ŠPANIJA

• Začetnik teme Začetnik teme visky
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cao Krivane,ja na Majorku idem u Utorak,i hvala za ove informacije o plazama i diskotekama,poseticemi ih sigurno,nego zanima me na koliko si iznajmio auto,koji auto si uzeo,jer sam cuo da i za to mozes da se cenkas :-)
Aj pisi ,sta bi jos trebalo videti,obici,...
Pozdrav Nenad

Na zalost, nisam se nesto slikao u hotelu... Ali hotel je sasvim pristojan, ima internet konekciju pored recepcije, hrana je bila zaista raznovrsna i dobra, sobe OK velicine, imali smo TV, a na radiju se pusta neka njihova interna hotelska stanica, sa nekom opustenom muzikicom... Sasvim pristojan i cist hotel, iako ne treba ocekivati nekav luksuz. Plaza se nalazi na 5min., mada smo se mi u kasnijoj fazi odmora, kupali blize sredini playa de palme, kod kafica broj 13, jer je manja guzva, i nekako nam je bilo lepse.
Sto se tice, rent-a-cara, je nisam hteo da rizikujem, u poseydonu su imali neku ponudu za rent-a-car, pa sam odmah iznajmio, i mislim da sam dobro prosao, jer sam na majorci proverio i obisao 2-3 renta-cara i najjeftinije sto sam dobio je 30eur/dan, naravno pricam o auromobilu nize klase, ja sam dobio VW polo. Mada, moram da priznam da ima problema sa parkiranjem, narocito u samoj Palmi, sat vremena sam izgubio trazeci parking kad smo isli u Titos, na kraju, posto sam se nepropisno parkirao sacekala me je i kazna od 100eur. Besplatno parkiranje je samo gde je parking iscrtan belom bojom, tamo gde je plavom moras da platis, a gde je zutom mozes samo da budes 10min.
Inace, ja sam vozilo iznajmio na 7 dana, ali isao sam na eskurziju sa vodicem. Moj savet je da se ide na eskurziju, jer mislim, da bi mnogo vremena izgubio da sam u sopstvenoj reziji obilazio to sve, sto smo sa njim videli za jedan dan. Inace auto sam najvise koristio za obilaske razlicitih plaza, za odlazak do Palme i za obilazak do soping centara - preporuka Porto Pi, obavezno Festival Park, pun je outlet-a, proci centralnim trgom i ulicicama oko njega, pune su radnji, i robna kuca El Corte Ingles. U avgustu su im, inace, rasprodaje, tako da za smesne pare moze da se kupi svasta.
E, da, 100m od hotela je Aqua park, mislim, najveci u Evropi, jedino me malo smorila guzva u redu na toboganima. Vodic nam je sve lepo objasnio, gde da idemo, koje plaze da obidjemo, sve u svemu jedan lep, sadrzajan, ali i opustajuci odmor.
I tako...

@Moderatori
Ne razumem zasto su teme o Spaniji generalno (Barselona, Madrid) spojene sa temom o Majorci? Mene trenutno interesuje samo Majorka a treba da pretrazujem 15 strana da bih nasla nekoliko komentara o njoj.
Za Grcku recimo svako mestasce moze da ima svoju temu...

@Svima koji su bili na Majorci ili su se bolje informisali o njoj od mene
Dvoumim se izmedju dva mesta, koja mozda i nisu toliko popularna kod nas, Can Picafort na severoistoku i Santa Ponsa, na jugozapadu ostrva. Da li je neko bio u njima, da li mozete da mi date neko poredjenje izmedju njih i generalno izmedju tih delova ostrva? Sta biste mi preporucili?
Hvala puno

Treba mi pomoć!!!u maju idem u Ljoret na exkurziju od kojih cemo samo dan i po provesti u Barseloni,a imamo 4 slobodna dana u Ljoretu.I par nas zeli da te dane ipak provedemo u Barseloni...kako se stize do tamo?gledala sam razne mape,i metro-e i videla da je stanica metroa udaljena 17 km od Ljoreta,ne znam kako se to vremenski i novcano isplati...?

Treba mi pomoć!!!u maju idem u Ljoret na exkurziju od kojih cemo samo dan i po provesti u Barseloni,a imamo 4 slobodna dana u Ljoretu.I par nas zeli da te dane ipak provedemo u Barseloni...kako se stize do tamo?gledala sam razne mape,i metro-e i videla da je stanica metroa udaljena 17 km od Ljoreta,ne znam kako se to vremenski i novcano isplati...?

