SMRT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sizif:
Vangelis:
Sizif ima iskustvo smrti, impresioniran sam!
Hajde nama koji jos nismo umrli reci vise o tome,veoma sam znatizeljan!
Iskustvo smrti: gledamo čoveka, živ je a onda umre i raspadne se i od njega nema ništa. On to više i ne zna, mi znamo. Čovek se plaši smrti, pa onda izmišlja priče o tome šta biva nakon iste, mada zapravo za njega ne biva ništa osim što ga više nema. Isto kao i bilo koje druge biljke i životinje. Nema potrebe da se nešto DESI NAKON smrti, osim naše potrebe da savladamo taj sasvim realan strah.

Sizife, nanovo me impresioniras! Imas instant odgovor na pitanje koje muci coveka od praiskona i oko kojeg ni najmudrije glave nisu usaglasile stavove( a tesko da ce ikad )
Kratko i odsecno - nova forma - prelazak u drugo agregatno stanje - alotropska modifikacija coveka!
Materijalisticko - ateisticki stav, dakle religiozan ( da podsetim, i ateizam je religija bez boga u tradicionalnoj odori ). Usudio bih se reci da imas cak romanticarski pristup smrti. Priznajem, i sam volim poeziju ( pa, umrli bismo bez umetnosti, skapali brzo )ali podjednako cenim logiku i razum, a on mi kaze da to "nista" u koje se covek pretvara, da je to nista sa ovoga sveta, da su to reci zivog coveka koji ima zelju i potrebu, ali sem toga nista sto bi potkrepilo tvrdnju. Ali vidim, ostavio si prostor za sumnju cim kazes da je strah sasvim realan. Nalazim da i ti sumnjas ( negde potajno unutar vlastitog bica ) u gore izreceno. Ili mozda gresim?

Dragi Sizife,
dozvoli da ja odgovorim ovom Vangelisu i drugima koji ovako srecno i zadovoljno otvaraju temu smrt,
da bi se smrcu nadahnjivali!!!Postao sam ekspert za njih, znam ih.
Svi oni listom sumnjaju u sve(pa i u boga, mozda ne samo njihovog licnog), pri cemu ne sumnjaju samo u to da ce vecno ziveti(oni licno)!!!I JA ZATO SUMNJAM U NJIHOVU VERU I NJIHOVOG BOGA.Kada nemaju sta drugo da kazu, oni pocnu da pricaju o smrti,ti nihilisti, preziraci Zivota?Kao neke tetke!?!
I nesumnjam da ce oni vecno ziveti, al ajde cik zivite Zivot!

Sizif:
Lexa:
Sizif:
...cenim ljude koji u razgovoru umeju da koriste ironiju, humor i sarkazam, jer zaista iskreno verujem da je to znak inteligencije. A iznad svega mrzim raspravu sa prirodno glupima osobama.
Iznad svega mrzim neskromnost, makar i ako je zaslužena.
U kom delu moje izjave ti sebe nalaziš, ako nije tajna?
Ne volim na pitanje da odgovaram pitanjem, ali: U kom delu moje izjave ti nalaziš mene?

Empedokle:
Dragi Sizife,
dozvoli da ja odgovorim ovom Vangelisu i drugima koji ovako srecno i zadovoljno otvaraju temu smrt,
da bi se smrcu nadahnjivali!!!Postao sam ekspert za njih, znam ih.
Svi oni listom sumnjaju u sve(pa i u boga, mozda ne samo njihovog licnog), pri cemu ne sumnjaju samo u to da ce vecno ziveti(oni licno)!!!I JA ZATO SUMNJAM U NJIHOVU VERU I NJIHOVOG BOGA.Kada nemaju sta drugo da kazu, oni pocnu da pricaju o smrti,ti nihilisti, preziraci Zivota?Kao neke tetke!?!
I nesumnjam da ce oni vecno ziveti, al ajde cik zivite Zivot!
Imam utisak da se meni obracas, ja sam jedini Vangelis na krstarici?! Hajde da ti kratko i nevoljno odgovorim: nisam nihilista, ne prezirem zivot, ne mislim da cu ziveti vecno,a da sumnjam, sumnjam, tu si u pravu!

