SMRT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Niko se još nije vratio da o tome kaže nešto iz prve ruke. ;-)[/quote]Bilo je ljudi i to ne mali broj koji su umrli ili na drugi nacin boravili u "onom drugom svetu" pa se vratili i ostavili svoja pisana svedocanstva.Jedan od skorasnjih primera je major u penziji iz Kragujevca,Dusan Jovanovic,koji je napisao knjigu "Vizija Raja i Pakla".Bio je uznesen u onaj drugi svet i boravio tamo nekoliko sati i vratio se.Sve vreme je bio svestan i opisao je svoj boravak u onostranom.Izvestaj je veoma iscrpan i svako moze da se uveri da li su to halucinacije,buncanja u nesvesnom ili jasna vizija u budnom stanju.[/quote]

Da li znas Hektore gde mogu da nabavim ovu knjigu?

Dragi prijatelji,
ja sam zato da komisija svestenika izadje na teren(u Kragujevac) i poseti majora u penziji Dusana Jovanovica i ako je sve tako proglasi to za cudo, a majora za sveca.
Ono sto nene interesuje kao laika, ateistu, je da li je major u penziji, imao nekad clansku kartu u mladosti ili kasnije SKJ, SPS ili JUL-a?

Dragi prijatelji,
eh, kad bih mogao da svima odgovorim, "jer casa zuci iste casu meda".Narocito niku zoransrba, koji je otisao, a nije nam rekao da li je platonicar , neoplatonicar ili hriscanin, jer ne znamo gde po njemu dusa odlazi, u Had ili raj i pakao.Posto koristi Platonovog Fedona koji je dizajniran za druge svrhe, nije nam rekao ni to da li dusa postoji pre ulaska u telo ili radanjem sa telom?
Jos nesto, zoransrba vrlo olako koristi pojam bivstvovanja, koje je za mene vazno, a za koji on ne nema pojma ni sta je!?!
P.S.Ako moze neka mi sve on, licno, ovde, objasni!

Empedokle:
Dragi prijatelji,
ja sam zato da komisija svestenika izadje na teren(u Kragujevac) i poseti majora u penziji Dusana Jovanovica i ako je sve tako proglasi to za cudo, a majora za sveca.
Ono sto nene interesuje kao laika, ateistu, je da li je major u penziji, imao nekad clansku kartu u mladosti ili kasnije SKJ, SPS ili JUL-a?
Empedokle,prijetelju cuda se stalno desavaju i ja sam bio svedok nekih.Dusan nije svetac ali je trezven i razuman covek.Tvrdim posto sam ga licno upoznao pre dosta godina i sa njim razgovarao.Odavno ga nisam video i ne znam da li je jos ziv.U mladosti je bio clan SKJ.Clan SPS i JUL-a nikad nije bio.Posedujem njegovu knjizicu u kojoj je opisao svoju viziju a o kojoj mi je i sam pricao.Ne moze da se nabavi jer je davno rasprodata ali je mogu skenirati i poslati onome ko je zainteresovan.

Hektor:
Empedokle:
Dragi prijatelji,
Empedokle,prijetelju cuda se stalno desavaju i ja sam bio svedok nekih.Dusan nije svetac ali je trezven i razuman covek.Tvrdim posto sam ga licno upoznao pre dosta godina i sa njim razgovarao.Odavno ga nisam video i ne znam da li je jos ziv.U mladosti je bio clan SKJ.Clan SPS i JUL-a nikad nije bio.Posedujem njegovu knjizicu u kojoj je opisao svoju viziju a o kojoj mi je i sam pricao.Ne moze da se nabavi jer je davno rasprodata ali je mogu skenirati i poslati onome ko je zainteresovan.

Ja prihvatam i znam da se čuda dešavaju.Pa i ovaj naš život,sada i ovde je čudo,Nemam razloga da ti ne verujem,ali opet kao verujući čovek zadržavam pravo sumlje,jer ona nam je data,tako da(lepo je Empedokle ustanovio obraćanje),dragi prijatelju,ne mogu,a da sa rezervom ne primim tvoje svedočenje,voleo bih da je tako,a ipak....

