SMRT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hektor:
Sve sto ne moze da nadzivi Smrt nije dostojno Coveka.Tako je Ateizam nedostojan...
Sve što je žuto nije levo, zaključak - ono što je teško nije hladno.

Divim se dedukciji nekih članova ovog foruma. Bez premca, nema šta.

hahaa, da...
tvrdnje religioznih fanatika su zaista fascinantne...

podsecaju me na osnovnu skolu kad sam morao da bubam pesme iz citanke napamet... I idem tako ka skoli i recitujem u sebi da ne zaboravim...
zanimljivo kako kod tih ljudi sistem samoobmane korisiti kratkorocnu memoriju na isti nacin, i kako se kroz nju odrzava, po principu kad nesto cujes i kazes 1000 puta poceces da verujes malo, pa malo vise i sve tako....

random_cloud_form:
hahaa, da...
tvrdnje religioznih fanatika su zaista fascinantne...

podsecaju me na osnovnu skolu kad sam morao da bubam pesme iz citanke napamet... I idem tako ka skoli i recitujem u sebi da ne zaboravim...
zanimljivo kako kod tih ljudi sistem samoobmane korisiti kratkorocnu memoriju na isti nacin, i kako se kroz nju odrzava, po principu kad nesto cujes i kazes 1000 puta poceces da verujes malo, pa malo vise i sve tako....

Da razjasnimo značenje termina FANATIZAM - je strasna težnja
da se u životu sprovedu ideje koje se smatraju za apsolutno tačne,
iako nisu dokazane.Sve što se ne slaže sa dogmama fanatika
je prestup koji treba iskoreniti po svaku cenu.
Kao pojam koji sadrži odricanje slobodnog i razumnog ubeđenja,
fanatizam sadrži i osudu.
Sa tačke gledišta hrišćanske religije,koja traži svesno i
dobrovoljno usvajanje duha religije,fanatizam je potpuno neprihvatljiv.

Sizif:
Hektor:
Sve sto ne moze da nadzivi Smrt nije dostojno Coveka.Tako je Ateizam nedostojan...
Sve što je žuto nije levo, zaključak - ono što je teško nije hladno.

Divim se dedukciji nekih članova ovog foruma. Bez premca, nema šta.

Sizifu ovog puta dajem za pravo. Hektore, to sto si napisao imalo bi upotrebnu vrednost u, npr, matemetici, kao krajnji rezultat neke jednacine.
2+x=6, x=6-2, x=4...samo, ovde je "problem" postavljen tako da ne moze da se resi.Tu ne pomaze ni matematika ni romantika. Da si upotrebio silogizam tipa: "dok zivota ima, smrti nema - "zivot je suprotnost smrti" - dakle, "kad nema smrti, ima njene suprotnosti", smatraj da bih klimnuo glavom za ovu malu mentalnu premetacinu.

Prihvatam misao Dostojevskog : Ako nema Boga (=suda Bozijeg i zivota vecnog)-sve je dozvoljeno.
Odatle proizilazi moj izreceni stav.Zao mi je sto to Sizif ne shvata,ili tacnije shvata ali ne prihvata.

da, ako nema boga sve je dozvoljeno, ali za nekog kome su to javili a jedine vrhovne vrednosti kojih se on do tada drzao i rukovodio u ponasanju bejahu strah od kazne i ocekivanje nagrade za ono sto cini, sto na ovom sto na onom svetu....

Hektor:
Prihvatam misao Dostojevskog : Ako nema Boga (=suda Bozijeg i zivota vecnog)-sve je dozvoljeno.
Odatle proizilazi moj izreceni stav.Zao mi je sto to Sizif ne shvata,ili tacnije shvata ali ne prihvata.
Jedna od standardnih gluposti je misao koju si citirao, i svakako je ne čujem prvi put.

Ne mogu a da te ne pitam na šta ti zapravo misliš kad kažeš da je SVE dozvoljeno? Meni nikakva "viša sila" ništa ne brani, a ja opet ne radim sve što bih mogao. Svakako bih mogao da ubijam ljude, ali to ne radim jer podsvesno i sam želim da sačuvam svoj život, ne želim i sam da budem ubijen, imam osećaj samilosti i želje da pomognem drugima, shvatam da takve stvari narušavaju funkciju društva i drugima nanose bol koji je, jasno, štetan. Ne mora niko da mi kaže da je bol štetan, kada ja sam na svojoj koži osećam da je štetan.

