Sol Invictus i Bozic

Kad budeš počela da čitaš pametnu literaturu (a to znači nešto van izdanja Društva Kule Stražare), ti se javi za neku diskusiju.
Do tada, :bye:

p.s. i ja ne mrzim Jehovine Svedoke, nego ti, lično, svojim nastupom i ponašanjem na ovom forumu već više od 10 godina predstavljaš jedan vrlo iritantan fenomen
Veruj mi svi su isti, bave se besomučno postavljanjem pamfleta i raznim manipulacijama da ispadne da ih neko proganja.
Pogledaj samo te suptilne uvrede koje šalje. To je sve učeno tako.
I kad to rade misle da su ugodni bogu jer su ubeđeni da pripadnici kule stražara su božiji narod. Mi smo svi i pravoslavci i katolici i subotari i ateisti svi, baš svi bez razlike za njih u vlasti njihovog najomiljenijeg lika đavola.
Tako da su mi smešni ovi ateisti što je lajkuju kad npr napada pravoslavlje a njemu isto misli što i pravoslavcu :D

Da to je to.
Mene ova tema nesto i ne zanima jer se zna sta je sta.

Koga zanima sam ce istraziti.
Bilo sta da napisem ispadne da samo JS znaju istinu a nije tako.

Bitno je da proslava Bozica nema nikakve veze sa Isusom niti hriscanstvom
a to sa cime ima veze vec je spomenuto.
Sol Invictus ("Nepobjedivo Sunce") je bio bog sunca državne religije Rimskog Carstva i to se slavilo 25 decembra.

A katolička enciklopedija priznaje: “Datum Kristovog rođenja nije poznat. U Evanđeljima se ne ukazuje ni na dan ni na mjesec (...). Prema pretpostavci H. Usenera, (...) koju prihvaća većina današnjih učenjaka, kao datum Kristovog rođenja uzet je zimski solsticij (po julijanskom kalendaru 25. prosinca, a po egipatskom 6. siječnja), jer su na taj dan, kad se Sunce počinje vraćati na sjeverno nebo, paganski poklonici Mitre slavili dies natalis Solis Invicti (rođenje nepobjedivog Sunca). Dana 25. prosinca 274. Aurelije je proglasio boga Sunca glavnim zaštitnikom carstva i posvetio mu hram na Marsovom polju. Božić potječe iz vremena kad je kult Sunca u Rimu bio naročito jak” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak III, stranica 656).
Je li provociras ili ne zelis da citas postove redom? Navedoh u uvodnom postu "Liber pontificus", te poslije toga i Hronografiju iz 354. kao dokaz za moju tvrdnju da je uvedena liturgija na Bozic za vrijeme pape Teleosfora (125-136). Elem, to je drugi vijek, za razliku od Sol Invictusa, koji se pojavljuje u III vijeku, za vrijeme Marka Aurelije, ali ne filozofa, vec Marka iz dinastije Severa. Kada je uveden praznik da se redovno proslo, opet ponavljam u III vijeku (za razliku od Bozica koji potice iz II vijeka) za vrijeme Lucija Aurelijana, papa Liberije ce u IV vijeku, iz prakticnih razloga prenijeti praznovanje Bozica na dan Sol Invictusa. Zamolio bih te da mi dokazes kako je Bozic nastao po uzoru na Sol Invictus, ali bez Elen Vajt, jer njeno spinovanje nije vrijedno proucavanja i diskusije. Hvala

Je li provociras ili ne zelis da citas postove redom? Navedoh u uvodnom postu "Liber pontificus", te poslije toga i Hronografiju iz 354. kao dokaz za moju tvrdnju da je uvedena liturgija na Bozic za vrijeme pape Teleosfora (125-136). Elem, to je drugi vijek, za razliku od Sol Invictusa, koji se pojavljuje u III vijeku, za vrijeme Marka Aurelije, ali ne filozofa, vec Marka iz dinastije Severa. Kada je uveden praznik da se redovno proslo, opet ponavljam u III vijeku (za razliku od Bozica koji potice iz II vijeka) za vrijeme Lucija Aurelijana, papa Liberije ce u IV vijeku, iz prakticnih razloga prenijeti praznovanje Bozica na dan Sol Invictusa. Zamolio bih te da mi dokazes kako je Bozic nastao po uzoru na Sol Invictus, ali bez Elen Vajt, jer njeno spinovanje nije vrijedno proucavanja i diskusije. Hvala
Jel ti provociras?
Ja sam iznela dokaze.
A Adventista nisam niti je bitno koje sam vere.
Bitna je istina
da je to paganski praznik

evo sta je napisao Herbert W. Armstrong https://www.religija.me/?p=1541
a sve se slaze sa Biblijom koja je Bozja rec.
U Bibliji ne postoji Bozic niti se tacno zna kada je Isus rodjen.
Moze se otprilike znatio da je Isus rodjen pocetkom oktobra
a sto nema veze sa 25 decembrom.

Svaka enciklopedija i druga literatura od autoriteta tvrdi da Hristos nije rođen 25. decembra. Katolička enciklopedija otvoreno govori o tome. Tačan datum Hristovog rođenja nije poznat, što priznaje svaki mjerodavni autoritet u svijetu, mada bih vam, kada bi ovdje bilo mjesta, ukazao na stihove u Svetom Pismu koji, ako ništa drugo, daju čvrste osnove za tvrdnju da je Hristos rođen rane jeseni, vjerovatno u mjesecu septembru – približno šest mjeseci nakon biblijskog praznika Pashe. Da je Bog želio da se pridržavamo i proslavljamo Hristovo rođenje, On ne bi od nas u potpunosti sakrio tačan datum Njegovog rođenja.

