погане нарави и волим да се свађам. Али нисам толико ни лош, већина оних са којима се свађам су још гори. :mrgreen:

Понављам Вама као и Плавом Анђелку, није моја кривица што су Срби етнички простор некадашње Рашке, током турског робовања почели да зову "Србија".

Као прво да разјаснимо неке ствари.
Подручје садашње "уже Србије" не обихвата подручје Рашке.Шумадија и Поморавље нису спадали у Рашку.
Територија Срема, Баната и Славоније су се такође називали "Рашком", исто као што се садашња територија Војводине звала "Србија".
Сада за шта су се Срби из "уже Србије" и садашње покрајине историјски сматрали можемо видети из следеће илустрације.
Ово је грб Србије из 18 века (Стематографија):

main.php

Ово ти је грб Рашке,додуше на већини других грбовника има само три потковице, без орла који их држи:

main.php

Ово је пак грб Трибалије, територије која је већински обухватала области које је чинио београдски пашалук и околина:

main.php

А ово је грб Карађорђевих устаника:

First_Serbian_Uprising_regular_army_flag.png

Виде се два грба-грб Србије и грб Трибалије.

Ово је пак грб српског војводства:

Vojvodina02.jpg

Грб Србије окружен грбовима Срема,Баната,Бачке и Барање.

Ово је грб војводства Србије:

as005pt6.jpg

Грб Србије на аустријском орлу.

Обе територије су Србија, и обе територије су сами Срби сматрали Србијом.

Да илуструјемо мапом:

455px-Serbia1849_04.png

Дакле о каквој "географској Србији" се овде ради?
Лепо видимо да се "војводство Србија" граничило са краљевином Славонијом,не Хрватском.
Сада су Славонци из некадашње краљевине Славоније Хрвати као и Хрвати из некадашње краљевине Хрватске, али Срби из некадашње кнежевине Србије су Србијанци,док су Срби из некадашњег војводства Србије "Војвођани"?

П.С

menjam.se2:
Ја сам оштар противник црногорског и војвођанског сепаратизма, ја сам унитариста и противник постојања покрајина (Војводину бих укинуо). Али све ово што се догађа је последица сељачког и незрелог управљања огромном државом која је 1918. потпала под Београд. Да не кажем, под Србијанце.

Ово потврђује све о чему говорим.
Потпуно исти сценарио сда Црногорцима.
Тако су и они били највећи Срби и унитаристи,само им је сметао тај Београд што је баш он извршио унификацију а не Цетиње. А кад већ нису могли да предводе Србе,онда су на крају одлучили да не буду Срби.
Тако од "најчистијих Срба" и "српских спартанаца" знатан број постадоше антисрби.

Знам да ниси сепаратиста, али ти већ ствараш ту поделу у глави коју подвесно стварају термини о којим говорим, и против којих се мора борити свим средствима.
А знајући менталитет нашег народа који иде из екстрема у екстрем на добром си путу којом су већ прошли црногорски "дукљани".

Ово што нам се догађа је последица комунизма,владавине "хијерархијских мајмуна",негативне селекције и СФРЈ кретенизације и полтронства и конформизма којим смо били тренирани кроз више деценија.
Ово нема везе са 1918, него са 1944.
Краљевина Југославија је уништена од спољног непријатеља, док се СФРЈ урушила изнутра.

menjam.se2:

Та песма само противречи песми коју сам поставио, а из две међусобно противречне ствари се добија-ништа.
Доказ више да је термин и употреба речи "Србијанац" апсурдан, и самим тим непотребан,посебно што већ имамо термине за становнике региона,и стандардни назив за етничке Србе.
Исто важи за термин "Војвођанин".

Poslednja izmena:
Као прво да разјаснимо неке ствари.

Не. Пре тога ћемо разјаснити ову моју молбу:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=14149642&postcount=99

И, понављам још једном и обраћам се свим учесницима, на ову тему сам се укључио како бих написао да је неправилно за државу Србију користити придев "србијански", а за њене житеље назив "Србијанци", већ да ти термини имају другачије значење. То да ли се оно допада онима на које се односи или се због тога љуте, молим да се не приговара мени. И у рату постоји неписано правило да се гласоноше не убијају и да се над њима не свети, те све учеснике који имају проблем са прихватањем онога што је написано молим да се не обраћају мени, него нека изађу међу народ и упусте се у просветну и образовну делатност и учине нешто по питању искорењивања речи на терену. Овакве расправе ме исцрпљују и од овог момента ћу игнорисати примедбе упућене мени за нешто што није моје дело и мој дебатни став.

Хвала.

Хвала.

Па немамо ми више имена, имамо само једно. Српско.

То су регије, то је као што међу Немцима имаш Баварце, Прусе итд.

Pa ako su Regije , onda i mi imamo , Lale , Bacvane , Sremce , Sumadinece , Ere ... i tako dalje , to Srbijanci , to je nesto drugo . Takvre podele nema nigde ni u jednom narodu koji nas okruzuje , pa ne treba da bude ni kod nas .