Dakle, odakle tebi uopšte ideja da bi ljudi bili značajno drugačiji u stavu jedni prema drugima kad ne bi verovali u izmišljena bića i mitove?

Na kraju krajeva, pretpostavljam da ni ti ne ideš okolo i ubijaš ljude. Pa reci mi, iskreno ako možeš, da li je to zato što sam veruješ da je ubijanje pogrešno ili zato što u nekoj tamo knjizi tako piše? Da u toj knjizi nekim slučajem piše da ljude treba ubijati, da li bi ti to stvarno radio? Ajde da čujem, ali iskreno, ako može.

...ljudi uglavnom ne idu okolo i ne ubijaju druge ljude bez razloga ali sta ih sprecava da to ne cine i onda kad neki drugi misle da imaju razloge za ubijanje. Npr. covek koji je zarazen AIDS-om. Neki od njih ce to smatrati "nepravdom" i trudice se da sto vise ljudi zaraze t.j. ubiju a drugi ne. Mislim da vera tu ne igra neku veliku ulogu samo na prvi pogled - desava se da oni koji veruju kada im se dese takve stvari prestanu da veruju a oni koji nikad nisu verovali tek tada pocnu da veruju. Stavovi zavise od okolnosti i Dostojevski je sigurno u pravu

Andreavk:
Stavovi zavise od okolnosti i Dostojevski je sigurno u pravu
Ako je Dostojevski zaista mislio da su religiozna načela oblikovala moralne norme (umesto obrnuto) onda SIGURNO nije bio u pravu.

Istina je da su moralne norme mnogo starije od religioznog pravca kom je pripadao Dostojevski. Ali to je pitanje koje je, verujem, već pretresano na ovom forumu.

random_cloud_form:

ahahhahaha shtreber

ljudi koja ste vi genijalna ekipa kilogramskih postova divim se ljudima koji vas citaju koji ste bolesnici da izvinete...ja kad pisem tako to je u redu jer ja pisem pametno. dobro i anakin pise pametno a vi ostali smorite. ok i random mada on ima komplikovane recenice sa uchenim izrazima. ok i sizif. oni su licnosti a vi ostali ste pomalo amebe

e dobro i anakin smori kod velikih postova jer se gubi, odnosno ja
ma svi ste smarachi bre ljudi ubila vas je tehnologija 21. veka.
:cry:
e razmisljam da se ubijem osim sto cete biti ravnodusni da li biste mi predlozili koji je najbolji nacin. da li biste vise voleli vesanje ili otrov. naravno da je ovo neozbiljno

?, tebe bi mozda mogli svesti u kategoriju depresivnih osoba.
rizik od samoubistva realno postoji kod depresivnih kada je bezvoljnost i osecaj uzaludnosti u depresivnoj epizodi na vrhuncu. bitno je da osoba to prepozna i da ocuva kriticku svest, odnosno da se ne poistoveti sa tim autoagresivnim afektom.

ono sto je zanimljivo kod depresivnih je da oni suprotno onima koji sebe vrednuju vise nego sto je realno, prave istu gresku ali na suprotnom kraju kontinuuma. prikazuju sebe gorim nego sto jesu.
kada ti kazes za sebe da si debil, to sigurno ne odgovara realnosti. Recimo, ne poznajem nijednog debila koji je clan Mense.
sve u svemu, razvijaj svoju kreativnost, bavi se raznim stvarima iz bogate palete zivotnih mogucnosti. stavi u funkciju svoje sposobnosti, a ne da u nerealnom potcenjivanju sebe trazis alibi za pasivnost i nekoriscenje svojih potencijala.

?:
e razmisljam da se ubijem osim sto cete biti ravnodusni da li biste mi predlozili koji je najbolji nacin. da li biste vise voleli vesanje ili otrov. naravno da je ovo neozbiljno

Ne sali se sa tim i nemoj ubedjivati sebe da je to ok

...i super si lik...nemoj vise ni da pomislis tako nesto PLEASE :!:

Povratka preko ove velike vode
u dosluhu sa nasom smrti nema,
zato bice, nedovrseno, to putovanje
zapoceto u nasem duhu
smrt je nad nama i jedno veliko otkrice
i jedno stravicno more u vazduhu...