Vangelis:
Sizife, nanovo me impresioniras! Imas instant odgovor na pitanje koje muci coveka od praiskona i oko kojeg ni najmudrije glave nisu usaglasile stavove (a tesko da ce ikad)
Poznajem mnoge mudre glave koje ne veruju u život posle smrti. Čak bih mogao preformulisati svoju izjavu da ne poznajem stvarno mudre glave (21-vog veka?) koje u to veruju.
Vangelis:
da podsetim, i ateizam je religija bez boga u tradicionalnoj odori...
Ti ne znaš šta je ateizam, a mene strašno nervira da objašnjavam osnovne pojmove.
Vangelis:
Ali vidim, ostavio si prostor za sumnju cim kazes da je strah sasvim realan. Nalazim da i ti sumnjas ( negde potajno unutar vlastitog bica ) u gore izreceno. Ili mozda gresim?
Grešiš, realan strah od smrti nema nikave veze sa neizvesnošću ishoda nakon iste. I životinje imaju strah od smrti (i povređivanja) pa opet nas ovdašnja popularna religija uči da nakon smrti od životinja (za razliku od čoveka) ne biva ništa, dakle ne idu na neko drugo mesto. A ja opet ne vidim zašto bi od organskih stvorenja ostalo nešto ezoterično u životu nakon njihovog fizičkog uništenja.

Sizif:
Vangelis:
Ti ne znaš šta je ateizam, a mene strašno nervira da objašnjavam osnovne pojmove.
Komentarislala sam način na koji kategorišeš ljude i ophodiš se prema njima, nemam ništa protiv tebe, ali mislim da si pametan i da ćeš shvatiti ružnoću ove tvoje citirane rečenice.
Ali, kao što si rekao, nije bitno.
Pozdrav.

daj Lexo, dokle?
Sizif je jedan od najkulturnijih moderatora i stvarno ti ovo nije na mestu..

i stvarno, dokle vise objasnjavati sta je ateizam? da li zaista treba da se raspravljamo oko znacenja pojmova?

Lexa:
...ali mislim da si pametan i da ćeš shvatiti ružnoću ove tvoje citirane rečenice.
Ako neko kaže da je "ateizam religija bez boga u tradicionalnoj odori", onda on ne zna šta je ateizam i to mu svakako treba saopštiti. Nisam imao vremena da objašnjavam zašto ateizam nije i ne može biti religija, te odatle moj (moram priznati malo oštriji) komentar.

Uostalom, osoba kojoj je komentar upućen nije se javila da malo elaborira svoju (lošu!) definiciju ateizma.

Covek je Homo Religiozus.Ne preostaje mu nista drugo nego da veruje u osnovne stavove i da iz njih gradi dalje.
Ateizam v e r u j e u sledece 2 postavke (koje su nedokazive):
1.Vera u Slucaj,da je sve nastalo samo od sebe nekakvim Slucajem, i
2.Vera da je Smrt - Prirodna .
To je Dogmatika Ateizma.
Inace Ateizam je najprimitivnija Religija.Pomenute dve postavke se ne dokazuju i ne moze se raspravljati o njima,kao sto se ne moze raspravljati ni o suprotnom,o Bogu da li postoji ili ne ili o zagrobnom zivotu.U sve to se veruje.Medjutim vernici tvrde da imaju : osvedocenje u svoju veru i da ih niko i nista ne moze ubediti u suprotno.Odnosi se na obe vere,i teizam i ateizam.