Enciklopedije kažu…
Ni u Novom Zavjetu, niti bilo gdje drugdje u Bibliji ne postoji ijedna riječ o tome da treba držati Božić. Vođeni nadahnutim učenjima apostola Petra, Pavla i drugih, hrišćani u prvom vijeku nikada nisu proslavljali Božić. Nijedan biblijski autoritet ne nalaže svetkovanje tog praznika, ma kako to čudno izgledalo. Odakle nam onda takav običaj? Budući da je Božić dospio u naše krajeve preko Rimokatoličke crkve, provjerićemo šta kaže enciklopedija koju je objavila ta crkva. Pod odrednicom „Božić“ stoji sledeće:

„Božića nema među praznicima najranije hrišćanske Crkve. Prvi dokazi o postojanju te svetkovine potiču iz Egipta. Paganski običaji vezani za mjesec januar podsjećaju na Božić“. U nastavku teksta priznaje se istina da „u Svetom Pismu samo grešnici slave svoj rođendan, dok sveci to ne čine“.

Enciklopedija Britanika tvrdi: „Božić nije postojao među ranijim praznicima u crkvi…“ Dakle, taj praznik nije uspostavio Isus Hristos, apostoli ili neki drugi biblijski autoritet, već je on tek kasnije odabran iz paganskih običaja i uveden u hrišćansku religiju.

Enciklopedija Amerikana kaže: „Prema mnogim izvorima Božić se nije slavio u prvim vjekovima hrišćanske crkve pošto se u hrišćanstvu uobičajilo proslavljanje smrti istaknutih ličnosti, a ne njihovog rođenja…“ („sveta večera“, ustanovljena u Novom Zavjetu, predstavlja spomen na Hristovu smrt). „…tek u četvrtom vijeku uspostavljen je ovaj praznik u znak sjećanja na taj događaj (Hristovo rođenje). Pošto se nije pouzdano znalo koji je datum rođenja Isusa Hrista, crkva u zapadnom Rimskom Carstvu je u petom vijeku naredila da se Božić zauvijek proslavlja na dan starog rimskog festivala posvećenog rođenju Sola!“

Kako je taj paganski običaj dospio u Crkvu?
o tome ima u linku

Poslednja izmena:
Kad budeš počela da čitaš pametnu literaturu (a to znači nešto van izdanja Društva Kule Stražare), ti se javi za neku diskusiju.
Do tada, :bye:

p.s. i ja ne mrzim Jehovine Svedoke, nego ti, lično, svojim nastupom i ponašanjem na ovom forumu već više od 10 godina predstavljaš jedan vrlo iritantan fenomen
Ja sam citirala sve iz knjiga ali tebe ne zanimaju dokazi :cao:
a sto se tice iritacije iritantan si sam pa imas projekciju
i diskusija sa tobom me ne zanima :cao:

Jel ti provociras?
Ja sam iznela dokaze.
A Adventista nisam niti je bitno koje sam vere.
Bitna je istina
da je to paganski praznik

evo sta je napisao Herbert W. Armstrong https://www.religija.me/?p=1541
a sve se slaze sa Biblijom koja je Bozja rec.
U Bibliji ne postoji Bozic niti se tacno zna kada je Isus rodjen.
Moze se otprilike znatio da je Isus rodjen pocetkom oktobra
a sto nema veze sa 25 decembrom.

Svaka enciklopedija i druga literatura od autoriteta tvrdi da Hristos nije rođen 25. decembra. Katolička enciklopedija otvoreno govori o tome. Tačan datum Hristovog rođenja nije poznat, što priznaje svaki mjerodavni autoritet u svijetu, mada bih vam, kada bi ovdje bilo mjesta, ukazao na stihove u Svetom Pismu koji, ako ništa drugo, daju čvrste osnove za tvrdnju da je Hristos rođen rane jeseni, vjerovatno u mjesecu septembru – približno šest mjeseci nakon biblijskog praznika Pashe. Da je Bog želio da se pridržavamo i proslavljamo Hristovo rođenje, On ne bi od nas u potpunosti sakrio tačan datum Njegovog rođenja.

Enciklopedije kažu…
Ni u Novom Zavjetu, niti bilo gdje drugdje u Bibliji ne postoji ijedna riječ o tome da treba držati Božić. Vođeni nadahnutim učenjima apostola Petra, Pavla i drugih, hrišćani u prvom vijeku nikada nisu proslavljali Božić. Nijedan biblijski autoritet ne nalaže svetkovanje tog praznika, ma kako to čudno izgledalo. Odakle nam onda takav običaj? Budući da je Božić dospio u naše krajeve preko Rimokatoličke crkve, provjerićemo šta kaže enciklopedija koju je objavila ta crkva. Pod odrednicom „Božić“ stoji sledeće:

„Božića nema među praznicima najranije hrišćanske Crkve. Prvi dokazi o postojanju te svetkovine potiču iz Egipta. Paganski običaji vezani za mjesec januar podsjećaju na Božić“. U nastavku teksta priznaje se istina da „u Svetom Pismu samo grešnici slave svoj rođendan, dok sveci to ne čine“.

Enciklopedija Britanika tvrdi: „Božić nije postojao među ranijim praznicima u crkvi…“ Dakle, taj praznik nije uspostavio Isus Hristos, apostoli ili neki drugi biblijski autoritet, već je on tek kasnije odabran iz paganskih običaja i uveden u hrišćansku religiju.

Enciklopedija Amerikana kaže: „Prema mnogim izvorima Božić se nije slavio u prvim vjekovima hrišćanske crkve pošto se u hrišćanstvu uobičajilo proslavljanje smrti istaknutih ličnosti, a ne njihovog rođenja…“ („sveta večera“, ustanovljena u Novom Zavjetu, predstavlja spomen na Hristovu smrt). „…tek u četvrtom vijeku uspostavljen je ovaj praznik u znak sjećanja na taj događaj (Hristovo rođenje). Pošto se nije pouzdano znalo koji je datum rođenja Isusa Hrista, crkva u zapadnom Rimskom Carstvu je u petom vijeku naredila da se Božić zauvijek proslavlja na dan starog rimskog festivala posvećenog rođenju Sola!“