Jos kao mala, nisam sasvim razumela taj "prelazak" iz zivota u smrt. Stalno mi se nametalo isto pitanje: sta biva dalje, i postoji li uopste to - "dalje"???
Ni danas mi nije jasno, da li je moguce da samo telo umire... sta je sa dusom...? Kako "dusa" moze dalje da MISLI, OSECA itd. - kad je mozak mrtav? Znaci li to da nase misli ne dolaze iz mozga? Cemu nam onda on sluzi dok zivimo?

Sve su to pitanja, a ima ih jos jako mnogo, na koja nikada nisam nasla odgovore, pa sam vremenom i prestala da se bavim takvim razmisljanjima. Jednostavno, prihvatila sam smrt kao nesto sasvim prirodno, nesto sto je neminovno i sto sledi svima nama - podjednako.

Nisam vernik i ne verujem u "cuda", pogotovo ne u Boga, zagrobni zivot, raj, pakao,... itd. Smatram da su to ljudske iluzije, nametnute sirokim masama, radi lakseg kontrolisanja i eksploatisanja ( od strane crkve ).
Verujem u cistu prirodnu energiju, a nebitno mi je kako je ko naziva ( ljubav, sreca, tuga, Bog... ).
Znam jedino da, kada umrem, vise necu videti i cuti, necu nista osecati i necu moci da uticem na svet koji ostavim za sobom. Bar ne fizicki. A mozda hocu u vidu opet nekake energije!?
U svakom slucaju, ne plasi me smrt i nemam vise predrasuda o njoj.

Nisam vernik i ne verujem u "cuda", pogotovo ne u Boga, zagrobni zivot, raj, pakao,... itd. Smatram da su to ljudske iluzije, nametnute sirokim masama, radi lakseg kontrolisanja i eksploatisanja ( od strane crkve ). :!:

To što si gore kazala,može potpuno drugačije da se postavi.Obrni redosled i dobićeš,takođe,potpuno logički niz.Do ovoga,o čemu sad pričamo,ne dolazi se,kako se to lepo može primetiti,čak iz konteksta,što si ti napisala,razumom,već isključivo srcem,osećanjima,verom.Zašto želiš,da mi ovakvi,kakvi smo,nikakvi,nesavršeni,shvatimo savršeno.
Ako te pitam ima li ljubavi,ti ćeš verovatno odgovoriti da.Ako te pitam da li si je doživela,odgovor će verovatno biti sličan,ako nastavim,pa pitam da li si je videla,možda se zaletiš pa kažeš,da,jesam,a ja ću reći,kada,gde,kako je izgledala,je li bila vitka ili bucmasta,jesu li je tvoje oši videle,da li su je tvoje ruke dotakle... I šta ćeš mi odgovoriti,dušo.
I još nešto da pitam nevezano za prethodno,kako vi pravite one okvire,ja sam zaista nepismen,ova čuda me pomalo plaše i nikako ne uspevam,(ili se ne trudim dovoljno),da proniknem u njegove tajne.

Niko ko je umro još nije oživeo. Svi ovi koji su navodno oživeli, nisu zapravo nikad ni umrli. Mozak bez kiseonika umire UVEK i NEIZOSTAVNO za manje od 5 minuta, a kad se TAKO umre, onda više ne može da se oživi. Mozak i njegova funkcija je jedino što odvaja živo od neživog, a ne srce, pluća ili nešto treće. Dakle, kad se čoveku ukloni mozak, on je svakako mrtav. Duša ne postoji, to je samo naša maglovita predstava o našoj svesti, koja ne postoji van našeg mozga.

Klinička smrt postoji, ali to nema veze sa smrću, zato se i zove klinička smrt. Ljudi mogu da padnu u komu iz koje se nekad probude posle par dana, meseci ili duže, ali kad umru više ne mogu da se probude.

Oni koji je dožive imaju često vizije, od kojih pomisle da su oni to zapravo bili mrtvi. Naravno, ovo nije istina, isto kao što kada nekog tresnete po glavi (mozak, mozak!) on može da ima privid da se sve zatamnilo na sekund, a mi koji smo ga tresnuli znamo da to nije istina. Naravno, iz njegove perspektive, mi nismo u pravu jer je on neizostavno DOŽIVEO mrak, zujanje u ušima, i eventualne kolutove pred očima.