Hektor:
Ateizam ne veruje u nedokazive postavke. Osnovno je pravilo logike da ako neko tvrdi da postoji "nešto", taj neko tu tvrdnju treba i da dokaže. Ako ja kažem da sam video da se čovek preobukao u plavo odelo i crveni plašt u telefonskoj govornici, izašao i odleteo put neba, niko NE MORA da mi veruje da je to i istina osim ako ja ne dokažem da jeste. (Jer se letenje u plaštu kosi sa iskustvom realnog znanja i zakona fizike) Nije potrebno dokazivati da "nešto" NE POSTOJI, a pogotovo ako je NEMOGUĆE ZAMISLITI SITUACIJU KOJA BI OBORILA DATU HIPOTEZU.
Hektor:
Ateizam nema nikakve veze sa verom u nastajanje bilo čega. Ja sam ateista, ali verujem da je kosmos prirodni proizvod Velike Zelene Šmrkotine, a ne slučaja.
Hektor:
Da, smrt je prirodna, isto kao i život. I jedno i drugo nastaju kao rezultati prirodnih, uglavnom objašnjivih biohemijskih procesa.
Hektor:
To je Dogmatika Ateizma.
Ateizam nije dogma, jer je dogma skup formulisanih pravila u koja se veruje "a priori" i koja su paradigma religije. Takođe, vrlo bitna stavka, na koju religiozna osoba ne ume da odgovori je izmišljanje "HIPOTETIČKE PRETPOSTAVKE KOJA BI DOKAZALA DA BOG NE POSTOJI". Ateista ne veruje ni u jednu tvrdnju koja je nedokaziva a istovremeno je nemoguće zamisliti hipotezu koja bi je oborila. Ovo su potpuno besmislene tvrdnje, recimo kao kad bih sad ja tvrdio da je Bog koji je stvorio naš univerzum samo jedan od devet sinova velikog Gnua, i da postoji još osam Univerzuma paralelnih našem koji su Gnuovi sinovi napravili u trenucima božanske dokolice. Moja tvrdnja je apsolutno nedokaziva, kao što je apsolutno nemoguće naći hipotezu koja bi je oborila. Zaključak - moja hipoteza je BEZVREDNA!
Hektor:
Inace Ateizam je najprimitivnija Religija.
Religija je manje ili više komercijalizovani oblik iskorišćenja čovekove vere u natprirodno, u činjenicu da neka čoveku nesaznatljiva sila ili osoba upravlja slučajnim događajima. Ateista ne veruje u natprirodno. Ateista čvrsto veruje u nepostojanje natprirodnog. Ateizam, dakle, nije religija jer se kosi sa osnovnim postulatom svakog religijskog verovanja.

Hektor:
Covek je Homo Religiozus.Ne preostaje mu nista drugo nego da veruje u osnovne stavove i da iz njih gradi dalje.
To je Dogmatika Ateizma.
Inace Ateizam je najprimitivnija Religija.Pomenute dve postavke se ne dokazuju i ne moze se raspravljati o njima,kao sto se ne moze raspravljati ni o suprotnom,o Bogu da li postoji ili ne ili o zagrobnom zivotu.U sve to se veruje.Medjutim vernici tvrde da imaju : osvedocenje u svoju veru i da ih niko i nista ne moze ubediti u suprotno.Odnosi se na obe vere,i teizam i ateizam.
Mislim da si nasem vrlom filozofu Sizifu dao putokaz u pravcu kog treba razvijati svoja razmisljanja.
Cestitam Hektore!