Andreavk:
?:

plasim se kad mi kazu da sam super..il neshto oce il...
ali volim :D

random_cloud_form:
?, tebe bi mozda mogli svesti u kategoriju depresivnih osoba.
rizik od samoubistva realno postoji kod depresivnih kada je bezvoljnost i osecaj uzaludnosti u depresivnoj epizodi na vrhuncu. bitno je da osoba to prepozna i da ocuva kriticku svest, odnosno da se ne poistoveti sa tim autoagresivnim afektom.

ono sto je zanimljivo kod depresivnih je da oni suprotno onima koji sebe vrednuju vise nego sto je realno, prave istu gresku ali na suprotnom kraju kontinuuma. prikazuju sebe gorim nego sto jesu.
kada ti kazes za sebe da si debil, to sigurno ne odgovara realnosti. Recimo, ne poznajem nijednog debila koji je clan Mense.
sve u svemu, razvijaj svoju kreativnost, bavi se raznim stvarima iz bogate palete zivotnih mogucnosti. stavi u funkciju svoje sposobnosti, a ne da u nerealnom potcenjivanju sebe trazis alibi za pasivnost i nekoriscenje svojih potencijala.

e posle ovog mi dodje da se ubijem samo da znash nemoj da budesh klinichki psiholog please iako kao jesi intuitivan "ovo ono"
shta me ubija. zato shto ignorises lichni odnos. ok
onda nekom u facu kazes da je depresivan. pa to je nipodashtavanje. ti to ne smes da kazes!!!! sta imam ja od toga??? ljudi su sujetni i to ne vole
ovo pishem jer sam imala posla sa nekoliko psihologa jedno 3 i nisu mi bogznastha pomogli jedna je bila prijatna, druga me ubila u pojam a treca da moram da se ebem. sve su na svoj nachin u pravu ali da sam ishla kod njih i reshila nesto nisam
e da ova treca je bila psihic
sad se samosazaljevam i ne poistovecujem se samo nisam spavala i nije mi lose 8)
i mnogo dajes opsta mesta. da sam debil i clan mense. to je opshte. treba mi lichno
mozda je problem sto si musko. tadic nije psiholog povrsan je mada ej i OK ali mi je smetalo kod njega shto je frajer a povrshan
u stvari ti si vodjen unutrasnjim motivima ne mozesda prevazidjes transfer plashim se mada vezbaj
haha kako se frljam a nemam pojma cmok

E SAD SAM SMORILA IDEM BRE NA DRUGI FORUM DA VIDIM SHTA SE RADI OVO JE BILA mirni intermeco sa sentimentom epizoda. ovo je pokushaj biovlasti ali zasto ti randome nekad ne odesh da se skijash zbog para

?:
Andreavk:
?:

plasim se kad mi kazu da sam super..il neshto oce il...
ali volim :D

stvarno si super lik - kod vecine ljudi vrline vremenom prerastu u mane a sa tobom je obratno

divlja-u-srcu:
Da li je po vama UMRETI cudesna stvar?
Kako pojmite smrt ,kakva je njena vaznost za vas...bla,bla..
ma nista se tu ne zavrsava.imala sam par smrtnih slucajeva u zadnje vreme i dosta sam razmishljala o kriterijumima koji karakterisu smrt kao tuznu i nesrecnu stvar...u pitanju se osecanja onij koji ostaju !
nekako...dosta mi povrsno izgleda karakterisati neku pojavu samo na osnovu subjektivnog dozivljaja ljudi koji su samo posmatraci a ne ucesnici !

priznajmo...o smrti se nista ne zna osim da smo preplavljeni osecajem ogromne tuge nakog smrti drage osobe.

jedino religija pokusava da da odgovor o tome.filozofija takodje sagledava subjektivno smrt.

ako bismo pokusali da smrt prihvatimo kao materijalnu transformaciju bez uplitanja osecanja,ona bi bila sasvim obicna stvar.mozda bismo je i slavili !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back