Šopski govori

Не, песма са линка коју је поставио @Mrkalj је шумадијско-војвођански дијалект српског језика мешаног екавско-(и)јекавског рефлекса јата (има и један икавизам гди), на том дијалекту и на источнохерцеговачком је базиран српски стандард.

Црквенословенски је нешто скроз друго и страно српском народу како пре 200-300 година тако и данас.
Ово ти је црквенословенски, ниђе везе са Стратимировићевом песмом.

@Boris T

Славеносрпски језик ће заменити црквенословенски језик већ у 19. веку, иако оба језика имају многе заједничке особине. 1847. година сматра се годином почетка српског књижевног језика који је увео В. Караџић.

Из овог текста (из песама које цитираш): видим најмање 5 речи које нису српске - "умилно", "человек" , "некъ", "звание" "скаредный" .
Нећемо говорити о ортографију јер се наравно разликује од садашњег српског правописа.

Коментари, чекам!

pesmi_1.jpg

Poslednja izmena:
Из овог текста (из песама које цитираш): видим најмање 5 речи које нису српске - "умилно", "человек" , "некъ", "звание" "скаредный" .
Нећемо говорити о ортографију јер се наравно разликује од садашњег српског правописа.

Коментари, чекам!

Pogledajte prilog 981367
Што не би биле српске архаичне речи? Уосталом, какве везе то има са Стратимировићевом песмом?

Кажеш да человек није српска реч.
Мајка требињских властелина Јунка и Остоје Мрђића се обраћа дубровачком кнезу 1419. године у вези са отетом сабљом: јере је узео Савко Јодићь узео чловику Јункова кона... узета је и таи сабла за мачь и за дви корьди...

@Rayela
Тута Борис је јадан потпуно изгубио компас па му се од шамадијско-војвођанског дијслекта српског језика привиђа црквенословенски. :rotf:

И даље теби недостаје главна ствар - не кажем да не постоји народни језик - али кажем да не постоји као књижевна форма - то је потврда твојих песама: на ком језику су написане?......Питања?

Pogledajte prilog 981316
Na "prosto srpskom". Što pitaš?

Што не би биле српске архаичне речи? Уосталом, какве везе то има са Стратимировићевом песмом?
Па каква веза? - Црквенословенски је каснији облик старословенског језика - "человек" није српска реч већ старословенска - као шта су већине речи које сам горе издвојио

Кажеш да человек није српска реч.
Мајка требињских властелина Јунка и Остоје Мрђића се обраћа дубровачком кнезу 1419. године у вези са отетом сабљом: јере је узео Савко Јодићь узео чловику Јункова кона... узета је и таи сабла за мачь и за дви корьди...
Не схваташ како су се језици развијали - и да су сви словенски језици настали из једног прасловенског језика који има неколико дијалекатска облика, а после 864. старословенски писани језик настао је на основу солунских дијалеката - који је касније основа за овај црквенословенски језик. Српско издање се зове српскословенски језик и било је у употреби од 12. до 17 . века. У 17. века долази до русификације језика и назива се рускословенски језик или руска редакцjе црквенословенског језика.

Па каква веза? - Црквенословенски је каснији облик старословенског језика - "человек" није српска реч већ старословенска - као шта су већине речи које сам горе издвојио
Bugarski šovinisto, govoriš kao da srpski jezik nema nikakve veze sa staroslovenskim. Jel srpski ishodi iz staroslovenskog ili možda starojapanskog?
Nemam nikakve veze sa krajevima Srbije koji su bili na udaru bugarskih okupatora u prošlosti i bila mi je čudna netrpeljivost koju prema vama imaju Srbi sa juga i istoka Srbije kao i Makedonci, ali vidim po tvom ponašanju i još par Bugara ovde da imate kompleks inferiornosti prema Srbima a ponašanje vam baš ciganoidno.

Bugarski šovinisto, govoriš kao da srpski jezik nema nikakve veze sa staroslovenskim. Jel srpski ishodi iz staroslovenskog ili možda starojapanskog?
Nemam nikakve veze sa krajevima Srbije koji su bili na udaru bugarskih okupatora u prošlosti i bila mi je čudna netrpeljivost koju prema vama imaju Srbi sa juga i istoka Srbije kao i Makedonci, ali vidim po tvom ponašanju i još par Bugara ovde da imate kompleks inferiornosti prema Srbima a ponašanje vam baš ciganoidno.
Па, уобште, по националности сам Чех - и већ дуже време пратим твоје коментаре овде и дошао сам до закључка да не знаш много о чему говориш - „Матице српске“ пишу да је ово црквенословенски језик из 1799. али си уверен да се ради о шумадијско-војвођанском дијалекту и то у писаном облику.