Sizif:
Vangelis:
Sizife, nanovo me impresioniras! Imas instant odgovor na pitanje koje muci coveka od praiskona i oko kojeg ni najmudrije glave nisu usaglasile stavove (a tesko da ce ikad)
Poznajem mnoge mudre glave koje ne veruju u život posle smrti. Čak bih mogao preformulisati svoju izjavu da ne poznajem stvarno mudre glave (21-vog veka?) koje u to veruju.
Vangelis:
da podsetim, i ateizam je religija bez boga u tradicionalnoj odori...
Vangelis:
Ali vidim, ostavio si prostor za sumnju cim kazes da je strah sasvim realan. Nalazim da i ti sumnjas ( negde potajno unutar vlastitog bica ) u gore izreceno. Ili mozda gresim?
Grešiš, realan strah od smrti nema nikave veze sa neizvesnošću ishoda nakon iste. I životinje imaju strah od smrti (i povređivanja) pa opet nas ovdašnja popularna religija uči da nakon smrti od životinja (za razliku od čoveka) ne biva ništa, dakle ne idu na neko drugo mesto. A ja opet ne vidim zašto bi od organskih stvorenja ostalo nešto ezoterično u životu nakon njihovog fizičkog uništenja.
Sizife, mi ocito imamo ralicite kriterije kad su u pitanju mudre glave. Ali vidim umesao si tu i pojam 21-stoleca, sto me upucuje na zakljucak da ti mislis da je covek danasnjice u tolikoj meri evoluirao da mu pitanje smrti vise nije nepoznanica. Ovakav stav proizilazi iz tvog uverenja da se sve moze podvesti pod biolosko - hemijske procese, pa i sam zivot koji se okoncava smrcu, koja je po tebi samo hemijska transformacija materije. Sledeci takvu logiku, mi onda sebe mozemo smatrati vec mrtvim jer smo samo hemija ( pa bila ona i organskog porekla ), nicim se ne razlikujemo od bilo kakve strvine, kamena, organskog djubriva za paradajz...
Sizife, tvoj stav je stav jednog vernika koji veruje da, kako ti kazes "nema potrebe da se nesto desi nakon smrti" i nicim nije potkrepljen do tvojim ubedjenjem koje je opet proizvod tvog htenja i maste a ne logike. To sto ti verujes a priori ne cini te nimalo razlicitim od onih koji isto tako apriorno veruju u zagrobni zivot. Nemas nikakve dokaze za to osim ako pod dokazima ne podrazumevas leseve koji se raspadaju i postaju hrana za novi zivot. Ali pitanje smrti je iskustveno, razumes? O iskustvu smrti drudih ne mozemo raspravljati, svako odlazi u svoju smrt! Mi koji ostajemo u zivotu mozemo samo ispratiti dogadjaj u njegovoj cisto fizickoj manifestaciji, t.j. da se niko iz smrti nije vratio u nama poznati univerzum, da to bice nestaje, da u njemu vise nema niceg zivog, tu se ogranicava sva nasa predstava o smrti. Svako dalje poimanje rezultat je nasih zelja,htenja, maste, sto u krajnjoj instanci ima veru u ovo ili ono. Tvoja vera je iracionaln Sizife, taj ateizam za cije etimolosko nerazumevanje me optuzujes. Jer kad kazes da je smrt prirodna u istoj meri kao i zivot, ti u stvari nisi rekao nista, to je samo demagoska floskula koja u osnovi nista ne objasnjava. Prirodan je, da, u istoj meri kao sto je prirodno da zemlja rotira oko svoje ose, da elektroni imaju nivoe, da je DNK matrica za gene, da bez energije sunca ne bi bilo zivota na zemlji..... i tu se zavrsava poezija. To je deskripcija, ne objasnjenje. Za mene je zivot cudan i nerazumljiv, bas kao i smrt i ja nikad necu prestati da se cudim tom odsustvu cudjenja kod tebe i tebe slicnih. Treba samo biti dovoljno posten prema sebi pa to i priznati.
Ateizam: Sizife, znam ja dobro definiciju ateizma, ne moras se truditi da mi je pojasnjavas. Zasto se ne slazem sa njom, to je pitanje na koje ces, nadam se iz gore izrecenog sam izvesti zakljucak. Ateizam jeste vera, cija metafizicka dimenzija se niucemu ne razlikuje od tradicionalnih religija, sem mozda po tome sto se "bice tanscedencije", ono geometrijsko mesto gde se nasa logika zaustavlja i predaje u ruke Boga, buduci da logikom nije dosla do odgovora zamenjuje verom u "prirodnost smrti" kao obicnog biolosko - hemijskog prelaska u drugu supstancu.
Da,i zivotinje imaju strah, ali je njihov strah instiktivan, za razliku od covekovog koji je i instiktivan i svestan. Covek je jedino bice koje razmislja o zivotu, o smislu zivota. Covek jedini prenosi svoja iskustva na sledece generacije, jedini pise knjige, ima nauku, govor koji se menja.......covek nije zivotinja u potpunom smislu!
Zato, porediti nase strahove od smrti sa zivotinjskim, neozbiljno je. Zivotinja reaguje u trenutku, u zavisnosti od situacije koja joj vise - manje ugrozava zivot, reaguje instiktom, a covek, na njegovu srecu ili zalost o smrti razmislja, i kroz vekove je razmisljao i u trenucima kada mu zivot nije neposredno ugrozen, dakle covekova potreba da o smrti razmislja proizilazi iz toga sto je on bice koje ima samosvest. Nemoj da reper za tvoja promisljanja budu raznorazne religije koje zivotinje nakon smrti guraju u nekakvo "nista" a coveka ne. To "nista" za mene je samo igra reci koja dolazi sa ovog sveta i pojmovno u svojoj glavi ne mogu da je artikulisem u vidljivu formu kao npr rec drvo, ptica,zvezde.....ja ne mogu da zamislim nista osim kao zbir buducih zivota koji nece biti moji. Zato nihilisti po meni ne postoje, jer nihilizam je negacija svega pa samim tim i vlastite tvrdnje - retoricki "circulus viciosus", nista izvan toga.
To sto ti ne vidis zasto bi od organskih stvorenja ostalo nesto ezotericno u zivotu, to je opet ponavljam samo tvoja zelja, tvoja predstava ezotericnog i tvoje poimanje zivota koje dolazi sa ovog sveta, a ne iskustveni stav bica koje je umrlo.

