Sol Invictus i Bozic

Dobro je sto su paganski praznici zamenjeni Hriscanskim. Tako i treba da bude.
I vernici su isprva bili pagani ,pa su odbacili paganizam i paganske praznike a prihvatili Hriscanstvo i Hriscanske praznike.
Mi Srbi smo tu versku nasilnu transformaciju krvlju platili. Nemanja i Stefan su poklali na desetine hiljada Srba Staroveraca i Bogumila.

Mogli ste bar za uzvrat bar neku ikonu u tolikim hramovima u Srbiji oslikati u srpskoj nošnji, šubari, čakširama i opanku?

Kako da objasniš unuku kad te u crkvi pita, otkud svi ovi ljudi u haljinama i bosi većinom ? Jesu li ovo Srbi ?

Nećeš mu reći da su sve to ljudi koji nisu Srbi, već Jevreji i Grci uglavnom, poneki Rimljanin ?
I da se srpski ornamenti i nacionalna obeležja ZABRANJENI na zidovima "srpskih" pravoslavnih crkava.

Mi Srbi smo tu versku nasilnu transformaciju krvlju platili. Nemanja i Stefan su poklali na desetine hiljada Srba Staroveraca i Bogumila.

Mogli ste bar za uzvrat bar neku ikonu u tolikim hramovima u Srbiji oslikati u srpskoj nošnji, šubari, čakširama i opanku?

Kako da objasniš unuku kad te u crkvi pita, otkud svi ovi ljudi u haljinama i bosi većinom ? Jesu li ovo Srbi ?

Nećeš mu reći da su sve to ljudi koji nisu Srbi, već Jevreji i Grci uglavnom, poneki Rimljanin ?
I da se srpski ornamenti i nacionalna obeležja ZABRANJENI na zidovima "srpskih" pravoslavnih crkava.
Klanje je svojstvo paganizma a ne Hriscanstva.

Nasi su bliznji, bliznji u Bozjem duhu a ne u telu.

46 Dok On još govoraše s ljudima, gle, mati Njegova i braća Njegova stajahu napolju i čekahu da govore s Njime.
47 I neko Mu reče: Evo mati Tvoja i braća Tvoja stoje na polju, radi su da govore s Tobom.
48 A On odgovori i reče onome što Mu kaza: Ko je mati moja, i ko su braća moja?
49 I pruživši ruku svoju na učenike svoje reče: Eto mati moja i braća moja. Jer ko izvršuje volju Oca mog koji je na nebesima, onaj je brat moj i sestra i mati.

Tebi je Hriscanstvo praznoverje?
Pa naravno, da nećeš reći da je možda izvorno učenje ?
Pa sto puta ste do sada menjali i doterivali Knjigu kako vama odgovara. Posle toliko prepravki sve je izgubilo izvorni smisao.
Hrišćanstvo se pretvorilo u mašineriju za bogaćenje svešteničke klase, to danas svako može jasno videti.

Isus je rekao : BOG JE U VAMA!

I šta ste vi napravili? Pljunuli ste na ove njegove reči, jer vam ne donose materijalnu dobit.

Sagradili crkve i katedrale (trafike), gde ćete narodu prodavati maglu, za debele novce naravno.

Izdali ste izvorno Isusovo učenje i krenuli da uzimate novac od naroda ?

Podseti me, jel Isus uzimao novac od svojih slušalaca i pristalica ?
Šta kažu njegovi biografi ?

Pa sto puta ste do sada menjali i doterivali Knjigu kako vama odgovara. Posle toliko prepravki sve je izgubilo izvorni smisao.
Hrišćanstvo se pretvorilo u mašineriju za bogaćenje svešteničke klase, to danas svako može jasno videti.

I šta ste vi napravili? Pljunuli ste na ove njegove reči, jer vam ne donose materijalnu dobit.

Sagradili crkve i katedrale (trafike), gde ćete narodu prodavati maglu, za debele novce naravno.

Lakse je kamili proci kroz iglene usi nego bogatome uci u Carstvo Nebesko.

A reci mi samo odakle onda blagajniku, Judi Iskariotskome novac?

Hrišćanstvo nije nacionalna religija. Pojam nacije kakav danas imamo nije bio poznat do XVIII veka.
Na ikonama su sveci. Srpski sveci su obučeni u srpske nošnje. Pogledaj samo ikonu starcu Vukašinu ili freske na kojima su srpski vladari...
Evo jedne freske iz Hrama sv. Save. Imaš i opanke...

freska 1.jpg

Да ли се на Божић заиста слави рођење Исуса Христа? Да ли се Исус Христос родио 25. децембра, односно 7. јануара? Да ли су апостоли славили Божић? Да ли је изворна новозаветна Црква држала овај празник? Да ли знате шта Библија каже за божићну и новогодишњу јелку? Застаните на тренутак и размислите мало! Веома мали број људи зна зашто неке ствари радимо у животу и одакле потичу наши обичаји! Свет на који смо дошли препун је разних обичаја уз које смо расли и прихватили их здраво за готово као исправне. Али никада се нисмо запитали зашто!

