Spletkarenja sa sopstvenom dušom.....

“Nisam ti rekao, a trebao sam,
da ponekad tišinu grlim, kao Tebe što grlim,
da joj se moje oči obraduju kao tebi…
Nisam ti rekao, a trebao sam,
da tugu iz prošlosti nisam mogao prespavati,
a budućnost moja je pospana, umorna…
A sadašnjost... eh, sadašnjost, nju ispisujem iz dana u dan
krijući te u rečima, u stihovima, kao što sreću skrivam…
I evo sada, baš sada... moje oči gladuju, moje ruke su žedne,
a slana kap pravi put na mom licu
dok razmišljam šta ti sve nisam rekao,
a trebao sam..!"
Jordan Akleksić
dea3e5e1f41142199be187735eb3985d.jpg

PRASKOZORJE​

Nebo je podozrivo sklapalo svoje šake nad obroncima moje savesti, vraćajući me u vreme sete i opore žalosti. Netrpeljivo, život bi prevlačio opskurne boje, stvarajući rapsodiju sazdanu od suza i mirisa opijata. Tiho se uspinjući mojim nozdrvama, otrov se, umilno, poigravao krvotokom bezdušnika, snishodljivca koji je, iščekujući smrt, hrlio istoj u zagrljaj, nepobitno. Postelja, poput uznemirene bezdani, skriva tajne u svojim satenskim naborima, odnoseći ih, daleko.

Otkucaji sata žustro su rasporili veo tišine, provlačeći se kroz njenu unutrašnjost, prljajući moje telo prolaznošću. Mogao sam da osetim teške udarce, koji su činili da moja spoljašnjost stari, izlistavši se tako, poput kakve dotrajale kožurine.

Praskozorje 2

Vodene kapi nestašno su dodirivale površinu vode u mesinganom lavoru, odvajajući se, graciozno, sa ruba rustične slavine. Dubina njene ograničenosti vređala je moj sluh, kako je kap iznova celivala leguru, slivajući se u kolotečinu jednog, naizgled, bespuća, jedne prljave, neumoljive večeri.

Prozorsko okno zlovoljno naglašava dolazak večeri, nesputano iscrtavajući ditiramb poslednjih sunčevih pirueta, ogrnutih melodijom i mirisima, spravljenih veštim šakama Velike majke. Slabašno iščezavajući sa moje pojave, uronivši me u san, poslednji poljubac ostavila je na mom čelu, povlačeći se u truležne ćoškove svoje rukotvorine.

Mesec se nečujno provlačio pored srpastih krovova, krećući se poput marionete, rukom nošene. Njegova pojava jasno se ocrtava iznad polja minulih suncokreta, lica pognutih, sanjivo ispitujući svoje korenje. Čini se, noći su duge poput priča koje sam izvezao, u iščekivanju da memljive atare umije svežina istočnog procvata. Tamo sam, godinama, posađen kraj sirove igre godišnjih doba, okrutnih igrača, zaljubljenih u lice prirode. Tiho prelazeći njenim oblinama, četkicama sa šarenolikih paleta, odevaju sitničave lepote, izgubljene u čeljustima vremena, parloga i dima.
Slepilo, prikradalo se mojim očima, skrivajući daljine u senkama svojih skuta, prepuštajući lepotu lažljivim pticama, bestidnicama. Sanjar sam na javi, nemoćan da utonem u dubine jalove mašte, gubeći se u njenoj rasprostrtosti, oslikanoj na kanvasima života, probušenih umetničkom rukom neuspeha.
Želeo sam da budem hrizantema, jesenja ruža, tvorac nebeske lepote koja se mirisom odvaja sa svilenih latica, gubeći se u nozdrvama prolaznika. Možda bih sa njima video svet, lepote, koje se pružaju za mojim leđima, ka prostranim savanama, izgubljenim u očima sunovrata, snažnih, strastvenih.
Stradao sam u požarima, plakao sa kišama. Ovo je kraj, zadržavam dah i brojim, osećam kako se Zemlja pomera, moje srce iznova zaboravlja i pruža otkucaj uzaludnoj trbušini nadanja, tupo odzvanjajući u tihim časovima ćutanja, nametljivim prstima večeri, nebo se ka meni obrušava.
Ja, stojim uspravno, čekam dodir zvezda, nadajući se nekim boljim danima. Za sada, ostajem tu gde jesam, nepomično izgarajući u željama, iskradajući se sa polja suncokreta, putujući uz mirise jesenjih ruža.

Marko Galić

Pomisao na tebe, vec zavodi me...
Osmeh, lomi me, tera gresnika na greh...
Dodirujes me, skidas sve moje sujete prepotentne...
Moj osmeh, izdaje me, pale su zadnje odbrane, imas me...
Uvijas se oko mene, kao zmija, trazis mesto za ugriz bluda...
...i naravno, sanse nisam imao, predao sam ti se uzivanju pohote, carima strasti i pozude...svim tim porocima ili vrlinama, dusu, emocije i srce ispunila si, prosto me zauvek osvojila...i dalje sam tu, a ti?

Zavedi me...odvedi me... u sobu, obicnu, hotelsku, koja ce biti nase utociste, za sve mirise strasti i pozude...
Dozvoli mi, da skinem tu tvoju haljinu casti...da budes naga...da te prekrijem bescasnim poljupcima...
Divlje te uzimam...
uzdasi nase ljubavi skupljene u bolu, lome se u noci bezimenog grada...umirem lagano na tvojim rukama...
da li cu docekati svitanje u ovom vrtlogu pohote, koja me slama?
...a Ti? Do sada si bila Dama...imao sam te tako da je Damu prekrila nocna tama i postala si moja bludnja...mada, dobro je...neces vise biti sama...na grudima mojim, saputacu ti o ljubavi...i ne, bices uvek moja Dama u lepoti svojoj, mojim rukama izvajana.