Prvo, da se zahvalim za jedan normalan odgovor. Pomogao mi je dosta da shvatim način na koji razmišljaš.

Mislim da je naše neslaganje suštinski u sledećim tačkama:

1. Ti čoveka vidiš kao ekstremno superiorno i različito biće od drugih životinja. To razumem, jer si i sam čovek. Verovatno i mravi imaju neku svest o posebnosti mrava, ali pošto komunikacija između ljudi i mrava svakako zaostaje za komunikacijom između mrava i mrava (ili ljudi i ljudi, iz istog razloga) ostaje da verujemo znanju i razumu. Zašto ja ne verujem da je čovek "for leaps and bounds" udaljen od životinja? Možemo mi sada satima nabrajati sličnosti i razlike, i ja bih u takvom slučaju brojao samo ono što ide meni u korist i obrnuto. Mislim da na mojoj strani stoji genetika (zapanjujuća sličnost DNK ljudi i, recimo, primata), psihologija (koja IQ tih istih primata stavlja na nivo dvogodišnje dece), medicina (da i ne pominjemo sličnosti skeleta, hormona, krvi, pa i nekih bolesti), antropologija (koja uostalom i podržava ovakvu teoriju), i mnoge druge nauke. Na tvojoj strani stoje jedino neke religijske, teološke teorije.

"Ljudi imaju svest a životinje deluju instinktivno..." kažeš? E pa ja verujem da je ono što ti nazivaš svest upravo najviši stepen instinktivnog delovanja. To što mi imamo govorni jezik nikako nije dokaz da smo mi potpuno različita bića, osim ako ne dokažeš da je jezik jedan i nepromenljiv, pa da smo ga mi ovakvog nekim slučajem dobili u amanet, jer smo, pobogu, tako posebni.

Većina stvari koje mi radimo u našim životima samo je kreativniji (ili komplikovaniji) način od istih stvari koje rade životinje. Paun će raširiti svoj rep da se dopadne ženki, a gejak če izbaciti ruku iz svog Mercedesa, zajednički je nagon za parenjem a rep ili Mercedes samo su sredstva za dokazivanje moći.

Naravno, kada se lupimo po prstu čekićem, ili vodimo ljubav, ili kad neko krene nožem na nas, reagovaćemo VRLO INSTINKTIVNO, jer su to upravo osećanja (bol, seksualno uzbuđenje, strah, itd.) koja manje više nepromenjena vučemo kroz istoriju, a posledica su praiskonskog životinjskog nagona za samoodržanjem i produženjem vrste.

Da ne bih bio preopširan, sad ću se zaustaviti. Ostalo je da objasnim zašto ateizam NIJE religija (da, opet!) a voleo bih da ti meni objasniš šta je potrebno da se desi (ili da ti se dokaže) pa da budeš siguran da posle smrti NEMA života. Dakle, kakva teza bi oborila tvoju očigledno hipotetičku teoriju o nekakvom produženju svesti van biološkog tela?

anakin:
daj Lexo, dokle?
Sizif je jedan od najkulturnijih moderatora i stvarno ti ovo nije na mestu..

i stvarno, dokle vise objasnjavati sta je ateizam? da li zaista treba da se raspravljamo oko znacenja pojmova?
Nisam ni rekla da je nekulturan, barem ne očigledno.
Ali neću više pričati o tome, dok se meni ne zameri. A nadam se da neće.
Što se tiče ateizma, na kraj pameti mi nije da se objašnjavam o tome. Niti mi je kada bilo.
I treća stvar - objašnjavanje pojmova;
Ne znam da li si primetila koliko zabune stvara različito tumačenje pojmova?
Mislim da bi svako ko postavlja temu morao da razjasni šta je konkretno pitao, da napiše par sinonima, a ne da stavi naslov i pobegne. Što se izuzetno često događa, barem ovde.
Ali, ni to sada nije bitno.