Idu autobusi dosta cesto iz Ljoreta do te stanice, a imas i nesto redje autobuse koji idu direktno od Ljoreta do Barselone, pogledaj prethodne odgovore bilo je reci o tome. Jeftinije je vozom, jos ako uzmete kartu za 10 voznji (T-10 za 6 zona kosta 33 eur, verujem istrosicete je posto vas je vise), onda nije skupo s obzirom na razdaljinu: 3,3 eur + oko 2 eur bus do stanice, znaci mozete da odete i da se vratite za oko 10-11 eur. Svakako bi ste trebali makar 2 od tih 4 dana da provedete u Barseloni.

Bila sam u Španiji prošle godine na maturalnoj ekskurziji.I ja sam malo razočarana.Kada smo pošli na ekskurziju profesorica nam je rekla "IMAĆETE PREDIVAN HOTEL SA 3 ZVJEZDICE".Kad smo stigli u taj "PREDIVAN HOTEL"imali smo sta i da vidimo,posteljina prljava i izguzvana,neke stare zavjese na prozorima,vrata potrgana...Prava katastrofa.Barselona je lijep grad,ali ja sam jedva prošetala nekim ulicama Barselone koliko tamo smrdi.Ljudi su drski i nisu društveni,a neki trgovci dosadniji su nego cigani kod nas.Srećom bila je tu moja cijela škola,pa smo im pokazali kako se živi i kako se mi Srbi zabavljamo na Balkanu.A bilo je u Španiji i lijepih stvari,ne mogu da se požalim.Jedna od tih lijepih stvari je flamenko ples,Nou Camp...

Planiram na leto da idem sa drugaricama u Spaniju.E sad ne znamo gde tacno...dvoumimo se izmedju nekog mesta blizu Barselone ili Majorke.Pa bih zamolila ljude koji su bili u Spaniji za malu pomoc oko odluke...Htele bismo neko mesto da osetimo duh Spanije ali i da takodje da ima i mesta za izlaske...Da naglasim,ne neko mesto poput Lioreta i npr Magalufa gde su gomila pijanih Nemaca i Engleza koji ne znaju da se ponasaju,znaci neko lepo mesto da nije bas mirno i porodicno,ali da nije ni puno neizivljenih tinejdzera do 18 god...
Sa ovog foruma i drugih istrazivanja smo zakljucile da bi to mogao da bude Tossa del Mar ili Ca'n Pastilla(Majorka) ali nismo saznale da li tamo ima nekih klubova?;)
Ili mozda znate neko drugo mesto koje bi odgovaralo??
Svaka pomoc je dobrodosla!Hvala svima unapred:)

u kataloniji ces tesko osetiti duh spanije jer ga nema...za mene je bila razocarenje...

ako hoces da osetis spanski duh madrid ili neki od tih gradova po kontinentu i naravno andaluzija...katalonci su nadrndani i nabedjeni a barselona je precenjena :) po spaniji ima x lepsih gradova.i spanskijih :p

Malaga,tj. Costa del Sol(to je ime rivijere ne mesta) je onda jedino logično rešenje za vas.

E sad,ja sam jedino čuo za Marbelju od drugih mesta na toj rivijeri,koja bi trebalo da bude malo ekskluzivnija i nisam siguran koliko je to prijemčivo za vas.Možda neko zna nešto više,ja sam nažalost samo projurio kroz Andaluziju uz zadržavanje u Sevilji,koja je upravo ono što sam zamišljao kada sam mislio o Španiji,tj. "španskiji" grad od toga teško da postoji :)
Nikada sebi neću oprostiti što nisam obišao i Granadu i Kordobu tom prilikom,ali će valjda biti još prilika.Tako da ako budete u Andaluziji,nemojte napraviti istu grešku.
Andalužani su ljubazniji od Katalonaca kao što je Banshee već objasnila,ali ni tu se nećete mnogo usrećiti sa pronalaženjem sagovnika na engleskom.Barem se neće praviti da ne znaju španski za razliku od Katalonaca :lol:
P.S. I njihov lokalni govor odudara od standardnog jezika,da se ne zaprepastite ako pokušate da ih razumete kada međusobno pričaju.Uz pretpostavku da znate španski naravno.

sve si u pravu fortes.

od sevilje nema spanskijeg grada,leti je fantasticna atmosfera a vrucine prave spanske :) mada je meni madrid ipak favorit od svega sto sam kroz spaniju uspela da vidim.

ovako obalu ne poznajem bas najbolje bila sam na nekoliko mesta na moru ali mi se nista od toga nije svidelo jer to odudara od mog dozivljaja lepih plaza.