Kako je taj paganski običaj dospio u Crkvu?
o tome ima u linku
Teske trebe majko mila. Promasila si tematiku u potpunosti, jer se ovde ne govori o tome da li Bozic svoje utemeljenje ima u Svetom Pismu ili ne, vec da je nastao prije paganskog praznika Sol Invictus. Dao sam ti direktne istorijske izvore, ali ti i dalje odgovorno tvrdis nesto skroz drugo. Jednostavno ne postoji nikakav pisani izvor, koji bi potvrdio da je Sol Invictus nastao prije III vijeka, za razliku od Liber Pontificus, koji pominje Bozic u prvoj cetvrtini II vijeka. Zar je toliko tesko prihvatiti da nesto sto je nastalo u II vijeku je starije od onog sto je nastalo u III vijeku i da je samim tim iskljucena svaka mogucnost da je Bozic nastao po uzoru na mladji praznik od njega, a to je Sol Invitus

Teske trebe majko mila. Promasila si tematiku u potpunosti, jer se ovde ne govori o tome da li Bozic svoje utemeljenje ima u Svetom Pismu ili ne, vec da je nastao prije paganskog praznika Sol Invictus. Dao sam ti direktne istorijske izvore, ali ti i dalje odgovorno tvrdis nesto skroz drugo. Jednostavno ne postoji nikakav pisani izvor, koji bi potvrdio da je Sol Invictus nastao prije III vijeka, za razliku od Liber Pontificus, koji pominje Bozic u prvoj cetvrtini II vijeka. Zar je toliko tesko prihvatiti da nesto sto je nastalo u II vijeku je starije od onog sto je nastalo u III vijeku i da je samim tim iskljucena svaka mogucnost da je Bozic nastao po uzoru na mladji praznik od njega, a to je Sol Invitus
Ma pusti ti jehovine svedoke oni svoju doktrinu menjaju po njihovim potrebama

samo ti pisi lazi to samo govori kakav si ti
Pa srećan ti Božić
bethel-christmas3_zps98590681.JPG

A ti se sad odjednom plasis andjela a ne plasis se Boga koji je najmocniji?
Od koga ti zivot zavisi.
To je isto kad bi se moja deca mene plašila jer ću ih uništiti jer su bili nevaljali. E u takvog boga ti veruješ u nekog đavoljskog koji je željan krvi pa te komšije prihvatile i obećavaju da će tebe takav bog odvesti u raj. I misliš da si sigurna a tri puta pevac da kukurikne ti bi ga se odrekla i ne bi se pokajala

Наведи ми било који историјски извор о слављењу Божића 6. јануара у првом веку.
Ако узмеш православни календар у издању Св. архијерејског синода СПЦ јасно се види да је у питању 25. децембар по јулијанском календару одн. 7. јануар по грегоријанском календару.
Vidi, Padre, kao što sam pomenuo, još je Kliment Aleksandrijski 200-te godine pomenuo proslavu Božića kao normalnu stvar, komentarom da Božić slave čak i neki gnostici.
Govorimo o 200.toj godini nove ere
Ako neko tada tako normalizovano govori o proslavi Božića, to znači da to slavljenje nije uvedeno 199. godine, već značajno ranije.
Dalje, ako o Božiću ne govori kritično, a pri čemu su učitelji Crkve bili vrlo rigorozni i obazrivi u svom sleđenju vere nasleđene od prethodnika, onda dolazi do vrlo lakog i logičnog zaključka da proslava BOžića, kao prihvaćena i pozitivna pojava, ide još ranije.
Dodatno to, što ni u jednom trenutku nemamo nijednog istaknutog učitelja Crkve tog vremena koji kritički govori o proslavljanju BOžića, ide samo u prilog tezi utvrđenosti te prakse u životu tadašnjih hrišćana.
Takođe, vrlo je važno podsetiti se kao i Evanđelista Luka opisuje događaj Hristovog rođenja.
Svakako ne kao neku nebitnoću, već kao jedinstven događaj u istoriji sveta, univerzalnog značaja, "Radost velika", vredan pojave "mnoštva vojske nebeske".

Tako da...

Poslednja izmena:
Тачност календара се одређује астрономским путем. Јулијански (стари) календар касни 3 дана сваких 400 година (један дан сваких 133.33 године). Док нисмо преузели Грегоријнски календар 1919 године , изгубисмо 13 дана и тад смо замрзли ситуацију. Да нисмо, сад би нам Божић падао 8. јануара.
Мислим да је Константин тај који је утерао хришћанске празнике Божић и Ускрс преко оних које је народ навикао да слави у те дане. Божић је директно везан за рађање Сунца.

Evo nesto oko uskrsa.
Uskrs.

Ne postoji živopisnija ilustracija o tome kako je Uskrs ubacen u Zapadnu Crkvu od ovog kratkog istorijskog prikaza u enciklopediji "Britanika" (11. izdanje, tom VIII, str. 828-829):

"Nema indikacija u Novom Zavetu da se u prvom veku u hrišcanskoj crkvi slavio Uskršnji praznik. O tome ne piše ni u delima crkvenih otaca... Prvi Hrišcani (izvorna istinita Crkva) su nastavili sa držanjem jevrejskih (to jest Božijih) praznika, mada u novom duhu - kao spomen na dogadaje koje su te svetkovine najavljivale. Tako se Pasha i dalje proslavljala u istinitoj Crkvi, ovog puta sa novom koncepcijom - istinitim pashalnim Jagnjetom - Hristom - vaskrslim prvencem iz mrtvih!

Iako je hrišcanska crkva slavila Uskrs još u vrlo ranom periodu, ubrzo izbija ozbiljan sukob izmedu hrišcana jevrejskog i neznabožackog porekla oko toga kada valja držati taj praznik, što je dovelo do duge i žestoke borbe. Za jevrejske hrišcane post se završavao 14. Nisana uvece, bez obzira na dan u sedmici, dok su nejevrejski hrišcani identifikovali prvi dan u sedmici sa vaskrsenjem Isusa Hrista (Rimska crkva, koja je tada pocela da zamenjuje prave hrišcanske doktrine paganizmom, upravo odatle vuce svoje korene). Oni su držali Veliki petak kao spomen na raspinjanje Isusa Hrista, bez obzira kog datuma je padao taj dan. Uopšteno govoreci, zapadne (katolicke) crkve držale su Uskrs u prvi dan nedelje, a istocne (gde je vecina ostala na putu istinite hrišcanske religije) su sledile jevrejsko pravilo. To znaci da su umesto paganskog Uskrsa istocne crkve svetkovale Pashu 14-og dana u prvom svetom mesecu.