Sizif:
Prvo, da se zahvalim za jedan normalan odgovor. Pomogao mi je dosta da shvatim način na koji razmišljaš.

Mislim da je naše neslaganje suštinski u sledećim tačkama:

1. Ti čoveka vidiš kao ekstremno superiorno i različito biće od drugih životinja. To razumem, jer si i sam čovek. Verovatno i mravi imaju neku svest o posebnosti mrava, ali pošto komunikacija između ljudi i mrava svakako zaostaje za komunikacijom između mrava i mrava (ili ljudi i ljudi, iz istog razloga) ostaje da verujemo znanju i razumu. Zašto ja ne verujem da je čovek "for leaps and bounds" udaljen od životinja? Možemo mi sada satima nabrajati sličnosti i razlike, i ja bih u takvom slučaju brojao samo ono što ide meni u korist i obrnuto. Mislim da na mojoj strani stoji genetika (zapanjujuća sličnost DNK ljudi i, recimo, primata), psihologija (koja IQ tih istih primata stavlja na nivo dvogodišnje dece), medicina (da i ne pominjemo sličnosti skeleta, hormona, krvi, pa i nekih bolesti), antropologija (koja uostalom i podržava ovakvu teoriju), i mnoge druge nauke. Na tvojoj strani stoje jedino neke religijske, teološke teorije.

"Ljudi imaju svest a životinje deluju instinktivno..." kažeš? E pa ja verujem da je ono što ti nazivaš svest upravo najviši stepen instinktivnog delovanja. To što mi imamo govorni jezik nikako nije dokaz da smo mi potpuno različita bića, osim ako ne dokažeš da je jezik jedan i nepromenljiv, pa da smo ga mi ovakvog nekim slučajem dobili u amanet, jer smo, pobogu, tako posebni.

Većina stvari koje mi radimo u našim životima samo je kreativniji (ili komplikovaniji) način od istih stvari koje rade životinje. Paun će raširiti svoj rep da se dopadne ženki, a gejak če izbaciti ruku iz svog Mercedesa, zajednički je nagon za parenjem a rep ili Mercedes samo su sredstva za dokazivanje moći.

Naravno, kada se lupimo po prstu čekićem, ili vodimo ljubav, ili kad neko krene nožem na nas, reagovaćemo VRLO INSTINKTIVNO, jer su to upravo osećanja (bol, seksualno uzbuđenje, strah, itd.) koja manje više nepromenjena vučemo kroz istoriju, a posledica su praiskonskog životinjskog nagona za samoodržanjem i produženjem vrste.