Sizif:
Niko ko je umro još nije oživeo. Svi ovi koji su navodno oživeli, nisu zapravo nikad ni umrli. Mozak bez kiseonika umire UVEK i NEIZOSTAVNO za manje od 5 minuta, a kad se TAKO umre, onda više ne može da se oživi. Mozak i njegova funkcija je jedino što odvaja živo od neživog, a ne srce, pluća ili nešto treće. Dakle, kad se čoveku ukloni mozak, on je svakako mrtav. Duša ne postoji, to je samo naša maglovita predstava o našoj svesti, koja ne postoji van našeg mozga.

Klinička smrt postoji, ali to nema veze sa smrću, zato se i zove klinička smrt. Ljudi mogu da padnu u komu iz koje se nekad probude posle par dana, meseci ili duže, ali kad umru više ne mogu da se probude.

Oni koji je dožive imaju često vizije, od kojih pomisle da su oni to zapravo bili mrtvi. Naravno, ovo nije istina, isto kao što kada nekog tresnete po glavi (mozak, mozak!) on može da ima privid da se sve zatamnilo na sekund, a mi koji smo ga tresnuli znamo da to nije istina. Naravno, iz njegove perspektive, mi nismo u pravu jer je on neizostavno DOŽIVEO mrak, zujanje u ušima, i eventualne kolutove pred očima.

Blago i tebi,zaprepašten sam pred tolikom količinom znanja,sigurnosti i erudicije.Kapa dole,burazeru,do takve sigurnosti sa kojima iznosiš tvrdnje,verovatno se stiže nakon dugotrajnog i mukotrpnog istraživanja nepoznatog.Da sam te ranije upoznao,odnosno,da su mi bili poznati tvoji stavovi,verovatno bi i moj život bio kudi kamo lakši.
Hvala onom "što ne postoji",što ima tako umnih i savršenih ljudi,a nije ni čudo što si,ako sam dobro upućen,jedan od urednika ovog foruma.
Sizife,opravdao si svoje ime,divim ti se do imbecilnosti,hvala ti još jednom na ovim neverovatno-jednostavno-savršeno tačnim konstatacijama.
Posle tebe će nastati potpuni muk.

Evo divlja sad cu ja da ti kazem,,,,
Da bi chovek razumeo smrt morad a razume zivot,,,
A zivot je jedna truncica u beskonacnosti...koja nam daje daje do znanja da nije sve tako savrseno.....
Znaci mi se budimo iz beskonacnosti(tj.zivimo)da bi videli koliko chovek moze da se zagovni i kad prodje tih 80 godina plivanja u gobnima mi se vracamo u beskonacnost da bi posle osteili savim nesto drugo,,,o cemu cu vam reci posle jer sad nebi razumeliiiiiiiiiii