Polikarp, biskup iz Smirne i ucenik jevandeliste Jovana, posetio je Rim 159. godine i sastao se sa Anisetusom, biskupom rimske parohije. Tema njihovog razgovora bio je Uskrs. Polikarp se zalagao za tradicionalno svetkovanje 14-og dana, onako kako je primio od apostola. Anisetus je, medutim, odbacivao ovaj apostolski obicaj. Cetrdesetak godina kasnije (197. godine), biskup rimski, Viktor, sastao se sa Polikratom, mitropolitom prokonzularne Azije (gde je apostol Pavle osnovao Crkve u Efesu, Galatiji, Antiohiji, Filadelfiji i one iz Knjige Otkrivenja 2 i 3). Raspravljalo se o istom pitanju. U to vreme hrišcanski svet je još samo u Aziji ostao privržen jevrejskom obicaju. Viktor je zahtevao da tamošnji hrišcani prihvate obicaj koji je u tom periodu preovladao u Rimu, što je Polikrat odlucno odbio priloživši mnogobrojne logicne razloge nasuprot rimskog obicaja. Nakon susreta Viktor je ekskomunicirao Polikrata, a sa njim i sve hrišcane koji su i dalje praktikovali izvorni obicaj (to jest, vodili pobožan nacin života po uzoru na Isusa, Petra, Pavla i celokupnu istinitu Crkvu iz prvog veka n.e.). Drugi biskupi su obuzdali Viktora da dekret o ekskomunikaciji ne stupi na snagu, pa su tako azijske crkve nastavile sa nesmetanim držanjem svog obicaja. Nakon ovog slucaja nalazimo da je jevrejski obicaj (istinita hrišcanska Pasha) s vremena na vreme iznova postajao predmet rasprave, ali u praksi nikada nije preovladao u nekim znacajnijim razmerama. Konacno rešavanje tog spora bio je jedan od razloga da Konstantin sazove Koncil u Nikeji 325. godine. U to vreme su jedini šampioni u držanju 14-og dana bili još samo Sirijci i Antiohijci.

Koncil je jednoglasno odlucio da ceo svet treba da slavi Uskrs u nedelju i da "od ovog casa niko ne treba da sledi zaslepljene Jevreje". Prosto receno, dekret je propisao da se nikome ne dopusti da sledi puteve Isusa Hrista koje je sledila istinita hrišcanska crkva! Nekolicina se kasnije odvojila od jedinstvenog stava vec tada politicki organizovane crkve i nastavila da se drži 14-og dana. U današnje vreme ti ljudi su poznati pod imenom "Quatrodecimani", a sam spor kao "Kvatrodecimanska kontroverza". Stoga možete da uocite na koji nacin je politicki organizovana crkva dospela do svoje velicine i moci - prihvatanjem popularnih paganskih obicaja kojima je postepeno iskorenila istinita biblijska ucenja, doktrine i praksu Isusa Hrista i istinite Crkve, barem što se tice kolektivnog držanja biblijskih obicaja.
--------------------------------------------------------------

Poslednja izmena od moderatora:
Poreklo "Velikog casnog uskršnjeg posta"
"Stoga je potrebno znati da nikakav post nije postojao dokle god je izvorna crkva držala do svog savršenstva" napisao je Johanes Kasijanus u petom veku, u knjizi "Prva teološka konferencija, glava 30". Isus nije imao obicaj da posti cetrdeset dana pred Uskrs, niti je takav period postojao u vreme apostola i prvobitne istinite Crkve Božije. Odakle onda potice taj obicaj?

"Obicaj cetrdesetodnevnog uzdržavanja u postu direktno je preuzet od poklonika vavilonske boginje Ištar. Ovakav prolecni post još uvek drže Jezidi, paganski obožavaoci Ðavola u Kurdistanu, koji su nasledili taj obicaj od svojih nekadašnjih gospodara - Vavilonaca. Meksicki pagani su se pridržavali cetrdesetodnevnog posta koji se slavio i u Egiptu" ("Dva Vavilona", str. 104-105). U stvari, u Egiptu se cetrdesetodnevni post upražnjavao izricito u slavu boga Ozirisa, u Siriji poznatog kao Adonis, a u Vavilonu kao Tamuz (Džon Lendsier, "Sabejska istraživanja", str. 111-112).

Da li shvatate šta se dogodilo?! Svevišnji Bog je zapovedio svom narodu da zauvek slavi Pashu (Druga knjiga Mojsijeva 12:24)! Ta zapovest data je Izraelcima još dok su boravili u Egiptu, to jest pre nego što je sklopljen stari zavet - takozvani Mojsijev zakon! Pre nego što je Isus Hristos razapnut na krst, starozavetna Pasha je predstavljala ilustraciju (prototip) smrti kojom On treba da umre za oproštenje naših greha. Na svojoj poslednjoj Pashi, Isus je promenio simbole tog praznika, pa je tako jagnjecu krv zamenio vinom, a jagnje beskvasnim hlebom. Isus nije ukinuo Pashu; samo je promenio njene simbole! Svi Njegovi apostoli i pravi hrišcani u prvom veku nove ere držali su taj praznik svakog prvog meseca (cetrnaestog dana) u godini po svetom kalendaru. Današnja Pasha predstavlja pomen na Hristovu smrt. Svake godine na to vece, istiniti hrišcani reafirmišu svoju veru u krv Isusa Hrista, koja je prolivena za oproštenje licnih greha i Hristovo telo, koje je izlomljeno zarad licnog fizickog isceljenja.