Da ne bih bio preopširan, sad ću se zaustaviti. Ostalo je da objasnim zašto ateizam NIJE religija (da, opet!) a voleo bih da ti meni objasniš šta je potrebno da se desi (ili da ti se dokaže) pa da budeš siguran da posle smrti NEMA života. Dakle, kakva teza bi oborila tvoju očigledno hipotetičku teoriju o nekakvom produženju svesti van biološkog tela?
Sizife, sedi , jedan! Promasena tema!
Na zalost, uopste nisi shvatio nacin na koji razmisljam i to je jedan od razloga sto od samog pocetka nas dijalog smatram jalovim.Ne znam u kom si delu mojih razmisljanja prepoznao teoriju o produzetku svesti nakon smrti ( iliti bioloskog tela, kako ti kazes )? U kom si delu mojih pisanija pronasao religijske i teoloske teorije? Pa ja svo vreme pokusavam da dokazem iracionalno poreklo istih!
To sto sam napao ateizam i sto ga sustinski dozivljavam kao religiju, to nikako ne znaci da ja zastupam bilo koji teoloski koncept.Ja samo dovodim pod upit tvoj samouveren i nicim izazvan stav da je smrt nova forma, hrana za novi zivot, da se nakon nje ne desava "nista". I otkud ti to da ja mislim da posle smrti ima zivota? Ja o smrti ne znam nista a ne znas ni ti, buduci da smo ( na srecu ili zalost, ni to ne znamo ) jos uvek zivi. Shvati Sizife,smrt je za nas nepoznanica, nemamo nikakvu predstavu o njoj,nikakvo saznajno iskustvo.
Sto se tice coveka i zivotinja, sigurno si zapazio da ja ne negiram postojanje instikta u coveku, samo sam rekao da covek pored instikta ima i samosvest.Nikakvu gradaciju po pitanju superiornosti nisam pravio, prosto sam konstatovao! Ipak, slozicu se sa tobom da je svaka misao antropomorfijska. Razmisljam kao covek, ne kao mrav. Njihovu percepciju svega pojavnog ne mogu ni da zamislim ( mislim, mogu da zamislim ali nemam nikakve dokaze za to jer nisam mrav ). Zasto je po meni covek poseban i sustinski razlicit? Iako postoji zapanjujuca slicnost izmedju coveka i primata u strukturi njhovih DNK i kako ti kazes, njihovog IQ ( a ovo merenje inteligencije je veoma relativna kategorija ), ipak nisam primetio da su majmuni doprineli nekom tehnoloskom izumu, ne vidim da su promenili nacin zivota tokom hiljada godina, to isto ne primecujem ni kod jedne zivotinjske vrste (ni mrava,uprkos tome sto bi i oni hipoteticki mogli imati neku svest o svojoj posebnosti, ali ne verujem da razmisljaju o smrti u dokolici i da svoja razmisljanja prenose na sledecu generaciju mrava ). Ali ono sto primecujem, to je da ti nisi slucajno pomenuo 21-stolece, da zasigurno zastupas stavove evolucionista i plasim se da cemo time otvoriti nove teme a da se ni oko prethodne nismo razumeli. Mislim da bi nasa komunikacija bila razgovor gluvih i da ako se desi da ti ne odgovorim na eventualni sledeci post,da je to samo stoga sto nemam motivaciju, a nemam je, ne zbog toga sto smatram da se mi necemo sloziti ( kakva je svrha polemike ako jedan drugog tapsemo po ledjima? ), vec da se prosto necemo razumeti.

Sada mi je još jasnije kako razmišljaš, tj. sa kojim se detaljima ja ne slažem. U pravu si kad kažeš da sam proizvoljno zaključio da ti zastupaš teološki koncept, valjda sam pošao od pogrešne pretpostavke da "ako nisi sa mnom onda si protiv mene". No svejedno, to je sad jasno.
Vangelis:
To sto sam napao ateizam i sto ga sustinski dozivljavam kao religiju, to nikako ne znaci da ja zastupam bilo koji teoloski koncept.Ja samo dovodim pod upit tvoj samouveren i nicim izazvan stav da je smrt nova forma, hrana za novi zivot, da se nakon nje ne desava "nista".
Tezu da se nakon smrti ne dešava ništa zastupam samo zato što moj logički aparat odbija da prihvati ezoterične teorije. Ono što znamo je:
1. - posle smrti čovek nestaje fizički
2. - naša svest je vezana za naše fizičko postojanje (na kraju krajeva, jasno se vidi paralelan razvoj nivoa svesti sa razvojem organizma kod novorođenih)

Nadam se da se u te dve postavke slažemo.