Не. Пре тога ћемо разјаснити ову моју молбу:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=14149642&postcount=99

Хвала.

Pa niko ovde ne napada tebe , nego samu temu u cilju razjasnjenja . A iz razjasnjenja treba da izadje neki jasniji stav . Iz tog stava opet , treba da dodje i jasna slika o cemu se radi , a sa slikom i odnos prema ovoj stetnoj pokjavi , protiv koje se moramo boriti , onako kako mozemo . Kao Drzava i kao narod u celini .

Poslednja izmena:
Marinko ocigledno ste najbolji poznavalac novokomponovane narodne muzike medju lingvistima i najbolji lingvista medju narodnjacima. No kao geografu vam slabo ide do zla boga.
Svoju lijepu osakatiste za Medjumurje koje kao i Baranju dobi Kraljevina SHS jos 1919-20 na konferenciji u Parizu iz sastava uze teritorije Ugarske.
Hrvatska regija je ipak vrhunac, kao ljubitelj novokomponovane narodne muzike uspostavljate i novokomponovanu Geografiju ? Kakva hrvatska regija ?
Istiroijska Hrvatska je nisko Pokuplje, Zumberak, grad Zagreb i delovi Zagorija koji nisu bili u okviru istorijske Vojne Krajine. Vojna Krajina pak dragi Marinko nikada nije bila Hrvatska vec pod direktnom upravom Beca. Znaci ni Cislajtanija ni Translajtanija (ni Ugarska). No po vama eto i Like :sad2:, Banije i Korduna u Hrvatskoj regiji, pa u zaletu dodjoste i do severozapadne Bosne :klap:
Besmislu nikad kraja.
Drzite se vi narodne i to ove novokomponovane muzike i manite se lingvistike i Srbovanja.

Морам да кажем да већи број оволико арогантних незналица давно не видех на једној теми. Нека ми на овој генерализацији опросте Љуба Миљковић и остали добронамерни, разборити и конструктивни полемичари, пошто овде, свакако, не мислим на њих.

Видим да Вам је много забавно да се бавите мојим именом и презумпцијама о мојој професији и мојој националности, где подло подмећете израз "лијепа моја", дајете испразне и недуховите коментаре на рачун новокомпоноване музике и изричете неке своје шац-оцене на рачун нечије упућености у лингвистику, историју и географију.

Драги мој, народна новокомпонована музика је изнедрила велик број одличних извођача и дала мноштво класика који ће остати заувек уткани у народну душу и народни мелос. Крчма у планини, У лијепом граду Вишеграду, Шота, Лела Врањанка, Видовдан и многе друге песме, више се ни не доживљавају као испеване и компоноване од стране конкретних аутора, већ су постале опште добро, као и већина песама које данас називамо "староградским", а које представљају новокомпоновану ауторску музику с краја 19. и почетка 20. века. Моје име није Маринко, нити је Хрватска моја држава - изволите се сами тамо преселити ако Вам је толико драга - али овде ваља задржати објективност и не дозволити да Вам антихрватско слепило помути разум. Хрватска Крајина је била под директном управом Беча у 19. веку и у питању је регија која је настањена етничким Србима. Међутим, назив за Лику, Кордун и Банију је био Хрватска Крајина, а не нити српска, нити војна, нити само "Крајина". О томе можете читати и из пера Вука Караџића и Николе Тесле, немојте овде макар демонстрирати толико незнање, па да, тобож, оспоравајући мене, испадате паметнији и обавештенији од Караџића на којег се позивам. Исту грешку за прозивку по питању лингвистике чините као и "Плави Анђелак" и остали корисници који нису ни погледали садржај који је поставио колега Мркаљ, а у којем су објављени осврти Фекетеа и Шипке по овом питању, где се градите стручнијим од врха српске лингвистике.

Ја немам шта да сакатим Хрватску, држава Хрватска је сачињена од Хрватске, Славоније, Далмације као крупних регија и мањих регија Истре, Барање и западног Срема, где је само питање да ли би Дубровник требало такође бројати посебно, или га рачунати у Далмацију.

Map_of_the_Kingdom_of_Croatia_(1868).png

И поново молим, немојте ме цитирати нити ми се обраћати лично зарад тривијалних разговора, свађања или покушаја да своју вредност доказујете унижавањем мене. Мене тиме нити ћете унизити, нити себе узвисити. Себе ћете узвисити стрпљење, смирењем, знањем, васпитаношћу и поштењем и стварно ми ништа није мучније него када међу младима налећем на оне којима недостају последње две ставке.

Хвала и, молим Вас, немојте се настављати. Тему сте (не Ви лично, говорим у множини) већ довели до апсурда, не терајте ме да у том апсурду учествујем. Свако има право на своје заблуде, а ако сте толико чврсто решили да их се придржавате до самог краја, ја никога у томе нећу спречавати. Потребне аргументе сам изнео, чак их и преко мере анализирао, бранио и изнова објашњавао, мислим да није претерано рећи да је паметноме доста.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back