sto se malage tice - ako hocete buran nocni zivot a isti takav i dnevni malaga bi mogla da bude resenje,a pride ima da ponudi i zanimljive stvari za obilaske.voda je za moj ukus pretopla a guzve su na plazama jako velike ali neko to voli.ima jako puno stranaca,jako puno zabave.a i pikasov muzej je hiljadu puta bolji nego onaj u barseloni (bila sam u oba :mrgreen: )

odatle imas priliku da obidjes sevilju i to je nesto sto MORA da se uradi ako si u andaluziji i za to odvojiti par dana.granada takodje zbog prelepe alhambre (gledajte da karte rezervisete ranije,mislim da smo mi preko interneta kupili i samo dosli to jutro i pokupili ih jer imaju dnevni limit koji pustaju unutra i to se ceka ko u redu za deviznu stednju nekad davno kod nas). cordoba je ok ali nemojte slucajno da se zeznete da ostanete dva dana ko ja jer je mnogo mala i jer tamo prakticno vredi videti meziquitu.cadiz je simpatican gradic ali stekoh utisak da je dosta mirniji nego malaga i pritom izlazi na okean tako da je za razliku od malage gde je voda bljutavo topla u cadizu jako hladna :neutral:

u marbelji nisam bila ali od drugarice koja cesto tamo ide svojim poslom cuh da je mnogo skupo posto je to valjda neko napucano mesto.

takodje za jezik - imaju dosta specifican akcenat i gutaju i slovo S najcesce...meni je trebalo jedno dva-tri dana da mi udje u uvo njihov akcenat to sa dosta dobrim znanjem jezika....posle kad se naviknes i udjes u stos sve ide ok.engleski zaista slabo pricaju i tu je jedina prednost barselone sem ako nisi tu doso da pricas spanski jer ces onda izduvati jer ce se stvarno praviti da ne znaju spanski :neutral:

sve u svemu andaluzija je jedno daleko spanskije,magicnije i prijatnije iskustvo koje ja imam nego katalonija....barselona je specificna jedino po tome sto je gaudi tu gradio ali nema nista svoje sto bi je ucinilo specificnom u odnosu na bilo koji drugi mediteranski grad.

dakle toplo preporucujem andaluziju ako hocete spanski duh,zabavu,more i obilaske :)

edit: e da i ne znam u kom aranzmanu idete ali ako ste se sami organizovali (sto je nabolja varijanta) obavezno kupite vodic andaluzije,preporucujem ovaj,naravno ako se ipak odlucite za ovu varijantu umesto za bcn.

Poslednja izmena:
Ja sam još početnik što se tiče španskog i imam dosta problema sa razumevanjem i standardnog govornog jezika naročito kad brzo pričaju(što je za njih uobičajeno),pa je bilo koje odstupanje od toga za mene pravi horor.
A što se tiče Katalonaca,ima stvarno neljubaznih likova kada im se obratite na španskom.Ne znam da li su zadrti nacionalisti ili jednostavno uživaju u zezanju turista ali na "Puede ayudarme por favor?" sam nekoliko puta dobio oidgovor "No parlo castellan" uz uvređen izraz lica.Prvi put sam zbog ovog "parlo"(španski bi bilo "hablo") pomislio da sam naleteo na nekog žabara,ali kad sam isti odgovor dobio od prodavaca na pijaci shvatio sam o čemu se radi.Takođe su mi ponekad jednostavno odgovarali na katalonskom ne obazirući se na moje zbunjeno lice.Kasnije sam otkrio da ih je prilično lako odobrovoljiti sa jednim "Bon dia" umesto španskog Buenos dias i "si us plau" umesto por favor na kraju rečenice(po upustvu jednog našeg čoveka odatle).Između je sve bilo na španskom tj. kako oni insistiraju castellan(nikako espanol).
Da ne plašimo govornike španskog odavde ovo nije većinska pojava tj. 90% ljudi će najnormalnije komunicirati sa vama,ali eto ima i ovakvih primera.
Inače na stranu sve to Barcelona je fenomenalan i prelep grad,mnogo više od par Gaudijevih zgrada(izvini Banshee :) ) i nešto što zaista treba videti.

njah mozda sam ja ocekivala previse jer sam toliko stvari cula o barseloni....al kad ono medjutim...ok grad ali ni po cemu ga ne bih izdvojila kao posebnog osim po gaudiju :)

uzgred ko se nadje u kataloniji nek poseti i gironu,simpatican je gradic,jedno sat vremena vozom od bcn.