...sedim, zamisljen, odsutan iz stvarnosti, onda me bol tvoje prisutnosti prosvesti...

...nadjem te nekada i u snovima, mada si u njima, tamom obavijena...

...ima te povremeno i u mojoj ljubavi, ali osim tuge sa kojom lutam, nalazim te u nekim daljinama...

...nedostizna si mi, kao mesecina nestvarna, pojavis se u obrisima, bleda uspomena, ispunjena ceznjom, zagrljajima, poljupcima...svim onim, sto si mi sa emocijama i jos nenapisanim stihovima odnela, ljubav moju i mene, zive zakopala.

...ako nekada svratis u smiraj dana, zateci ces me sigurno kako zamisljeno pisem stihove, koji su mozda o tebi, a mozda i ne, moras da svratis i uveris se sama...

...ako nekada svratis, sva vrata i prozori stana bice otvoreni, da ne zalutas, jer Andjele donosi tama... mene ces naci, kako negde cutim, ali srce me izdaje i iz duse se prolama krik tvog imena...

...ako nekada svratis, dodji doterana, sakrij tu nebesku lepotu, dok je moja zudnja ne prelije, da poljupci na telu ispisu moje ime, neznim ugrizom da iznudim uzdah i ostavim pecat nase pozude...

U samo nasoj noci prosaranoj zvezdama, tihi sapat vetra i miris jasmina, nezno su nas ljubili u ritmu tvojih uzdaha i predivnih osmeha.

...i nikada ranije, ni jedna pre tebe nije uspela, u nebrojenim nocima, da dotakne moju dusu, tolikom ljubavlju, koju si mi ti pruzila.

U toj noći ispisana je i najlepsa ljubavna prica, koja se ne zaboravlja... zato, neka ti i ova noc bude laka, nezna i spokojna, sa mnogo poljubaca za miran san, a ja cu sve uciniti, da se ona produzi i ne odnese je naredni dan.

Pricao mi neko, kako si srecna i kako si zaboravila raniji zivot, mene i sve ostalo kadrove, koji su bili deo tebe i jedinstvene, nesnimljene filmske ljubavne price.

Radovao sam se sa suzama bola, srecan da si ti nasla srecu ili iluziju srece, mozda mi budes nekada i rekla istinu, da li te je sreca htela ili ne.

...a, ako se setis mene...
...,,hvala ti dobro sam", poceo sam da pogadjam ulice, koje vode od mesta tvog odlaska do mesta, gde ja sam, na miru venem i uz neki stih, koji napisem, podsetim se tebe, i svih sitnica, zbog kojih te jos volim, zbog kojih me bol i ceznja jede, ali ,,hvala ti, dobro sam", mozda se sve okrene i moji poljupci te opet osvoje...mozda...

Nadam ti se svake noci, da ces mi u sne doci, u njima cu te sakriti, u mislima te cuvati, da osetis koliko te volim i nikad te ne zabolim.

...i svake noci ja se molim, gutam tvoje ime sa uzdahom teskim, da te ljubomorni ne bi otkrili i tako mi te uzeli.

Nadam se, da ce mo tako, od pogleda sklonjeni, ljubavlju poneti, do samog beskraja zaljubljenih stici...zauvek...mnogo te Voljena, ima u meni.

Pitam se, a ne zelim odgovor, da li se u kafani, u kojoj te muzika cigana, gadja u dusu nasim pesmama, setis nase ljubavi ili se predajes drugome, koji i ne razume sta se dogadja?

Padne li ti sa obraza i neka suza, zbog emocija violina, na kojima smo se zaricali na ljubav, do poslednje case vina.

Necu te stavljati, na ove teske muke, secanja lepih uspomena, sada je kasno. Odavno si iz njih iscezla i jedna divna, Posebna zena je sada i doveka ljubav moja, centar mog Univerzuma...Izvini...

Sačuvaj onaj sjaj u očima, ostavi drhtaj snova...
Maleni zvuk mašte nemoj zaboraviti, nisu odavno prošli dani naivnosti...
Seti se kako je hodati bos po poljima sreće,
ona je uz tebe, uvek te prati i štiti...
I kada sumnjaš u sebe - ne zaboravi, možeš sve što poželiš...
Sakupi snagu i nastavi, koračaj ponosno i smelo,
detinjastu drskost svako poštuje i ceni...
S. K.

100793709_1504273523085342_3143765998809645056_n.jpg

"Čitav moj svet stao je u njegove dve ruke.
Nije lako nositi sav taj teret. Bilo je tu histeričnih ispada,
smeha bez ikakvog razloga, proplakanih noći, umornih jutara,
lutanja bez smisla, suza radosnica.
Niko dosad nije uspeo da sve to izgleda tako lako,
a jedino ja znam koliko je znalo zaboleti.
A on... On je uspeo sve to zavoleti u meni.
I boli manje odkad je on tu, jer znam, i kada bih htela bežati,
postoji jedno sigurno mesto za mene, gde bih da se sakrijem.
Bežala bih u njegov zagrljaj. Uspem tu sve zaboraviti,
pobeći od bolnih sećanja, ružnih snova i propalih obećanja.
Uspem se sakriti od nenadanih kapljica kiše, pokoje pahulje i zrake sunca.
U njegovom zagrljaju uspem sve.

Sve osim jednog - da zaboravim na ovaj strah: šta ako me pusti?!"

f2d83ddc9a66dc616e4ed1c2232c27f8.jpg

Back