Da li sad shvatate šta se u stvari dogodilo? Svi narodi su, buduci prevareni, izbacili praznik koji je Bog zauvek uspostavio kao spomen na smrt istinitog Spasitelja koji je umro za naše grehe i tu uredbu zamenili paganskim festivalom koji služi kao pomen krivotvorenom "spasitelju" i posredniku izmedu Boga i ljudi - Valu - bogu sunca koji nosi ime po svojoj mitskoj ženi, boginji Ištar! Ištar nije niko drugi do carica iz starog veka Semiramida, koja se prevarom podmetnula kao žena boga sunca i postala paganski idol - "carica nebeska".

Sve ovo nema nikakve veze sa hrišcanstvom, nego je do srži pagansko! Milioni ljudi, žrtve ove obmane, navedeni su da slave takav vid bezbožnog idolopoklonstva i, tako prevareni, misle da odaju slavu Isusu Hristu, Sinu Boga našeg Stvoritelja! Uskrs nije praznik u cast Isusa Hrista! Svako od nas je, poput ovce, sledio milione drugih ljudi kada je u pitanju držanje tog obicaja.

Nesto o bozicu

Evo zanimljivog dokaza o tome kada je rođen Isus, što svakako nije moglo da bude zimi! Kada je Božji Sin došao na svet, evo šta se dešavalo: „A u istom tom kraju pastiri su noćivali pod vedrim nebom stražareći kod svoga stada“ (Jevanđelje po Luci 2:8). Ovo nikako nije moglo da se događa u decembru ili januaru pošto su pastiri u Palestini silazili sa planine najkasnije do prve polovine oktobra i zatvarali ovce zbog hladne kišne sezone koja nastupa u drugoj polovini tog meseca. Primetićete da sama Biblija (u Pesmi nad pesmama 2:11 i Knjizi Jezdrinoj 10:9,13) dokazuje da zima u Palestini donosi kišu, zbog čega je sasvim izvesna nemogućnost da pastiri spavaju na otvorenom u decembru ili januaru. Tadašnji Jevreji su obično u rano proleće izgonili ovce u polja i pustinje, u vreme pred Pashu (Pesah) i tamo bi ih ostavljali do prvih kiša, piše Adam Klark u V tomu svojih komentara (strana 386). U nastavku teksta autor dodaje: „Dok su boravili u polju, pastiri bi danonoćno stražarili pokraj svojih stada. S početkom prve kiše u rani mesec Marhešvan, a to su oktobar i novembar po našem kalendaru (pošto ovaj mesec počinje sredinom našeg oktobra), nalazimo da pastiri u to vreme čuvaju ovce na poljima tokom celog leta. Pa, budući da se tada još nisu bili vratili kući, argument da te godine oktobar još nije bio počeo samo je puka pretpostavka, kao i to da je naš Gospod rođen 25. decembra, kada na poljima nije bilo jedne jedine ovce; takođe je isključena mogućnost da je Isus rođen posle septembra budući da su ovce još uvek bile na otvorenom, i to noću. Na osnovu toga treba odbaciti pretpostavku da je Isus rođen u mesecu decembru. Hronologija nam ukazuje na činjenicu da su te noći ovce stajale na otvorenom.“ Svaka enciklopedija i druga literatura od autoriteta tvrdi da Hristos nije rođen 25. decembra. Katolička enciklopedija otvoreno govori o tome. Tačan datumRaznovrsno. - Page 2 Arrow-10x10 Hristovog rođenja uopšte nije poznat, što priznaje svaki merodavni autoritet u svetu, mada bih vam, kada bi ovde bilo mesta, ukazao na stihove u Svetom Pismu koji, ako ništa drugo, daju čvrste osnove za tvrdnju da je Hristos rođen rane jeseni, verovatno u mesecu septembru – približno šest meseci nakon biblijskog praznika Pashe.

1 Da je Bog želeo da se pridržavamo i proslavljamo Hristovo rođenje, On ne bi od nas u potpunosti sakrio tačan datumRaznovrsno. - Page 2 Arrow-10x10 Njegovog rođenja.