Postovani Empedokle,
slozices se samnom da je vrlo nezahvalno odgovoriti nekome ko u startu tvrdi da "nemam pojma" o znacenju termina koji upotrebljavam.Ali pokusacu,uz realan rizik da nisam u pravu i da necu zamoriti ostale posetioce.
Dakle,prvo o pojmu bivstvovanja, koji sam upotrebio sledeci Hegelov sistem apsolutnog idealizma u kojem bivstvovanje ima trostruku "funkciju"-ideja,priroda,duh.Mislio sam samo na ovaj treci deo "celine" odnosno na duh koji je u mom tekstu bio neka vrsta paradigme ljudskoj dusi!Prateci razvijanje ovog razmisljanja dolazimo do Filosofije duha,odnosno do apsolutnog duha (tj. duse)koji se ,po Hegelu moze razviti jedino putem filosofije,umetnosti i religije.
Shodno ovome,nije mi bliska Platonova ideja o "trojedinoj" dusi,odnosno njegovoj razradi pojma duse koji su postavili pitagorejci,Naravno,ne pada mi na pamet da se kriticki osvrcem na Platonovu Dijalektiku u kojoj on objasnjava ova svoja razmisljanja,nisam za to strucan.
Po mom(skromnom)znanju mislim da ljudska dusa nije "ciklicna",vec da se radja (stvara) kada i nase fizicko telo.Ja to dozivljavam kao klicu Bozanstva koja je u nama od samog momenta dolaska na ovaj svet.I jedino preko tog zacetka Boga u nama,odnosno razvijanjem Bozanskog u nama tokom celog ovozemaljskog zivota mozemo se nadati i verovati da posle fizicke smrti nece sve biti "prah i pepeo",vec da ce ostati dusa (duh),naravno u nekoj drugoj,nama nepoznatoj dimenziji.I da ce ta dusa,u to duboko verujem,otici pred Sudiju pravednog,Koji ce "odrediti" da li ce ta dusa u Raj ili pakao ili...
Poenta je,cini mi se,da svako od nas u ovom zivotu odredjuje,slobodnom voljom,sta ce biti sa njegovom dusom posle fizicke smrti.A "kolicina" naseg straha (koji postoji kod svakog od nas)od smrti upravo zavisi od nacina na koji zivimo ovaj zivot!Siguran sam da si razumeo stahocu da kazem.
U nadi da sam bar nesto pojasnio od stvari koje te interesuju,koristim priliku da te pozdravim i izvinjavam se ako sam bio preopsiran.A ako sam negde i pogresio "ljudski je gresiti,Bozanski je prastati" rekao je neko pametniji od nas!

Dragi zoransrbo,
Hegel je dakle odgovorio na pojam bivstvovanja ili nam moze dati odgovor teolog koji "pozuri" da nam da sto pre odgovor na pitanje bivstvovanja.
Sama ta metafizika apsolutnog mi je strana, jer posle svakog apsolutnog sledi relativno, a narocito nekorespodentni pojmovi bozanskog.Takodje daleka mi je i slobodna volja na hriscanski nacin, koju posle treba nekao da "secne" kao kaznu!!!
Pa ipak zadovoljan sam tvojim odgovorom.

Empedokle:
Dragi zoransrbo,
Hegel je dakle odgovorio na pojam bivstvovanja ili nam moze dati odgovor teolog koji "pozuri" da nam da sto pre odgovor na pitanje bivstvovanja.
Sama ta metafizika apsolutnog mi je strana, jer posle svakog apsolutnog sledi relativno, a narocito nekorespodentni pojmovi bozanskog.Takodje daleka mi je i slobodna volja na hriscanski nacin, koju posle treba nekao da "secne" kao kaznu!!!
Pa ipak zadovoljan sam tvojim odgovorom.

:!: Prijatelju,zaista je gore navedeno,po mom načinu poimanja,lepo rekao zoransrbo.Time,naravno,ne negiram,a pogotovo nemam nameru da potcenjujem tvoje shvatanje bivstvovanja.Međutim,ako se složimo sa tim,da između ostalog,suština filosofije jeste da traga za onim što je "Iza nauke",za onim što nije potpuno shvatljivo i objašnjivo našem nesavršenom umu,raciu,jasna je i naša potreba da tragamo za izvorom,prapočetkom,apsolutnim.To što nam odgovor,na to pitanje,izmiče,ne daje nam pravo da ističemo relativno,tj.dostupno,kao nešto što može da nas zadovolji.Možda i može,ali taj mir koji ti relativitit omogući,neće biti dugotrajan.Nadalje,ne mogu da ne primetim,da ti je hrišćansko poimanje apsolutnog, tj. ljubavi,vere, nade,a pre svega slobode,koja je dar i osnovni preduslov shvatanja svega navedenog,pomalo stran,odnosno da to poznaješ samo u naznakama.Naravno,da to nije nikakva mana,ovaj svet iako je po sebi dolina suza, isto je tako i divan,i Lep je između ostalog,zato što smo raznoliki,što u toj različitosti jedan drugog poštujemo,uvažavamo i nadopunjujemo,premda definitivno,među "ljudima",sa ovom "napravom",svaka diskusija je,plašim se.osuđena na neuspeh.