Претпостављамо да је Божић круна свих хришћанских празника. Без икакве сумње смо слепо прихватили прославу Божића као једно од главних учења и заповести у Новом завету! Исто тако влада претпоставка да се Исус родио 25. децембра, односно 7. јануара и да Нови завет истиче овај празник као водећу хришћанску светковину. Верујемо да је обичај даривања поклона настао зато што су мудраци даривали Богомладенца. Али, хајде да престанемо са претпоставкама и завиримо у историју и у Свето писмо како бисмо открили чињенично стање!

Божић (енглески „Christmas“, што значи „Христова миса“) у ствари потиче од римокатоличке мисе. Одакле католицима такав обичај? Тај обичај долази из паганских светковина које су се одржавале 25. децембра, на дан рођења бога сунца – Сола! Божић заправо представља древни обред вализма (обожавање бога сунца Вала), култа који Свето писмо осуђује као најгаднију идолопоклоничку праксу! Штавише, нигде у Новом завету нема ни спомена о Божићу. Ни апостол Павле, ни други апостоли, ни рана истинита хришћанска црква није светковала Божић! Идеја да се Исус родио 25. децембра је једна од гаталица или прича (2. Тимотеју 4,4), за које апостол Павле прориче да ће преварити свет у овим последњим временима. Права истина је то да Божић уопште не представља дан Христовог рођења! Штавише, ма колико тај празник значио многима, његово порекло није хришћанско него паганско – вавилонско!

Али, какве то има везе? Није ли исправно светковати Божић у сваком случају? Зар није добро и лепо то празнично „расположење“, без обзира на то како је настао сам празник?
Preko glave mi je vise svakakvih fanatika koji po cijeli dan otkrivaju toplu vodu. Prezvakani su ti stavovi da je Bozic nastao umjesto Sol Invictusa, koji se razvijaju tokom XVIII i XIX vijeka i o kojima pise Elen Vajt. Elem, papa Teleosfor je uveo Bozicnu misu iliti liturgiju. Utemeljenje praznika Bozica je mnogo ranije negoli pocetak praznovanja Nepobjedivog sunca, jer Bozic se slavi s Epifanijom i to u januaru. Zasto bas januar, nije mi poznato, no za ovu cjelokupno diskusiju nije neophodno. Sol Invictus nastaje u III vijeku i tada papa, vjerovatno Liberije, premjesta slavljenje Bozica na dan Sol Invictusa. Razlog je prakticni, vise nego bilo koji drugi. Rimski praznici su poznati po neukusnim "zabavama", gdje su sprovodile orgije, opijanja, a nerijetko i zabave u vidu ubijanja ljudi, te da takvim dogadjajima ne bi pristupili hriscani, Bozic je premjesten na dan Sol Invictusa, ali ne znaci da nije nastao ranije. Nemojmo da zapocinjemo nepotrebnu raspravu o Valovom krugu/ciklusu i o tome koliko (ne)slicnosti ima izmedju njega i Gospoda.

Najlakse je govoriti i tim osudjivati, uz to svakako generalisati, hriscanstvo. Nisi upoznat s osnovama hriscanstva, jer da jesi znao bi da Crkva nije klir samo...

Мислиш што су паганским празницима дали хришћанско обележје иако они с хришћанством везе немају?
Da to je to.
Mene ova tema nesto i ne zanima jer se zna sta je sta.

Koga zanima sam ce istraziti.
Bilo sta da napisem ispadne da samo JS znaju istinu a nije tako.

Bitno je da proslava Bozica nema nikakve veze sa Isusom niti hriscanstvom
a to sa cime ima veze vec je spomenuto.
Sol Invictus ("Nepobjedivo Sunce") je bio bog sunca državne religije Rimskog Carstva i to se slavilo 25 decembra.

A katolička enciklopedija priznaje: “Datum Kristovog rođenja nije poznat. U Evanđeljima se ne ukazuje ni na dan ni na mjesec (...). Prema pretpostavci H. Usenera, (...) koju prihvaća većina današnjih učenjaka, kao datum Kristovog rođenja uzet je zimski solsticij (po julijanskom kalendaru 25. prosinca, a po egipatskom 6. siječnja), jer su na taj dan, kad se Sunce počinje vraćati na sjeverno nebo, paganski poklonici Mitre slavili dies natalis Solis Invicti (rođenje nepobjedivog Sunca). Dana 25. prosinca 274. Aurelije je proglasio boga Sunca glavnim zaštitnikom carstva i posvetio mu hram na Marsovom polju. Božić potječe iz vremena kad je kult Sunca u Rimu bio naročito jak” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak III, stranica 656).