Enciklopedije kažu… Ni u Novom Zavetu, niti bilo gde drugde u Bibliji ne postoji ijedna reč o tome da treba držati Božić. Vođeni nadahnutim učenjima apostola Petra, Pavla i drugih, hrišćani u prvom veku nikada nisu proslavljali Božić. Nijedan biblijski autoritet ne nalaže svetkovanje tog praznika, ma kako to čudno izgledalo. Odakle nam onda takav običaj? Budući da je Božić dospeo u naše krajeve preko Rimokatoličke crkve, proverićemo šta kaže enciklopedija koju je objavila ta crkva. Pod odrednicom „Božić“ stoji sledeće: „Božića nema među praznicima najranije hrišćanske Crkve. Prvi dokazi o postojanju te svetkovine potiču iz Egipta. Paganski običaji vezani za mesec januar podsećaju na Božić.“ U nastavku teksta priznaje se istina da „u Svetom Pismu samo grešnici slave svoj rođendan, dok sveci to ne čine.“ Enciklopedija Britanika tvrdi: „Božić nije postojao među ranijim praznicima u crkvi…” Dakle, taj praznik nije uspostavio Isus Hristos, apostoli ili neki drugi biblijski autoritet, već je on tek kasnije odabran iz paganskih običaja i uveden u hrišćansku religiju. Enciklopedija Amerikana kaže: „Prema mnogim izvorima Božić se nije slavio u prvim vekovima hrišćanske crkve pošto se u hrišćanstvu uobičajilo proslavljanje smrti istaknutih ličnosti, a ne njihovog rođenja…” („sveta večera,“ ustanovljena u Novom Zavetu, predstavlja spomen na Hristovu smrt). „…Tek u četvrtom veku uspostavljen je ovaj praznik u znak sećanja na taj događaj (Hristovo rođenje). Pošto se nije pouzdano znalo koji je datumRaznovrsno. - Page 2 Arrow-10x10 rođenja Isusa Hrista, Crkva u zapadnom Rimskom Carstvu je u petom veku naredila da se Božić zauvek proslavlja na dan starog rimskog festivalaBaby Jesus posvećenog rođenju Sola!“ Kako je taj paganski običaj dospeo u Crkvu? Obratite sada pažnju! Gore priznati istorijski izvori tvrde da tokom prvih dvesta-trista godina hrišćanske crkve hrišćani nisu držali Božić! Tek negde u četvrtom veku naše ere taj praznik prodire na Zapad, tačnije u Rimsku crkvu da bi tek u petom veku ta crkva naredila da se Božić slavi kao zvaničan „hrišćanski“ praznik! Dakle, kako se jedan takav bezbožan običaj uvukao u takozvano hrišćanstvo? Šaf-Hercogova enciklopedija, u svom tekstu koji nosi naslov „Božić,“ daje jedno dobro objašnjenje o tome kako se odvijao taj proces: „Ne može se precizno odrediti koliko je datum ovog praznika zavisio od najkraćeg dana u godini i paganskog festivala Brumalije (25. decembar), koji pada odmah nakon Saturnalija (17-24. Decembar), kada se proslavljao dolazak „novog sunca.“ Paganski festivali – Saturnalija i Brumalija – bili su isuviše duboko ukorenjeni u narodne običaje da bi se za njih moglo reći da su nastali pod uticajem hrišćanstva… Paganski festival koji se proslavljao orgijama i razuzdanim veseljem bio je toliko popularan, da je hrišćanima bilo drago što su pronašli izgovor da, uz neke manje promene u duhu i načinu svog slavlja, nastave da ga drže. Hrišćanski propovednici na Zapadu i Bliskom istoku protestovali su protiv nedolične ispraznosti kojom se proslavljalo rođenje Hristovo. Hrišćani u Mesopotamiji su optužili svoju braću na Zapadu za idolatriju i obožavanje sunca pošto su ovi prihvatali taj paganski festival kao hrišćanski praznik.“ Ne zaboravite da je rimski svet po svojoj prirodi paganski. Pre četvrtog veka naše ere broj hrišćana u Rimskom Carstvu bio je mali. No, iako se njihov broj povećavao, hrišćani su neprestano bili izloženi progonu od strane Rimske vlade i rimskih pagana. Međutim u četvrtom veku na rimski presto dolazi car Konstantin, koji ispoveda hrišćanstvo. On stavlja hrišćansku religiju u istu zakonsku kategoriju sa paganizmom i tada stotine hiljada ljudi u rimskoj civilizaciji počinje da prihvata takvo popularno hrišćanstvo. Ali ne treba zaboraviti da su ljudi u rimskom svetu rasli sa paganskim običajima u kojima centralno mesto zauzima idolopoklonički festival koji se održava 25. decembra. Svake godine ljudi su se tog dana veselili u naročitom prazničnom raspoloženju i duhu, pa budući da je ta svetkovina bila „pravo“ uživanje, ljudi nisu želeli da je se odreknu! Šaf- Hercogova Enciklopedija objašnjava i to da je Konstantin u četvrtom veku zvanično priznao nedelju kao hrišćanski dan odmora (na engleskom „SUNday”, odnosno „dan sunca“). Stoga su pagani, koji se već tada masovno okreću „hrišćanstvu,“ primili taj dan paganskog obožavanja sunca i uticaj manihejstva (teorije koja identifikuje Sina Božijeg kao fizičko sunce), što im je poslužilo kao izgovor da svoj paganski festival – 25. decembar (datum rođenja boga sunca) – proglase danom rođenja Sina Božijeg. Tako je Božić dospeo u naše takozvano hrišćanstvo! Taj praznik se može zvati bilo kojim imenom, ali on i dalje ostaje taj stari paganski festival u kome se obožava sunce, a jedino što se promenilo je ime kojim ga danas zovemo! Zeca možete nazvati „lavom,“ ali on će i dalje ostati samo običan zec. Još jedan citat iz Britanike: „Moguće je da su još 354. godine izvesni Latini prebacili datum sa 6. januara na 25. decembar, kada pada praznik u čast boga Mitre ili rođenja nepobedivog SUNCA. Sirijci i Jermeni ostali su verni 6. januaru, optužujući Rimljane da su obožavaoci sunca i idolopoklonici, utvrdivši da je praznik na dan 25. decembra izmišljotina Cerintovih učenika.“

1 Detaljno objašnjenje biblijskih tekstova iz kojih se može ustanoviti približan datumRaznovrsno. - Page 2 Arrow-10x10 Hristovog rođenja možete pogledati na sledećoj adresi: http://www.new-life.net/chrtms10.htm

Bog je namerno sakrio datumRaznovrsno. - Page 2 Arrow-10x10 Hristovog rođenja da ne bi ljudima davao povoda za idolatriju povezanu sa astrologijom i slavljenje

http://www.istina.us/?p=924
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bozic

1-knjiga-glavna Drugim rečima kalendar koji je zasnovan na crkvenom propagiranom datumu Isusovog rođenja je pogrešan.
Mali Denis (Dionizije) je 527-e zvanično potvrdio Konstantinovu želju da se Isusov rođendan slavi 25.12., te da je prva godina nove ere poklapa s navodnom prvom godinom Isusova života. Nikada nije pronađen nijedan jedini pismeni podatak da su ove kalkulacije tačne ili bliske istini.
Koncept kalendara -pre i posle Hrista- ili poznate skracenice „AD“ Anno Domini, je u kalendarski sistem takođe uveo već poznati monah Dionizije iliti Mali Denis. Obzirom da je ovaj redovnik bio iz Istočne Europe, te je pisao o mučenju i ubijanju hrišćana od strane cara Dioklecijana, Denis je došao na ideju kako da se Dioklecijanu osveti tako što će ga izbaciti iz tradicionalnog rimskog kalendara koji se bazirao na Aurelijanskim osnovama gde je car – cezar i „Nepobedivo Sunce“ imao središnju ulogu. Tako je smislio kalendar u kojem je Isus preuzeo središnju ulogu umesto rimskog cara.
Tradicionalne jaslice su pogrešne, tvrdi bivši papa Benedikt XVI, nikakve životinje nisu prisustvovale Isusovom rođenju.
Sol Invictus nastao iz kulta Mitre, car Konstantin je datum rađanja “Nepobjedivog Sunca” pripisao rođenju Isusa od Nazareta.
Uzmemo li u obzir da je Konstantin stvorio današnju Bibliju, izbacujući delove koji mu se nisu sviđali, te da je licno nadzirao kako će izgledati i zvučati Stari i Novi Zavet, što je kulminiralo prvim crkvenim konzilom u Niceji 325.-e posle nove ere, ne treba nas čuditi da je ovaj car Istočnog Rimskog Carstva stvorio hrišćanske običaje iz mešavine paganskih i židovsko-hrišćanskih običaja, te da su se kroz vekove oni pretvorili u navodno izvorne hrišćanske običaje.