Dragi prijatelju zt,
pojam bivstvovanja pripada i vernicima i drugima, sve u zavisnosti od njihovog iskustva, sta pod tim pojmom podrazumevaju.Posto sam svestan po kojoj tankoj liniji idem, sto se tice bivstvovanja, ja ne bih to pitanje vise produbljivao, ni na "stetu" vernika, ni drugih.
Jednostavno sam, jos jednom ponavljam, zadovoljan odgovorom zoranasrbe.

zt:
Blago i tebi,zaprepašten sam pred tolikom količinom znanja,sigurnosti i erudicije.Kapa dole,burazeru,do takve sigurnosti sa kojima iznosiš tvrdnje,verovatno se stiže nakon dugotrajnog i mukotrpnog istraživanja nepoznatog.
Dragi zt, prvo želim iskreno da ti čestitam, jer cenim ljude koji u razgovoru umeju da koriste ironiju, humor i sarkazam, jer zaista iskreno verujem da je to znak inteligencije. A iznad svega mrzim raspravu sa prirodno glupima osobama.

Dalje - moja sigurnost je posledica dugogodišnjeg razmišljanja na ovu temu, tu si u pravu. Niko kome se izvadi mozak, ne može da preživi. Bez bubrega može, bez srca može, ali ono što mi jesmo - naša svest (ili "duša", kako to neki nazivaju), ona je samo i jedino u našem mozgu i bez njega nema ni nas kao takvih. Moja pretpostavka o "kliničkoj smrti" je odraz mog stava o ezoteričnom, nisam ni prvi ni poslednji koji ne veruje u ale i bauke, ja mogu da ga branim do mile volje a drugi mogu da se slažu ili ne.

Ono što zaista cenim, to je racio. Razmišljanje zasnovano na zdravim i proverljivim pretpostavkama. Da bih ilustrovao svoj generalni stav, parafraziraću Majkla Novaka:

Ljudi vole čuda, iako čuda ne postoje, a ljudska moć samoobmane nema poznatih granica.

Sizife,ne tvrdim ja,niti sam ikad tvrdio da su moja razmišljanja istinita i konačna.Ja naprosto nisam siguran,nije to ona drevna floskula:"sumljam dakle jesam",I zato ostanem zaprepašten pred ljudima koji tako samouvereno nastupaju.Oprosti,ovo se ne odnosi,zaista na tebe,i na ovaj razgovor,Ali to je za mene jedan od pokazatelja bezmerne gluposti i ograničenosti,i ja pokušavam da se klonim takvih tipova dok se ne iznerviram,a onda pošto se trudim da budem lepo vaspitan čovek,prizovem u pomoć ironiju.Pa zar nije divno koristiti moć SAMOIRONIJE i Ironije.Jer kako lepo reče H.Zbignjev u Gospodinu Kogitu:"Neka te ne napusti brat tvoj prezir,pred žbirima,dželatima i ubicama".Ako se složimo, da je jedan od konačnih ciljeva filosofije, spokoj, onda ću i ja tebe da pozdravim rečima:Mir ti i svako dobro.

zt:
Sizife,ne tvrdim ja,niti sam ikad tvrdio da su moja razmišljanja istinita i konačna.Ja naprosto nisam siguran...
Razumem sumnju, to je osobina koju takođe izuzetno cenim. Ono što sam ja zaključio, zaključio sam jer sam sumnjao.

Kada mi neko kaže da je video leteći tanjir, ja automatski sumnjam. Mnogo je verovatnije da ga taj neko nije video, ili da je nešto drugo pogrešno protumačio, ili da je toliko želeo da ga vidi da ga je stvarno i "video", nego da je to stvarno bio leteći tanjir. Naravno, ako se takva izjava potkrepi zdravim, proverljivim naučnim dokazima, onda se sumnja značajno smanjuje.

Ako neko kaže da je bio mrtav, pa je oživeo, ja sumnjam. Niko još nije takve tvrdnje uspeo da potkrepi valjanim dokazima, a polazim opet od činjenice da je mnogo veća verovatnoća da taj neko nije ni umro nego da je umro, pa naprasno oživeo. Kao što rekoh, niko kome je mozak izvađen, ili ako je pretrpeo masivno oštećenje, još nije oživeo. I ne može - jer je mozak osnovna paradigma našeg postojanja.