Па, уобште, по националности сам Чех - и већ дуже време пратим твоје коментаре овде и дошао сам до закључка да не знаш много о чему говориш - „Матице српске“ пишу да је ово црквенословенски језик из 1799. али си уверен да се ради о шумадијско-војвођанском дијалекту и то у писаном облику.
Ма какав кад Чех, какви бакрачи. На другој теми си рекaо да ниси скроз чисти Бугарин али си Бугарин, немој сад да тражим тај твој пост и линкујем га јер смо ионако отишли у off topic.

Poslednja izmena:
govoriš kao da srpski jezik nema nikakve veze sa staroslovenskim.
Не - само кажем да је погрешно оно што тврдиш да постоји књижевни српски народни језик у 18. веку. Славеносрпски језик се до усвајања Вукове реформе користио као књижевни језик.

Ма какав кад Чех, какви бакрачи. На другој теми си рекaо да нису скроз чисти Бугарин али си Бугарин, немој сад да тражим тај твој пост и линкујем га јер смо ионако отишли у off topic.
Још увек ниси пажљив - кажем да сам Чех по националности, а не по етничком пореклу - У Србији су сви етнички Срби?
Па, није тема за расправу о мом пореклу - било да је то бугарско, чешко, татарско, руско ..

Poslednja izmena:
Још увек ниси пажљив - кажем да сам Чех по националности, а не по етничком пореклу - У Србији су сви етнички Срби?
To svakako zavisi od deefinicije nacije, koja nije jednoznačna. Pretpostavljam da se referišeš na američki model prema kojem nacija=država, pa kad kod nas prevedu "američki predsednik se obraća naciji" to je svakako pogrešan prevod, između ostalog što za razliku od tebe mi ne mislimo da su u Srbiji svi iste nacionalnosti. Nacionalnost je sinonim za narodnost i donekle za etnicitet.

U svakom slučaju hvala što smatraš da su u Srbiji svi građni po nacionalnosti Srbi. :hvala:

To svakako zavisi od deefinicije nacije, koja nije jednoznačna. Pretpostavljam da se referišeš na američki model prema kojem nacija=država, pa kad kod nas prevedu "američki predsednik se obraća naciji" to je svakako pogrešan prevod, između ostalog što za razliku od tebe mi ne mislimo da su u Srbiji svi iste nacionalnosti. Nacionalnost je sinonim za narodnost i donekle za etnicitet.

U svakom slučaju hvala što smatraš da su u Srbiji svi građni po nacionalnosti Srbi. :hvala:
Па, био сам више него јасан - ради се о државна припадност, а не о етничком идентитету. У Србији, да ли ћете држављанство сматрати етничком категоријом, ово је ваша ствар - ја говорим о Чешкој.

Opet, glupost, usvojeno iz knjige bukvalno, van konteksta i bez razmišljanja. Inovacija nije kada pod uticajem stranih jezika gubiš elemente polaznog jezika.

Periferni srpski jezici, kao današnji bugarski ili vlaški (rumunski, moldavski), imajući manje dodira sa centrom razvoja jezika, a više sa stranim jezicima zadržavaju arhaični vokabular, a gramatički se pojednostavljuju u pravcu pidžina (bugarski) ili se kreolizuju (vlaški). Možemo slobodno reći da je bugarski jezik srpski pidžin jezik.
Гос-н Меркел, која је тачна разлика између пиџина и креола?

Назив "шоп-ски" је потпуно погрешан. Назив "Шоп" поче.ли су да користе етнички Бугари и сродници за Србе, који су после Берлинског конгреса 1878.године, силом политичких прилика, приморани да остану на својим огњиштима а у новоствореној Кнежевини Бугарској. Ствар се погоршала још више кад је и Румелија придодата.
Реално је тај бугарски назив за, како да кажем, политички поробљене Србе, оне који су предвиђени за бугаризовање мислом или силом, у тој или у наредној генерацији - погрдан.
Мислим да би требало да бар ми овде, у матици, престанемо да користимо тај назив.
Зар се то име Шопи не спомиње и код путописаца из 18. и 19. века? Мислим да то није измишљен појам, али да је кроз време мењао своје значење, тј. територију.

Још увек чекам ваш одговор о језичкој граници српског и бугарског језика на Дунаву и Јантри? Не само да нисте одговорили, већ и даље сипате глупости о Шопима....
То нису глупости, јер је цео простор Цвијићевог "централнобалканског типа" једнак простору староштокавице, а то су многи приметили и независно од Цвијића, чак и сами житељи на овом подручју као што је Пуљевски. Ти говори од Јагодине до Солуна и од Косова до Пловдива имају малтене своју граматику и свој језик, који може да се сврста и уз савремени српски и бугарски језик, али и самостално.

Па, био сам више него јасан - ради се о државна припадност, а не о етничком идентитету. У Србији, да ли ћете држављанство сматрати етничком категоријом, ово је ваша ствар - ја говорим о Чешкој.

Рекните ВИ мени који је најстарији писани бугарски спис,и ко га је саставио???
А ја ћу вам открити целу истину о тзв бугарским заношењима?

Back