via DA LI TREBA DA SLAVIMO TRADICIJE ZASNOVANE NA LAZIMA: SRECAN VAM PRAZNIK KOJI NIJE DAN HRISTOVOG RODJENJA.

Jedan veoma neobican dogadjaj se desio 2012. godine. Samo nekoliko meseci po objavlivanju knjigeu kojoj je priznao da dan koji slavimo kao Bozic, nije zapravo dan kada se Isus Hrist rodio, Papa Benedikt se povukao sa polazaja. Sada već bivši papa, Benedikt XVI. je priznao je u svojoj knjizi, kako je crkva napravila pogrešku u datiranju Isusovog rođendana te da se Isus rodio nekoliko godina pre nove ere, drugim rečima kalendar koji je zasnovan na crkvenom propagiranom datumu Isusova rođenja je pogrešan.

Knjiga koju je papa Benedikt XVI. objavio je postala stvar prošlosti jer su se mediji koncentrirali na njegovu ostavku. Sam Vatikan je preživio niz potresa koji su jedan za drugim objavljivani u medija; manipulacije Vatikanske banke, homoseksualnost, korištenje prostitutki – muških i ženskih, orgije unutar Vatikanskih zidova, pedofilija i njeno skrivanje, rastrošnost crkve i brojne druge teme su ostavile po strani greške u današnjem kalendaru i pogresno datiran rođendan Isusa od Nazareta iako Božić slavi preko milijardu ljudi siromplanete.Zaboravljena knjiga s porukom koja bi trebalo da zanima hrišćane

Benedikt XVI je samo četiri meseca pre odstupanja s dužnosti pontifeksa objavio knjigu „Jesus of Nazareth – The Infancy Narratives,“ u kojoj otvoreno priznaje grešku jedne od najvećih hrišćanskih dogmi. Nakon dugogodišnjeg premišljanja treba li crkva priznati grešku u dogmatičkom učenju o navodnom datumu Isusovog rođenja, Benedikt XVI je odlučio na iscrpno istraživanje i prekopavanje vatikanske arhive kako bi ustanovio koliko je kalendarsko odstupanje od navodnog Isusovog rođenja i stvarnog datuma.

Da stvar bude gora grešku je napravio Dionizije Exiguus (ili Mali Denis) – monah iz Rusije koji je pogrešno kalkulisao i zapisao Isusov datum. Papa Ivan je od Dionizija tražio da mu tačno proračuna dan rodjenja, kako bi svi hrišćani svetkovali isti datum. Dionizije je 527-e zvanično potvrdio Konstantinovu želju da se Isusov rođendan slavi 25.12., te da je prva godina nove ere poklapa s navodnom prvom godinom Isusova života. Nikada nije pronađen nijedan jedini pismeni podatak da su ove kalkulacije tačne ili bliske istini.

Iako papa Benedikt sedam godina kalendarske greške, naziva „nekoliko godina pogrešne kalkulacije“ vrlo je znacajno da su se teolozi sirom sveta složili sa ovim papinim istrazivanjem i to bez obzira pripadaju li vatikanskoj ili nekoj drugoj hrišćanskoj opciji.

Koncept kratica A.D. - Anno Domini ili "Godine božje" dobiva poptuno drugačiji naglasak ako znamo kako je ta kratica nastala.

Koncept kalendara pre i posle Hrista ili poznate skracenice „AD“ Anno Domini, je u kalendarski sistem također uveo već poznati Dionizije to jest redovnik Mali Denis. Obzirom da je ovaj redovnik bio iz Istočne Europe, te je pisao o mučenju i ubijanju hrišćana od strane cara Dioklecijana, Denis je došao na ideju kako da se Dioklecijanu osveti tako što će ga izbaciti iz tradicionalnog rimskog kalendara koji se bazirao na Aurelijanskim osnovama gde je car – cezar i „Nepobedivo Sunce“ imao središnju ulogu. Tako je smislio kalendar u kojem je Isus preuzeo središnju ulogu umesto rimskog cara.

Papa poklanja kopiju svoje kontroverzne knjige jednom od svojih izdavača. Fotografija vlasništvo Reutersa.

Ova dva koncepta su se spojila u jedan do 731. godine, a iako Biblija ne spominje datum i godinu rođenja Isusa, monahove prepiske kalendara su se širile tadašnjom Evropom velikom brzinom i ubrzo su od kalkulacija postale nepogrešiva istina.

Tradicionalne jaslice su pogrešne, tvrdi bivši papa Benedikt XVI, nikakve životinje nisu nazočile Isusovu rođenju.

Papa je takođe otkrio još jednu stvar, a to je da nikakve životinje nisu prisustvovale Isusovom rođenju, te da su tradicionalne jaslice pogrešno predstavljena slika. Bez obzira na ove informacije papa smatra kako sve treba da ostane po starom jer su u pitanju prastare tradicije, čak i ako su zasnovane na laži, a menjanje godine na našim kalendarima bi stvorile sveopstuu pometnju.