Sizif:
zt:
Sizife,ne tvrdim ja,niti sam ikad tvrdio da su moja razmišljanja istinita i konačna.Ja naprosto nisam siguran...
Razumem sumnju, to je osobina koju takođe izuzetno cenim. Ono što sam ja zaključio, zaključio sam jer sam sumnjao.

Kada mi neko kaže da je video leteći tanjir, ja automatski sumnjam. Mnogo je verovatnije da ga taj neko nije video, ili da je nešto drugo pogrešno protumačio, ili da je toliko želeo da ga vidi da ga je stvarno i "video", nego da je to stvarno bio leteći tanjir. Naravno, ako se takva izjava potkrepi zdravim, proverljivim naučnim dokazima, onda se sumnja značajno smanjuje.

Ako neko kaže da je bio mrtav, pa je oživeo, ja sumnjam. Niko još nije takve tvrdnje uspeo da potkrepi valjanim dokazima, a polazim opet od činjenice da je mnogo veća verovatnoća da taj neko nije ni umro nego da je umro, pa naprasno oživeo. Kao što rekoh, niko kome je mozak izvađen, ili ako je pretrpeo masivno oštećenje, još nije oživeo. I ne može - jer je mozak osnovna paradigma našeg postojanja.

Mozak je CPU. Ovde se postavlja pitanje software-a.

Vangelis:
Sizif ima iskustvo smrti, impresioniran sam!
Hajde nama koji jos nismo umrli reci vise o tome,veoma sam znatizeljan!
Iskustvo smrti: gledamo čoveka, živ je a onda umre i raspadne se i od njega nema ništa. On to više i ne zna, mi znamo. Čovek se plaši smrti, pa onda izmišlja priče o tome šta biva nakon iste, mada zapravo za njega ne biva ništa osim što ga više nema. Isto kao i bilo koje druge biljke i životinje. Nema potrebe da se nešto DESI NAKON smrti, osim naše potrebe da savladamo taj sasvim realan strah.

divlja-u-srcu:
Incognito:
Ne plasim se smrti... plasim se smrti pre smrti!

... nazalost, mnogi umru i pre nego sto se rode :?

VAISTINU! :(

Sigurno ste culi za
" Sve sto te ne ubije, ucini te jacim! "

Necu polemisati o relativnoj (bez)vrednosti
tog verovanja, vec o pouci koja se moze
izvuci. Podrazumeva se da je " neuspesno"
suocavanje sa smrcu bilo kratko i da se
zivot nastavlja, skoro kao near-miss, ili
tacnije - n e a r - h i t !!!

Pitanje je da li posle toga, zaista umemo
da primenimo iskustvo, izvucemo pouku i
promenimo nacin zivota ?

Brzo zaboravljam i nastavljam da zivim na isti
nacin, kao da svaki dan ima mnostvo repriza
i kao da nije neponovljiv. Tema o smrti, ma kako
neprivlacna, ucinila je da se setim i da bar
danas ponovo sebi obecam da necu propustati
sve ono dobro, dostupno, sto ne mora da
ostane nedozivljeno.
Takodje, da cu se truditi da se te
noci, kada dodje vreme za rendez-vous,
ne zapitam - Zar vec !!??

Umete li da na taj nacin prkosite smrti ?
Imate li hrabrosti da zamisljate, gde i kako ?
Sa kim, ili jos vaznije....
Bez koga ??

Ko n e c e biti
uz vas......?

Ako to umete, ako se ne plasite tih misli,
ucinicete mnogo vise dobroga, sada, mozda
postati jaci. Krug se zatvara. Cuvajte se :)

Sizif:
Dragi zt, prvo želim iskreno da ti čestitam, jer cenim ljude koji u razgovoru umeju da koriste ironiju, humor i sarkazam, jer zaista iskreno verujem da je to znak inteligencije. A iznad svega mrzim raspravu sa prirodno glupima osobama.
Iznad svega mrzim neskromnost, makar i ako je zaslužena.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back