Tvoj neodređeni (agnostički?) stav mi je potpuno nejasan, jer postoje SAMO i JEDINO dve mogućnosti: ili se nešto dešava, ili se ništa ne dešava, a tvoja ideja da mi to ne možemo saznati jer nismo mrtvi govori o nekakvom fatalističkom prihvatanju istine jedino na osnovu ličnog iskustva! Čemu nam služi um ako ne da zaključujemo na osnovu stečenih znanja? Ne mora se sve DESITI meni da bih ja ZNAO šta će biti posledica! Ovde se samo radi o stepenu sigurnosti, koji je mnogo više na strani teze da se ne dešava ništa nego da se nešto volšebno dešava. Ja nikad, ali nikad nisam rekao da sam 100% siguran u ovo, sali sam mnogo VIŠE siguran u ovo što kažem nego u suprotnu tezu, što je sasvim dovoljno.
Vangelis:
I otkud ti to da ja mislim da posle smrti ima zivota? Ja o smrti ne znam nista a ne znas ni ti, buduci da smo ( na srecu ili zalost, ni to ne znamo ) jos uvek zivi. Shvati Sizife,smrt je za nas nepoznanica, nemamo nikakvu predstavu o njoj,nikakvo saznajno iskustvo.
Kao komentar na ovo pročitaj prethodni pasus.
Vangelis:
ipak nisam primetio da su majmuni doprineli nekom tehnoloskom izumu, ne vidim da su promenili nacin zivota tokom hiljada godina
Primati umeju da koriste alat da reše problem, a to je ogroman pomak u odnosu na druge životinjske vrste. Majmuni su u eksperimentalnim uslovima umeli da dohvate bananu tako što bi im se u kavez stavili nekoliko sanduka i štap, oni bi poređali sanduke jedan na drugi i popeli se na vrh i štapom dohvatili bananu, što je zapanjujući nivo inteligencije za životinje. Problem "hiljada godina promene" koje pominješ je drugi problem čovekovog razmišljanja, pored očiglednog antropomorfizma: vremenski okvir u kom mi posmatramo makro promene previše je mali, naš život je jako kratak da bi smo u toku istog mogli da pratimo eventualne promene vrsta. Čak je i period pisane istorije prekratak za tako nešto, tako da ostaju jedino antopološki metodi i logika.
Vangelis:
Ali ono sto primecujem, to je da ti nisi slucajno pomenuo 21-stolece, da zasigurno zastupas stavove evolucionista i plasim se da cemo time otvoriti nove teme a da se ni oko prethodne nismo razumeli.
Moj stav po ovom pitanju sasvim je jednostavan, svakako verujem u to da se živi svet menja s vremenom, ali ne znam da li je to jedini put kojim je došao u oblik kakav znamo danas. Dakle, moguće je da je nastao evolucijom iz jednoćelijskih organizama, ali ne mora da znači da je to jedina i apsolutna istina. Dakle, to je trenutno najbolja teorija koju imamo, dok ne bude nekih dokaza za neku bolju, držaću se ove.

Pretpostavljam,složiti ćeš se,ne možemo,potvrditi ništa,čulima???Baš bih voleo da mi objasniš.Vidim da za ovih 10 dana,koliko me nije bilo,tema se uozbiljila,i to zahvaljujući Vangelisu,"samo jedno mi nikako ne uspe,makar i da se posrne",...
Vangelis kaže,i to je jedino sa čim se ne mogu složiti,da je smrt isto tako prirodna,kao i život.Ja, iako nisam naučnik,(fizičar),razgovaram sa njima,družim se i oni mi kažu:Nije prirodno stanje sveta ŽIVOT,KRETANJE,već ENTROPIJA,tj.mirovanje,trošenje što manje energije,ili,ako hoćete SMRT.Zato nauka,(da se ponovim),nikad nije mogla da da odgovor na najosnovnija pitanja,i Zato se sve ono na što nauka ne može dati odgovor i naziva METAFIZIKA.
Nauka,nikad nije uspela da da odgovor ,odakle,otkud život,ne evolucija,to je beznačajno pitanje,jer je i bakterija živo biće.živi,a ne raspada se,
I da upitam tebe Sizife,koji kažeš za sebe da si ATEISTA,(a- odricanje,i TEOS- Bog),tj,čovek,koji se odriče postojanja Boga,da li to ipak na kraju znači da ne veruješ u bilo šta,jer čim "Veruješ",...da ne veruješ,ti u stvari već veruješ,ne bitno kako se zove to,Staljin,Marks,materija,antimaterija.
DA LI zaista misliš,da je nešto ovako,sujetno,savršeno,ili kako već hoćeš,moglo da bude PLOD NEKE SLEPE STIHIJE?
Jer,kada kažeš,"Ja ne verujem",ti u stvari veruješ,u to što ne veruješ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back