Sol Invictus i Božić

Sol Invictus nastao iz kulta MItre, car Konstantin je datum rađanja "Nepobjedivog Sunca" pripisao rođenju Isusa od Nazareta.
Sol Invictus nastao iz kulta Mitre, car Konstantin je datum rađanja “Nepobjedivog Sunca” pripisao rođenju Isusa od Nazareta.

Kritičari su jasno stavili do znanja da papino istraživanje neće učiniti nikakve promene, ponajviše zbog izrazitog konzervativizma Vatikana te smatraju da je papa napravio ovu studiju tek nakon serija zamerki i otvorenih prigovora od strane teologa siromm sveta koji su Vatikanu prigovarali na zadržavanje informacija o pravom datumu Isusova rođenja, te su datum samog Božića pripisivali Konstantinovom slavljenju „Sol Invictusa“ čije svetkovine padaju baš na 25.12.

Prvi crkveni koncil je vođen od strane cara Konstantina, kojemu možemo zahvaliti za današnju Bibliju, crkveni ustroj i običaje.

Konstantin je slovio kao veliki hrišćanin no sebe je vezivao za „Nepobjedivo Sunce“ nazivajući se Invictus Constantinius, a taj kult je preneo i namenio svojoj vojsci, koja je na štitovima imala oznake nepobedivog sunca, u kasnijim hronikama, Sol Invictus je postao Isus Hrist i znak krsta.

Uzmemo li u obzir da je Konstantin stvorio današnju Bibliju, izbacujući delove koji mu se nisu sviđali, te da je licno nadzirao kako će izgledati i zvučati Stari i Novi Zavet, što je kulminiralo prvim crkvenim saborom u Niceji 325.-e posle nove ere Ne treba nas čuditi da je ovaj car Istočnog Rimskog Carstva stvorio hrišćanske običaje iz mešavine paganskih i jevrejsko-hrišćanskih običaja, te da su se kroz vekove oni pretvorili u navodno izvorne hrišćanske običaje.

Knjiga koja se dobro prodaje ali ništa ne menja

Papa Benedikt XVI. je u svojoj knjizi pokušao da prati Isusov život od rođenja do 12-e godine, kada je prema tradiciji prezentiran u Jerusalemskom hramu od strane njegovih roditelja.

Isus iz Nazareta, knjiga bivšeg pape Benedikta XVI, se prodaje u milijunskim godišnjim nakladama.

Početni tiraz ove knjige je dosegao broj od neverovatnih pet miliona kopija, a objavljena je u 50 zemalja na osam jezika. Za nepunih godinu dana ova knjiga je prevedena na još 12 jezika, sa publikacijama u ukupno 72 zemlje. Jedna od interesantnih stvari je da se ne zna gde će završiti novac od zarade na Benediktovoj knjizi, ali poznato je da krajnji primalac nije crkveni Caritas.

Knjiga "Isusova mladost" je prevedana na brojne svjestke jezike, no ništa neće uraditi po pitanju ispravljanja kalendarskih i crkvenih dogmi.

Anthony Valle, profesor teologije smatra da je, po prvi put, neki papa koristio naucna istraživanja kako bi ispravio crkvene greške, te da sam papa poziva na dodatna ispitivanja od strane drugih naucnika:

„Papa se ne buni protiv istorijskih i kritičkih metoda ispitivanja, u stvari on ih i sam koristi. Za divno čudo spojio je veru sa razumom kako bi bolje prezentirao rani Isusov život.“

Allesandro Speciale, vatikanski korespondent za CNN je otkrio da papa nije imao nameru da razotkrije laži i manipulacije vatikanskih mitova već je pokušao mitološkog Isusa iz jevanđelja da pretoči u istorijsku figuru koja je nekada živela i delovala na Bliskom istoku. Speciale takođe tvrdi da je papa, po prvi put, objavio istraživanja vezana za Bibliju kako bi se priznalo da je tradicionalno prihvaćeni Isusov rođendan pogrešno datiran uz napomenu:

„Papa je tradicionalista i konzervativac, on ne želi da vernici i ljudi sirom sveta menjaju svoje običaje, uključujući i običaj prikaza jaslica sa životinjama iako i sam papa priznaje da se takvo nešto nije dogodilo.“

Srednjovekovne greške ili nešto više

Greška Dionizija Exiguusa iz 527-e nove ere je uključivala i formalizaciju datuma Isusovog rođenja koji se do tada poznavalo tek u istočnom delu Rimskog Carstva, pa ipak moramo se setiti da su kritike na ime datuma i godine Isusovog rođenja bile poznate još od XVII veka kada su brojni teolozi pozivali crkvu da otkrije pravi datum rođenja Isusa Hrista.

Profesor klasičnih prirodnih i istorijskih nauka sa univerziteta u Warvick – Kevin Bucher, smatra da svi oni koji se bave istorijom i teologijom znaju da se Isus nije rodio na 25.12., ali takođe priznaje da zbog velikog crkvenog uticaja ne moze naci i shvatiti pravi datum iako je godina poznata.

Rođenje Isusa Hrista se poklapa s vladavinom kralja Heroda ali zapisi sa Bliskog istoka, zajedno s kamenim ostacima i hronikama jasno pokazuju kako je kralj Herod umro četvrte godine pre nove ere. Uzimajući u obzir ovaj podatak sasvim je jasno kako se Isus nije mogao roditi prije Herodove smrti.

Teolozi i povjesničari su se složili da su Dionizijeve kalkulacije bile jedne od mnogih, pa ipak Dionizijevo i Konstantinovo računanje Isusovog datuma rođenja su postale crkvene dogme.

Caroline Farrow iz Katoličkog glasnika je također komentirala papinu objavu, kako religiozni i učeni ljudi znaju da je dan koji kršćani slave kao Božić pogrešan bez obzira radi li se o Julijanskom ili Gregorijanskom kalendaru.

Mediji van uticaja crkve su se složili kako je Benedikt pokušao ublažiti negativan publicitet i sve žešće kritike o dogmatičnim i pogrešnim učenjima crkve. S druge strane, glasila koja pripadaju crkvi su tvrdila kako se svaka Benediktova riječ prezentira u negativnom duhu.

Back