Jao divni ste Fortes & Banshee!!! Puno vam hvala na svim savetima!!:worth: :)
E ovako, mi bismo isle preko agencije ali individualan aranzman,znaci mi biramo gde i sta,i isle bi avionom...tamo ne verujem da bi se upustale za uzimanje renta car-a,jer smo sve tri mladi vozaci pa ne bismo da se upustamo u tu akciju :) Najverovatnije se iz svih vasih saveta i prepuruka odlucujemo za Andaluziju :) e sad,Marbelju bas ne mozemo da priustimo, Banshee ovaj gradic cadiz sto si nam preporucila koliko vidim na sajtu u ovoj agenciji nemaju u sistemu hotela,mada cu se raspitati kod njih tacno, tako da nam za sada ostaje Malaga :) ona nam i po vasim opisima najvise odgovara,nego Banshee sto kazes da je puna stranaca i danonocnih zurki, jel to ne znaci da su samo pijani englezi koji se maskiraju i ko zna sta jos,da se i ne podsecam...kao npr sto je u Lioretu (tako smo cule od drugarice da je tamo,koja je bila prosle god) jel ako je tako nesto to ne dolazi u obzir!posto nam je prosle godine u grckoj more preselo zbog njih!!:besan2: znaci super bi nam odgovaralo ako je neko mesto gde ima mesta za izlaske a da se uz to oseti i duh spanije,ako je tako u Malagi onda je ona za nas idealna!!:klap: A Nerja ili Torrox?Jel znate nesto o tome, jel bi to odg mozda nasim zahtevima? I Banshee sto si rekla za ovaj gradic Cadiz,da je mirniji, jel to znaci da nema uopste klubova uvece ili da je mirniji u odnosu na Malagu?
E super ste,moram jos jednom da vas pohvalim,odusevili ste me kako ste se potrudili da nam pomognete!!:cvet:

Poslednja izmena:
e ovako nerju i torrox ne poznajem tako da ne bih o tome da pricam.

u cadizu sam bila jedan ceo dan,tako da nisam videla kako je uvece ali sam stekla utisak iz onoga sto sam videla da je vise grad za porodicna letovanja.moguce da gresim,ali takav utisak sam ponela odatle.u malagi sam bila nekoliko dana i utisak je da je mnogo zivlji grad,veci je i ima dosta kako spanaca tako i stranaca.lagala bih kad bih rekla da nema pijanih engleza ali njih ima u svakom primorskom mestu u spaniji koje sam do sada posetila...naravno ima i spanaca,ima i drugih stranaca sve u svemu dosta je zivo.sa kim ces komunicirati i druziti se zavisi prevashodno od vas samih...samo bih napomenula da je nocni zivot nesto drugaciji kod njh nego kod nas jer su mnogo vise po ulicama,otvorenim kaficima i slicno nego po klubovima.

opet najbolji provod sam dozivela u sledecim mestima respektivno: sevilla,salamanca,madrid...znaci sve u kontinentu,ipak stojim iza toga da se tu mnogo vise oseca spanski duh nego na priobalju jer na obalama je ipak previse stranaca koji nisu zainteresovani za prihvatanje lokalnih obicaja.opet ja sam se dosta druzila tamo i sa strancima i sa spancima pa sam imala priliku da me lokalci vode i upoznaju sa mestima u gradu....ali za spaniju ti je pre svega bitan istrazivacki duh i samo pristup bez predrasuda jer te tako ocekuju i najbolja iskustva.

e da ulaz u klubove zna da bude dosta skup,a na takvim mestima opet sam primetila vise amerikanaca nego spanaca :D spanci su na ulicama,sa drustvom,po raspalim mestima....ostalo je rezervisano pre svega za turiste.

ako se odlucite za andaluziju znajte da su vrucine tamo jako velike,mada opet vise u kontinentu.te godine kad sam ja bila temperature su isle do 52 stepena maksimalno,a redovno su bile oko 46-47-48 stepeni...ali kako je vazduh suv,mnogo se manje oseti nego kod nas npr.

Jedno pitanje planiram da odem u spaniju probao bi da pokrenem neki naprimer bar ili kafic neki kolkiko bi novca bilo potrebno za to.
Naprimer moze grad madrid kako se krecu cene lokala,stanova,hrane...
Pozz..

Recite mi jel moze u sopstvenoj reziji da se prodje jeftinije nego preko agencija?
10 dana preko agencije (Majorka) ispadne oko 600-700 evra najpovoljnije.
Jel moze da se izvede da bude manje?

Bio na Majorci
Ubedljivo najlepse letovanje ikada
predivne plaze(uvalice) odlicna klima, isao pocetkom septembra...30 stepeni preko dana, temperatura mora oko 26
Kafa oko 2 eura...dalje ne znam bas cene, isao sam u ol inkluz varijanti.
Oko 1.600 eura 10 nocenja za dvoje.
Bio sam u Cala D'or, transfer oko 75 minuta od aerodroma, predivno mesto za porodicu sa malom decom.

Back