Е баш о овоме сам на једној теми расправљао пре једно месец дана!
И ја сам уочио да Срби из уже Србије воле да имају примат над осталима и да их зову Војвођанима, Босанцима, овима, онима, понеки чак и да не признају Србима из Хрватске или Црне Горе да су Срби уопште него нека мешавина туђих утицаја итд, а за себе тако нешто не допуштају, они су само "Срби" и њихово је само "српско". Па је тако једино ношња са шајкачом "српска", а све остале су војвођанска, личка, црногорска итд.
Е, па извини молим те... И ношња Срба у Војводини је исто тако српска. И ношња Срба у ЦГ је исто тако српска. И ношња Срба у Херцеговини је исто тако српска. Ако њих зовеш регионалним називима, не можеш само за своју регионалну ношњу рећи "српска", а за свој регионални мелос "српски".
Ко је некад на РТС-у чуо да иде емисија, на пример, "Вече српске народне музике", а да у њој засвирају тамбураши или да се чују личке попевке? Не! Чуће се само србијанска музика, играти србијанско коло и све ће то да буде пласирано као "српско". А тамбурица кад треба да засвира, кажу "А сада мало и војвођанске песме". Свашта. Овде кад се каже српска песма, мисли се на српску песму уз тамбуру... оне селе и опанци, то се овде каже србијанска музика. И одједном наша локална српска постане војвођанска, а суседна локална србијанска - српска.
О томе се ради.
А о томе да сам на овом форуму од Србијанаца био називан Циганином, бечким слугом, издајником, папистом, католиком, Мађаром, успореним Лалом и сл., а чист сам Србин и православац из Србије, нећу ни да трошим речи. Можемо ми говорити до сутра да Србијанци "не постоје" и да "не постоји свест о заједништву", али очигледно има много људи који итекако имају свест о заједништву, а кад виде нешто што одудара од њиховог завичајног говора или фолклора, одмах то стављају у "несрпско". Ја напишем "сретан" како се и каже у целој Војводини, одмах се нађе неки да ми напише да сам 'Рват, јер "Срби не кажу среТан него среЋан".
Зато се и каже "Србијанци", јер нису сви Срби такви. Зато се и каже "србијанство", јер то није српство, то је само један локални део српства.