Poslednja izmena:
Da to je to.

Sol Invictus ("Nepobjedivo Sunce") je bio bog sunca državne religije Rimskog Carstva i to se slavilo 25 decembra.

A katolička enciklopedija priznaje: “Datum Kristovog rođenja nije poznat. U Evanđeljima se ne ukazuje ni na dan ni na mjesec (...). Prema pretpostavci H. Usenera, (...) koju prihvaća većina današnjih učenjaka, kao datum Kristovog rođenja uzet je zimski solsticij (po julijanskom kalendaru 25. prosinca, a po egipatskom 6. siječnja), jer su na taj dan, kad se Sunce počinje vraćati na sjeverno nebo, paganski poklonici Mitre slavili dies natalis Solis Invicti (rođenje nepobjedivog Sunca). Dana 25. prosinca 274. Aurelije je proglasio boga Sunca glavnim zaštitnikom carstva i posvetio mu hram na Marsovom polju. Božić potječe iz vremena kad je kult Sunca u Rimu bio naročito jak” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak III, stranica 656).
Koje su ovo propagandne i pretenciozne gluposti...

Božić se najpre slavio zajedno sa praznikom krštenja Hristovog tj. Bogojavljenja.
I taj praznik pominje još Kliment Aleksandrijski 200 godine n.e.
Kasnije se Božić razdvaja od BOgojavljenja baš iz razloga koje navodi kolega Stonoga.
Podmetati da praznovanjem Božića, hrišćani koji ga slave, time slave nekakvog paganskog "boga" ili da je sam Božić paganskog porekla, je veoma nekorektno.
Posebno što su u tim "primedbama" najglasniji oni čija istorija potiče od 19. veka

Božić se najpre slavio zajedno sa praznikom krštenja Hristovog tj. Bogojavljenja.
I taj praznik pominje još Kliment Aleksandrijski 200 godine n.e.
Kasnije se Božić razdvaja od BOgojavljenja baš iz razloga koje navodi kolega Stonoga.
Podmetati da praznovanjem Božića, hrišćani koji ga slave, time slave nekakvog paganskog "boga" ili da je sam Božić paganskog porekla, je veoma nekorektno.
Posebno što su u tim "primedbama" najglasniji oni čija istorija potiče od 19. veka
Rimski praznik nije paganski?
Pa nije hriscanski sigurno.
tako da ti pokusavas nesto da isfilozofiras da bi istinu prikrio.
Ali ti ne vredi.
Svako moze da istrazi i da pronadje Sol Invictus sta je

Da to je to.

E sa zakašnjenjem, srećan ti Božić

To je stvar propagande tvoje Kule Stražare.
Vi nijednu oblast niste obradili na nivou višem od prostog pamfleta, pa tako i ovo
to je istina koju vidis mnogi znaju
Nisam primetila da su Ovde Padre Nina i ostali JS
a tvoja mrznja prema JS me zabrinjava
evo ovaj post Padre je napisao A Nina lajkovala https://forum.krstarica.com/threads/sol-invictus-i-bozic.824352/#post-39056868
nemoj da se brukas da samo JS to znaju

Свака енциклопедија и друга литература од ауторитета тврди да Христос није рођен 25. децембра одн. 7. јануара. Католичка енциклопедија отворено говори о томе. Тачан датум Христовог рођења уопште није познат, што признаје сваки меродавни ауторитет у свету, мада бих вам, када би овде било места, указао на стихове у Светом писму који, ако ништа друго, дају чврсте основе за тврдњу да је Христос рођен у рану јесен, вероватно у месецу септембру – приближно шест месеци након библијског празника Пасхе. Да је Бог желео да се придржавамо и прослављамо Христово рождество, Он не би од нас у потпуности сакрио тачан датум Његовог рођења.

to je istina koju vidis mnogi znaju
Nisam primetila da su Ovde Padre Nina i ostali JS
a tvoja mrznja prema JS me zabrinjava
evo ovaj post Padre je napisao A Nina lajkovala https://forum.krstarica.com/threads/sol-invictus-i-bozic.824352/#post-39056868
reci njima da je to propaganda JS
Kad budeš počela da čitaš pametnu literaturu (a to znači nešto van izdanja Društva Kule Stražare), ti se javi za neku diskusiju.
Do tada, :bye:

p.s. i ja ne mrzim Jehovine Svedoke, nego ti, lično, svojim nastupom i ponašanjem na ovom forumu već više od 10 godina predstavljaš jedan vrlo iritantan fenomen

Back